Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Čtvrtek 18.4.2024 10:01
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - čtvrtek 01.12.2011

Zpravodajství

Denní report - čtvrtek 01.12.2011

01.12.2011 22:01:00 | Fio banka
ČR: Burzy si po středeční rally vybíraly oddechový čas, index PX ztrácel, SRN: Německé akcie korigovaly včerejší zisky, USA: Zámoří zahajuje měsíc stagnací

Pražská burza

Hlavní zprávy

Český index nákupních manažerů ve výrobě poklesl v listopadu na 48,6 b. z předchozí hodnoty 51,7 b.

Popis trhu

Po středeční rally si dnes evropské trhy vybraly oddechový čas a oscilovaly kolem nuly. Pražská burza za daného stavu ztrácela, když index PX umazal -0,6% na 874 bodů. Při velmi poklidném vývoji se někteří investoři uchýlily k vybírání zisků především na Erste (-2,2%) a NWR (-2,15%). Akcie ČEZu se udržely nad 740 Kč (-0,17%) a jejich objem 240 mil. Kč stačil k pozici nejaktivnější emise. Proti proudu se vydala Komerční banka, jež se při zlepšeném závěru dostala nad 3100 Kč (+0,45%). V kladném teritoriu zakončil Philip Morris (+1,3%). Nedařilo se naopak akciím Telefonica 02 (-1,7%) či mediální CETV (-1,6%).

Podnikové zprávy

Raiffeisenbank snížila včera cílovou cenu pro akcie Erste Bank na 16 EUR (zhruba 406 Kč) z předchozích 39 EUR, doporučení zvyšuje na „kupovat" z předchozího „držet".

Německo

Hlavní zprávy

Index nákupních manažerů ve výrobě byl za listopad potvrzen na 47,9 b., v souladu s předchozím odhadem i očekáváním.

Eurozóna

Index nákupních manažerů ve výrobě byl za listopad potvrzen na 46,4 b., v souladu s předchozím odhadem i očekáváním.

Očekávané události

Eurozóna

11:00 Index výrobních cen (říjen): odhady: 0,2 % (m-m), 5,6 % (r-r), předchozí: 0,3 % (m-m), 5,8 % (r-r)

Popis trhu

Německé akcie dnes korigovaly masivní zisky, které si včera připsaly v souvislosti s koordinovanou akcií hlavních centrálních bank, jejímž cílem bylo dodání dolarové likvidity. Hlouběji do červených čísel je poslala horší data z amerického trhu práce, zatímco opačným směrem jim v závěrečné části obchodování pomohla čísla z amerického stavebnictví a ISM index zpracovatelského sektoru. Krátce před koncem obchodování DAX oslabuje o 1,0% na 6 030 bodů. Nedaří se Bayernu (BAYN -3,4%), Commerzbank (CBK -1,9%) a K+S (SDF -2,5%). Opačným směrem míří Beiersdorf (BEI +1,6%), Infineon (IFX +1,5%) a Fresenius Medical (FME +1,0%).

Podnikové zprávy

Automobilky BMW a Toyota budou spolupracovat na vývoji lithium-iontových baterií do elektrických automobilů. BMW bude navíc dodávat v Evropě od roku 2014 Toyotě 1,6 a 2,0 litrové dieselové motory. Toyota ztrácí v Evropě tržní podíl, a to právě kvůli zaostávání na poli dieselových motorů, které v západní Evropě tvoří 55 % prodejů. Dalším z důvodů bylo přerušení dodávek po zemětřesení v Japonsku v polovině března. Za prvních 10 měsíců Toyota prodala v západní Evropě meziročně o 9,5 % méně automobilů, 430 tisíc. Toyota dosud v Evropě vyrábí paletu vozidel s motory 1,4, 2,0 a 2,2 litru.
Pro BMW je to první spolupráce s asijskou automobilkou.

USA

Hlavní zprávy

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl k 26. listopadu 402 tis. při odhadu 390 tis. Předchozích 393 tis. bylo revidováno na 396 tis.

Počet pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl k 19. listopadu 3740 tis. při odhadu 3650 tis., předchozí hodnota byla 3691 tisíc.

Spotřebitelský komfort Bloomberg k 27. listopadu klesá na -50,2 b. při odhadovaném růstu na -49,0 b. z předchozích -50,1 b.

Stavební výdaje v říjnu rostou meziměsíčně o 0,4 % při očekávaném růstu o 0,3 % a předchozím růstu o 0,2 %.

Index ISM ve výrobě v listopadu roste na 52,7 b. při očekávaném růstu na 51,8 b. z předchozích 50,8 b.

Očekávané události

14:30 Změna zaměstnanosti mimo zemědělství (listopad): odhady: 125 tis., předchozí: 80 tis.
14:30 Změna zaměstnanosti v soukromém sektoru (listopad): odhady: 150 tis., předchozí: 104 tis.
14:30 Míra nezaměstnanosti (listopad): odhady: 9 %, předchozí: 9 %
14:30 Průměrná hodinová mzda - všichni zaměstnanci (listopad): odhady: 0,2 % (m-m), 2,0 % (r-r), předchozí: 0,2 % (m-m), 1,8 % (r-r)
14:30 Průměrný počet odpracovaných hodin týdně (listopad): odhady: 34,3 h., předchozí: 34,3 h.

Popis trhu

US akciové indexy si po divoké jízdě v závěru měsíce, během které umazaly ztráty z předchozích týdnů, vybírají oddychový čas a přešlapují na místě. Včerejší akce centrálních bank už další vlnu euforie nepřinesla a naopak pozornost se opět vrací k evropské dluhové krizi. Pro ni bude zásadní hlavně příští týden kdy se koná summit EU. Dnešní obchodování ovlivňovaly ve stínu Evropy především US makrodata, která lze hodnotit smíšeně (lepší index ISM vs. nárůst žádostí o podporu v nezaměstnanosti). Ostře sledované budou zítřejší makrodata z trhu práce, když poslední statistiky ukazují, že US ekonomika zatím úspěšně čelí problémům v Evropě. Z vybraných titulů se daří akciím Yahoo! (16,23 +3,4%), když okolo o internetového vyhledávače krouží PE firmy. Poslední spekulace hovoří o nabídce až okolo 20 USD. Očekává se, že firma by měla učinit rozhodnutí do konce roku. Index S&P 500 zakončuje seanci nad hranicí 1 240b.

Podnikové zprávy

Společnosti Blackstone a Bain podle anonymních agenturních zdrojů zvažují koupi Yahoo! za 25 mld. USD, 20 USD za akcii. K nabídce na celou společnost by se dle agenturních zdrojů mohly připojit i Alibaba a Softbank. Nabídka pro Yahoo! by mohla být více než 20 USD za akcii, a to kvůli daňovým úsporám spojeným s podíly této společnosti v Yahoo Japan (35 %) a Alibaba (40 %).
Zprávy o tom, že by společnost Alibaba mohla mít zájem o více než odkup svého podílu, prosákly na veřejnost počátkem října. Yahoo! koupilo podíl v roce 2005 za 1 mld. USD. Několik dní později se objevila zpráva, že by o Yahoo! mohl mít zájem i Microsoft. Dozorčí rada Yahoo! bude na nejbližším setkání probírat nabídky na odkud minoritních podílů od TPG Capital a skupiny v čele se Silver Lake (v této skupině je i již zmiňovaný Microsoft). Silver Lake nabídlo podle zdrojů agentury Bloomberg 16,60 USD za akcii, nabídka TPG Capital byla prý vyšší.
V případě, že by společnosti nabídly za Yahoo! 20 USD za akcii, jednalo by se o 24,1-násobek zisku za poslední rok. Google se například obchoduje za 20,4-násobek a Microsoft za 9,5-násobek zisku za poslední rok.
Podle zdrojů by ve společné nabídce za Yahoo! společnost Alibaba odkoupila svůj podíl, Softbank podíl v Yahoo! Japan a Blackstone a Bain by koupili operace v USA.
Podle dalšího zdroje Alibaba vyjednává také s dalšími potenciálními partnery, a to například Equity Partners.
Mluvčí zainteresovaných stran se nevyjádřili, kromě mluvčího společnosti Alibaba, který řekl, že společnost se zatím nerozhodla, zda bude mít zájem o celé Yahoo!.

Ratingová agentura včera snížila kreditní hodnocení společnosti Hewlett-Packard.Dlouhodobý dluh kvůli „strategickým zvratům" obdržel rating BBB+ po předchozím A. Krátkodobý rating byl snížen na A-2 z předchozího A-1. Výhled ratingu je stabilní. V krátkém období bude společnost ohrožena svou nekonzistencí ohledně strategie a razantní změnou v managementu společnosti. Agentura také zmínila horší likvidní a finanční flexibilitu poté, co společnost koupila Autonomy.
Agentura Moody's snížila 28. října výhled ratingu na „negativní".

Zynga upíše podle zdrojů agentury Reuters na burze k 15. prosinci až 10 % veškerých akcií odhadem za 8 až 10 USD. Celkově by tak mohla vydělat 900 ml. USD a ocenění společnosti by dosáhlo 10 mld. USD. Před dvěma týdny společnost ve vyjádření uvedla, že nezávislá analýza ohodnotila společnost na 14,05 mld. USD.
Podle některých analytiků by společnost udělala lépe, kdyby IPO odložila do příštího roku, vzhledem k současné volatilitě na trzích. Podle analytika Wedbush Securities by firma měla nejprve uveřejnit v prosinci účetní výsledky za závěrečný kvartál, vzhledem k tomu, že výsledky za uplynulý kvartál byly ovlivněny mírnějšími nárůsty z důvodu vyšších investic. Za prvních 9 měsíců letošního roku tak společnost vykázala zisk 30,7 ml. USD, ačkoli loni to bylo 47,5 ml. USD.
Zynga je společnost vyvíjející internetové hry používané hlavně na sociální síti Facebook (nedávno expandovala i na nově vznikající síť Google+). Vysoká závislost společnosti na této síti je analytiky kritizována, neboť Facebook si pro sebe „ukrajuje" 30 % veškerých tržeb získaných na svých stránkách. Zynga registruje 60 ml. denně aktivních uživatelů a 232 ml. měsíčně aktivních uživatelů ve 175 státech. Hry poskytované Zynga jsou zdarma, uživatelé platí za nákup různých „výhod". 4. listopadu společnost uvedla, že za prvních 9 měsíců se báze platících zákazníků zvýšila na 6,7 ml. z loňské hodnoty 5,1 ml. Tržby se více než zdvojnásobily na 828,9 ml. USD. 93 % veškerých tržeb za třetí kvartál získala společnost z her na Facebooku, procento se pohybuje dlouhodoběji mezi 91 a 94. Zynga nedávno uveřejnila detaily takzvaného Projektu Z, který by měl znamenat určité osamostatnění se od Facebooku. Tento projekt by měl znamenat možnost uživatelů přejít z platformy Facebooku na vlastní platformu Zyngy a naopak, a to skrze službu Facebooku Connect. Přechodem by se neměly ztratit žádné kontakty ani postup ve hře. Zynga tak chce vytvořit jakousi vlastní sociální síť pro své hráče, podle komentátorů však to však na osamostatnění se od Facebooku pouze omezený vliv. Projekt Z je součástí větší iniciativy Zynga Direct.
Podle odhadů Lazard Capital Markets se trh, na kterém Zynga operuje, tedy trh s prodejem předmětů do virtuálních her, do roku 2015 více něž zdvojnásobí na 22,5 mld. USD z loňských 9,27 mld. USD.
S oceněním 10 mld. USD by se stala Zynga druhou největší společností svého druhu na trhu. Největší je Activision Blizzard (14,2 mld. USD), dosavadní druhé místo patří Electronic Arts (7,69 mld. USD). Zynga by dosáhla ocenění 9,8-násobku tržeb za posledních 12 měsíců, zatímco Activision se obchoduje na úrovni trojnásobku a Electronic Arts na úrovni dvojnásobku tržeb za posledních 12 měsíců.
Nedávno upisovaný Groupon chtěl upsat své akcie za 16 až 18 USD. Akcie však byly kvůli vysoké poptávce upsány až za 20 USD a okamžitě vystřelily na 26 USD. Nyní se obchodují na 17,50 USD.
Akcie společnosti se budou obchodovat na trhu Nasdaq pod tickerem ZNGA


Chádí El-Moussawi, analytik
Fio banka, a.s.

Autor: Chádí El-Moussawi

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem


Zajímavé vzestupy

ULVR1 260,00+14,55
PEN46,20+2,10
RBI442,00+1,73
EOAN309,30+1,64
VIG731,00+1,53

Zajímavé poklesy

HARDW11,20-5,08
WIE812,40-4,27
PRAPM230,00-3,36
SHELL853,00-2,85
BABKOFOL269,00-2,54

Kurzovní lístek

EURnahoru25,230+0,01
HUFdolu6,422-0,40
JPYstejne15,3320,00
PLNnahoru5,801+0,12
USDstejne23,7140,00

demo-e-broker

Indexy

18.04.2024
Graf - RM

PXnahoru+0,321 552,4910:00:10
RMdolu-0,07455,2109:45:24
DJIAdolu-0,1237 753,3117.04.24
NASDAQdolu-1,1515 683,3718.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,2617 815,8109:39:37


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz