Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 22:41
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Je důležité, na čem sedíte, jak vybrat křeslo pro...

Zpravodajství

Je důležité, na čem sedíte, jak vybrat křeslo pro obchodníka?

14.10.2022 11:22:00 | Akcie.cz

Pracoviště obchodníka by mělo být ergonomické a pohodlné. Bez ohledu na to, s čím obchoduje – kryptoměny, akcie, měny, opce, další finanční nástroje – trávíme spoustu času sezením a dříve nebo později se to projeví na vašem zdraví. Mnoho hodin strávených u počítače je v tomto odvětví standardem. Přesto mnoho obchodníků stále podceňuje, co jim pevná kancelářská židle může dát.

BIG EXPERT - AKCIE

Proč potřebuje obchodník kvalitní křeslo?

Obchodování vám nemusí připadat jako fyzicky náročná práce. A vlastně se nedá ani čekat, že někdo tímto získá bicepsy jako u Arnolda Schwarzeneggera. To ovšem neznamená, že tato profese nezanechává na těle stigma. Na co si obchodníci stěžují? Mimo jiné má tato profese negativní dopad na vaše zdraví a to díky sezení u počítače.

Mnoho lidí v oboru poukazuje na to, že pociťují bolesti zad, páteře a krku, bolesti hlavy, ztuhlost svalů a potíže se zápěstími. Tyto zdravotní problémy se objevují spolu s délkou práce. V určitém okamžiku se ukazuje, že těchto několik hodin denně s grafy a tržními daty negativně ovlivňuje stav těla. Pomoci v tom může vhodně vybraná kancelářská židle, například ta, kterou najdete ve specializované prodejně nebo na internetu.

Zdravotní problémy nejsou jediným argumentem, proč by obchodník měl investovat do profesionálního vybavení a ergonomického pracoviště. Kvalitní kancelářská židle se také promítá do pohodlí a efektivity práce. Pohodlný sedák pomáhá udržet koncentraci a duševní výkon na vysoké úrovni po delší dobu. Oddaluje okamžik, kdy začíná únava. Jedná se o parametry, které jsou obtížně měřitelné a mají individuální charakter. Ergonomická kancelářská křesla mají bezesporu pozitivní vliv na pracovní podmínky každého, kdo tráví dlouhé hodiny u počítače.

Ergonomická křesla – na co si dát pozor?

Pro obchodníky má velký význam ergonomie sezení. A nejde jen o pohodlí, ale také o co nejpřirozenější polohu celé postavy. Proto je důležité, aby páteř, krk a hlava měly dostatečnou oporu. Opěrka hlavy je tedy nutností. Standardem by měly být také nastavitelné područky, zvláště pokud pracujete v sedě déle než 4 hodiny denně. To umožní pohodlné ovládání klávesnice a myši. Zabrání také tomu, aby vaše ruce při práci „visely ve vzduchu“ a zaručí jejich správné umístění.

Zpravidla platí, že čím větší je rozsah nastavení křesla, tím je to pro uživatele lepší. Nastavit si můžete prakticky vše – od výšky a sklonu opěrky hlavy, přes míru sklonu opěradla, až po hloubku sedáku. Tento nábytek by měl poskytovat stálou oporu bederní části zad. U herních židlí se v této roli používá přídavný polštář, který je umístěn na opěradle. Prvotřídní ergonomické židle volí jiné řešení - pohyblivý prvek opěradla, který podporuje bederní oblast zad. Za zmínku stojí zejména modely, které umožňují nastavit opěradlo a proměnit křeslo v jakýsi gauč, na kterém můžete pohodlně odpočívat.

Důležitým aspektem je kvalita samotného nábytku. Pozor si dejte na způsob povrchové úpravy, použité materiály, lemy, čalounění, elasticitu opěradla a pěny sedáku, abyste si po roce používání nestěžovali na příliš měkkou nebo tvrdou pěnu čalounění, oděrky na područkách a opěradle, viklající se sedák nebo skřípání mechanismu po zablokování. Křeslo musí být stabilní a odolné. Mělo by zaručit pohodlí a bezpečnost v jakékoliv poloze. Musíte pamatovat na to, že kolečka musí být přizpůsobena povrchu, na kterém židle stojí. V opačném případě může být buď poškozena podlaha, např. jemné parkety, nebo může být omezená pohyblivost, např. když je křeslo na koberci.

Ergonomie sedáku samozřejmě neznamená jen křeslo, ale také přizpůsobení celého pracoviště. Musíte pamatovat na správnou vzdálenost od klávesnice a monitorů, úhel pohledu na obrazovky, správné proporce a vzdálenost mezi stolem a židlí. Důležité je správné osvětlení, barvy a organizace pracoviště. Obchodníci například často používají při práci několik monitorů, což znamená, že stůl musí být dostatečně velký, aby se tam vešly. Správná židle je však základním prvkem pracoviště.

Jaké křeslo vybrat pro své pracoviště?

Výběr křesla obchodníka ovlivňuje mnoho faktorů. Pro některé uživatele je důležitá estetika. Pro ostatní jsou klíčové konkrétní funkcionality a mechanismy, značka a její pověst, kvalita zpracování nebo individuální preference. Velký význam má také cena, zvláště při koupi dražšího modelu. Bez ohledu na to, jaké faktory jsou pro kupujícího nejdůležitější, v první řadě je třeba dodržovat zásadu, že židle by se měla přizpůsobovat uživateli, a ne naopak. Nábytek je dobré si předem vyzkoušet v prodejně, a pokud to není možné, protože se rozhodujeme pro online objednávku, vyplatí se ověřit si podmínky vrácení.

Na trhu je mnoho modelů, které si obchodník může vybrat. V první řadě si můžete vybrat z otočných židlí a ergonomických křesel. Cenové rozpětí je extrémně široké, i když nejlevnější modely nabízejí příliš málo funkčnosti a pohodlí. Pro obchodníka tyto vlastnosti na základní úrovni splňují pouze židle a křesla střední třídy, i když nejvíce nastavení poskytují nejdražší modely na trhu. Z hlediska ergonomie pracoviště je to jistě dobrá investice.

Je na zvážení, zda je lepší koupit křeslo s tradičním čalouněním nebo se síťovinou typu mesh. Mnohem lépe vypadá první řešení, zvlášť když je křeslo čalouněné kůží, ale i síťovaný opěrák má své výhody. Je pohodlnější, než vypadá. Lépe se přizpůsobí tvaru zad uživatele. Je příjemný na dotek a poskytuje tělu ventilaci. To je zvláště důležitá vlastnost v létě, kdy mohou být vysoké teploty.

Herní židle jsou také alternativou, která stojí za zvážení. Přestože nejsou spojeny s obchodováním, svět her a burzovního byznysu se stále více prolínají. Komunitám Reddit, Discord a Twitch – mezi nimiž není nouze o nadšence počítačové zábavy – se podařilo dokázat, že účastníci finančních trhů je musí brát v potaz. Příkladem může být to, co se dělo kolem akce GameStop. Za zmínku stojí, že Keith Gill, jeden z obchodníků, který k celému zmatku přispěl zveřejněním videí na YouTube, při nahrávkách používá herní křesla. Nejde tedy o typ produktu, který hráči na burze nevyužívají.

Nabídka modelů dostupných na trhu je proto mimořádně široká a každý si zde najde to své dokonalé jak po stránce ergonomie, tak i estetické. Oblíbené a ceněné křeslo je například Ergohuman Plus Elite BS KMD31. Řada produktů z této řady je oceňována pro své pohodlí a komfort používání. Je to dáno především širokými možnostmi konfigurace. Uživatel židle si může nastavit područky, hlavovou opěrku, zádovou opěrku nebo sedák. Tento nábytek využívá na dotek příjemné čalounění sedáku a odolnou síťovinu na opěradle zajišťující volnou cirkulaci vzduchu.

BIG EXPERT - AKCIE

Za pozornost stojí také židle Accis Pro 151SLF TYP B. Jedná se o světle šedý model, vybavený rovněž síťovaným opěradlem. Má opěrku hlavy a aktivní opěradlo se sedákem, které se přizpůsobí tělu a pohybu uživatele. Poskytuje dodatečnou podporu bederní páteři. Důležité je, že tento prvek je snadno nastavitelný, a to jak z hlediska hloubky, tak výšky. Accis Pro má jedinečnou funkci posunutí sedáku a opěradla do stran, což zajišťuje pohodlí a stabilitu pro sedícího. Samozřejmostí je také nastavení područek ve čtyřech rovinách.

BIG EXPERT - AKCIE

Pro obchodníky je na výběr široká škála zajímavých modelů. Mnoho modelů kvalitních židlí a ergonomických křesel najdete na e-shopu ezidle.cz, v jehož spolupráci vznikl tento článek.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,021 550,6116:15:17
RMnahoru+0,35459,4016:59:10
DJIAnahoru+0,5637 986,4022:15:57
NASDAQdolu-2,3415 235,9522:00:32
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3617:50:00


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz