Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 1:51
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - středa 25.09.2013

Zpravodajství

Denní report - středa 25.09.2013

25.09.2013 22:14:00 | Fio banka
ČR: Poklidná seance v Praze, SRN: Německé akcie téměř beze změny, USA: Americké trhy končí opět v červeném, S&P klesá v nejdéle od prosince 2012

Pražská burza

Očekávané události

13:00 Oznámení repo sazby: odhady: 0.05%, předchozí: 0.05%

Popis trhu

Pražská burza mírným poklesem o -0,18% na 960 bodů přerušila růstovou sérii z úvodu týdne. V průběhu seance hledal index PX směr dalšího vývoje, když osciloval mezi zisky a ztrátami. Celkový objem obchodů zůstal podprůměrný, vyčnívala akorát Telefonica a Čez s objemem okolo 200 mio. Kč u každého titulu. Rovněž závěrečné kurzové změny jednotlivých emisí byly nízké, na hlavním trhu žádná nepřekročila +-1%. CME obdrželo snížené doporučení od analytiků Erste Bank na redukovat, přesto mediální společnost zakončila pouze s nepatrnou změnou (-0,25%) pod 102 Kč. Telefonica posílila třetím dnem v řadě a ocenění se dále posunulo na 303 Kč (+0,76%). Čez stagnoval na včerejší hodnotě 497 Kč. Lehce v záporném teritoriu zakončily banky a to Komerční banka (-0,26%) na 4150 Kč a Erste Bank (-0,70%) na 608 Kč.

Podnikové zprávy

CME

Erste Bank snižuje doporučení pro akcie CME na redukovat z akumulovat. Cílová cena zvýšena na 5 USD ze 4 USD.

Německo

Hlavní zprávy

Dnešní data od GfK ukázala na stabilní spotřebitelskou důvěru v největší evropské ekonomice. Po revidované hodnotě na 7 b. za září (z 6,9 b.) se souhrnný indikátor spotřebitelské důvěry dostává dle předběžných údajů pro říjen na 7,1 b. Analytický konsenzus dle agentury Bloomberg počítal se stagnací na 7 b. Průzkum je sestavován na základě odpovědí přibližně 2000 respondentů.

Z jednotlivých částí indikátoru se vylepšila ekonomická očekávání a ochota utrácet, naopak očekávání budoucích příjmů poklesla, ačkoli zůstávají na extrémně vysokých úrovních. Spotřebitelské klima v Německu se tak dle indexu od GfK opět lehce vylepšilo a pokračuje v mírném růstovém trendu, který je patrný od začátku tohoto roku.

Eurozóna

Francie

Důvěra mezi francouzskými průmyslovými podniky v září nečekaně poklesla. Po čtyřech měsících růstu došlo k poklesu na 97 bodů ze srpnových 98 bodů. Medián 22 analytických odhadů počítal s vylepšením indikátoru na 99 bodů.

Důvěra ve službách se naopak dostala z 89 b. až na 93 b. Důvěra v maloobchodě se posunula z 95 b. na 101 b., ve stavebnictví pak z 92 b. na 93 b.

Itálie

Spotřebitelská důvěra v Itálii se dostává na 27měsíční maxima. Index se za září dostal na 101,1 b. ze srpnových 98,4 b. Analytici čekali zlepšení jen na 98,5 b. Údaj za předchozí měsíc byl revidován lehce nahoru z 98,3 b. Růst indexu reflektuje zlepšení sentimentu ve všech dílčích kategoriích kromě subindexu očekávání celkového budoucího vývoje v zemi, který se oproti srpnu jen mírně zhoršil, nicméně zůstává vysoko nad hodnotami z posledních dvou let.

Pohled domácností na svou osobní situaci se zlepšil mnohem výrazněji než pohled na celkovou ekonomickou situaci v zemi. Za tím stojí převážně zrušení kontroverzní majetkové daně, uvalené především na nemovitosti, která byla zatěží pro rodinné rozpočty. K nejvýraznějšímu růstu důvěry mezi spotřebiteli došlo na průmyslovém severozápadě a méně vyspělém jihu.

Výsledky indexu vychází z průzkumu italského statistického úřadu mezi přibližně 2000 lidmi v první polovině tohoto měsíce.

Očekávané události

Eurozóna

10:00 Peněžní zásoba M3 (r-r) (srpen): odhady: 2.3%, předchozí: 2.2%

Popis trhu

Výsledek víkendových voleb do Bundestagu nedává naději na rychlé sestavení spolkové vlády. Ze zámoří se stále častěji začínají ozývat varovné hlasy, že dohoda o zvýšení dluhového stropu, která jak se zdá bude jedním z hlavních témat letošního podzimu, nebude vůbec jednoduchá. Někteří investoři tak začínají zvažovat, zda jsou současné ceny akcií opodstatněné. DAX se krátce před koncem obchodování pohybuje v okolí 8650 bodů (-0,1%). Díky slovům výkonného spoluředitele Deutsche Bank Anshu Jaina, který varoval před slabšími příjmy z obchodování s dluhopisy, se nedaří bankám (CBK -6,4%, DBK -3,0%). Pod tlakem je znovu také výrobce hnojiv K+S (SDF -2,1%). Roste naopak ThyssenKrupp (TKA +3,2%), Lufthansa (LHA +3,0%) nebo Deutsche Post (DPW +2,2%). Německé ocelářské jedničce pomáhá zprá

Podnikové zprávy

ThyssenKrupp

Cevian Capital kupuje v oceláři 5,2 % podíl a stává se tak třetím nejvýznamnějším vlastníkem. Cevian nemá zájem o převzetí společnosti a jeho investiční horizont bývá obvykle více než 5 let.

USA

Hlavní zprávy

Alibaba zřejmě na Wall Street

Jednání mezi Alibaba Group a burzou v Hong Kongu ohledně plánovaného IPO dle agentury Bloomberg ztroskotala. Alibaba tak nyní údajně hledá právní firmy z USA k přípravě IPO v New Yorku. Největší čínská společnost podnikající v e-commerce odmítla další vývoj komentovat. Investiční banky oceňují Alibabu až na 120 miliard dolarů.

MBA index žádostí o hypotéky

MBA index žádostí o hypotéky vzrostl v týdnu končícím 20. září o 5,5 %. V předchozím týdnu došlo k růstu o 11,2 %. Za růstem indexu stojí pokles úrokových sazeb. Oproti minulému týdnu průměrná sazba u 30ti a 15tileté hypotéky klesla o 13 bps. Průměrná sazba u třicetiletého úvěru klesla na 4,62 %, nejnižší úroveň od prvního srpnového týdne. Průměrná sazba u patnáctileté hypotéky se snížila na 3,68 %.

Prodeje nových domů

Prodeje nových domů za srpen meziměsíčně rostou o 7,9 % na 421 tis. Odhadoval se růst o 6,6 % na 420 tis. Předchozích 394 tis. bylo upraveno na 390 tis. Medián prodejní ceny nového domu meziročně stoupl o 0,6 % na 254,600 USD.

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v srpnu nečekaně vzrostly o 0,1 %, zejména díky silné poptávce po automobilech. Analytici očekávali pokles o 0,2 %. K meziměsíčnímu růstu vedle automobilů rovněž přispěly objednávky počítačů a strojů. V meziměsíčním srovnání poklesly nejvíce objednávky ve vojenském průmyslu. Objednávky kapitálových statků za červenec byly revidovány na pokles o 8,1 % z původně reportovaného poklesu o 7,4 %. Bez volatilních dopravních prostředků objednávky klesly o 0,1 %.

Zakázky na kapitálové statky bez zbraní a letadel vzrostly o 1,5 % na rekordní pátý růstový měsíc z posledních šesti. Dodávky těchto jádrových kapitálových statků, kategorie využívaná při výpočtu růstu kvartálního HDP, rostly o 1,3 % (odhadovalo se 1,5 %). Dodávky kapitálových statků by tak k růstu HDP mohly přispět pozitivně.

Dluhový strop

Agentura Moody's varuje před riziky plynoucími z rozpočtových pravidel Spojených států. Kongres musí do 30. září uzákonit nový rozpočtový strop, jinak vláda končí a veřejné finance narazí na 16,7 miliardový dluhový limit kolem poloviny října. Agentura se nedomnívá, že by američtí zákonodárci neschálili posunutí stropu, ale obává se spíše toho, že by zprávy ohledně možného krachu USA mohly poškodit spotřebitelskou důvěru a další ekonomické ukazatele.

Očekávané události

14:30 Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti (21. září): odhady: 325 tis., předchozí: 309 tis.
14:30 Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti (14. září): odhady: 2818 tis., předchozí: 2787 tis.
14:30 Růst HDP QoQ (anualizováno) (2Q - třetí, konečný údaj): odhady: 2.6%, předchozí: 2.5%
14:30 Osobní spotřeba (2Q - třetí, konečný údaj): odhady: 1.8%, předchozí: 1.8%
14:30 Deflátor HDP (2Q - třetí, konečný údaj): odhady: 0.8%, předchozí: 0.8%
14:30 Jádrový index výdajů na osobní spotřebu (q-q) (2Q - třetí, konečný údaj): odhady: 0.8%, předchozí: 0.8%
15:45 Bloomberg index spotřebitelského komfortu (22. září): odhady: --, předchozí: -29.4
16:00 Pokračující prodeje domů (m-m) (srpen): odhady: -1.0%, předchozí: -1.3%
16:00 Pokračující prodeje domů (r-r) (srpen): odhady: 6.3%, předchozí: 8.6%
17:00 Index výrobní aktivity kansaského FEDu (září): odhady: 8, předchozí: 8

Popis trhu

Nervozita panující ohledně amerického rozpočtu a hrozících škrtů dnes převážila nad slušnými daty z nemovitostního trhu. Americké trhy si tak nyní vybírají oddechový čas po veleúspěšném průběhu roku 2013. Negativní náladu dnes ještě podpořil řetězec maloobchodních prodejen Wal-Mart (WMT -1,35%), když se objevily informace o nárůst skladových zásob a s tím spojené menší objednávky u dodavatelů. Menší rally dnes zažívají výrobci solárních panelů, například JA Solar Holdings Co (JASO +8,23%). Sektor roste navzdory poklesu ceny solárních modulů již čtvrtý týden v řadě. Na all-time rekordech dnes uzavírala Tesla Motors (TSLA +1,62%), která se i nadále veze na vlně optimismu nadšenců a investorských fanoušků této společnosti.

Podnikové zprávy

JP Morgan

Celková suma, kterou bude muset zaplatit investiční banka JPMorgan za nekalé obchodní praktiky může podle reportérů New York Times dosáhnout až 7 miliard dolarů. To je podstatně více, než 3 miliardy, které banka sama nabídla. JPMorgan je subjektem vyšetřování nejméně sedmi federálních agentur, několika státních regulátorů a dvou zahraničních vlád. Vyšetřování se týkají například prodejů finančních derivátů v době hypoteční krize, praktik při vymáhaní pohledávek a zaměstnávání dětí čínských komunistických pohlavárů.

Duke Energy

Argus Research změnilo doporučení pro Duke Energy na „koupit" z „držet".

Stryker

Společnost Stryker kupuje výrobce chirurgických robotů Mako Surgical za cenu 30 dolarů na akcii, což znamená 86 % prémii oproti včerejší zavírací ceně. Mezi majoritní vlastníky patří podle databáze Bloombergu Frontier Capital s 7,5 %, Blackrock s 5,4 % (BLK), Skyline Venture s 4,8 %, Orbimed Advisors s 4,7 % a Lumira Capital s 4 %.

Amazon

Společnost Amazon představila nové tablety Kindle Fire HDX. Sedmipalcová verze startuje na 229 dolarech a 8,9 palcová verze bude stát 379 dolarů. Cena aktuálně prodávaného tabletu Kindle Fire HD se snížila na 139 dolarů. Menší verze nového tabletu se bude prodávat od 18. října.


Lukáš Brodníček
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Lukáš Brodníček
Fio banka, a.s.

Autor: Lukáš Brodníček

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,181 550,3418.04.24
RMnahoru+0,50457,8118.04.24
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4018.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz