Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 20:36
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pátek 29.01.2016

Zpravodajství

Denní report - pátek 29.01.2016

29.01.2016 19:43:00 | Fio banka
ČR: Pražská burza končí týden růstově, Philip Morris +4%, SRN: Německá burza zakončila smíšeně, USA: Americké trhy postupně navyšují zisky díky měnovým stimulům Bank of Japan

Pražská burza

Hlavní zprávy

Měnová zásoba M2 (y-y) (prosinec):
aktuální hodnota: 6,9 %
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 8,6 %

Očekávané události

09:30 HSBC Index nákupních manažerů ve výrobě PMI (leden): očekávání trhu: 55,0, předchozí hodnota: 55,6

14:00 Bilance státního rozpočtu (leden): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: -62,8 mld.

Popis trhu

Pražská burza v závěru týdne prodloužila růstovou sérii na čtyři v řadě a měřeno indexem PX posílila o 1,28% na 921 bodů. Stalo se tak díky příznivému sentimentu na globálních akciových trzích, který se ještě vylepšil po amerických makrodatech a openu v zámoří. Pražská burza tak má za sebou velice úspěšný týden, když si celkově index polepšil o necelá 4%. Podobně jako v předešlých dnech se tahounem růstu stal Čez a Komerční banka. Elektrárenská společnost si polepšila o dalších 1,6% na 414 Kč a Komerční banka posílila o 1,93% na 5 239 Kč. Se slušnými zisky zakončily i rakouské finanční emise a to Erste Bank +1,26% na 715 Kč a Vig +1,01% na 609 Kč. Včerejší ztráty korigoval Pegas (+2,10% 699 Kč) a Cme (59 Kč +1,55%). Naopak povýsledkový pokles mírně prohloubil Unipetrol a uzavřel pod 158 Kč (-1,22%). Nejhorším titulem dnes byla Kofola při ztrátě -2,15% na 468 Kč. Za hvězdu dne lze označit Philip Morris. Akcie tabákové společnosti se začaly zvedat díky silné nákupní objednávce především v poslední hodině obchodního dne a v závěrečné aukci dokonce vyskočily na 13 000 Kč (+4%), což je téměř desetileté maximum. Celkový zobchodovaný objem byl silně nadprůměrný, když dosáhl necelé 1 mld. Kč.

Německo

Hlavní zprávy

Maloobchodní tržby (m-m) (prosinec):
aktuální hodnota: -0,2 %
očekávání trhu: 0,4 %
předchozí hodnota: 0,2 % / revize: 0,4 %

Maloobchodní tržby (y-y) (prosinec):
aktuální hodnota: 1,5 %
očekávání trhu: 1,9 %
předchozí hodnota: 2,3 % / revize: 2,4 %

Eurozóna:

Peněžní zásoba M3 (y-y) (prosinec):
aktuální hodnota: 4,7 %
očekávání trhu: 5,2 %
předchozí hodnota: 5,1 %

CPI odhad (y-y) (leden):
aktuální hodnota: 0,4 %
očekávání trhu: 0,4 %
předchozí hodnota: 0,2 %

CPI jádrový (y-y) (leden - první, předběžný):
aktuální hodnota: 1,0 %
očekávání trhu: 0,9 %
předchozí hodnota: 0,9 %

Očekávané události

09:55 Index nákupních manažerů Markit/BME (leden - konečný): očekávání trhu: 52,1, předchozí hodnota: 52,1

Eurozóna:

10:00 Index nákupních manažerů Markit (leden - konečný): očekávání trhu: 52,3, předchozí hodnota: 52,3

Popis trhu

V nočních hodinách oznámené záporné úrokové sazby centrální bankou Japonska Bank Of Japan značně oslabily japonskou měnu, tím alespoň krátkodobě podpořily akciové a zároveň i dluhopisové trhy.

Index DAX dnes posílil o 1,3 % na 9764,46 b, zatímco za celý týden index zakončil na kladné nule (+0,08 %). V rámci indexu DAX se nejvíce dařilo akciím developerské společnosti Vonovia (VNA; +4,1 %), výrobci polovodičů IFX (IFX; +3,3 %) a výrobci kosmetiky Beiersdorf (BEI; +3,2 %).

Na druhé straně největší ztráty zaznamenaly akcie ocelerán ThyssenKrupp (TKA; -3,5 %), automobilky Volkswagen (VOW3; -2,4 %) a energetické společnosti E.ON (EOAN; -2,4 %).

Společnost ThyssenKrupp varovala před riziky evropského ocelárenského segmentu. Přebytek kapacity globálně i v Evropě nadále přetrvává. Akcie jsou nyní na 30měsíčních minimech.

USA

Hlavní zprávy

Index nákladů práce (4Q):
aktuální hodnota: 0,6 %
očekávání trhu: 0,6 %
předchozí hodnota: 0,6 %

Růst HDP (q-q) (anualizováno) (4Q - první, předběžný):
aktuální hodnota: 0,7 %
očekávání trhu: 0,8 %
předchozí hodnota: 2,0 %

Osobní spotřeba (4Q - první, předběžný):
aktuální hodnota: 2,2 %
očekávání trhu: 1,8 %
předchozí hodnota: 3,0 %

Deflátor HDP (4Q - první, předběžný):
aktuální hodnota: 0,8 %
očekávání trhu: 0,8 %
předchozí hodnota: 1,3 %

Jádrový index výdajů na osobní spotřebu (q-q) (4Q - první, předběžný):
aktuální hodnota: 1,2 %
očekávání trhu: 1,2 %
předchozí hodnota: 1,4 %

Chicago index nákupních manažerů (leden):
aktuální hodnota: 55,6
očekávání trhu: 45,3
předchozí hodnota: 42,9

Index spotřebitelské důvěry University of Michigan (leden - konečný):
aktuální hodnota: 92,0
očekávání trhu: 93,0
předchozí hodnota: 93,3

Na výkonnosti americké ekonomiky se ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku zřetelně projevila síla dolaru a slabost poptávky ve světě (negativní příspěvek zahraničního obchodu) a trvající dopad poklesu cen ropy a dalších komodit a promítnutí tohoto vývoje do investic v těžebním sektoru. Spotřebitelé byli při chuti, osobní spotřeba očekávání překonala. Pokles zásob a částečně i slabší investiční aktivita může jít také na konto obav podniků z dopadů možného negativního vývoje ve světě (Čína). Výrazné zpomalení bylo očekávané, pro trhy tedy nejde o překvapení a bezprostřední reakce zatím je a patrně i zůstane spíše tlumená.  Pro Fed by tyto údaje měly znamenat poměrně důrazné upozornění, že se zvedáním sazeb nejen nemusí, ale ani by neměl spěchat, pokud nechce křehký růst úplně zarazit. Rizikem je především možné další výrazné posílení dolaru kvůli divergentním měnovým politikám USA a EMU nebo Japonska. Negativní faktory, které ovlivnily americkou ekonomiku na konci minulého roku, budou působit i na začátku tohoto, je proto potřeba i nadále počítat se spíše slabším růstem. Pokud bude Fed rozumný a nebude pokračovat se zvyšováním sazeb za každou cenu (počítá s tím trh i my), měla by být jeho měnová politika pro ekonomiku neutrální. Růst sazeb by sebou přinesl riziko dalšího zpomalení až recese. Jak poměrně pomalý růst ekonomiky, tak globální deflační tlaky by měly přispět k nízké inflaci, což je faktor podporující očekávání velmi pomalého růstu sazeb. Důležitý bude vývoj na trhu práce. Pokud se udrží v dobrém stavu, budou spotřebitelé podporovat ekonomiku v růstu. Slabost trhu práce by podstatně zvýšila riziko recese. Ze střednědobého hlediska je jak současný údaj, tak jeho implikace poněkud negativní pro dolar (menší tlak na posílení), pozitivní pro dluhopisy (udržení nižších výnosů, tedy vyšších cen) a spíše negativní pro akcie a komodity (nižší růst implikuje slabší růst ziskovosti, nižší poptávku po komoditách).

Očekávané události

14:30 Osobní příjem (prosinec): očekávání trhu: 0,2 %, předchozí hodnota: 0,3 %

14:30 Osobní výdaje (prosinec): očekávání trhu: 0,1 %, předchozí hodnota: 0,3 %

14:30 Index jádrových výdajů na osobní spotřebu (m-m) (prosinec): očekávání trhu: 0,1 %, předchozí hodnota: 0,1 %

14:30 Index jádrových výdajů na osobní spotřebu (y-y) (prosinec): očekávání trhu: 1,4 %, předchozí hodnota: 1,3 %

Popis trhu

Index Dow Jones Industrial Average +2,08 % na 16404,18 b.
Index S&P 500 +1,94 % na 1930,11 b.
Index Nasdaq Composite +1,94 % na 4594,245 b.

Americké trhy navazují na růst evropských a asijských trhů, které byly výrazně podpořeny měnovým stimulem centrální bankou Bank of Japan. Konkrétně se jedná o zavedení záporných úrokových sazeb, po kterém oslabuje měna japonský jen. Ten je obecně korelován s posílením akciových indexů, což může a nemusí mít krátkého trvání. Akciovým trhům rovněž pomáhá rostoucí cena ropy, u které se od středy zdá, že se s akciovým trhem rozchází. V tomto týdnu jsme byli svědky toho, že při rostoucí ceně ropy mohou akciové indexy klesat.

Ostatně ropa je zajímavá i z hlediska možné manipulace trhem skrz prohlášení ruských představitelů. Včera představitel Ruska oznámil, že se Rusko může dohodnout s kartelem OPEC o omezení ropné produkce, načež Saudská Arábie do několika desítek minut tuto spekulaci dementovala. Vedle Saudské Arábie spekulaci popřel i země Írán, pro kterou je možné snížení produkce přijatelné, až se mu vrátí tržní podíl po nedávno zrušených ekonomických sankcí. Někteří analytici zmiňují, že cena ropy je na důležitých technických rezistencích, a není tedy snadné říci, zda převáží fundamenty nebo technické faktory. Fundamenty jsou nadále nakloněny na pokles cen ropy (pokud by nedošlo ke snížení produkce) nicméně na futures trhu jsou při obchodování s ropou důležité i technické faktory, a proto cena ropy může zůstat volatilní a zaznamenávat výrazné pohyby oběma směry.

Po výsledcích společnost Microsoft posiluje o více než 5 % a přibližuje se cenám na konci minulého roku.

Včera po uzavření trhů byly sledované akcie společnosti Amazon, které po výsledcích propadly o více než 10 %. Investoři negativně vnímali snížení výhledu a ziskovosti, řada analytiků před výsledky varovala, že očekávání výsledků je příliš nadsazené. Akcie nyní zrácely více než 8 %.

Aerolinky po výsledcích obrátily z 3% ztrát a obchodují se o 2 % výše.

V rámci indexu S&P rostly všechny sektory, přičemž se nejvíce dařilo sektoru informačních technologií (+2,88 %), průmyslovému (+2,02 %) a krátkodobé spotřeby (+1,82 %). Na druhé straně nejmenší zisky zaznamenal sektor dlouhodobé spotřeby (+0,54 %) a zdravotní péče (+0,87 %).

Podnikové zprávy

Zisk společnosti American Airlines za 4Q překonal očekávání analytiků

Microsoft představil výsledky za 2Q 2016, dařilo se cloudovým službám

Asijské trhy

Bank of Japan překvapila trhy zavedením negativní úrokové sazby

Japonská centrální banka se dnes postarala o překvapení, když nečekaně snížila depozitní sazbu do záporného pásma. Rozhodnutí rozkolísalo japonskou burzu, která však spolu s dalšími asijskými trhy nakonec uzavřela se slušnými zisky.

Poslední zasedání ECB, na kterém Mario Draghi zmínil možnost přehodnocení monetární politiky na březnovém zasedání, a následné spekulace o stimulech ze strany Číny a Japonska před týdnem přinesly úlevu na světové trhy. A zatímco ekonomičtí komentátoři později upozorňovali, že Čína by mohla být s monetárními stimuly spíše opatrná vzhledem k obavám z odlivu kapitálu, Bank of Japan přišla s dalším uvolněním.

Stejně jako ECB, tak i Bank of Japan očekává pozdější dosažení 2% inflačního cíle. Centrální banka proto přistoupila k posunutí úrokové sazby na -0,1 %. Jednalo se o překvapivý krok, malá část oslovených ekonomů očekávala spíše zvýšení tempa kvantitativního uvolňování ze současných 80 bilionů JPY ročně, které však BoJ ponechala beze změny. Analytici z Credit Suisse uvádí, že dnešní rozhodnutí naznačuje, že QE již dosáhlo svého limitu z hlediska vlivu na růst měnové zásoby.

Hlasování o zavedení negativních úrokových sazeb bylo poměrně těsné, prošlo většinou 5:4. BoJ uvádí, že v případě potřeby sazbu sníží ještě hlouběji do záporného pásma. Po vzoru např. Švýcarské národní banky a dalších evropských bank se zápornými výnosy budou vklady japonských komerčních bank rozděleny do tří pásem, z nichž bude záporně úročeno, resp. penalizováno pouze jedno z nich. Dosavadní vklady budou úročeny 0,1 %, povinné vklady a vklady v rámci záchranných programů BoJ 0 %, negativní sazba by se tak měla bank týkat pouze v případě nárůstu hotovosti.

Zajímavostí je, že BoJ nenastavila limit pro minimální výnos dluhopisů, které v rámci QE kupuje. Podle Billa Adamse, ekonoma z PNC Financial Services, tak můžou výnosy dluhopisů následovat úrokovou sazbu do negativního pásma.

Rozhodnutí centrální banky nejdříve rozkolísalo japonskou burzu, která však nakonec uzavřela s 2,8% ziskem s výjimkou bank, které z pochopitelných důvodů přes 2 % odevzdaly. Výnos 10letého japonského dluhopisu se výrazně propadl na rekordní minimum 0,112 %, v lednu se pohyboval nad hranicí 0,2 %. Kurz jenu vůči dolaru se propadl nejvýrazněji od navýšení QE na 80 bil. JPY měsíčně v říjnu 2014. Slušné zisky si připsaly také další asijské trhy.


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor: Vojtěch Cinert

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,021 550,6116:15:17
RMnahoru+0,35459,4016:59:10
DJIAnahoru+0,4337 938,3220:16:24
NASDAQdolu-1,7315 330,9820:16:22
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3617:50:00


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz