Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Čtvrtek 14.12.2017 7:40
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Výhled pro rok 2010: Porostou akcie i ropa

Zpravodajství

Výhled pro rok 2010: Porostou akcie i ropa

05.01.2010 09:00:00 |

Začátek nového roku je vhodnou příležitostí k zamyšlení se nad starým rokem a odhadům vývoje v roce dalším. Otázky o akciích, ale i ropě, zlatu nebo nemovitostech jsme proto za vás položili Robinovi Koklarovi, který je analytikem Fio, burzovní společnosti.

Jak byste stručně zhodnotil vývoj cen akcií na pražské burze v uplynulém roce?

Pražská burza zaznamenala v uplynulém roce dvě zcela odlišné části. V první polovině roku byla na trhu patrná vyšší aktivita, která byla doprovázena zvýšenou volatilitou. Po dosažení dna se na začátku března vydal trh prudce nahoru a ve dvou silných růstových vlnách se dostal na hodnoty z loňského října, tedy do období před pádem Lehman Brothers. Za růstem stálo zlepšení celosvětového sentimentu pramenící z předpokladu nalezení dne ekonomického propadu a budoucího zlepšování ekonomické situace, když světová ekonomika byla podporována jak fiskálními, tak monetárními stimuly. Ve druhé části, která je pro mě osobně zklamáním, se index pražské burzy pohyboval do strany ve velmi úzkém pásmu zhruba 1100 až 1200 bodů. Aktivita v tomto období byla velmi nízká a investoři příliš nereflektovali ani na korporátní události, ani na celkový sentiment na světových trzích.

Vývoj indexu PX v roce 2009

popis

Zdroj: Bloomberg; pro zvětšení klikněte na graf

Jak se burza vypořádala se světovou finanční krizí? Jaká byla vaše očekávání a jak se měnila v průběhu roku?

Burza cenných papírů Praha se vypořádala s importovanou finanční krizí hlubokým propadem akciového indexu PX, který od letošního únorového minima zhodnotil o 97,8 %. Očekávání ohledně ziskovosti společností v indexu PX z kraje roku 2009 byla nastavena velmi nízko z důvodu pokračující hospodářské recese, ovšem po stabilizaci domácí hospodářské situace jsme začali zvyšovat naše očekávání.

Který akciový titul byl největším tahounem co se týče růstu a který naopak největším zklamáním?

Největším tahounem pražské burzy se v roce 2009 stala společnost NWR, neboť od začátku roku (2.1.2009) zhodnotila o 114 %; dále společnost Erste Bank, která si připsala 64 %. Trochu paradoxem je, že největší zhodnocení si připsaly akcie NWR, když společnost po hospodářské stránce prožívala velmi těžký rok a propadla se do výrazné ztráty. Za hlavního tahouna pražské burzy lze však díky váze v indexu považovat Erste Bank. Banka těžila z uvolnění napětí na finančních trzích a ze zmírnění obav ohledně možné insolvence v zemích střední a východní Evropy. Optimismus ohledně budoucího zotavení ekonomiky a spekulativní obchodování převážilo nad aspekty aktuálně ztrátového hospodaření společnosti NWR. Na druhé straně největším poraženým se stala společnost Orco, která si letos odepsala 6 % a stále bojuje o přežití, a společnost Unipetrol, která znehodnotila o 4,7 % z důvodu propadu rafinérských marží a nízkého rozpětí mezi ropou Brent a Ural. Problematický je rovněž postoj majoritního vlastníka PKN Orlen, který opakovaně v průběhu roku vyměnil vedení.

Jaký vývoj na kapitálovém trhu v České republice očekáváte v příštím roce? Odezněla již krize nebo můžeme čekat ještě nějakou korekci?

Domnívám se, že by byl vcelku úspěch, kdyby pražská burza dokázala příští rok zhodnotit stejným tempem jako letos. Lze očekávat, že tempo růstu na burze cenných papírů Praha bude i příští rok vyšší ve srovnání s vyspělými západoevropskými akciovými trhy. Zhruba od března letošního roku jsme nastoupili býčí trend, který bude trvat několik let a určité korekce k býčímu trendu bezesporu patří.

Které investice v roce 2009 nejvíce vydělaly a proč?

Od začátku letošního roku zaznamenaly výrazné zhodnocení zejména třídy rizikovějších aktiv, jejichž ocenění předbíhá současný stav reálné ekonomiky. Nejvíce tedy zhodnotily komodity a akcie, neboť při investicích do daných aktiv investoři zohledňují budoucí stav reálné ekonomiky či budoucí zisky společností. Na devizovém trhu bylo možno vydělat od začátku roku 4,31 % v případě, že investor spekuloval na pokles amerického dolaru vůči koruně, či 1,23 % v případě spekulace na znehodnocení eura vůči české koruně. Na druhé straně investice do nemovitostí, které jsou považovány za méně rizikové ve srovnání s výše zmíněnými, si od začátku roku na českém trhu odepsaly okolo 5 % i z důvodu poklesu objemu nově poskytnutých hypoték (objem hypoték poklesl v roce 2009 zhruba o 1/3). „Bezriziková“ investice spočívající v nákupu českého státního dluhopisu (3 ¾ /20) se splatností v roce 2020 skýtala od začátku roku zhodnocení investice ve výši 4,46 % p.a.

Relativní zhodnocení vybraných aktiv

popis

Zdroj: Bloomberg

*Jedná se o český vládní dluhopis 3 ¾ se splatností 09/2020 koupený k 2.1.2009

Co nejpřekvapivějšího nebo nejzajímavějšího se na finančním trhu v roce 2009 událo?

Za nejzajímavější považuji razantní zásah národních vlád pro podporu domácích ekonomik v podobě fiskálních stimulů (daňové úlevy, zvýšené investice do infrastruktury atd.) a investic do finančního sektoru. Podobně lze hodnotit i zásahy centrálních bank, které snížily úrokové sazby na historické minima, uchýlily se k nestandardním krokům v podobě kvantitativního uvolňování a zalily bankovní sektory likviditou.

Které akcie se mohou v příštím roce dočkat výraznějšího růstu? Poroste index PX nebo může dokonce atakovat hranici 2 000 bodů?

Odhad vývoje pro následující rok je nadále velmi obtížný a díky mnoha významným faktorům bude nutné v průběhu roku prognózu nadále upřesňovat. V tuto chvíli považuji za nejpravděpodobnější scénář růst trhu v rozmezí od 10 % až do 30 % v případě vyššího než očekávaného hospodářského růstu. Domníváme se, že mezi podhodnocené akcie na pražské burze patří energetická společnost ČEZ a defenzivní společnost Telefónica, díky svému nadprůměrnému dividendovému výnosu. Rizikověji orientovaný investor může obrátit svoji pozornost i k akciím Pegasu a Komerční banky.

Jaké třídy aktiv vykáží v průběhu roku 2010 nejvyšší zhodnocení?

Akciové a komoditní trhy nastoupily od března letošního roku býčí trend, který bude přetrvávat i v následujícím roce, z toho důvodu lze očekávat zhodnocení rizikovějších tříd aktiv v příštím roce. Ovšem i při býčím trendu je nutné počítat s dočasnými korekcemi, kdy akciové indexy klesají. Možná rizika pro pokles akciových indexů je možné spatřovat v předčasném ukončení monetárních stimulů (ukončení procesu kvantitativního uvolňování, což by mohlo způsobit pokles na hypotečním a úvěrovém trhu) či vyprchání fiskálních stimulů (ukončení daňových úlev či snížení výdajů na infrastrukturu, dávky v nezaměstnanosti apod.). Navíc investoři se obávají o solventnost konkrétních zemí z důvodu vysokých schodků státních rozpočtů, které se nakumulovaly do vysokého zadlužení.

Lze očekávat, že začnou zhodnocovat i trhy reálných aktiv (rezidenční nemovitosti a na konci příštího roku lze očekávat i růst cen komerčních nemovitostí), neboť hospodářská situace se již stabilizovala a nacházíme se v ranní fázi oživení. Zhruba rok poté, co rizikovější třídy aktiv začaly po hlubokých propadech posilovat, lze očekávat vyšší tempo růstu, než bude růst hospodářství, proto je vhodné i příští rok investovat do výše zmíněných tříd aktiv. Domnívám se, že tempo růstu na akciovém trhu může být příští rok meziročně srovnatelné. Komodity zhodnotily, měřeno indexem Rogers international komodity index, od začátku roku o 20,63 % a lze očekávat, že si v příštím roce povedou stejně dobře či lépe. Nejvyšší tempo hospodářského růstu se očekává v rozvíjejících se ekonomikách zemí BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína) a u zemí střední a východní Evropy se předpokládá vyšší tempo růstu HDP ve srovnání se západní Evropou - proto lze doporučit investovat i do akciových trhů výše zmíněných zemí. Z důvodu očekávaného zhodnocení na akciových i komoditních trzích by se oči investorů měly spíše ubírat k cyklickým sektorům, které se vyvíjejí v souladu s hospodářským vývojem.

Může zlato překonat v příštím roce hranici 1500 dolarů za unci, nebo se propadne pod 900 dolarů? Lze očekávat další zhodnocení ropy?

Investoři hledali v průběhu roku 2009 zajištění proti oslabení dolaru nákupem komodit, mezi které patří kromě ropy i zlato. Zlato slouží též jako zajištění proti možné budoucí vysoké inflaci, ke které by mohlo teoreticky dojít z důvodu pokračujících enormních schodků amerického státního rozpočtu. Cenu zlata bude příští rok ovlivňovat vývoj amerického dolaru, případné nákupy od centrálních bank a možný nárůst rizikové averze po zveřejnění informace ohledně možné insolvence určité země či větší nadnárodní instituce. Domníváme se, že americká centrální banka FED bude pravděpodobně zvyšovat úrokové sazby dříve než Evropská centrální banka, což by mohlo vést k dalšímu posilování amerického dolaru, což by ovšem mělo za následek pokles ceny zlata na začátku příštího roku. Na druhé straně z důvodu nárůstu rizikové averze investorů může cena zlata v průběhu příštího rok zhodnotit, zejména pokud se objeví problém se solventností určité země.

Cena ropy nastoupila býčí trend, který bude pokračovat přes mírné korekce po dobu několika let, z toho důvodu očekávám nárůst cen ropy i příští rok z důvodu oživení globálního hospodářského růstu a vyšší poptávce po této komoditě.

Poslední zprávy

Právě diskutujete


Zajímavé vzestupy

UNIPE377,00+3,32
FOREG179,90+2,62
STOCK79,75+2,24
TOMA1 250,00+1,96
EFORU111,00+1,83

Zajímavé poklesy

CETV101,80-2,30
ERBAG903,80-1,71
VIG636,00-1,27
BABKOFOL415,20-0,98
TELEC274,90-0,76

Kurzovní lístek

EURdolu25,650-0,09
HUFdolu8,159-0,09
JPYdolu19,289-0,51
PLNnahoru6,086+0,16
USDdolu21,860-0,38

demo-e-broker

Indexy

Pro úplné zobrazení je nutné mít nainstalován Flash Player, dostupný např. zde.

Flash | Obrázek

PXnahoru+0,041 059,9213.12.17
RMdolu-0,171 344,7013.12.17
DJIAnahoru+0,3324 585,4313.12.17
NASDAQnahoru+0,206 875,8014.12.17
SP500dolu-0,052 662,8513.12.17
DAXdolu-0,4413 125,6413.12.17
WIG20nahoru+0,112 409,4613.12.17


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz