Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Sobota 20.4.2024 1:05
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - úterý 20.12.2011

Zpravodajství

Denní report - úterý 20.12.2011

20.12.2011 22:05:00 | Fio banka
ČR: Evropa se nadechla k růstu, dařilo se i pražské burze, SRN: Německé akcie výrazně posílily, USA:Americké akcie rostou téměř o 3%

Pražská burza

Hlavní zprávy

13:00 Úrokové sazby: odhady: 0,75 %, předchozí: 0,75 %

Popis trhu

Evropské trhy v úterý rostly jako by pokropeny živou vodou, když většina indexů posilovala kolem +2%. Na růstu se „podepsala" úspěšná aukce španělských dluhopisů a lepší než očekávaná makrodata z USA. Index PX pražské burzy se postupně zvedl až na 868 bodů (+1,8%). Největší posun vzhůru (+4,5%) a největší objem (895 mil. Kč-na současnou bídu velmi solidní!) zaznamenaly akcie elektrárenské společnosti ČEZ. Kromě sentimentu investory motivoval růst cen emisních povolenek. Po pomalejším rozjezdu se nad +4% dostaly rovněž akcie Erste, které se přiblížily hladině 320 Kč. Nutno však dodat, že kromě ČEZu se na ostatních titulech obchodovalo minimálně a objem nikde nepřesáhl 100 mil. Kč. Např. druhá nejlikvidnější byla Komerční banka pouze s 50 mil. Kč. Její akcie přitom zaznamenaly menší pohyb (+0,5%). Více se dařilo těžební NWR (+3%), jež se vrátila nad úroveň 125 Kč. Naopak informace o prodejích akcií mediální CETV ze strany šéfa Sarbu poslaly titul do červených čísel a pod metu 130 Kč (-3,3%).

Podnikové zprávy

Skupina Orco Property Group oznámila dohodu o konverzi dluhopisů Orco Germany na nové akcie. V lednu 2012 dojde ke konverzi dluhopisů v objemu 79,1 ml. EUR na 19 ml. akcií po 4,10 EUR, dluhopisy v objemu 50 ml. EUR pak budou konvertovány v dubnu příštího roku na akcie po 6,27 EUR (zhruba 8 ml. akcií). Průměrná cena celé konverze tak bude 4,74 EUR.

Generální ředitel společnosti Central European Media Enterprises prodal podle regulatorního vyjádření k 16. 12. 40 567 akcií společnosti po 6,89 USD.

Macquarie snižuje cílovou cenu pro akcie Erste Group na 20 EUR (zhruba 507 Kč) z předchozích 26 EUR, doporučení „outperform".

Německo

Hlavní zprávy

GfK průzkum spotřebitelské důvěry je pro leden 5,6 b., tedy stejně, jako pro prosinec, očekával se pokles na 5,5 b.

Index cen výrobců v listopadu vzrostl v souladu s odhady meziměsíčně o 0,1 %, meziročně pak o 5,2 %, po předchozích růstech o 0,2 %, respektive o 5,3 %.

IFO index podnikatelského klimatu roste v prosinci na 107,20 b. z předchozích 106,6 b., očekával se pokles na 106 b.
IFO index současných podmínek v prosinci stagnuje na 116,7 b., ačkoli se čekal pokles na 116 b.
IFO index očekávání v prosinci roste na 98,4 b., ačkoli se čekal pokles na 97 b. z předchozích 97,3 b.

Eurozóna

Španělsko prodalo tříměsíční a šestiměsíční pokladniční poukázky v hodnotě 5,64 mld. EUR, ačkoli stát očekával prodej nejvíce 4,5 mld. EUR. Průměrný výnos tříměsíčních pokladničních poukázek výrazně poklesl na 1,735 % (22. listopadu 5,110 %), průměrný výnos šestiměsíčních pokladničních poukázek poklesl na 2,435 % (22. listopadu 5,227 %).

Očekávané události

08:00 Index cen dovozů (listopad): odhady: 5,3 % (r-r), předchozí: -0,3 % (m-m), 6,8 % (r-r).

Eurozóna

16:00 Spotřebitelská důvěra (prosinec - předběžný údaj): odhady: -21 b., předchozí: -20,4 b.

Popis trhu

Německé akcie za sebou mají nejúspěšnější seanci letošního prosince. Index DAX si připsal 3,11% na uzavřel na 5 847 bodech. Vzhůru mu pomohla úspěšná aukce španělských dluhopisů a lepší makroekonomická data (německý IFO index podnikatelského klimatu, započatá výstavba a stavební povolení v USA). Velmi dobře si vedly automobilky (např. DAI +5,9%), banky (např. DBK +5,5%) a ThyssenKrupp (TKA +5,6%). Opačným směrem osamoceně zamířil Deutsche Telekom (DTE -0,6%), který zasáhl nesouhlas americké Federální komise pro komunikaci s převzetím T-Mobile USA ze strany AT&T.

Podnikové zprávy

Commerzbank snižuje doporučení pro akcie Fresenius Medical Care na „držet" z předchozího „kupovat" s cílovou cenou pro následujících 6 měsíců 53 EUR.

Macquarie snižuje cílovou cenu pro akcie Commerzbank na 1,70 EUR z předchozích 2,10 EUR, doporučení ponechává na „neutrální".

Scotia Capital snižuje cílovou cenu pro akcie K+S (SDF) na 38 EUR z předchozích 45 EUR, doporučení snižuje na „sector underperform" z předchozího „sector perform".

USA

Hlavní zprávy

Započatá výstavba v listopadu vzrostla meziměsíčně o 9,3 % na 685 tis. při očekávaném růstu o 1,1 % na 635 tis. Předchozí pokles o 0,3 % na 628 tis. byl revidován na pokles o 2,9 % na 627 tis.

Počet nových stavebních povolení v listopadu vzrostl o 5,7 % na 681 tis. při očekávaném poklesu o 1,4 % na 635 tis., předchozí nárůst o 10,9 % na 653 tis. byl revidován na 9,3 % na 644 tis.

Očekávané události

13:00 Žádosti o hypotéky MBA (16. prosinec): předchozí: 4,1 %
16:00 Prodeje existujících domů (listopad): odhady: 2,2 % (m-m), 5,07 ml., předchozí: 1,4 % (m-m), 4,97 ml.
16:30 Zásoby ropy - DOE (16. prosinec): odhady: -2250 tis., předchozí: -1932 tis.
16:30 Zásoby destilovaných paliv - DOE (16. prosinec): odhady: -500 tis., předchozí: 480 tis.
16:30 Zásoby benzínu -DOE (16. prosinec): odhady: 1500 tis., předchozí: 3824 tis.
16:30 Využití rafinérií - DOE (16. prosinec): odhady: 0,25 %, předchozí: -2,60 %

Popis trhu

Americké akcie dnes velmi rázně přerušily šňůru neúspěšných seancí, které je dovedly na nejnižší úroveň za poslední měsíc. Nákupní náladu přinesla úspěšná aukce španělských dluhopisů a lepší makroekonomická data (německý IFO index podnikatelského klimatu, započatá výstavba a stavební povolení v USA). Hlavní akciové indexy posilují o 2,7-3,0%. Nejlépe si vede polovodičový sektor (+4,1%) a developeři (+4,1%). Rovněž komodity těží z dobré nálady. Výrazně roste ropa (+3,5%), daří se však rovněž stříbru (+2,6%), mědi (+2,0%), zlatu (+1,3%) nebo pšenici (+1,3%).

Podnikové zprávy

AT&T včera vydalo prohlášení o zrušení plánované koupě amerického T-Mobilu patřícího Deutsche Telekom. AT&T zaúčtuje takzvaný break-up fee, tedy poplatek druhé straně kvůli neuskutečnění transakce, ve výši 4 mld. USD (částka bude zaúčtována před zdaněním) ve čtvrtém kvartále tohoto roku. Proti transakci se v srpnu postavilo americké ministerstvo spravedlnosti, negativně se vyjádřila také Federální komise pro komunikaci. AT&T plánovalo koupit T-Mobile za 39 mld. USD a ke své zákaznické bázi na poli wi-fi připojení 100,7 ml. by přidalo dalších 33,7 ml., čímž by se dostalo před dosud vedoucí Verizon Wireless s 107,7 ml.
Analytici již hovoří o tom, že AT&T nejspíše sníží výhled pro rok 2012, když bude zřejmě muset využít prostředky určené na koupi T-Mobilu použít na jinak.
Problému, co s T-Mobilem, bude nyní čelit Deutsche Telekom. Ten plánoval z výdělku splatit část dluhu ve výši 13 mld. EUR a skoupit 5 mld. vlastních akcií. Deutsche Telekom ohodnotil break-up fee na 7 mld. USD. 3 mld. USD tvoří hotovost, zbytek pak znamená převedení některých sítí pod T-Mobile a výhodnější vzájemné dohody.

Společnost Apple dosáhla vítězství v jednom z mnoha sporů, které vede s konkurenčními výrobci smartphonů a tabletů. Jednalo se o thajskou společnost HTC, která dostala zákaz v příštím roce dodávat na US trh některé ze svých smartphonů fungujících na systému Android společnosti Google. Americká International Trade Comission (ITC, Mezinárodní obchodní komise) tak vyslala do světa rozsudek, který by mohl určit vývoj podobných sporů s dalšími firmami. ITC své rozhodnutí o zákazu prodeje některých smartphonů HTC v USA od 19. dubna příštího roku založilo na porušení patentu Applu na detekci dat. Další tři patenty, jejichž porušení Apple avizoval, podle ITC porušeny nebyly. Společnost Apple je momentálně aktivní ve velmi podobném sporu se společnostmi Samsung Electronics, Motorola Mobility a tuctem dalších. Apple nadále žaluje HTC kvůli porušení pěti patentů u dalších smartphonů a tabletů.
Seznam produktů, kterých se bude zákaz týkat, nebyl zatím zveřejněn, původní žaloba se týkala produktů Nexus One, Touch Pro, Diamont, Tilt II, Dream, myTouch, Hero a Droid Eris.
Podle studie společnosti Canalys z konce října nahradilo HTC Apple v USA ve třetím kvartále na pozici jedničky v podílu na trhu smartphonů, když si „uzmulo" dodáním 5,7 ml. chytrých telefonů téměř čtvrtinu celého trhu. Za ním skončil ve třetím kvartále Samsung s 4,9 ml. a Apple se tak dostal až na třetí místo s 4,6 ml. smartphony. To však bylo ovlivněno také tím, že zákazníci čekali na spuštění jeho nového iPhonu. Studie předpokládá, že Apple předloží ve čtvrtém kvartálu opět velmi silné výsledky.
Rozsudek zřejmě nepoškodí HTC tolik, jak se původně čekalo, a to právě kvůli lhůtě do dubna, díky které bude mít společnost čas svou technologii přepracovat tak, aby byla v souladu s prodejními podmínkami. Pro HTC znamená US trh téměř polovinu celkových tržeb, nicméně zákaz by se netýkal všech produktů. Společnost navíc prý již pracuje na přepracování stávající technologie. Vítězství Applu nad HTC je tak velmi omezené a leží spíše právě v pravděpodobném dopadu na podobné spory. Akcie HTC samotné včera vzrostly po oznámení zpětného odkupu 10 ml. akcií a označení sporu za vítězství o 7 %. Podle analytičky společnosti Yuanta Securities Bonnie Chang však HTC čelí v tomto kvartále horším prodejům svých produktů, oproti například Samsungu či Motorola Mobility. Američtí operátoři také podle ní nebudou spěchat s nákupem na sklady, dokud nebudou nové výrobky HTC schváleny pro prodej.
Ačkoli tedy obě společnosti považují oficiálně za vítězství, Foss Patents ve svém vyjádření komentuje spor slovy, že „Apple se bude v budoucnu muset více snažit, aby prosadil důležitější patenty, než je tento". Podle článku se jedná o patent pomáhající v orientaci a zpracování formátovaných dat jako například telefonních čísel. HTC buď tuto funkci ze svých produktů zcela odstraní, čímž by však ztratilo krok s konkurencí, nebo Google pro Android vymyslí software, kterého by se omezení netýkalo, což by jistě ocenili i další výrobci používající ve svých zařízeních tuto funkci. Z deseti patentů, o které se Apple s HTC soudil, prosadil podle Foss Patents patent s „průměrnou důležitostí". Pro získání významnější výhody na americkém trhu bude Apple potřebovat najít více podobných patentů, nebo jeden či dva patenty s fundamentálnějším významem.

Společnost zaměřující se na prodej jídla ConAgra dnes uveřejnila hospodářské výsledky za Q2 2012. Tržby se meziročně zvýšily o 7,7 % na 3,404 mld. USD a překonaly tak průměrné očekávání analytiků na úrovni 3,322 mld. USD. Očekávání překonal i čistý zisk po odečtení mimořádných položek, který dosáhl 196,916 ml. USD (47 centů na akcii) při odhadech 176,333 ml. USD (42,5 centů na akcii).
Společnost potvrdila výhled zisku na akcii pro fiskální rok 2012 - ten by měl růst z loňských 1,75 USD o „nižší až střední jednociferné číslo". Analytici očekávají růst o 2 % na 1,79 USD.


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Daniel Marván
Fio banka, a.s.

Autor: Daniel Marván

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

20.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,021 550,6119.04.24
RMnahoru+0,35459,4019.04.24
DJIAnahoru+0,5637 986,4019.04.24
NASDAQdolu-2,3415 235,9519.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3619.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz