Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Úterý 16.4.2024 13:29
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pátek 30.09.2011

Zpravodajství

Denní report - pátek 30.09.2011

30.09.2011 22:23:00 | Fio banka
ČR: Dobrý týden pražské burzy nezachránil tragickou bilanci uplynulého měsíce a kvartálu, SRN: Německé akcie končí nejhorší kvartál od roku 2008 v červeném, USA: Závěr US seance prohloubil kvartální mizérii

Pražská burza

Hlavní zprávy

Peněžní zásoba M2 rostla v srpnu stejným tempem, jako v červenci, tedy 3,1 %.

Očekávané události

09:30 Index nákupních manažerů ve výrobě
Rozpočtová bilance (září): předchozí: -87,3 mld. Kč

Popis trhu

Závěrem týdne pražská burza neodolala negativnímu sentimentu na evropských trzích. Ztráta -0,8% českého indexu PX na 934 bodů, je ve srovnání s propady na západoevropských trzích (např. DAX -2,9%) přijatelná. Celkově byl uplynulý týden na pražské burze ve znamení slušné růstové korekce (+8%), která vynesla index zpět nad důležitou metu 930 bodů. Velmi nelichotivý výsledek však český trh zaznamenal v měsíčním souhrnu, když v září ztratil téměř -11% hodnoty. A jelikož tu máme rovněž konec kvartálu, tak si připomeňme ztrátu za 3Q -23,8 % !!! Nadprůměrné objemy (750 mil. Kč) dnes protekly na akciích ČEZ. Většina obchodů přitom proběhla nedaleko hladiny 710 Kč (-0,5%). Po úvodním ataku mety 3500 Kč se nakonec Komerční banka svezla blíže k 3400 Kč (-1%) a její objem 400 mil. Kč rovněž svědčí o slušné aktivitě. Nedařilo se akciím Erste (-2,7%), když banka musela hájit úroveň 480 Kč. Znovu o něco blíže hladině 130 Kč (-2,2%) se obchodovaly akcie NWR. Nepovedený závěr měsíce měly také akcie CETV (-4,9%). Naopak v kladných hodnotách zakončily defenzivněji laděné akcie Pegas (+1,3%) či Telefonica 02 (+0,5%).

Podnikové zprávy

Společnost NWR dnes vydala v rámci reinkorporace téměř 400 000 akcií. Společnost také v separátní zprávě uvedla, že kapitál společnosti se skládá z 264 380 983 akcií typu „A" po 0,40 EUR a 10 000 akcií typu „B" po 0,40 EUR, které nejsou kotovány na žádné burze.

Goldman Sachs zvyšuje cílovou cenu pro akcie Komerční banky na 4270 Kč z předchozích 4132 Kč s nezměněným doporučením „kupovat/neutrální".

Goldman Sachs snižuje cílovou cenu pro akcie Erste Group na 35 EUR (zhruba 865,75 Kč) z předchozích 45 EUR, doporučení ponechává na „kupovat/neutrální".

Německo

Hlavní zprávy

Maloobchodní tržby poklesly meziměsíčně o 2,9 % při očekávaném poklesu pouze o 0,5 %. Předchozí hodnota 0,0 % byla revidována na 0,3 %.

Meziročně maloobchodní tržby vzrostly o 2,2 %, ačkoli se očekával pokles o 1,0 %. Předchozích -1,6 % bylo revidováno na -1,8 %.

Eurozóna

Růst indexu spotřebitelských cen pro září je odhadován na 3 %, očekávalo se nižších 2,5 %, stejně jako v srpnu.

Míra nezaměstnanosti v eurozóně byla za měsíc srpen vykázána na hodnotě 10 %, což bylo v souladu s odhady analytiků. Na druhé straně míra inflace v eurozóně skončila v září ve výši 3 %, což bylo nad očekávání analytiků, kteří odhadovali růst jen ve výši 2,5 %. Vyšší inflace se zdá být spíše jednorázový výkyv, neboť hospodářská aktivita eurozóny je slabá z důvodu fiskálních škrtů jednotlivých zemí. Německá nezaměstnanost se pohybuje na úrovni 6 % a nejnižší mírou nezaměstnanosti se mohou pochlubit v Holandsku (4,4 %). Nejvyšší nezaměstnaností již tradičně disponuje Španělsko, kde se míra nezaměstnanosti mírně zvýšila nad 21 %. Šéf centrální banky ECB, který odchází v říjnu 2011 prohlásil, že inflace se bude pohybovat nad 2 % cílem v letošním roce a příští rok by měla poklesnout pod daný cíl. V současné době se stále více diskutuje o možném snížení úrokových sazeb ECB, která neuvážlivě dvakrát zvýšila hlavní úrokovou sazbu, přestože hospodářské oživení eurozóny bylo velmi křehké.

Očekávané události

09:55 Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru (konečný údaj za září): očekávání: 50,00, předchozí: 50,00

Eurozóna

10:00 Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru (konečný údaj za září): odhady: 48,4 b., předchozí: 48,4 b.

Popis trhu

Německé akcie končí nejhorší čtvrtletí od roku 2008 v červených číslech. Za dnešními poklesy stojí zejména obnovené obavy o kondici globální ekonomiky, když investory znepokojila data z čínského průmyslu a německé maloobchodní tržby. Odpolední data ze zámoří vyzněla spíše pozitivně, na zvrat nálady však nestačila. Index DAX končí dnešní obchodování se ztrátou 2,4% na 5 502 bodech. Za celý týden si však připsal více než 6% a vylepšil tak nelichotivou bilanci končícího měsíce (-1%) i kvartálu (-26%). Největší ztráty dnes utrpěly banky (DBK -7,6%, CBK -5,9%) a automobilky (VOW3 -6,7%, BMW-5,7%, DAI -4,3%). Banky doplatily na zprávu listu Handelsblatt, podle které největší německý peněžní ústav sníží svůj ziskový výhled. Prodejnímu tlaku vzdorují defenzivní tituly jako Merck (MRK -0,5%) a Deutsche Telekom (DTE -0,7%).

Podnikové zprávy

Německá pojišťovna Allianz (ALV) dnes potvrdila svůj záměr ukončit poskytování životních pojistek na japonském trhu. Rozhodnutí by mělo vstoupit v platnost na počátku roku 2012. Allianz tak pokračuje v ořezávání neziskových aktivit a v přípravě na případnou evropskou finanční smršť, kterou by vyvolal řecký bankrot. Ostatní divize Allianz však v Japonsku zůstávají nadále aktivní.

Německá automobilka Daimler (DAI) chce v roce 2013 prodat půl milionu nákladních vozů. Zisková marže marže má činit 8 %. Prodeje se tak mají během tří let zvýšit o více než 40 %, v minulém roce jich firma prodala 355 tis. Důvodem pro optimismus je nepolevující poptávka a z ní vyplívající vysoké vytížení výrobních kapacit, které mají minimálně do konce tohoto roku jet naplno. Firma již získala velké množství zakázek i pro první kvartál příštího roku.

UBS snižuje cílovou cenu pro akcie RWE na 29 EUR z předchozích 31 EUR. Cílovou cenu pro Lufthansu UBS snižuje na 10,80 EUR z předchozích 13 EUR.

Eurozóna

Finanční krize a její následní vývoj ukázal, že dánské bankovnictví patří mezi ty méně stabilní systémy ležící mimo eurozónu. I proto dánská centrální banka prohlásila, že komerčním bankám poskytne až 400 mld. DKK (cca 73 mld. USD) v rámci dodání pohotovostní likvidity. Chce tak upevnit podlomené zdraví finančních institucí, které ohrožuje zotavení dánské ekonomiky. Již dvě dánské banky během tohoto roku vyhlásily bankrot, který výrazně postihl jejich věřitele. V současné době jsou tak mezinárodní trhy, kde by banky mohly získat potřebnou likviditu, dostupné pouze těm největším hráčům. Dánové tak byli donuceni ke kopírování postupu ECB, která dodávala velké množství likvidity finančním domům situovaným především v zemích evropské periferie. Současný likviditní program má zajistit, že banky budou schopny refinancovat své dluhy i poté, co během příštích dvou let vyprší státní záruky na tyto závazky. Někteří analytici jsou však skeptičtí ohledně reálné účinnosti politiky centrální banky. Podle nich představuje pouze krátkodobé řešení, které bankám nebude stačit k tomu, aby ozdravily své bilance.

USA

Hlavní zprávy

Osobní příjmy se v srpnu snížily o -0,1 % (odhad 0,1 %). V předchozím období se zvýšily o revidovaných 0,1 %.

Osobní výdaje ve stejném období v souladu s odhady vzrostly o 0,2 %. Předchozí hodnota činí po revizi 0,7 %.

Jádrový index osobních výdajů se zvýšil o 0,1 % (m/m) a 1,6 % (y/y) (odhad 0,2 % a 1,7 %). Předchozí hodnoty činí 0,2 % a 1,6 %.

Chicagský index nákupních manažerů v září roste na 60,4 b. při odhadovaném poklesu na 55 b. z předchozí hodnoty 56,5 b.

Index důvěry michiganské university je v září podle konečného údaje 59,4 b., ačkoli se čekalo potvrzení na předchozím údaji 57,8 b.

Index aktivity NAPM - Milwaukee v září poklesl na 55,4 b., očekával se pokles na 56,2 b. z předchozí hodnoty 58,3 b.

Vývoj na komoditních trzích nasvědčuje tomu, že ropa v třetím čtvrtletí oslabí o 14 % a zaznamená tak největší kvartální pokles od roku 2008. Za padající cenou stojí obavy o zpomalování světové ekonomiky a snížená poptávka v Číně a Německu, kterou předbíhají zpomalující ukazatele průmyslové aktivity. Tlak na ceny ropy vyvolává i postupná obnova libyjské těžby. Vzhledem k neutěšené ekonomické situaci většina analytiků očekává, že cena černého zlata bude v poklesu dál pokračovat.

Očekávané události

16:00 Náklady ve stavebnictví (m-m, srpen): odhady: -0,2 %, předchozí: -1,3 %
16:00 Index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM (září): odhady: 50,4 b., předchozí: 50,6 b.
16:00 Cenový index ISM (září): odhady: 53,5 b., předchozí: 55,5 b.

Popis trhu

US akcie v závěru dnešního obchodování nikterak nevybočily z tragického výkonu akciových indexů ve 3Q, když zavřely prodeje se v závěru dne ještě zvýšily a srazily index S&P 500 až k hranici 1 130b. Pokud se ohlédneme za právě skončeným kvartálem řadí pro US investory k nejhoršímu čtvrtletí od posledního kvartálu 2008. Index S&P 500 od začátku července oslabil o 14,3 %. Příčiny lze hledat za obavami ohledně zpomalení globální ekonomiky a problémy zadlužených zemích v eurozóně i neschopností politiků uklidnit rozvířené kapitálové trhy. Nejvíce dnes ztrácely hlavně cyklické tituly od bank po velké průmyslové giganty. V červeném nakonec skončily všechny sektory v indexu S&P 500. Rušno bylo na akciích společnosti Eastman Kodak, které se propadly o 50 % (0,80 USD) poté, co management společnosti oznámil, že zvažuje o další budoucnosti společnosti a mezi možnostmi je i bankrot. Jednomu z největších výrobců fotografického filmu a dalšího zařízení pro fotografii, který se na svém vrcholu obchodoval až u hranice 80 USD se stalo osudným nástupu digitální fotografie.

Podnikové zprávy

Společnosti McGraw-Hill a CME uvažují podle neoficiálních zdrojů o sloučení indexů S&P a Dow Jones pod jednu střechu v rámci společného joint venture. McGraw-Hill vlastní indexy S&P, CME, chicagská burza s deriváty, zase vlastní podíl 90 % v Dow Jones indexech. Zbylých 10 % vlastní společnost Dow Jones, dceřinná společnost News Corp. CME svůj podíl koupila loni za 613 ml. USD. Podle plánu by v novém joint venture vlastnila společnost McGraw-Hill, respektive po jejím plánovaném rozdělení do dvou společností McGraw-Hill Markets, téměř 75 % a téměř 25 % pak CME. Dow Jones by zastával pouze velmi malý podíl.

CEO společnosti Starbucks Howard Schultz řekl v rozhovoru agentuře Reuters, že poptávka po produktech společnosti zůstává velmi silná. Toto prohlášení přichází jen jeden den poté, co společnost Darden Restaurants oznámila snížení poptávky ve třetím kvartálu po předkrmech, nápojích a dezertech. Schultz agentuře na otázku, zda se setkal s podobnou reakcí zákazníků, odpověděl negativně.

Diverzifikovaná společnost Ingersoll Rand dnes snížila výhled hospodářských výsledků pro letošní fiskální rok. Zisk na akcii za třetí kvartál bude mezi 77 a 80 centy na akcii, předchozí výhled byl 85 až 95 centů. Analytici očekávali dosud 92 centů. Tržby se vyšplhají na 3,9 až 3,95 mld. USD, zatímco předchozí odhad počítal s 4,05 až 4,15 mld. USD. Analytici se drželi při zemi a odhadovali v průměru 3,92 mld. USD. Za celý rok by pak společnost měla vykázat zisk na akcii mezi 2,70 a 2,80 USD, předchozí odhad byl 2,90 až 3,10 USD. Analytici počítali s 2,94 USD. Tržby se za letošní rok vyšplhají na 14,85 až 15 mld. USD, předchozí odhad byl 15,3 až 15,5 mld. USD a analytici čekali střízlivějších 14,8 mld. USD. Výhled pro třetí kvartál byl snížen kvůli snížení poptávky na cílových trzích, společnost cituje například poptávku po bytovém vytápění od HVAC, bytové zajištění či golf. Snížení výhledu na celý rok pak společnost zdůvodnila především oslabením trhu v USA.


Chádí El-Moussawi, analytik
Fio banka, a.s.

Autor: Chádí El-Moussawi

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

16.04.2024Ústí nad Labem
17.04.2024Liberec
17.04.2024Jihlava
18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň


Zajímavé vzestupy

COLHO140,00+7,69
JUV50,00+6,38
FIXZO159,00+4,61
BEZVA710,00+2,90
SHELL878,00+2,09

Zajímavé poklesy

MOL140,60-24,41
PKO345,10-2,46
NLOK504,00-2,14
PRIUA900,00-1,64
CTP410,20-1,35

Kurzovní lístek

EURnahoru25,325+0,01
HUFnahoru6,424+0,61
JPYnahoru15,439+0,58
PLNnahoru5,898+0,80
USDnahoru23,768+0,05

demo-e-broker

Indexy

16.04.2024
Graf - PX

PXdolu-0,751 545,9113:28:35
RMdolu-1,35454,3313:24:42
DJIAdolu-0,6637 732,5015.04.24
NASDAQdolu-1,7615 891,2015.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-1,3017 792,7013:08:58


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz