Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Sobota 20.4.2024 5:17
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pondělí 13.07.2015

Zpravodajství

Denní report - pondělí 13.07.2015

14.07.2015 08:09:00 | Fio banka
ČR: Index PX po měsíci uzavíral nad 1000 body, SRN: Německá burza začala týden pozitivně, USA:

Pražská burza

Očekávané události

10:00 Běžný účet platební bilance (květen): očekávání trhu: 0,00 mld., předchozí hodnota: 20,55 mld.

Popis trhu

Pražská burza v úvodu týdne těžila z pozitivního sentimentu na světových akciových trzích (dohoda s Řeckem). Index PX posílil 1% na 1001 bodů a nad zmíněnou psychologickou hladinou uzavíral poprvé po měsíci. Největší aktivitu při jinak průměrném obchodním dnu registrovala Erste (190 mil. Kč), která poskočila ke svým letošním maximům poblíž 740 Kč (+3%). Růst indexu kopírovala Komerční banka, jež se obchodovala kolem 5450 Kč. ČEZ se nedokázal výrazněji vzdálit od úrovně 570 Kč. Po menším poklesu se však k růstu vrátily ceny elektřiny. Dařilo se pojišťovně VIG (+0,9%). Nad 100 Kč se dokázala udržet společnost O2 (+1%). Naopak končící odkup působil negativně na CETIN (-0,9%). Menší pokles registroval defenzivní Philip Morris (-1%).

Podnikové zprávy

NWR oznámilo základní provozní ukazatele za 2Q 2015 (komentář)

Těžební společnost NWR dnes oznámila objemy produkce a prodeje uhlí za 2Q 2015 a rovněž realizované ceny za druhé letošní čtvrtletí.

Oznámené objemy byly téměř v souladu s našimi očekáváními, když NWR vytěžilo 1834 tis. tun uhlí (náš odhad činil 1850 tis. tun) a prodalo celkem 1081 tis. tun koksovatelného uhlí (my jsme předpokládali 1098 tis. tun) a 685 tis. tun energetického uhlí (náš odhad byl na úrovni 711 tis. tun).

NWR ve 2Q 2015 prodávalo koksovatelné uhlí v průměru za 95 EUR/t, což bylo mezikvartálně výše o 5,6 %. Tuto dosaženou cenu hodnotíme pozitivně, když globální spotové benchmarkové ceny v průběhu 2Q 2015 poklesly o dalších cca 8 %. My jsme očekávali, že NWR bude ve 2Q 2015 prodávat koksovatelné uhlí za ceny blízko úrovně 90 EUR/t. Dosaženou průměrnou cenu u energetického uhlí ve výši 49 EUR/t hodnotíme neutrálně, když byla v souladu s našimi odhady.

Výše oznámené základní provozní ukazatele nám indikují, že NWR by mohlo za 2Q 2015 dosáhnout mírně kladný provozní zisk před odpisy (EBITDA) a mírně záporný provozní zisk EBIT. To jsou stále relativně slabá čísla, která by podle našich odhadů měla i nadále vytvářet negativní tlak na hotovost, byť nepředpokládáme, že NWR za 2Q 2015 vykáže tak silný pokles hotovosti jako v 1Q 2015.

Německo

Očekávané události

08:00 CPI (y-y) (červen - konečný): očekávání trhu: 0,3 %, předchozí hodnota: 0,3 %

08:00 CPI - harmonizováno dle EU (y-y) (červen - konečný): očekávání trhu: 0,1 %, předchozí hodnota: 0,1 %

11:00 Průzkum ZEW - index současných podmínek (červenec): očekávání trhu: 60,0, předchozí hodnota: 62,9

11:00 Průzkum ZEW - index očekávání (červenec): očekávání trhu: 29,0, předchozí hodnota: 31,5

Očekávané události (Eurozóna)

11:00 Průmyslová výroba (y-y) (očištěno o počet pracovních dní) (květen): očekávání trhu: 2,0 %, předchozí hodnota: 0,8 %

11:00 Průzkum ZEW - index očekávání (červenec): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 53,7

Popis trhu

Před otevřením trhů v ranních hodinách futures na evropské a americké trhy naznačovaly, že budou trhy otevírat v záporu. Nicméně krátce před otevřením trhů předseda Evropské komise Tusk oznámil, že bylo dosaženo prozatímní dohody vůči Řecku, tím futures okamžitě otočily a trhy v průběhu obchodování nabíraly zisky. Zajímavý a podrobný článek o dohodě jsme publikovali zde. Index DAX zakončil o 1,49 % výše na 11 484,38 b. Nejvíce se dařilo akciím společnosti Lanxess (LXS; +2,85 %), Bayer (BAYN; +2,49 %) a SAP (SAP; +2,16 %). Pozitivní sentiment příliš nedokázaly vytěžit společnosti K+S (SDF°-0,05 %), Henkel (HEN3; -0,09 %) a BMW (BMW; -0,24 %).

Řecko dosáhlo dohody s Evropskou unií, dostane další peníze výměnou za reformy

Další dějství „řecké ságy“ se blíží konci. Řečtí „hrdinové“ se z výpravy sice navrátí domů s příslibem 86 mld. EUR, zároveň si však odnesou balíček reforem. Je teď na řeckém parlamentu, aby schválil podmínky pomoci, poté budou o pomoci hlasovat další státy a započnou jednání o celém ESM programu.

Jednání představitelů Evropské unie se protáhla do ranních hodin. Zmožení politici oznámili dosažení dohody s Řeckem před pondělním otevřením trhů na Twitteru, někteří z nich jednoslovně. Joseph Muscat, premiér Malty, v rozhovoru uvedl, že řecká delegace přistoupila na téměř všechno. Řekové nakonec kývli i na přesun aktiv za 50 mld. EUR do samostatné lucemburské společnosti, kterou by Řecko spravovalo pod dohledem institucí EU. Přibližně polovina prostředků fondu bude směřovat na rekapitalizaci řeckých bank, čtvrtina na snížení dluhu a zbytek bude určen k investicím.

Řecký premiér Alexis Tsipras nepochodil ani s požadavkem na snížení řeckého dluhu. Německá kancléřka Angela Merkel na toto téma uvedla, že případné odpuštění úroků nebo prodloužení splatnosti bude k diskusi po vyhodnocení nastávající pomoci Řecku. Novináři tak mluví o „kompletní kapitulaci“ řeckého premiéra.

Podle dokumentu, který má deník The Financial Times k dispozici, by měl řecký parlament do středy mimo jiné schválit zjednodušení systému DPH a rozšíření daňové báze, učinit kroky k dlouhodobé udržitelnosti penzijního systému, zajistit plnou nezávislost řeckého statistického úřadu a implementovat opatření tzv. fiskálního paktu TSGC včetně automatických škrtů v případě nižšího než plánovaného primárního přebytku. Do 22. července by řecký parlament měl mimo jiné schválit reformy občanského zákoníku s cílem zefektivnit soudní systém a snížit jeho náklady. Dohoda s EU také předpokládá podporu Řecka ze strany Mezinárodního měnového fondu.

Instituce podle dokumentu FT po Řecku požadují řadu dalších kroků včetně reforem penzijního systému, privatizace operátora energetické přenosové soustavy (ADMIE), reformy pracovního trhu, posílení finančního sektoru, depolitizaci řecké administrativy. Až poté se naplno začnou jednání vytvoření nového ESM programu.

Dokument explicitně zmiňuje, že začátek jednání není zárukou definitivní dohody, vylučuje také snížení jistiny řeckého dluhu. Do té doby bude pravděpodobně Řecku poskytnuta překlenovací půjčka ve výši 12 mld. EUR, které Řecko přes léto potřebuje. Pokud by se na půjčce podílel EFSM (Evropský finanční stabilizační mechanismus), Řecku by tak půjčila i Česká republika. Mezi další zdroje financí by mohly patřit bilaterální půjčky případně uvolnění zisků s řeckých dluhopisů v držení ECB.

Oddechnout si mohou především řecké banky, které čeká rekapitalizace ve výši 25 mld. EUR z nově vzniklého fondu. Dohoda podle Tsiprase zabránila kolapsu řeckých bank, který by nevyhnutelně uškodil i řecké ekonomice. Bankovní „prázdniny“ by měly dnes v Řecku skončit, očekává se však jejich prodloužení řeckým parlamentem. ECB dnes plánuje telefonickou konferenci ohledně programu nouzové likviditní pomoci ELA, který držel řecké banky nad vodou. Očekává se, že se ECB nebude pouštět do výraznějších změn, vzhledem k uzavření řeckých bank ji nic ke zvýšení programu nenutí a Mario Draghi dříve uvedl, že ECB bude následovat politická rozhodnutí.

Jean-Claude Juncker, hlava Evropské komise, na následné tiskové konferenci uvedl, že „grexit se nekoná“. Nemyslí si, že by byl „řecký lid ponížen nebo že by Evropané ztratili tvář“. Podle Junckera se jedná o „typickou evropskou dohodu“. Evropská komise plánuje řeckou ekonomiku podpořit růstovým balíčkem v hodnotě 35 mld. EUR.

Podle Jeroena Dijsselbloema, předsedy Euroskupiny, byla důvěra velkým problémem. Očekává však, že řecký parlament rychle schválí příslušnou legislativu, čímž si Řecko získá důvěru zpět.

Angela Merkel uvedla, že Řecko dostane 86 až 87 mld. EUR v průběhu následujících třech let. Dále řekla, že „chceme řeckou vládu podpořit v nadcházející humanitární krizi“. Podle včerejšího článku CNN má Řecko nejvyšší míru chudoby v Evropské unii a počet bezdomovců jen v Aténách s 660 tis. obyvateli v posledních třech měsících vzrostl o 40 % na 20 tis. lidí bez domova. Kancléřka Merkel se vyjádřila také k „plánu B“ (grexitu), který se mohl uskutečnit pouze tehdy, pokud by si o něj „Řecko řeklo“.

USA

Očekávané události

14:30 Maloobchodní tržby (m-m) (předběžný) (červen): očekávání trhu: 0,2 %, předchozí hodnota: 1,2 %

14:30 Index importních cen (y-y) (červen): očekávání trhu: -9,8 %, předchozí hodnota: -9,6 %

15:00 Optimismus malých firem NFIB (červen): očekávání trhu: 98,5, předchozí hodnota: 98,3

16:00 Podnikové zásoby (květen): očekávání trhu: 0,3 %, předchozí hodnota: 0,4 %

Popis trhu

 Index Dow Jones Industrial Average +1,22 % na 17977,48 b.
Index S&P 500 +1,11 % na 2099,72 b.
Index Nasdaq Composite +1,48 % na 5071,512 b.
Na amerických trzích se přenesl pozitivní sentiment z Evropy, když se „opět“ zdá, že by se věřitelé s Řeckem mohli dohodnout. Je nutné říci, že se „sentiment“ mění každým dnem. Dolar si připsal významné zisky vůči euru (1,3 %). Ropa WTI prožila další volatilní den, když ráno klesala až o 2 % a v průběhu amerického obchodování i krátce rostla. Trh sleduje vyjednávání o íránském programu, které se neustále prodlužuje. V rámci indexu S&P rostly všechny sektory až na utility (-0,39 %). Nejvíce se dařilo sektoru informačních technologií (+1,39 %), spotřeby (+1,29 %), základních materiálů (+0,89 %). Nejméně vzrostl sektor telekomunikací (+0,28 %). Zajímavý růst zaznamenala rafinérské společnost Marathon Petroleum (+7 %), která je nejvíc rostoucím titulem v indexu S&P. Marathon chce koupit skrz dceřinou společnost MPLX zpracovatele zemního plynu MarkWest Energy. Hodnota transakce by mohla dosáhnout 15,8 mld. dolarů. MarkWest Energy si připsala téměř 14 % % po oznámení možné akvizice.

Podnikové zprávy

Lockheed Martin má zájem o helikoptéry Sikorsky

Americká zbrojařská firma Lockheed Martin má údajně zájem o nákup divize vrtulníků Sikorsky od společnosti United Technologies, zprávu dnes přinesl deník Wall Street Journal. Dle interního zdroje, který si nepřál být jmenován, by dohody mohlo být dosaženo v následujících dnech. Celková hodnota transakce se odhaduje na 8 mld. USD, což by pro společnost Lockheed Martin představovalo největší akvizici od nákupu firmy Martin Marietta za 10 mld. USD před dvaceti lety.

Sikorsky je předním výrobcem vojenských i civilních helikoptér, společnost proslavil především bojový vrtulník Black Hawk. Bojové stroje se na tržbách společnosti podílejí ze 70 % (Sikorsky je mimo jiné největším dodavatelem vrtulníků pro americký pentagon). Sikorsky zároveň poskytuje i následný servis a prodej náhradních dílů, což jsou segmenty, které se výraznou měrou podílejí na hospodářském výsledku společnosti. Dle výroční zprávy za minulý rok zaměstnával Sikorsky přes 15 tisíc lidí, tržby společnosti činily 7,5 mld. USD a generovaly čistý zisk 219 mil. USD.

Společnost United Technologies, pod kterou značka Sikorsky patří, poprvé zmínila možnost odprodeje této divize v polovině června.

Marathon Petroleum kupuje MarkWest Energy

Ropná společnost Marathon Petroleum dnes oznámila, že prostřednictvím dceřiné společnosti MPLX hodlá nakoupit zpracovatele a dodavatele zemního plynu MarkWest Energy. Velikost transakce by měla dosáhnout 15,8 mld. USD.

Akcionáři společnosti MarkWest Energy obdrží za každou akcii 1,09 akcie MPLX a 3,37 USD v hotovosti. Tato nabídka oceňuje společnost MarkWest Energy s 32% prémií oproti páteční zavírací ceně 59,75 USD. Očekává se, že transakce bude dokončena ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Společnost MPLX byla v roce 2012 vytvořena gigantem Marathon Petroleum za účelem vlastnění a provozování ropovodů a další infrastruktury. Dle CEO společnosti by nová akvizice měla o čtvrtinu zvýšit objem distribuce v roce 2017.

Akcie zainteresovaných společností reagují na zprávy o akvizici růstem. Marathon Petroleum (MPC) v pre-marketu posiluje o 4,4 % na 56,9 USD, MarkWest Energy (MWE) si připisuje dokonce 15,5 % na 69 USD.

CVS Health chce vydat firemní dluhopisy

Zdravotnická společnost CVS Health se údajně chystá získat 13-15 mld. USD prostřednictvím emise korporátních dluhopisů. Agentura Bloomberg, která dnes zprávu přinesla, se odvolává na interní zdroj, který si nepřál být jmenován.

Dluhopisy s různou dobou splatnosti by měly být emitovány v sedmi etapách. Nejdlouhodobější třicetiletý dluhopis by měl investorům zajistit výnos 2,15 procentního bodu nad výnosem třicetiletých státních dluhopisů USA.

CVS Health se touto cestou snaží získat dostatek financí na nedávno oznámené akvizice společností Omnicare (12,7 mld. USD) a Target (1,9 mld. USD).

Komodity

Produkce ropy ve světě nadále roste navzdory nízkým cenám

Ačkoliv se trh primárně zaměřuje na produkci ropy z břidlic v USA, tak je při obchodování s ropou nutné sledovat i vývoj produkce v jiných částech světa.

Saudská Arábie a OPEC

Saudská Arábie dosáhla v červnu nové rekordní produkce ropy 10,6 mb/d, což je nárůst o 200 tisíc oproti květnu. Údaje jsou z měsíční zprávy kartelu OPEC.

Pokud Saudská Arábie bude pokračovat v navyšování produkce, tak by produkce mohla překonat 11 mb/d, což je nejvyšší hodnota určitého státu od rozpadu Sovětského svazu. Část produkce ropy bude využita k výrobě elektřiny, která bude pohánět sezónně vysokou poptávku po klimatizacích v dané zemi, nicméně stále se jedná o výrazný nárůst produkce.

Vedle vyšší produkce Saudské Arábie se navyšuje produkce i v Iráku. Podle zprávy OPEC Irák překonal v červnu hranici 4 mb/d poprvé v historii. Celková produkce ropy kartelu se meziměsíčně zvýšila z 31,1 mb/d na 31,4 mb/d. V listopadu roku 2014 a letos v červnu kartel odsouhlasil udržení souhrnné kvóty na úrovni 30 mb/d.

Ropa z břidlic v USA není o méně zajímavá, protože navzdory očekávání se produkce ropy z břidlic udržuje na stále vysokých hodnotách. V některých místech ve státu Texas dokonce roste navzdory rapidnímu poklesu počtu aktivních ropných vrtů.

Severní Dakota v USA

V pátek úřad v Severní Dakotě oznámil měsíční údaje o produkci ropy za květen. Údaje nasvědčují, že firmy těžící ropu z břidlic jsou podstatně více odolné vůči poklesu cen, než se všeobecně předpokládalo. Ačkoliv se produkce nezvyšuje, tak zásadní informací je, že se prakticky nesnižuje. V květnu zde firmy těžily 1,2 mb/d, což je meziměsíční růst o 30 tisíc barelů denně.
Obrázek níže ukazuje vývoj produkce v Severní Dakotě od začátku roku 2008.

 width=

Druhý obrázek ukazuje vývoj počtu aktivních ropných vrtů v USA od roku 2007.

 width=

Za poslední dva týdny došlu k nárůstu, nicméně stále se jedná o marginální změny, ze kterých se nedá s jistotou zjistit, zda počet ropných vrtů již dosáhl svého dna.

Co to znamená pro budoucí vývoj cen ropy?

Jinými slovy globální přebytek ropy se nadále zvyšuje, na podzim budou odstávky amerických rafinérií (v současné době jsou rafinérie téměř na maximu provozní kapacitě, více zde), které na několik měsíců výrazně sníží objem zpracované ropy v USA. Řada obchodníků s fyzickou ropou upozorňuje, že bude opět hrozit naplnění důležitých zásobník

Autor: Tomáš Spousta

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

20.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,021 550,6119.04.24
RMnahoru+0,35459,4019.04.24
DJIAnahoru+0,5637 986,4019.04.24
NASDAQdolu-2,3415 235,9519.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3619.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz