Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Čtvrtek 25.4.2024 2:07
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pondělí 17.10.2011

Zpravodajství

Denní report - pondělí 17.10.2011

17.10.2011 22:09:00 | Fio banka
ČR: Ranní růsty vystřídaly v Praze silnější prodeje, SRN: Německé akcie neudržely ranní zisky, USA: Americké indexy vstoupily do nového týdne poklesem

Pražská burza

Hlavní zprávy

Index výrobních cen v září meziměsíčně vzrostl o 0,2 %, ačkoli se čekal pokles o 0,1 % po stejném předchozím poklesu. Meziročně index vzrostl o 5,6 % při odhadovaném růstu o 5,4 % a předchozím růstu o 5,7 %.
Index vývozních cen v sprnu meziročně vzrostl o 1,5 % po předchozím růstu o 0,2 %.
Index dovozních cen vzrostl v srpnu meziročně o 3,0 % po předchozím růstu o 2,4 %.

Popis trhu

Ranní optimismus se z pražské burzy v průběhu dne vytratil a nálada se po prohlášení německých představitelů, aby investoři neočekávali od nedělního setkání leaderů EU příliš, výrazně zhoršila. Index PX sice v průběhu dopoledne sílil, ale rozhodně ne tolik, jako okolní trhy. Při zemi je držel ČEZ a Telefonica O2. Naopak rostla Erste Bank a Komerční banka, a to i navzdory sníženým doporučením pro tyto tituly. V poledne se ale dostavily prodeje, které index PX srazily až na závěrečných 918 b. (-1,9%). V čele propadů stála Erste Bank, která prorazila 400 Kč hranici a zakončila na 394,90 Kč (-4,82%). Ve Vídni míří ještě níže. Ubírat začal i ČEZ (-3,17%, 730 Kč), Telefonica O2 (-2,03%, 385 Kč) či NWR (-2,27%, 140 Kč). Naopak mírných růstů se dočkala Komerční banka (+0,57%, 3500 Kč). Výraznější posílení předvedly akcie Orca (7,41%, 105 Kč) po zprávě, že společnost prodala svá aktiva v Rusku za 53 mil. Eur.

Podnikové zprávy

Orco Property Group dnes oznámilo prodej ruských aktiv za 53 ml. EUR lokálnímu investorovi. Prodávaná aktiva zahrnují logistické aktivity, rezidenční projekty, kanceláře a pozemky, které společnost dohromady oceňuje na zhruba 57 ml. EUR. Orco má podle smlouvy navíc nárok na 20 % z případného dalšího prodeje těchto aktiv, pokud by jejich cena přesáhla 53 ml. EUR. K dohodě došlo v pátek 14. října, kdy společnost obdržela první splátku ve výši 7,95 ml. EUR. Do konce roku by mělo být zaplaceno celkem 13,2 ml. EUR (včetně již zmíněné první splátky), zbytek by měl být doplacen v roce příštím.

Nomura snižuje doporučení pro Erste Group Bank na „neutrální" z předchozího „kupovat". Podle Nomury chybí Erste 2 mld. EUR kapitálu, aby se dostala na optimální úroveň kapitálové přiměřenosti 8,9 %.

Raiffeisenbank snižuje doporučení pro akcie Komerční banky na „držet" z předchozího „kupovat".

JPMorgan snižuje cílovou cenu pro akcie Erste Group Bank na 23 EUR (zhruba 569 Kč) z předchozích 32 EUR, doporučení snižuje na „neutrální" z předchozího „overweight".

Německo

Očekávané události

11:00 Průzkum současných podmínek ZEW (říjen): odhady: 40,0 b., předchozí 43,6 b.
11:00 Průzkum ekonomického sentimentu ZEW (říjen): odhady: -45 b., předchozí: -43,3 b.

Eurozóna

08:00 Registrace nových aut (září): předchozí: 7,7 %
11:00 Průzkum ekonomického sentimentu ZEW (říjen): předchozí: -44,6 b.

Popis trhu

Úvod dnešní seance se německým akciím vydařil, závěr však již tak radostný nebyl. Dopoledne na trzích ještě vládlo optimistické očekávání výrazného pokroku při řešení evropské dluhové krize, které podle představ investorů měl přinést summit EU naplánovaný na neděli. Studenou sprchu pak dopřáli trhům němečtí politici, kteří naděje na definitivní řešení dluhové krize zpochybnili. Index DAX končí se ztrátou 1,8% na 5 859 bodech. Nejvíce se prodávala Commerzbank (CBK -5,7%), ThyssenKrupp (TKA -3,7%) a BMW (BMW -3,4%). Nejlépe si naopak vedly akcie SAPu (SAP +0,2%).

Podnikové zprávy

HSBC zvyšuje cílovou cenu pro akcie společnosti E.ON na 16 EUR z předchozích 14 EUR, doporučení ponechává na „underweight".

FIM zvyšuje cílovou cenu pro akcie společnosti Nokia na 4,60 EUR z předchozích 4,20 EUR, doporučení snižují na „držet" z předchozího „akumulovat".

USA

Hlavní zprávy

Index podnikatelské nálady NY Fedu v říjnu roste na -8,5 b. při očekávaném růstu na -4,00 b. z předchozí hodnoty -8,82 b.

Průmyslová produkce v září rostla v souladu s odhady o 0,2 %, předchozí růst o 0,2 % byl revidován na stagnaci.

Využití kapacit v září mírně vzrostlo na 77,4 % v předchozích 77,3 % (revize z 77,4 %), očekával se růst na 77,5 %.

Očekávané události

14:30 Index výrobních cen (září): odhady: 0,2 % (m-m), 6,4 % (r-r), předchozí: 0,0 % (m-m), 6,5 % (r-r)
14:30 Index výrobních cen mimo jídlo a energii (září): odhady: 0,1 % (m-m), 2,4 % (r-r), předchozí: 0,1 % (m-m), 2,5 % (r-r)
15:00 Čistý příliv dlouhodobého kapitálu (srpen): odhadY: -20,0 mld. USD, předchozí: 9,5 mld. USD
15:00 Celkový čistý příliv kapitálu (srpen): předchozí: -51.8 mld. USD
16:00 Index trhu s nemovitostmi NAHB (říjen): odhady: 15 b., předchozí: 14 b.

Výsledky společností:

Johnson & Johnson - před trhem
Coca-Cola - před trhem
Bank of America - 13:00
Goldman Sachs - 14:00
Apple - po trhu
Yahoo! - po trhu
Intel - po trhu

Popis trhu

Hlavní zámořské akciové indexy zahájily týden výrazným poklesem. Nenavázali tak na nejvyšší týdenní zisk pro souhrnný index S&P 500 od roku 2009. Mezi negativní zprávy tížící trh se opět zařadily události z Evropy, kde se nedaří nalézt rychlé řešení evropské dluhové krize. Pozornost před zahájením obchodování byla soustředěna zejména na bankovní sektor. Z nepřímého souboje v reportování finančních výsledků „porazila" Citigroup konkurenční Wells Fargo. Posledně jmenovaná banka skončila jen mírně za očekáváním analytiků. To však stačilo investorům na to, aby poslaly její akcie hluboko do záporu. Akcie (WFC) tak uzavřely níž o více než 8 %.
Kromě finančního sektoru se dobře nevedlo ani těžařům, když například Alcoa (AA) odevzdala přes 6 %. Z technologických titulů značně oslabila společnost 3M (MMM; -3,8 %) i Hewlett Packard (HPQ; -5,2 %). „Blue chips" index Dow Jones nakonec oslabil o 2,12 % na 11397 b. Poměrně klidné obchodování vládlo na trhu s komoditami, když ropa (CLX1, QMX1) oslabila o 0,41 % na 86,44 USD za barel a zlato (ZGZ1, YGZ1) je níž o 0,77 % na 1670 USD za unci.

Podnikové zprávy

Kinder Morgan (KMI) nabídl společnosti El Paso 26,87 USD za akcii, což znamená akviziční prémii vůči páteční uzavírací ceně 37 % a celkovou hodnotu 21,1 mld. USD, která je po započtení dluhu 38 mld. USD. Spojením společností by vznikla největší rozvodová síť zemního plynu v USA.
Za každou akcii společnosti El Paso Konder Morgan nabízí 14,65 USD v hotovosti, 0,4187 akcie Kinder Morgan a 0,64 warrantu Kinder Morgan, který bude umožňovat koupit akcii Kinder Morgan během následujících 5 let za 40 USD. Vzhledem k ohodnocení těchto varantů společností na 1,50 USD a páteční uzavírací ceně KMI tak společnost nabízí za akcii El Paso 26,87 USD.
Společnost tak nabízí 9,6 mld. v akciích a warantech a 11,5 mld. v hotovosti. Celou hotovost společnosti půjčí Barclays Capital, a to přes to, že dluh KMI je hodnocen ratingovou agenturou Standard & Poors's na BB, tedy dva body pod investičním hodnocením. Společnost navíc převezme celý konsolidovaný dluh společnosti El Paso 16,7 mld. USD.
Společnosti by akvizicí získaly lepší pozici v cenovém vyjednávání a mohla by znamenat i zvýšení ceny zemního plynu.
Akvizice by zhatila plán společnosti El Paso, který oznámila v květnu, a to rozdělení do dvou separátních veřejně obchodovaných společností, kde by jedna měla na starosti rozvodnou síť a druhá průzkum a těžbu. Právě aktiva spojená s průzkumem a těžbou ale Kinder Morgan plánuje v případě úspěšné akvizice prodat.
Podle dat agentury Reuters by se po započtení čistého dluhu El Pasa jednalo o druhou největší fúzi letošního roku, hned po 39 mld. USD dohodě Deutsche Telekomu a AT&T o americkém T-Mobilu.
Kinder Morgan očekává úspory ve výši 350 ml. USD ročně, respektive 5 % EBITu nově vzniklé společnosti. Po uskutečnění transakce Kinder Morgan plánuje zvýšit dividendu, a to až na 1,45 USD, podle toho, zda se akvizici podaří uzavřít včas. El Paso dle informací agentury Bloomberg nehledá konkurenční vyšší nabídky, v případě zkrachování akvizice chce pokračovat v plánovaném spin-off.
Společnost plánuje uzavřít transakci v druhém kvartále příštího roku, záležet také bude na akcionářích a regulatorních orgánech.

Společnost Anadarko Petroleum zaplatí společnosti British Petroleum 4 mld. USD a obě společnosti tak upustí od vzájemných finančních pohledávek. V rámci dohody BP upustí od pohledávek 6,1 mld. USD vůči Anadarku, stejně jako nebude požadovat žádné budoucí náhrady související s katastrofou v Mexickém zálivu. BP navíc Anadarko odškodní za škody vzniklé na životním prostředí v rámci zákonu o ropném znečištění (Oil Pollution Act). Anadarko převede 25 % podíl v inkriminovaném ropném vrtu Macondo zpět na BP a upustí od nařčení z hrubé nedbalosti, kterou měla BP katastrofu způsobit. BP odhaduje, že celková škoda po katastrofě, kdy do oceánu uniklo téměř 5 ml. barelů ropy, bude 42 mld. USD. Nyní je tak společnost vyrovnaná s oběma partnery, kteří se na vrtu Macondo angažovali. V květnu zaplatila divize Mitsui & Co. společnosti BP 1,065 mld. USD a vyvázala se tak ze svého 10 % podílu. Na základě této dohody očekávali analytici od Anadarka spíše částku mezi 2 a 3 mld. USD. U soudu by však Anadarko čelilo více než dvojnásobné pokutě, vzhledem ke svému 25 % podílu. Na druhou stranu, pokud by Anadarko prokázalo BP hrubou nedbalost, mohlo bo to vyústit v pokuty v hodnotě až 18 mld. USD.
CEO společnosti Anadarko Jim Hackett prohlásil, že tato dohoda obou společností odstraňuje významnou nejistotu ohledně budoucích závazků a rizik a společnosti tak nehrozí kvůli katastrofě žádná další významná finanční rizika. Anadarco vykáže zmíněné 4 mld. USD v rámci hospodářských výsledků za třetí kvartál.

Halliburton vykázal hospodářské výsledky za třetí kvartál, které překonaly analytické odhady. Tržby vzrostly meziročně o 40 % na úroveň 6,55 mld. USD při konsensu 6,38 mld. USD. Čistý zisk vzrostl o 25,6 % na 683 ml. USD. Společnost vykázala zisk na akcii očištěný o mimořádné položky 94 centů, analytici očekávali v průměru 91 centů.
Tržby jednotlivých segmentů byly 3,88 mld. pro Severní Ameriku (konsensus JPM, Citi, Bernstein a Global Hunter 3,77 mld. USD), 806 ml. USD pro Latinskou Ameriku (konsensus 734 ml. EUR), 991 ml. USD pro region Evropa/Afrika/CIS (Commonwealth) (konsensus 1,01 mld. USD) a 875 ml. pro Střední Východ/Asie (konsensus 876 ml. USD).
Společnost ve vyjádření citovala zpoždění některých projektů v Iráku a uzavření operací v Libyi. V Iráku má společnost nyní tři ropné vrty, do konce čtvrtého kvartálu očekává společnost otevření dalších tří.

Citigroup dnes reportovala hospodářské výsledky za třetí kvartál fiskálního roku. Čísla kvůli účetnímu přehodnocení dluhu vypadají na první pohled velmi dobře, mírně pozitivní dojem zůstane i po očištění.
Tržby společnosti meziročně velmi mírně vzrostly na 20,831 mld. USD, konsensus ležel na 19,23 mld. USD. Čistý zisk oproti tomu vzrostl o 74 % na 3,771 mld. USD a zisk na akcii pak skončil na 1,23 USD. Tržby i čistý zisk v sobě však zahrnují přecenění dluhu (CVA) v hodnotě 1,9 mld. USD, tedy čistě účetní operaci. Po očištění o tuto hodnotu by společnost vykázala čistý zisk 84 centů na akcii a tržby 18,9 mld. USD. Analytici očekávali čistý zisk 82 centů na akcii.
Tržby segmentu Citicorp poklesl meziročně po očištění o CVA o 2 % na 15,8 mld. USD, společnost to zdůvodňuje poklesem divize cenných papírů a bankovnictví, způsobeným sníženou aktivitou investorů, která postihla všechny velké světové banky. Tržby Citi Holdings poklesly meziročně o 27 % na 2,8 mld. USD, důvodem byl pokles cen aktiv.

Banka Wells Fargo dnes zveřejnila výsledky za uplynulý kvartál. Ačkoli čísla dosáhla na analytické odhady, akcie se, možná kvůli porovnání s pozitivnějším výsledkem Citigroup, vydaly jižním směrem.
Společnost vykázala tržby 19,6 mld. USD při odhadu 20,2 mld. USD. Čistý zisk vzrostl meziročně o 15 % na 3,839 mld. USD, necelé procento pod odhady. Čistý zisk přepočtený na akcii byl 72 centů, průměr ležel na 72,3 centech.
Společnost v prezentaci výsledků mimo jiné uvedla zvýšení celkového počtu půjček mezikvartálně o 8,2 mld. USD na 760,1 mld. USD a na straně druhé pokles odpisů kvůli nedobytným pohledávkám na 2,6 mld. USD. V předchozím kvartále to bylo o 227 ml. USD více, o rok dříve dokonce 1,5 mld. USD více.


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.

Autor: Pavel Šlechta

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

25.04.2024Liberec
25.04.2024Ostrava
29.04.2024Olomouc
13.05.2024Praha
13.05.2024Brno


Zajímavé vzestupy

NLOK510,00+3,24
NOKIA84,55+2,55
ATS499,80+2,38
DBK389,00+1,32
RBI464,50+0,98

Zajímavé poklesy

COLHO130,00-7,14
PILLE181,00-4,74
GEVOR252,00-2,33
EFORU171,00-2,29
PEN44,65-2,08

Kurzovní lístek

EURnahoru25,235+0,11
HUFnahoru6,417+0,04
JPYnahoru15,239+0,35
PLNnahoru5,845+0,15
USDnahoru23,616+0,23

demo-e-broker

Indexy

25.04.2024
Graf - PX

PXdolu-0,081 563,5724.04.24
RMnahoru+0,08467,0224.04.24
DJIAdolu-0,1138 460,9224.04.24
NASDAQnahoru+0,1015 712,7525.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,2718 088,7024.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz