Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Úterý 16.4.2024 13:02
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - středa 02.10.2019

Zpravodajství

Denní report - středa 02.10.2019

02.10.2019 23:10:00 | Fio banka
ČR: Výprodeje na globálních akciových trzích zasáhly i pražskou burzu, SRN: Německý DAX ve středu odepsal výrazných 2,45 %, USA:Americké indexy se dnes ponořily do červených čísel.

Pražská burza

Hlavní zprávy

Babiš by vnímal protlačení bankovní daně za pomoci ČSSD za faktický konec koaliční smlouvy

Popis trhu

Globální akciové trhy dnes zůstaly pod prodejním tlakem, který odstartovaly včerejší horší makrodata v zámoří. Úterní ztráty tak prohloubila i pražská burza a měřeno indexem PX odepsala dalších -2,06% na 1 010 bodů, což jsou nejnižší úrovně od začátku ledna letošního roku. Největší poklesy registroval finanční sektor. Komerční banka při nejvyšším denním objemu 222 mil. Kč padla o -3,10% na 765 Kč. Erste Bank potom odepsala -2,46% na 752 Kč, pojišťovna Vig klesla o -1,63% na 604 Kč a Moneta Money Bank odevzdala -1,31% s oceněním pod 72 Kč. Nicméně oslabovaly i další emise. Avast prohloubil včerejší pokles o -2,68% na 109 Kč a popáté v řadě ztrácelo Cme (104 Kč -2,26%). Akcie O2 odevzdaly -1,62% na 213 Kč a Čez i kvůli silnější prodejní objednávce v závěrečné aukci ubral -1,15% na 515 Kč.

Podnikové zprávy

JP Morgan Chase navýšila podíl v Monetě na 2,55 %

Německo

Hlavní zprávy (EMU)

ECB poprvé zveřejnila výši nově vzniklé úrokové sazby €STR

Očekávané události

09:55 Index nákupních manažerů ve službách Markit (září - konečný): očekávání trhu: 52,5, předchozí hodnota: 52,5

09:55 Složený index nákupních manažerů Markit/BME (září - konečný): očekávání trhu: 49,1, předchozí hodnota: 49,1

Očekávané události (EMU)

10:00 Index nákupních manažerů ve službách Markit (září - konečný): očekávání trhu: 52,0, předchozí hodnota: 52,0

10:00 Složený index nákupních manažerů Markit (září - konečný): očekávání trhu: 50,4, předchozí hodnota: 50,4

11:00 PPI (m-m) (srpen): očekávání trhu: -0,3 %, předchozí hodnota: 0,2 %

11:00 PPI (y-y) (srpen): očekávání trhu: -0,4 %, předchozí hodnota: 0,2 %

11:00 Maloobchodní tržby (m-m) (srpen): očekávání trhu: 0,3 %, předchozí hodnota: -0,6 %

11:00 Maloobchodní tržby (y-y) (srpen): očekávání trhu: 2,0 %, předchozí hodnota: 2,2 %

Popis trhu

Německý DAX uprostřed týdne ještě výrazně akceleroval úterní oslabení a uzavřel slabší o 2,45 %. Index táhly do záporu obavy investorů z výraznějšího zpomalování globálního ekonomického růstu či dokonce z recese v některých významných ekonomikách, které zesílily po včerejších slabších makroekonomických datech, a to jak v USA, tak i v Evropě.

Ve středu výrazně oslabovaly společnosti Heidelberg (HEI; -4,9 %), Adidas (ADS; -4,8 %), Covestro (1COV; -4,6 %) či Linde (LIN; -4,6 %). CEO Adidasu Kasper Rorsted dnes v rozhovoru pro CNBC řekl, že největší starostí textilního giganta ohledně obchodních válek mezi USA a Čínou je jejich výsledný budoucí efekt na americké spotřebitele. Firma Covestro se „dočkala“ snížení doporučení ze strany analytiků MainFirst na underperform z předchozího neutral. Cílová cena byla snížena o 6 eur na 41 eur.

O moc lépe si ve srovnání s výše zmiňovanými společnostmi nevedla ani firma Wirecard (WDI; -3,7 %). V plusu nedokázala uzavřít ani jedna ze společností v celém indexu. Nejmírněji odepsala Vonovia (VNA; -0,4 %), pod 1% ztrátou se udržela ještě společnost Henkel (HEN3; -0,8 %).

Podnikové zprávy

MainFirst snížila doporučení pro akcie Covestro

USA

Očekávané události

13:30 Index propuštěných zaměstnanců Challenger (y-y) (září): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 39,0 %

14:30 Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti (28. září): očekávání trhu: 215 tis., předchozí hodnota: 213 tis.

14:30 Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti (21. září): očekávání trhu: 1654 tis., předchozí hodnota: 1650 tis.

15:45 Bloomberg index spotřebitelského komfortu (29. září): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 61,7

15:45 Index nákupních manažerů ve službách Markit (září - konečný): očekávání trhu: 50,9, předchozí hodnota: 50,9

15:45 Složený index nákupních manažerů Markit (září - konečný): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 51,0

16:00 Průmyslové objednávky (srpen): očekávání trhu: -0,2 %, předchozí hodnota: 1,4 %

16:00 Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (srpen - konečný): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 0,2 %

16:00 Zakázky na kapitálové statky bez zbraní a letadel (srpen - konečný): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: -0,2 %

Popis trhu

Ve středeční seanci americké indexy silně korigovaly a index Dow Jones ztratil 1,86% a širší S&P 500  uzavřel také  ve ztrátě  o    1,79%.  Americké akciové trhy otevřely dnešní  seanci  v červeném pásmu  a  celkový pokles odstartoval  již včera report ISM z amerického výrobního sektoru, který jednoznačně zklamal.  Pokles na 47,8 bodu ze srpnových 49,1 pak kontrastuje s konsensuálním odhadem na 50,0 bodu.  Tyto čísla pobídla také Donalda Trumpa k dalšímu výpadu na FED  a podle něho FED drží sazby příliš vysoko a tím dovoluje dolaru zpevňovat, což  nezdravě poškozuje americkou ekonomiku. Silný dolar nyní činí problémy americkým výrobcům a exportérům a FED se tak podle amerického prezidenta stává jejich nepřítelem.  Podle analytiků bude důležité, jak FED nyní zareaguje. Na trzích stále převažuje názor, že letos dojde ještě k jednomu snížení sazeb, ale při tomto vývoji se již zvedá šance na dvojnásobné snížení  a urychlení celé akce, tj., že by mohly sazby klesnout už v říjnu. V případě, že by trh zklamal páteční report z trhu práce, tak podle analytiků sázky na agresivnější podporu ze strany FEDu určitě více narostou.  Dolar na páru s eurem si stále ponechává své předchozí nárůsty, ale dnes dolar k euru  ztrácí 0,3% a dostává se k úrovni 1,0959 USD/EUR.

Dnes byly reportovány pravidelné zásoby surové ropy podle EIA ke dni 27. Září, které vrostly o 3,1 mil. barelů, když analytici očekávali jen nárůst zásob v objemu 2 mil. barelů. Lehká ropa WTI tak v reakci na stále silný dolar a report zásob reagovala dnes poklesem o silných 2,1% a dostala se tak k úrovni 52,7 USD/barel.  Tato situace pochopitelně nevyhovovala akciím v těžebním sektoru černého zlata a tak akcie přední  těžařské společnosti  Transocean ( RIG ), která těží ropu z věží v oceánu klesly o  2,5% a hned v závěsu s více než  4,3% ztrátou se pohybovaly akcie Apache Corporation ( APA ) a také akcie Marathon Oil Corp. ( MRO ) uzavřely v červených číslech a ze své tržní hodnoty si odepsaly více než 4,2%.  Poklesem dnes prošly také akcie  světově obchodované těžařské společnosti Exxon Mobil ( XOM ), kde její akcie ztratily 2,5% a  také britská společnost BP ( BP ) odepsala z ceny svých akcií obchodovaných na trhu v USA více než 2,9%. Za zmínku stály také akcie výrobců a dodavatelů těžního zařízení, jako například Schlumberger ( SLB ), kde jeho akcie uzavřely se ztrátou více než 2,8% a hned v závěsu akcie jeho konkurenta Halluburtona ( HAL ) oslabily o 2,1% a také akcie Chevronu Corporation ( CVX ) se pohybovaly se ztrátou necelých 3,2%.

Naopak z celkového silnějšího poklesu amerických indexů dnes těžil  žlutý kov  ke kterému se investoři vrací v době nejistoty na trzích a rostoucího rizika. Zlato dnes přidalo silných 1,3% a překonalo během obchodní seance  technickou úroveň 1 500 USD/Troy. unci,  nyní 1 498 USD/Troy. unci. Z této situace těžily  především akcie těžařů zlata, jako Eldorado Gold. Corp. ( EGO ),  jehož akcie posílily o více než 1,5% a  podobně si vedly  také akcie Newmont Gold Corp. ( NEM ). Které uzavřely růstem o cca 1%.

Dnes se také nedařilo akciím výrobce automobilů Fiat Chrysler ( FCAU ), kterému ve 3Q. na americkém trhu poklesly prodeje automobilů o 0,1%, když odhad trhu byl -1,6%. Akcie tak v reakci dnes oslabily o 1,9%. Silnějším oslabením necelých 4%  dnes prošly akcie známého výrobce amerických vozů General Motors ( GM ), kde odborový svaz United Auto Workers ( UAW ) odmítl novou komplexní nabídku od představitelů General Motors ( GM ) na ukončení stávky, která trvá již 2 týdny. Nabídka podle odborů je nedostatečná, včetně výše mezd, zdravotní péče a zaměstnanců na dobu určitou. Automobilka již byla nucena zastavit výrobu pickupů a převodovek v Mexiku a nařídit nucenou dovolenou cca 6 000 zaměstnancům. Pod tlakem investorů se tak dnes octly také akcie konkurenta Ford motor ( F ), které obchodovaly se ztrátou více než 3%.

Necelé 2% dnes ztratily také akcie známého výrobce letadel Boeing ( BA ), když americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil provozovatelům letadel do týdne zkontrolovat 165 často používaných letadel Boeing 737 NG kvůli možným prasklinám. Následně projdou kontrolou i méně často nasazované stroje tohoto typu - celkem se nařízení dotkne 1911 letadel registrovaných ve Spojených státech. Poklesem prošly také akcie amerických leteckých společností,  jako je Delta Air Lines ( DAL ), jejíž akcie si odepsaly více než  5% a také konkurenční  American Airlines ( AAL ), které se pohybovaly podobně se ztrátou více než 5,3%.

Podnikové zprávy

Johnson & Johnson souhlasí odškodněním 20,4 mil. USD v případě soudní žaloby okolo opioidů v Ohiu

Coca-Cola plánuje od ledna prodávat energetické nápoje v USA

GE souhlasila se zaplacením 2,7 mil. USD, aby urovnala spor ohledně porušení protikubánských sankcí

Facebook možná ztratí velké partnery jako Visa či Mastercard ve svém projektu na digitální měnu

General Motors uzavřel továrnu na pickupy v Mexiku kvůli probíhající stávce v USA

Ford Motor zaznamenal ve třetím čtvrtletí pokles celkového počtu prodaných vozů o 4,9 %

Společnost Paychex zveřejnila solidní čísla za 1Q FY20

Ratingová agentura Fitch v návaznosti na odložené IPO snížila kreditní rating firmě WeWork

Lennar přichází s výsledky za 3QFY19

Ostatní

Asijsko-pacifické indexy poklesem následovaly obchodování v USA

Ekvádor opouští ropný kartel OPEC


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.

Autor: Miloslav Blín

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

16.04.2024Ústí nad Labem
17.04.2024Liberec
17.04.2024Jihlava
18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň


Zajímavé vzestupy

COLHO140,00+7,69
JUV50,00+6,38
FIXZO159,00+4,61
BEZVA710,00+2,90
SHELL878,00+2,09

Zajímavé poklesy

MOL140,60-24,41
PKO345,10-2,46
NLOK504,00-2,14
PRIUA900,00-1,64
CTP410,20-1,35

Kurzovní lístek

EURnahoru25,325+0,01
HUFnahoru6,424+0,61
JPYnahoru15,439+0,58
PLNnahoru5,898+0,80
USDnahoru23,768+0,05

demo-e-broker

Indexy

16.04.2024
Graf - PX

PXdolu-0,851 544,3212:59:10
RMdolu-1,53453,5112:48:48
DJIAdolu-0,6637 732,5015.04.24
NASDAQdolu-1,7615 891,2015.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-1,4017 773,3812:41:59


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz