Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 12:11
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pondělí 08.08.2011

Zpravodajství

Denní report - pondělí 08.08.2011

08.08.2011 22:05:00 | Fio banka
ČR: Černé pondělí v Praze, blížíme se mílovými kroky k obchodnímu dnu? SRN: DAX zahájil týden výprodeji USA: Masivní prodeje na amerických trzích

Pražská burza

Hlavní zprávy

Míra nezaměstnanosti se v červenci v souladu s odhady zvýšila na 8,2 %. Předchozí hodnota činí 8,1 %.

Stavební výroba se v červnu meziročně snížila o -6,3 %. Předchozí hodnota činí -4,9 %.

Průmyslová výroba ve stejném období vzrostla o 7,4 % (odhad 7,8 %.) V předchozím období byl zaznamenán růst 15,2 %.

Obchodní bilance zaznamenala přebytek 17,6 mld. Kč (odhad 10,3 mld. Kč). V předchozím období byl zaznamenán revidovaný přebytek 13,7 mld. Kč.

Očekávané události

9:00 Index spotřebitelských cen CPI (červenec): odhad 0,2 % (m/m) a 1,8 % (y/y), předchozí -0,2 % a 1,8 %

Popis trhu

I když to bude znít jako fráze, tak pražská burza zažila opravdu „černé pondělí". Index PX propadl na 1027 bodů, což znamenalo -6% výprodej. Pouhý jeden den stačil na pohyb, na který český trh potřeboval „celý" uplynulý týden. Podíváme li se do nedávné historie, tak větší pokles zaznamenal pražská burza v únoru roku 2009, tedy těsně před březnovými minimy. Při loňském květnovém „flash crash" se trh sesunul „pouze" o -5%. Není přitom bez zajímavosti, že v obou případech to netrvalo příliš dlouho a nákupy při podobných propadech se poměrně brzy vyplatily. Je tak pravděpodobné, že se velmi rychle blížíme k obchodnímu dnu. Není náhodou, že největší propady si dnes připsaly akcie s výraznou angažovaností domácích retailových investorů, kteří při nákupech využívají úvěr a při poklesu jsou pozice nuceni zavírat. Akcie CETV ztratily -17% na 210 Kč, těžební společnost NWR dokonce prorazila hladinu 160 Kč (-15%), když ještě před několika dny se obchodovala nad 220 Kč... Ušetřeny dnes nezůstaly ani tituly, které platily ze defenzivní a klidné útočiště. ČEZ se při objemu 1,2mld. Kč zřítil -10% na 760 Kč, akcie Telefonica 02 projely jako nůž máslem 400 Kč (-6,5%). Banky se dnes tvářily lehce defenzivněji, když Erste ubrala -6% a Komerční banka -2,6%. Pokud nebudeme počítat s katastrofickým scénářem roku 2008, tak se mílovými kroky blížíme k obchodnímu dnu. Nákupy na současných úrovních by se tak měly vyplatit v horizontu dní či týdnů.

Podnikové zprávy

Ředitel CME (BAACETV) Adrian Sarbu prodal akcie své firmy za celkem 166 tisíc USD (9433 kusů po 17,62 USD). Sarbu tak v současné době drží necelých 2,5 mil. akcií.

Německo

Hlavní zprávy

Eurozóna:

Sentix Investorská důvěra v srpnu klesla na -13,5 b. (odhad 3,4 b.). Předchozí hodnota činí 5,3 b.

Očekávané události

8:00 Vývoz (červen, po očištění): odhad -1,0 % (m/m), předchozí 4,4 %
8:00 Dovoz (červen, po očištění): odhad -1,5 % (m/m), předchozí 3,8 %
8:00 Běžný účet platební bilance (červen): odhad 11 mld. EUR, předchozí 6,9 mld. EUR
8:00 Obchodní bilance (červen): odhad 14 mld. EUR, předchozí 14,8 mld. EUR

Popis trhu

Německé akcie se v první hodině obchodování pod vlivem zpráv o nákupu španělských a italských dluhopisů ECB pokusily o růst. Na trhu však záhy získali převahu medvědi, kteří odstartovali panické výprodeje. DAX oslabil podeváté v řadě a zakončil se ztrátou 5,05% na 5 921 bodech. Padající průmyslové kovy s sebou strhly akcie ThyssenKruppu (TKA -9,6%). Těžce zasažené jsou také automobilky (BMW -8,8%, MAN -7,7%, DAI -7,1%, VOW3 -6,1%). Prudce klesá rovněž Commerzbank (CBK -8,5%). Nejmenší ztrátu utrpěly akcie samotné burzy (63DU -0,4%).

Podnikové zprávy

Cheuvreux vyřazuje ThyssenKrupp (TKA) ze svého „selected list" a snižuje její hodnocení na „outperform."

Německá pojišťovna Allianz (ALV) zveřejnila záměr rozšířit své podnikatelské aktivity v odvětví obnovitelných zdrojů, konkrétně větrných a solárních elektráren. Důvodem je snaha zvýšit návratnost firemních investic, kterými se zabývá i divize specializovaných investic. Ta během posledních 5 let do obnovitelných zdrojů investovala již více než 1 mld. EUR. Tradiční investice, jako jsou například dluhopisy, mají v současném prostředí nízkých úrokových sazeb slabou návratnost. Pojišťovna se tak snaží své portfolio diverzifikovat a najít jiné způsoby zhodnocení peněz svých klientů. Jednou z možností jsou právě obnovitelné zdroje, které podle Allianz nabízejí dobrý a dlouhodobý výnos s nízkou, či žádnou korelací k akciovým trhům. Allianz očekává roční výnos 7 až 8 %. Allianz však není jedinou německou společností, která se k takovému kroku uchýlila, zajišťovna Munich Re (MUV2) má podobné plány a chce své investiční výdaje na obnovitelné zdroje zvýšit ze stovek milionů na 2,5 mld. EUR.

USA

Hlavní zprávy

Ratingová agentura Standard & Poor's po pátečním uzavření trhu přistoupila k historicky prvnímu snížení ratingu amerického vládního dluhu, ten byl sražen z nejvyšší úrovně AAA na AA+.

Očekávané události

13:30 Optimismus malých podniků (červenec): odhad 90 b., předchozí 90,8 b.
14:30 Produktivita mimo zemědělství (2Q předběžná): odhad -0,8 %, předchozí 1,8 %
14:30 Jednotkové náklady práce (2Q předběžné): odhad 2,3 %, předchozí 0,7 %
20:15 Úrokové sazby FEDu: odhad 0,25 %, předchozí 0,25 %

Výsledková sezóna:

22:15 Walt Disney

Popis trhu

Bylo by asi naivní očekávat, že po historickém snížení raitingu USA od agentury Standard and Poor´s budou tamější akciové trhy růst. Bohužel tento krok přišel v době, kdy nálada na trzích byla víc než negativní. Akciové indexy si tak umazávají další procenta a posílají roční výkonnost indexu SP500 do 9% záporu za rok 2011. Dnešní propady byly velmi razantní, nejhorší od roku 2008. SP500 ztratil 6,7% na 1119 b., Dow Jones klesl o 5,5% na 10 810 b., nejprudčeji reagoval Nasdaq se ztrátou 6,9% na 2357 b. Agentura S&P dnes snížila i hypoteční ústavy Fannie Mae (FNMA) a Freddie Mac pro jejich zjevnou propojenost s americkou vládou, která zde drží podíly. V případě Buffetova impéria Berkshire Hathaway byl rating AA+ ponechán, ale byl mu snížen výhled na negativní. Aby toho nebylo málo, plánuje pojišťovna AIG podat žalobu na Bank of America (BAC) ohledně masivních finančních podvodů v roce 2008. Nejedná se prý o první ani poslední žalobu v tomto směru na BAC. Akcie obou finančních institucí reagovaly prudkými propady. Přestože analytici společnosti Goldman Sachs snížili roční cílovou hodnotu indexu SP500 na 1400 b., opačného názoru jsou analytici Citigroup, JP Morgan Chase či Barclays. Posledně jmenovaný trvá na cíli 1450 b., když zmiňuje úspěšnou výsledkovou sezónu a nízkou zadluženost firem. Z celé situace výrazně těžilo zlato, které se opět do popředí dostává jako uchovatel hodnoty. Obchodovalo sen a ceně 1715 USD za trojskou unci, což jsou jeho historické rekordy. Naopak pod tlakem byla ropa (81 USD za barel), která se obávala zpomalení ekonomiky, a tím snížení spotřeby černého zlata.

Podnikové zprávy

KBW zvyšuje doporučení pro společnost Warrena Buffeta Berkshire Hathaway (BRK) na „outperform" z původního „market perform."

Potravinářský gigant Kraft Foods (KFT) bude rozdělen na dvě samostatné firmy. Potvrdily se tak zvěsti, které po firmě kolovaly už několik let. Nové společnosti budou mít rozdělená pole působnosti. Jedna firma bude aktivní na rychle rostoucích rozvíjejících se trzích a bude zaměřená na prodej rychlého (snack) občerstvení, sladkostí a dalších podobných produktů. Její tržby v současné době dosahují 32 mld. USD.Druhá společnost s tržbami ve výši 16 mld. USD bude mít pod kontrolou stabilnější americký trh, na kterém v produktech dominují běžné potraviny. Pro rozdělení společnosti hovoří především možnost flexibilnějšího řízení, obě společnosti se budou moci plně koncentrovat na svůj trh, aniž by musely brát případný ekonomický ohled na druhou část. Investoři tak dostanou možnost výběru mezi rychlým růstem rozvíjejících se trhů a stabilním dividendovým výnosem z USA. Záměr Kraft Foods mnohé překvapil, před 18 měsíci totiž společnost uskutečnila velkou akvizici britské společnosti Cadbury. Za tu doby se akciím KFT vedlo lépe než jejich konkurentům. Pozitivní vývoj potvrdily i poslední kvartální výsledky, které překonaly tržní očekávání. Rozdělení však nemá jen světlé stránky, dle analytiků bude muset Kraft Foods snížit své zadlužení o 11 mld. USD, aby si obě společnosti po rozdělení udržely současný investiční rating. Rozdělení by mělo být dokončeno na konci roku 2012.

Buffetův holding Berkshire Hathaway (BRK.A) podal nabídku na koupi zajišťovny TransAtlantic Holdings (TRH). Chce tak jmenovanou společnost donutit k odmítnutí nabídky na fúzi, kterou TRH uzavřela s pojišťovací společností Allied World Assurance Company (AWH). Buffet se tak odklání od své obvyklé strategie, kdy se snaží vyhnout se vzájemnému přebíjení nabídek na převzetí.Nabídnutá cena za akcii činí 52 USD za každou z 62,5 mil. akcií. Celková hodnota transakce tak činí 3,25 mld. USD. AWH oproti tomu nabídla 2,8 mld. USD. Berkshire Hathaway se od konkurentů snaží odlišit i svým slibem, že v koupené společnosti ponechá současné vedení a v budoucnu ji ubrání před případným nepřátelským převzetím.

Americký producent masa Tyson Foods (TSN) zveřejnil své výsledky za třetí kvartál fiskálního roku 2011, které jistě potěšily investorskou veřejnost. Tržby se meziročně zvýšily o 11 % na rekordních 8,25 mld. USD a těsně tak předstihly trh, který očekával 8,24 mld. USD. Čistý zisk (před zahrnutím mimořádných položek) se naopak meziročně snížil o celých 15 % na 217 mil. USD (0,51 USD na akcii), o to výrazněji však překonal analytické odhady, které v průměru počítaly se 153 mil. USD (0,40 USD na akcii). Zisk byl ovlivněn mimořádnou daňovou položkou, která měla negativní dopad ve výši 21 mil. Dosažených 196 mil. USD však také překonalo 148 mil. USD, které očekával trh. Společnost po zveřejnění výsledků potvrdila roční výhled pro tržby, zároveň však snížila výhled pro kapitálové výdaje ze 700 mil. USD na 650 mil. USD s odůvodněním, že se v tomto fiskálním roce nestihnou všechny plánované projekty. U analytiků byla nákupní a prodejní doporučení naprosto v rovnováze.


Miloslav Veselý
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Jana Havelková, makléř
Fio banka, a.s.

Autor: Jana Havelková

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,051 551,1412:10:30
RMdolu-0,13457,2312:10:15
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5017 748,9911:50:35


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz