Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Čtvrtek 18.4.2024 6:40
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pátek 09.09.2011

Zpravodajství

Denní report - pátek 09.09.2011

09.09.2011 22:05:00 | Fio banka
ČR: Pražská burza v závěru týdne klesá, banky pod prodejním tlakem, SRN: Německé akcie končí týden v červených číslech, USA: Index SP500 zakončil -2,66%

Pražská burza

Hlavní zprávy

Index spotřebitelských cen poklesl v srpnu meziměsíčně o 0,3 % a meziročně se tak zvýšil o 1,7 %. Očekával se meziměsíční pokles o 0,1 % a meziroční růst o 1,9 % po hodnotách 0,3 % (m-m) a 1,7 % (r-r) v červenci.

Také druhý prázdninový měsíc přinesl překvapení v podobě nízkého tempa růstu cen spotřebního zboží. Inflace se stejně jako v červenci udržela na meziročním tempu růstu 1,7%. Oproti předchozímu měsíci poklesly spotřebitelské ceny o 0,3%. Většina trhu přitom očekávala nárůst meziroční inflace na 1,9% a meziměsíčně o -0,1%. Hlavním faktorem nižší než očekávané inflace se v srpnu stal již tři měsíce trvající pokles cen potravin, především pak zeleniny a nealkoholických nápojů. Zelenina zlevnila v srpnu o 18,2% a ceny ovoce poklesly o 7,3%. Naopak tahounem růstu cen spotřebního zboží byly v srpnu pohonné hmoty, které meziročně podražily o 9,9%, společně s růstem cen energií, zemní plyn o 11,5%, elektřina o 4,8 a teplo a teplá voda o 1,6%. Inflace v ČR se již poměrně dlouhou dobu drží pod dvouprocentním inflačním cílem ČNB. Je pravděpodobné, že ve zbytku tohoto roku nebude tato hranice výrazně překonána.

Očekávané události

Běžný účet (červenec): odhady: -20,00 mld. Kč, předchozí: -9,31 mld. Kč

Popis trhu

Pražská burza měřeno indexem PX dnes ztratila -2,33% na 983 bodů, když hlavní zátěží se staly především banky. Finanční sektor byl jednoznačně nejztrátovějším již včera na Wall Street a dnešní pokles západoevropských burz byl tažen rovněž bankovními tituly. Erste Bank tak zamířila na 537 Kč (-5,8%) a Komerční banka ztratila -2,78% (3350 Kč) poté, co mateřská Societe Generale odepsala dokonce -9%. CME se vrátilo pod úroveň 200 Kč na závěrečných 195 Kč (-4,26%) v souladu s vývojem na Nasdaqu. NWR pokleslo o -3,18% (161 Kč), když se projevila negativní nálada a snížení cílové ceny od BMO Capital Markets na 167,50 Kč z předchozích 274,6 Kč. Čez ustoupil na 758 Kč (-2,19%), jelikož případná nutnost kupovat již část emisních povolenek v roce 2012 přinese dodatečné náklady. Silné nárůsty z předchozích dvou seancí potvrdila Telefonica, která nakonec stagnovala u 397 Kč. Největší objem se zobchodoval na Erste Bank (350 mio) a Komerční bance (300 mio).

Podnikové zprávy

Premiér Petr Nečas v dnešním vydání HN oznámil, že by mohl navrhnout prodej emisních povolenek pro rok 2012. V současném plánu se počítá s jejich přidělením zdarma a jejich zdanění darovací daní ve výši 32%. Komentář premiéra: „Dovedu si představit, že se ve světle nové ekonomické situace objem povolenek zdarma sníží," říká a dodává: „Objem povolenek, které by se prodávaly, by mohl být mezi 25 a 35 %." Nejvíce by se tato změna v alokaci emisních povolenek týkala energetické společnosti ČEZ. Podle našich odhadů by případná změna, prodej 30% povolenek, měla negativní vliv do hospodaření společnosti ČEZ ve výši 2,9 miliard korun (necelých 8% čistého zisku).

BMO Capital Markets snižuje cílovou cenu pro akcie NWR na 600 GBp (zhruba 168 Kč) z předchozích 1000 GBp, doporučení ponechává na „market perform".

Goldman Sachs snižuje cílovou cenu pro akcie společnosti Erste Group Bank na 45 EUR (zhruba 1094 Kč) z předchozích 52 EUR, doporučení ponechává na „kupovat".

Goldman Sachs mírně snižuje cílovou cenu pro akcie společnosti ČEZ na 976 Kč z předchozích 984 Kč, doporučení ponechává na „neutrální".

Německo

Hlavní zprávy

Index spotřebitelských cen (CPI) podle konečných údajů za srpen meziměsíčně stagnoval a meziročně vzrostl o 2,4 %. Očekával se přitom meziměsíční pokles o 0,1 % a meziroční růst o 2,3 %, což byl i předchozí odhad.

Po harmonizaci EU CPI podle konečného údaje za srpen meziměsíčně stagnoval a meziročně tak vzrostl o 2,5 %, ačkoli se čekal meziměsíční pokles o 0,1 %, respektive růst o 2,4 %, což byly předchozí odhady.
Index velkoobchodních cen v srpnu vzrostl meziměsíčně o 0,1 % a meziročně o 6,5 % po předchozím poklesu o 0,6 % (m-m), respektive růstu o 8,2 % (r-r).

Eurozóna: Juergen Starg dnes z osobních důvodů oznámil svou rezignaci na post člena výkonného výboru Evropské centrální banky. Agentura Reuters již dnes krátce informovala o neshodách Starka a prezidenta Tricheta ohledně nakupování státních bundů centrální bankou (Stark se dle agentury stavěl ostře proti). Tento důvod podle agentury skutečně stojí za Starkovou rezignací.

Popis trhu

Německé akcie po dvoudenním růstu znovu výrazně oslabily.

Na trhy znovu dopadly obavy ze zpomalení růstu globální ekonomiky, eskalace řecké dluhové krize a zpráva o odstoupení člena ECB Juergena Starka. Index DAX krátce před koncem obchodování oslabuje o 3,5% na 5 220 bodů. Za celý týden si odepsal zhruba stejnou částku. Nejhůře si vedou banky (CBK -8,0%, DBK -6,5%) a ThyssenKrupp (TKA -6,2%). Opačným směrem míří Bayer (BAYN +0,4%). Firma spolu s Johnson & Johnson získala podporu pro svůj lék Xarelto.

Podnikové zprávy

HSBC snižuje cílovou cenu pro akcie Deutsche Telekomu na 9,50 EUR z předchozích 14 EUR, doporučení snižuje na „neutrální" z předchozího „overweight".
Goldman Sachs snižuje cílovou cenu pro akcie Commerzbank na 3 EUR z předchozích 4 EUR, doporučení ponechává na „kupovat/neutrální".
Espirito Santo zahajuje pokrývání akcií Lufthansy s doporučením „prodávat".

Mezi společnostmi Porshe a Volkswagen nedojde do konce roku k plánované fúzi. Volkswagen to včera oznámil na svých stránkách. Pro společnost je dle jejího vyjádření vzhledem k právním problémům momentálně nemožné kvantifikovat ekonomická rizika fúze, a tedy Porsche správně ohodnotit. Pod právními problémy společnost rozumí pokračující soudní spory v Německu a USA kvůli údajné manipulaci trhu. Vzhledem k tomu společnost nepočítá s implementací kroků vedoucích k fúzi a pravděpodobně to kvůli nevykonaným opčním právům přispěje kladně k finančnímu výsledku společnosti. Na finanční výsledek Porsche bude mít neuskutečnění fúze naopak negativní vliv. Obě společnosti se ale vyjádřily ve smyslu, že s fúzí do budoucna nadále počítají. Zmíněné soudní pře se týkají neúspěšného pokusu o převzetí akcií Volkswagenu. Investoři spekulující na pokles akcií Volkswagenu žalují společnost v USA za ztrátu 1 mld. USD. Němečtí instituciální investoři žalují společnost o 2,5 mld. EUR. Podle informací německého týdeníku Wirtschaftswoche dnes už podalo 41 velkých institucionálních investorů žalobu na obě společnosti kvůli neuskutečnění fúze, respektive opět manipulace s trhem, která je připravila dohromady o 1,1 mld. EUR.

Bryan Garnier & Cie zvyšuje doporučení pro akcie společnosti Allianz na „kupovat" z předchozího „neutrální" s cílovou cenou pro následujících 6 měsíců 88 EUR.
NordLB snižuje cílovou cenu pro akcie společnosti Infineon na 7 EUR z předchozích 9 EUR.
UniCredit snižuje cíl pro Beiersdorf na 45 EUR z předchozích 48 EUR, doporučení ponechává na „držet".
Collins Steward zahajuje pokrývání akcií Beiersdorfu s cílovou cenou 40 EUR a doporučením „držet".
ING zvyšuje doporučení pro HeidelbergCement na „kupovat" z předchozího „držet".
JPMorgan snižuje cílovou cenu pro akcie společnosti Bayer na 51 EUR z předchozích 74 EUR, doporučení ponechává na „overweight".
Jefferies snižuje cílovou cenu pro akcie Bayeru na 43 EUR z předchozích 54 EUR, doporučení ponechává na „držet".
Landesbank Baden-Wuertenberg snižuje cíl pro Bayer na 58 EUR z předchozích 66 EUR, doporučení ponechává „kupovat".
Jefferies snižuje cílovou cenu pro Merck (MRK) na 58 EUR z předchozích 71 EUR, doporučení ponechává na „držet"

USA

Hlavní zprávy

Velkoobchodní zásoby se v červenci zvýšily o 0,8 % po předchozím zvýšení o 0,6 %. Očekával se růst o 0,7 %.

Americký prezident Barack Obama představil stimulační plán, který jeden z republikánů přezdil „Stimulus 2.0". Plán se týká hlavně podpory daňových úlev soukromých osob a malých podniků, analytiky byl vyčíslen na zhruba 447 mld. USD. Stimulační balíček (ačkoli Obama sám slovo „stimulační" nepoužil) by dle prezidenta byl zaplacen zvýšením výdajových škrtů a zvyšováním daní, obojí ovšem postupně až po zotavení ekonomiky z recese.
Plán pracuje s investicemi 105 mld. USD do infratruktury, hlavně modernizací škol, dopravními projekty a opravou neobsazených nemovitostí. Přímá investice 35 mld. USD by dle odhadů Bílého domu měla zamezit propuštění až 280 tisíců učitelů. Hlavní částí plánu jsou ale daňové úlevy ve výši zhruba 240 mld. USD a dávky pro nezaměstnané ve výši zhruba 60 mld. USD. Stimulus pro podniky je například i ve formě úlev na daně po přijetí zaměstnance, který hledal práci více než půl roku, či zaměstnání vojenských veteránů.
Obama sám ve svém proslovu náklad celého plánu nevyčíslil, jmenoval pouze určené skupiny a míry snížení daní. Teď bude záležet, jak se k celé věci postaví Kongres. Obama by rád schválil „American Jobs Act" koncem tohoto roku. Prezidentské volby v USA už klepou na dveře.

Popis trhu

Americké indexy se potápějí pod tíhou evropských problémů

Prozatím americké indexy klesají dále do červených čísel. Největšími tahouny poklesu jsou energetické společnosti následované sektorem základních mateirálů. Ale prakticky jsou v silném zápory všechy sektory. Co možná stojí za zmínku, tak právě finační sektor si stojí v porovnání s ostatními poměrně dobře. Narozdíl od nejvíce klesajících sektorů se ztrátou až téměř -3%, padá finanční sektor "jen" o -2,6%. Nejlépe, nebo-li nejméně špatně, si vedou telekomunikace -1,3% a technologie se ztrátou -2%.

Nervozita je vyhrocená i kvůli dnes odstartovanému zasedání G7. Při tomto jednání je pravděpodobně méně obchodníků ochotno držet pozice přes víkend a riskovat, co se přes víkend objeví za informace.

Index S&P 500 se tak znovu dostává pod tlak a pokračuje v poklesu až na dnešní minimum pod 1150 bodů. Aktuálně se index SP500 potápí do ztráty -2,5%. Minimum letošních poklesů bylo 1101 bodů a technická podpora by nyní mohla být na hodnotě 1147 bodů. Je tedy možné, že si dnes již index SP500 vybral své nejhorší a mohl by v závěru obchodování lehce korigovat.

Závěrečná půl hodina obchodování přinesla jen nepatrnou korekci poklesu.

Obchování v USA dnes probíhalo jednoznačně v negativním duchu. V celém dni se objevila jen jedna chvíle, kdy se indexy pokoušely korigovat ztráty. Nepatrně se zvedl index SP500 okolo 19. hodiny na 1160 bodů. To ale nevydrželo a následoval opět pokles na minima. Minimum dnešního dne bylo 1148, což je hranice růstového kanálu od minim u 1101 bodů.

Ostatní indexy zakončily rovněž v záporných číslech. DJIA -2,69% a Nasdaq -2,42%.

Podnikové zprávy

Apple vyhrál spor se společností Samsung. Ta tak nesmí prodávat své tablety na německém trhu. Samsung bude nadále smět prodávat tablety v jiných státech EU. Podle soudu se tablet Samsungu neodlišuje dostatečně od designu Applu, který si tato firma nechala v roce 2004 patentovat. Samsung se proti rozsudku zřejmě odvolá.
Tito dva konkurenti proti sobě v současnosti vedou v různých zemích 19 soudních sporů.

RBC Capital Markets zvyšuje cílovou cenu pro akcie společnosti Cisco na 17 USD z předchozích 14 USD, doporučení zvyšuje na „sector perform" z předchozího „underperform".


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.

Autor: Pavel Šlechta

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem


Zajímavé vzestupy

ULVR1 260,00+14,55
PEN46,20+2,10
RBI442,00+1,73
EOAN309,30+1,64
VIG731,00+1,53

Zajímavé poklesy

HARDW11,20-5,08
WIE812,40-4,27
PRAPM230,00-3,36
SHELL853,00-2,85
BABKOFOL269,00-2,54

Kurzovní lístek

EURnahoru25,230+0,01
HUFdolu6,422-0,40
JPYstejne15,3320,00
PLNnahoru5,801+0,12
USDstejne23,7140,00

demo-e-broker

Indexy

18.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,041 547,5417.04.24
RMnahoru+0,17455,5317.04.24
DJIAdolu-0,1237 753,3117.04.24
NASDAQdolu-1,1515 683,3718.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,0217 770,0217.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz