Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 14:54
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pátek 04.01.2019

Zpravodajství

Denní report - pátek 04.01.2019

04.01.2019 22:25:00 | Fio banka
ČR: Růst v Praze zintenzivnil, SRN: Německý DAX smazal včerejší ztráty, USA:Americké indexy po slovech šéfa FEDu silně rostly.

Pražská burza

Popis trhu

Pražská burza byla ve všech seancích letošního roku zisková. Po umírněných růstech ze samotného úvodu roku byl dnešek podstatně dynamičtější, index PX posílil o 1,43 % a hodnota se vrátila nad 1000 bodů. Přes včerejší výprodeje v USA panovala na trzích v Evropě od začátku dne relativně dobrá nálada, což potvrzuje vrtkavost současného sentimentu. Podporou bylo schválení financování pro US vládní úřady ze strany Sněmovny reprezentantů a oznámená jednání mezi USA a Čínou. Na včerejší růst navázala na domácím trhu Erste Group, která posílila o 3,61 %. Od svých lokálních minim ze závěru loňského roku je titul již výše o více jak 10 %. Přes 3 % si připsala i pojišťovací skupina VIG. Finanční sektor patřil v Evropě k nejrůstovějším a rakouské emise se k optimismu přidaly. Umírněnější vývoj byl k vidění tradičně u Komerční banky (+0,58 %) a Monety (+0,21 %). V kladných hodnotách se přes den držel i ČEZ, který posiloval na 546 Kč. V závěru dne o své zisky titul přišel a končil na nule, čím částečně vyvažoval v rámci indexu silný růst ostatních velkých emisí. V obráceném duchu se obchodoval Avast, který z úvodních ztrát dokázal posílit na závěrečný růst o 2,5 %. Zvýšený zájem investorů se začíná potvrzovat u mediální CETV. Společnost v závěru roku utrpěla výrazný pokles a přes tři poslední růstové seance je prostor pro další pohyb vzhůru stále otevřený. Titul dnes přidal 2,03 %.

Německo

Hlavní zprávy

Změna počtu nezaměstnaných (prosinec):
aktuální hodnota: -14 tis.
očekávání trhu: -13 tis.
předchozí hodnota: -16 tis.

Index nákupních manažerů ve službách Markit (prosinec - konečný):
aktuální hodnota: 51,8
očekávání trhu: 52,5
předchozí hodnota: 52,5

Složený index nákupních manažerů Markit/BME (prosinec - konečný):
aktuální hodnota: 51,6
očekávání trhu: 52,2
předchozí hodnota: 52,2

Hlavní zprávy (EMU)

Index nákupních manažerů ve službách Markit (prosinec - konečný):
aktuální hodnota: 51,2
očekávání trhu: 51,4
předchozí hodnota: 51,4

Složený index nákupních manažerů Markit (prosinec - konečný):
aktuální hodnota: 51,1
očekávání trhu: 51,3
předchozí hodnota: 51,3

PPI (m-m) (listopad):
aktuální hodnota: -0,3 %
očekávání trhu: -0,2 %
předchozí hodnota: 0,8 %

PPI (y-y) (listopad):
aktuální hodnota: 4,0 %
očekávání trhu: 4,2 %
předchozí hodnota: 4,9 %

CPI jádrový (y-y) (prosinec - první, předběžný):
aktuální hodnota: 1,0 %
očekávání trhu: 1,0 %
předchozí hodnota: 1,0 %

CPI odhad (y-y) (prosinec):
aktuální hodnota: 1,6 %
očekávání trhu: 1,7 %
předchozí hodnota: 2,0 %

Očekávané události

08:00 Maloobchodní tržby (m-m) (listopad): očekávání trhu: 0,4 %, předchozí hodnota: -0,3 %

08:00 Maloobchodní tržby (y-y) (listopad): očekávání trhu: -0,4 %, předchozí hodnota

08:00 Podnikové objednávky (m-m) (listopad): očekávání trhu: -0,1 %, předchozí hodnota: 0,3 %

08:00 Podnikové objednávky (y-y) (očištěno o počet pracovních dní) (listopad): očekávání trhu: -2,6 %, předchozí hodnota: -2,7 %         

Očekávané události (EMU)

10:30 Index investorské důvěry Sentix (leden): očekávání trhu: -2,0, předchozí hodnota: -0,3

11:00 Maloobchodní tržby (m-m) (listopad): očekávání trhu: 0,2 %, předchozí hodnota: 0,3%

11:00 Maloobchodní tržby (y-y) (listopad): očekávání trhu: 0,4 %, předchozí hodnota: 1,7 %

Popis trhu

Německý DAX během dnešní seance připsal slušné zisky (+3,25 %) a posílil tak na hodnotu 10755,68 b. V zeleném teritoriu skončilo všech 30 společností obsažených v indexu.

Na špici skončila firma Fresenius (FRE; +7,8 %) a společnost Bayer (BAYN), která na konci dnešní obchodní seance skončila silnější o 6,7 %. Akcie společnosti pozitivně reagovaly na zprávu ohledně záležitosti týkající se negativního vlivu jejího výrobku Roundup weedkiller na lidské zdravý. Soudce vydal rozhodnutí, které by mohlo omezit důkazy o tom, že výrobek způsobuje rakovinu.

Německá společnost Daimler (DAI) vzrostla o 4,77 % na hodnotu 46,91 EUR. Firmě k dnešnímu růstu pomohla zpráva ohledně objemu prodejů v roce 2018. V kategorii čtyř největších luxusních automobilek seřazených dle objemu prodejů se Mercedes-Benz umístil na prvním místě již třetím rokem v řadě. Společnost v roce 2018 dodala 315 959 aut, což je o 4 945 kusů více než BMW, které se umístilo na druhém místě. Navzdory těsnému druhému místu se společnost BMW může těšit jinému prvenství, když v minulém roce jako jediná automobilka z kategorie čtyř největších automobilek luxusních vozů zaznamenala růst prodejů. Německý národní letecký dopravce Lufthansa (LHA) dnes posílil o 2,7 % na hodnotu 19,78 EUR v doprovodu zprávy týkající se plánovaného zaměstnání nových 5 500 zaměstnanců v roce 2019 (např. více než 1 300 letušek a více než 500 pilotů).

USA

Hlavní zprávy

Změna pracovních míst mimo zemědělství (prosinec):
aktuální hodnota: 312 tis.
očekávání trhu: 180 tis.
předchozí hodnota: 155 tis.

Změna pracovních míst v soukromém sektoru (prosinec):
aktuální hodnota: 301 tis.
očekávání trhu: 185 tis.
předchozí hodnota: 161 tis.

Změna pracovních míst ve výrobním sektoru (prosinec):
aktuální hodnota: 32 tis.
očekávání trhu: 20 tis.
předchozí hodnota: 27 tis.

Míra nezaměstnanosti (prosinec):
aktuální hodnota: 3,9 %
očekávání trhu: 3,7 %
předchozí hodnota: 3,7 %

Průměrná hodinová mzda (m-m) (prosinec):
aktuální hodnota: 0,4 %
očekávání trhu: 0,3 %
předchozí hodnota: 0,2 %

Hodinová mzda (y-y) (prosinec):
aktuální hodnota: 3,2 %
očekávání trhu: 3,0 %
předchozí hodnota: 3,1 %

Změna zásob plynu podle EIA (28. prosince):
aktuální hodnota: -20
očekávání trhu: -48
předchozí hodnota: -45

Změna zásob surové ropy podle EIA (28. prosince):
aktuální hodnota: 7 tis.
očekávání trhu: -3 000 tis.
předchozí hodnota: -46 tis.                                  

Změna zásob surové ropy v Cushingu podle EIA (28. prosince):
aktuální hodnota: 641 tis.
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 799 tis.  

Podle Jerome Powella by měla být měnová politika FEDu "trpělivá", co se týče úrokových sazeb

Americké akcie posilují po komentáři Jerome Powella a pozitivních výsledcích z amerického trhu práce

Výnos dvouletého amerického bondu klesá, trh s krátkodobým dluhem hraje proti avizované politice FED

Popis trhu

V páteční seanci americké akciové trhy silně posílily a index Dow Jones přidal 3,29% a širší S&P 500 uzavřel silnější o 3,43%. Celkový růst indexů byl podpořen dobrými  čísly americké ekonomiky, která v prosinci vytvořila 312 000 nových pracovních míst, když tržní odhad analytiků byl poměrně nižší a to 184 000 pracovních míst. Menší pozitivní efekt přináší také americká Sněmovna reprezentantů, nově ovládaná demokratickou stranou a zde došlo ke schválení nové verze rozpočtu ve snaze ukončit uzavření některých federálních úřadů. Růstu amerických indexů dnes velkou měrou napomáhal relativně holubičí projev šéfa FEDu Jeroma Powella, který  ve svém vystoupení informoval, že centrální banka bude trpělivá v případě dalšího zvedání úrokových sazeb s tím, že FED bude situaci pozorovat a sledovat skrytá  rizika a  směr dalšího vývoje ekonomiky. Powell svým  projevem trhy uklidnil, protože dle jeho názoru je americká ekonomiky v solidní kondici.

Dnes byly reportovány zásoby surové ropy podle EIA k datu 28. prosince, které zůstaly nečekaně stabilní a narostly o 7 tis. barelů, když analytici odhadovali pokles o -7 tis. barelů. Lehká ropa WTI podpořena pozitivními daty tak přidala necelá 2,3% a dostává se k úrovni 48,15 USD/barel. Tato situace hrála do karet akciím  především těžařských společností v sektoru černého zlata. Z výše zmíněných důvodů přidaly akcie společnosti Marathon Oil Corp. ( MRO ), které rostly o více než 5,4%  a také jedna ze světově  největších těžařských  společností Exxon Mobil ( XOM ) si připsala necelých 3,6%. Pozadu nezůstaly také akcie společnosti Transocean ( RIG ), která těží ropu především z ropných věží v oceánu a  její akcie uzavřely seanci s nárůstem vyšším než 4,9%. Velmi silný růst dnes potvrdily akcie těžaře ropy a mědi Freeport McMorran ( FCX ), které se posunuly výš o více než 7,5%. Silným růstem dnes prošly také akcie těžaře ropy a plynu Chesapeake Energy ( CHK ), které se těšily zájmu investorů a rostly o necelých silných 7,9%.  Z evropských těžařů, jejichž akcie jsou listované na trhu v USA si dobře vedly akcie britské BP ( BP ), které si připsaly více než 3% a také francouzský Total ( TOT ) obchodoval se ziskem silnější o více než 2,5%. Za zmínku stály také akcie výrobce a dodavatele těžního zařízení Schlumberger ( SLB ), které si připsaly necelých 4,2% a také akcie jeho konkurenta Halluburton ( HAL ) přidaly na své tržní ceně více než 4,8%.

Naopak s celkovým dnešním pozitivním vývojem trhů se dnes  nedařilo žlutému kovu a zlato si dnes odepsalo více než 0,7% a trochu se vzdálilo od mety 1300 USD/Troy. unci a dnes ustoupilo k úrovni 1284 USD/Troy. unci. Tato situace pochopitelně  nevyhovovala  akciím v těžebním sektoru zlata a tak silný pokles zažily akcie Eldorado Gold Corp ( EGO ), které ztratily více než 5,7% a příliš se také nevedlo akciím jedné ze světově největších těžařských společností kanadskému  Barrick Gold Corporation ( GOLD ) a akcie odolávaly celkovému poklesu zlata, ale udržely se v kladných hodnotách a nakonec uzavřely růstem o  1%.

Za pozornost stály také akcie v sektoru aerolinek, kde v předchozím letecká společnost Delta Airlines ( DAL ) varovala ohledně svého snížení výhledu  tržeb a v předchozí seanci odepsaly její akcie značnou ztrátu. Akcie Delta Airlines ( DAL ) dnes našly podporu u investorů a její akcie tak korigovaly předchozí ztráty a rostly o silných necelých 4,8%. Velmi podobně si vedly akcie konkurenční letecké společnosti American Airlines ( AAL ), které přidaly k závěru více než 6,7%.

Po předchozím poklesu se oklepal bankovní sektor a dařilo se tak akciím bankovní skupiny Citigroup ( C ), které přidaly ke své tržní hodnotě necelých 5,2% a také konkurenční akcie  Bank of America ( BAC ) zpevnily o více než  4,3%. Z investičních bank si dobře dnes vedly akcie Goldman Sachs ( GS ), které obchodovaly silnější o více než 3,5% a také Morgan Stanley ( MS ), které za zájmu investorů přidaly 4,7% a též JP Morgan ( JPM ) přidal ke konci obchodního dne  více než 3,7%.

Podnikové zprávy

Na akcie Intelu navýšila své doporučení BAML na „buy“ s cílem 60 USD; akcie posilují o 4,5 %

Odbory podávají žalobu na General Motors kvůli nedodržování dojednaných smluv

Společnost Apple by měla respektovat rozhodnutí soudu ohledně zákazu prodeje vybraných modelů iPhonů

Akcie „luxusních“ společností včera plošně ztratily


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.

Autor: Miloslav Blín

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXdolu-0,151 547,9914:52:50
RMdolu-0,21456,8714:51:58
DJIAstejne0,0037 775,3814:30:01
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5117 746,9414:32:45


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz