Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 4:09
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pondělí 30.09.2013

Zpravodajství

Denní report - pondělí 30.09.2013

30.09.2013 22:14:00 | Fio banka
ČR: Burza oslabila, ale většímu propadu odolala, SRN: Německo v závěru mírně umazalo ztráty, DAX -0,8%, USA: Zámoří končí září poklesem

Pražská burza

Očekávané události

09:30 PMI - Index nákupních manažerů ve výrobě (0): odhady: 0, předchozí: 0
Německo
09:55 Změna počtu nezaměstnaných (září): odhady: -5 tis., předchozí: 7 tis.
09:55 Míra nezaměstnanosti (září): odhady: 6.8%, předchozí: 6.8%
09:55 Index nákupních manažerů ve výrobě (září - konečný): odhady: 51.3, předchozí: 51.3

Popis trhu

Pražská burza v poslední zářijový den lehce oslabila, když index PX ztratil -0,2% na 958 bodů. Domácí trh si vedl podstatně lépe než hlavní akciové trhy, kde se červenalo daleko více. Aktivita byla soustředěna na tři tituly, ČEZ (385 mil. Kč), Telefonicu 02 (205 mil. Kč) a Komerční banku (185 mil. Kč). Nejlépe si přitom vedla Telefonica 02, jejíž akcie poskočily na 300 Kč metu (+3,2%) po informacích o odstoupení PPF z LTE aukce. Nakonec se do aukce přihlásilo 5 zájemců (3 stávající operátoři +2 domácí hráči). Kurz akcií TO2 se však na 300 Kč hladině obchodoval i nadále. Naopak do červených se tlačily akcie ČEZ (-2%), které ztrácely podobně jako sektor utilit v Evropě. Komerční banka překvapivě odolala prodejnímu tlaku, jež byl patrný na většině evropských bankách a její kurz zůstal poblíž 4230 Kč (-0,1%). Druhý bankovní titul Erste se dokonce vedl ještě lépe, po otevření pod 595 Kč se obchody s Erste postupně přesunuly zpět nad 600 Kč (+0,7%). Živěji na těžební NWR bylo především dopoledne. Společnost se dohodla na prodeji koksovny za 70 mil. Euro (+25 mil. Euro zásoby). NWR tak bude mít hotovost na několik čtvrtletí navíc a společně s vyjednáváním kolem mezd pro horníky tak už bude jen záležet na dalším vývoji cen uhlí. Každopádně černé scénáře o brzkém konci firmy jsou nyní „pasé". Akcie NWR nakonec nad 30 Kč (+4,7%) neuzavřely, ale to je zřejmě jen otázka času. Nedařilo se mediální CETV (-2,2%).

Podnikové zprávy

Telefónica

Do aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě podalo přihlášku 5 zájemců

Český telekomunikační úřad obdržel přihlášky 5 zájemců o účast ve výběrovém řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Termín pro odevzdání přihlášek do aukce vypršel dnes ve 12.00 hodin.

Z údajů uvedených na doručených obálkách vyplývá, že se do výběrového řízení o kmitočty uvolněné digitalizací televizního vysílání přihlásili všichni tři stávající mobilní operátoři a dva noví zájemci: společnost Revolution Mobile, a.s., a TASCIANE, a.s. Společnost Tasciane je napojená na skupinu KKCG Karla Komárka a druhá firma Revolution Mobile má blízko k PPF.

Zprávu hodnotíme negativně ve vztahu k oceňované společnosti Telefónica Czech Republic. Přestože se Telefónica Czech Republic hodlá soudně bránit kvůli podmínkám aukce, lze očekávat, že se aukce díky soudnímu sporu pozdrží, aukce zřejmě nakonec proběhne a mobilní telekomunikační trh bude hostit pět plnohodnotných operátorů. Zprávu vnímáme negativně, neboť naše očekávání počítaly jen se čtyřmi účastníky aukce.

ČTÚ předpokládá, že vlastní proces elektronické aukce začne 11. listopadu 2013.

Telefónica Czech Republic podala žalobu na podmínky aukce

Společnost Telefónica Czech Republic podala k Městskému soudu v Praze žalobu proti nezákonnému zásahu. Žaloba nemíří proti celé aukci. Míří proti těm diskriminačním a nezákonným ustanovením podmínek aukce na kmitočty v pásmech 800, 1 800 a 2 600 MHz, které pravidla deformují.
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) hodlá zavádět celou řadu diskriminačních a protiprávních opatření. Odůvodněním má být umožnění vstupu nového operátora na trh. K nezákonným opatřením ale úřad neposkytl jakékoliv zdůvodnění, neprovedl předchozí analýzu relevantního trhu a nepodrobil nově vyhlášená pravidla aukce testu proporcionality. Podobný přístup vedl například v Maďarsku ke zpětnému zrušení výsledků obdobné aukce, neboť Nejvyšší soud dospěl k závěru, že vyhrazení spektra pro nový subjekt bylo protiprávní. Spektrum v nejlukrativnějším pásmu 800 MHz není exkluzivně vyhrazeno ani v sousedním Slovensku.
Orgány veřejné moci totiž mají povinnost řádně zdůvodnit a doložit, že přijatá omezující či diskriminující opatření sledují legitimní cíl, jsou způsobilá k jeho dosažení, nepřekračují meze toho, co je nezbytné k dosažení daného cíle a že zároveň neexistují méně omezující alternativy. To ale regulátor neučinil.
Vzhledem k tomu, že regulátor telekomunikačního trhu nepřihlédl před samotným spuštěním aukce k aktuálnímu vývoji na trhu mobilních komunikací a ignoroval závažné výhrady společnosti Telefónica Czech Republic, bylo nutné obrátit se na příslušný soud, aby zákonnost napadaných ustanovení posoudil.
V souvislosti s vyhlášenými pravidly aukce se společnost Telefónica Czech Republic ohrazuje zejména proti:

Nepovolené státní podpoře v podobě vyhrazení bloků spektra novému uchazeči o vstup na český telekomunikační trh

Český telekomunikační úřad navíc nepodrobil pravidlo vyhrazení části spektra testu proporcionality, což mu ukládá zákon, pokud stanovuje diskriminační a omezující opatření.

Předchozí vývoj aukce prokázal, že jakékoliv preferenční opatření není k vytvoření výhodnějších podmínek pro vstup nového operátora nezbytné, neboť na českém trhu existuje minimálně jeden subjekt, který je bez státní podpory schopen vstoupit na trh jako plnohodnotný konkurent stávajících operátorů.

Nepřípustnému zásahu do práv stávajících operátorů uložením závazku národního roamingu ve prospěch nového žadatele o přidělení frekvencí

Povinnost národního roamingu je jedním z nejsilnějších nástrojů ex ante regulace. Uložení podobné povinnosti musí předcházet provedení podrobné analýzy relevantního trhu a určení subjektu s významnou tržní silou. Ty však nebyly ze strany ČTÚ dokončeny. Přesto ČTÚ ukládá národní roaming všem stávajícím operátorům zajímajícím se o účast ve výběrovém řízení.

ČTÚ překročil pravomoci vymezené Zákonem o elektronických komunikacích. Mimo jakákoli zákonná pravidla se pokouší měnit existující pravomocné frekvenční příděly, opět jednostranně ve prospěch jiného soukromého subjektu. Zmíněné podmínky se mohou vztahovat výhradně ke kmitočtům, které jsou předmětem výběrového řízení.

Diskriminačnímu narušení hospodářské soutěže uložením závazku velkoobchodní nabídky

Povinnost převzetí závazku velkoobchodní nabídky musí dle Zákona o elektronické komunikaci předcházet provedení podrobné analýzy podmínek konkurence na relevantním trhu a určení subjektu s významnou tržní silou. Tyto však nebyly ze strany ČTÚ dokončeny. Přesto úřad do Pravidel bez jakéhokoli odůvodnění zařadil tuto povinnost, navíc po dobu 12 let ode dne přidělení rádiových kmitočtů na výzvu zájemce.

Podmínka je o to nejobhájitelnější, když na trhu mobilních služeb v současné době dochází k mimořádnému rozvoji služeb tzv. virtuálních mobilních operátorů, kteří své služby nabízejí za využití frekvencí stávajících operátorů, aniž ČTÚ učinil jakýkoli vrchnostenský zásah.

Zprávu hodnotíme neutrálně, neboť jsme ji očekávali.

Německo

Hlavní zprávy

Maloobchodní tržby v srpnu meziměsíčně vzrostly o 0,5 %, čekal se růst o 0,8 %. Červencový pokles o 1,4 % byl revidován na pokles o 0,2 %.

Meziročně maloobchodní tržby rostly o 0,3 % při očekávaném růstu o 0,6 %. Předchozích +2,3 % bylo revidováno na 2,9 %.

Eurozóna

Inflace v eurozóně vzrostla v září meziročně na 1,1 %, což bylo pod odhady analytiků, kteří čekali růst o 1,2 %. Na poklesu míry inflace se nejvíce promítly ceny energií, které meziměsíčně poklesly. Šéf ECB prohlásil, že úrokové sazby zůstanou na nízké úrovni po delší dobu, neboť cenové tlaky jsou nízké.

Očekávané události

Eurozóna

10:00 Index nákupních manažerů ve výrobě (září - konečný): odhady: 51.1, předchozí: 51.1
11:00 Míra nezaměstnanosti (srpen): odhady: 12.1%, předchozí: 12.1%

Popis trhu

Většina německých titulů v rámci hlavního indexu DAX30 dnes ztrácela v návaznosti na obavy z blížícího se možného nesplnění závazků americké vlády kvůli dluhovému limitu. Poklesu dnes vévodily akcie technologické spol. Infineon (IFX), které ztratily bezmála 2,4%, nedařilo se ani finančním titulům - akcie Commerzbank (CBK) odepsaly 1,9%, Deutsche Bank (DBK) pak oslabily o 0,6%. Výraznější pokles cen el. energie (kontrakty napříč spektrem o víc než 1% slabší) i emisních povolenek -6,5% pak poslal níže i energetické společnosti - E.ON (EOAN) se ztrátou 2%, RWE umazaly 1,2%. V čele se naopak držely akcie Deutsche Boerse (DB1) se ziskem 0,7%, v závěru umazaly ztráty i akcie oceláře ThyssenKrupp (TKA), jež zpevnily o 0,5% a udržují se tak nadohled 6-ti měsíčnímu maximu.

Podnikové zprávy

Siemens

Vlajková loď německého průmyslu, společnost Siemens (SIE), v neděli oznámila, že zruší 15 tis. pracovních pozic v rámci restrukturalizačního programu. Třetina zaměstnanců z celkového počtu bude propuštěna v Německu. Ostatních 10 tis. pak v jiných zemích. Siemens prochází v tomto roce značnými změnami, došlo již k výměně generálního i finančního ředitele.

USA

Hlavní zprávy

Spojeným státům by dnes o půlnoci poprvé po 17 letech mohly dojít prostředky na provozní výdaje. Bez politické dohody nebudou mít Spojené státy peníze na provoz v novém fiskálním roce, který začíná 1. října.

Pokud se politici nedomluví, zhruba 800 tis. státních zaměstnanců zůstane zítra doma. Republikáni ani demokraté již tradičně nechtějí ustoupit. Republikáni požadují pozdržení zdravotnické reformy, přezdívané Obamacare, o jeden rok a nezavádění dalších právních změn v této oblasti. Sněmovna reprezentantů, kde mají většinu právě republikáni, odhlasovala již o víkendu posunutí reformy a zároveň zrušení daně, která ji měla pomoci financovat. Republikány schválený návrh se nyní posouvá do Senátu, kde však mají většinu demokraté, kteří si za svojí reformou pevně stojí. Prezident Obama již v pátek slíbil případné veto zákona, který by měl reformu odložit. Senát tak dnes zřejmě sněmovně návrh vrátí a požádá o schválení dočasného opatření k zajištění financování státních výdajů. Republikáni již dopředu oznámili, že jejich reakce bude stejná jako v původním návrhu. Nejpravděpodobněji by však přeci jen mělo dojít ke schválení provizorního řešení republikány, aby bylo zajištěno financování státních výdajů, čímž obě strany získají několik dalších dní k vyjednávání.

Očekávané události

14:58 Markit PMI index aktivity (září): odhady: 53.1, předchozí: --
16:00 Stavební výdaje (m-m) (srpen): odhady: 0.4%, předchozí: 0.6%
16:00 ISM ve výrobě (září): odhady: 55.0, předchozí: 55.7
16:00 Cenový index ISM (září): odhady: 55.0, předchozí: 54.0
23:00 Celkové prodeje vozidel (září): odhady: 15.60 ml., předchozí: 16.02 ml.
23:00 Domácí prodeje vozidel (září): odhady: 12.25 ml., předchozí: 12.44 ml.

Popis trhu

US akciové trhy končí měsíc září poklesem a po dosažení nových historických maxim na indexu S&P 500 (1 729b.) po zářijovém zasedání US centrální banky, tak po zbytek měsíce své zisky odevzdávaly. Důvodem je v posledních dnech především politická nejistota okolo schválení rozpočtu a navýšení dluhového stropu, když jak republikáni tak demokraté nehodlají ustoupit od svých požadavků a drží pokerovou tvář. Pokud během dnešní noci a zítřka nenajdou společnou řeč, hrozí, že některé federální úřady budou uzavřeny a bude se tak opakovat situace, která vznikla naposledy během Clintonovi administrativy v letech 1995-1996. Ikdyž nakonec uzavření úřadů tenkrát nemělo výraznější dopad na trhy, investory dnes straší hlavně navýšení dluhového stropu, když poslední vyjednávání v roce 2011 znamenalo silné propady rizikových aktiv, v návaznosti na snížení ratingu ze strany S&P 500. Ten si dnes odepsal 0,6% na 1 681,55b. Za 3Q si však připsal 4,7% a od začátku roku pak necelých 18%. Ještě lépe na tom pak je index Nasdaq (+10,8%, resp. +25%). Tento týden bude kromě jednání ve Washingtonu přitahovat pozornost i řada důležitých makrodat, kterým v pátek dominují data z trhu práce.

Největší ztráty si dnes připsal sektor spotřebitelských služeb, následovaný ropným průmyslem a finančními tituly. Naopak své zisky si dokázaly uhájit výrobci solárních panelů (TAN +3,5%) nebo akcie výrobce počítačových her Take-Two (18,17 USD +0,3%). Dařilo se i sázkám na nárůst volatility (VXX +3,5%).

Podnikové zprávy



Fio banka, a.s.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

18.04.2024 - 19.04.2024
Graf - SPC

PXnahoru+0,181 550,3418.04.24
RMnahoru+0,50457,8118.04.24
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4018.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz