Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 1:54
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Technická analýza: orientujeme se v grafech

Zpravodajství

Technická analýza: orientujeme se v grafech

01.10.2007 00:00:00 | Fio banka

Proč používat TA

Proč používat technickou analýzu? Čistě technický obchodník má ve svém postoji jasno. Jeho přístup vychází z přesvědčení, že všechny vlivy na vývoj analyzované akcie jsou zahrnuty v grafu. Nic jiného již nepotřebuje a veškerá svá rozhodnutí čte z něj.

Nicméně ani pro obchodníka, který se rozhoduje pro nákup či prodej akcie z jiných důvodů než je TA, není TA nepotřebná. Obchodník, který se spoléhá na fundamentální analýzu a vychází z výhledů společnosti, může získat zajímavou představu o budoucím vývoji akcií společnosti. Ale co takové analýze často chybí, je načasování a analýza psychologických vlivů, které mohou způsobit, že se akcie nachází na lokálním vrcholu nebo v panice s dnem v nedohlednu. Zkrátka technická analýza může pomoci i obchodníkům, kteří přemýšlí více o fundamentech společnosti. A to v načasování otevření pozice na technicky zajímavých cenách.

Jak se zorientovat v možnostech technické analýzy?

Nástroje technické analýzy si můžeme rozdělit do dvou skupin. První zahrnuje formace, které tvoří cenový graf. Např. trendový kanál, hladiny podpory a odporu, hlava a ramena, trojúhelníky, dvojitá dna a vrcholy, …

Do druhé skupiny lze zařazovat indikátory, které se vypočítávají z ceny nebo z objemu. Tyto indikátory se pak zobrazují přes cenový graf nebo pod cenovým grafem. Z indikátorů, které se kreslí přes graf, můžeme uvést např. bollinger bands, envelopes, klouzavé průměry, zig zag, parabolic sar, ichimoku, alligator, … Indikátory pod grafem jsou např. rsi, stochastic, momentum, roc, macd, mfi, obv, pvo, cci, %R Williams, …

Indikátorů je nepřeberné množství a jejich škatulkováním podle různých kritérií by se dalo strávit hodně času. Navíc to pro obchodování není klíčová věc. Nejde o to napsat encyklopedii technické analýzy, ale seznámit se s jejími možnostmi, vybrat si, co nás oslovuje a to se naučit využívat.

K tomu, abychom byli takový výběr schopni udělat, musíme se na TA podívat více z nadhledu. Chce to mít minimálně základní přehled o nástrojích TA a představu, z čeho konkrétní nástroj vychází. Nemyslím tím znát přesný výpočet. Nebudeme programovat software na TA ani počítat hodnoty indikátorů s papírem, kalkulačkou a tužkou v ruce. Ale např. vědět, že MACD indikátor vychází z klouzavých průměrů a že potvrzování signálu křížení dvou klouzavých průměrů s křížením na MACD není příliš efektivní. V podstatě je to jen sledování stejné věci na dvou místech.

Někomu se to může zdát jako samozřejmá věc. Ale zkuste se podívat na indikátory, které používáte nebo se chystáte použít a zamyslet se, co který indikátor vlastně ukazuje a z čeho vychází. Skutečně sledujete podstatné věci? Nepozorujete jednu věc na více indikátorech? Učebnicovým nesmyslem by bylo např. sledování indikátorů ROC a Momentum. Oba ukazují to samé, jen na ose y jsou jiné hodnoty.

Základní možnosti chování trhu

Už při letmém pohledu na graf je patrné, že se vývoj ceny akcie skládá z následujících pohybů: růst, pokles a pohyb do strany. Triviální zjištění, samozřejmě. Situace se ale komplikuje, když přestaneme zkoumat graf uprostřed a přesuneme se na pravou stranu z minulosti do přítomnosti. Co bylo jasné, je teď zamlžené a vždy stojíme před otázkami typu: Je to ještě rostoucí trend? Nejsme právě na vrcholu trendu před obratem? Bude trend pokračovat? Nepřejde trh do postranní fáze? Právě na tyto otázky, se pomocí technické analýzy snažíme najít odpovědi.

V technické analýze nic neplatí na 100%. Vždy se mluví o pravděpodobnosti a statistice. Podle historických dat lze pouze říci, že v minulosti bylo při dané formaci pravděpodobné určité chování.

Základem je: Nepředvídat a zbavit se osobního přístupu ke grafu. Dodržení těchto 2 pravidel ušetří obchodníkovi nemalé trápení. Individuální obchodník je na trhu bezvýznamný a ať udělá cokoli, tak nic neovlivní. Myslet si, že když jsem si v grafu našel formaci jako z učebnice, tak na jistotu vydělám peníze, není dobrý začátek. Obchodník nesmí lpět na své analýze s přesvědčením, že on má pravdu.

Kdy a co sledovat?

Vyhodnocení, v jaké situaci se kurz akcie nachází, poskytuje velmi hodnotnou informaci. Díky ní jsme schopni vybrat vhodné indikátory a obchodní strategii.

Indikátory je třeba volit podle situace na trhu, protože žádný indikátor sám o sobě není spásou a nefunguje vždy. Např. klouzavé průměry jsou jednoznačně trendovou záležitostí. Když se trh bude pohybovat pouze do strany, křížení klouzavých průměrů bude velmi časté o obchodování takových signálů bude zcela jistě ztrátové. V takový moment je důležité strategii, která fungovala při trendujícím vývoji akcie, co nejdříve opustit. Můžeme přejít na strategii pro postranní fázi nebo danou akcii úplně opustit a jít hledat jiný cenný papír, který nám bude z pohledu TA sedět. Strategie, která počítá s postranní fází, je postavená na vybírání zisků v situaci, kdy kurz akcie osciluje v určitém cenovém rozpětí. Zde přicházejí na řadu indikátory ze skupiny oscilátorů. Tedy indikátory, které oscilují kolem dané hodnoty a dosahují minim (přeprodaný trh) a maxim (překoupený trh). Např. Stochastic nebo RSI. Pokud vývoj kurzu setrvává v postranní fázi, pak tyto indikátory při nastavení správné periody relativně spolehlivě identifikují body obratu v obchodovaném cenovém rozpětí. Zatímco klouzavé průměry by nám moc nepomohly.

Co se ale stane, když kurz překročí cenové rozpětí a vyrazí jedním či druhým směrem? Mění se tím situace na trhu a je třeba upravit i sledované indikátory. Stochastic přirozeně celou dobu trendujícího trhu zoufale ukazuje překoupeno nebo předprodáno. Jakékoli pokusy při návratu z předprodané nebo překoupené oblasti vedou k nastoupení do trhu v přesně opačném směru. Opět je třeba situaci přehodnotit a začít trh pozorovat jako trendující.

Potvrzování signálů

Z toho, co jsme už zmínili, bychom měli být schopni sestavit základní obchodní systém. Tedy systém potvrzeních signálů z jednotlivých indikátorů. Obecně by mohl systém mít 3 pilíře. Indikátory založené na klouzavých průměrech, dále na poloze poslední ceny vzhledem k rozmezí za stanovené období a objemu.

Každá skupina by obchodním systému měla mít zastoupení a svou váhu. Je logické, že prolomení postranní fáze trhu by mělo být doprovázeno zvýšenou aktivitou obchodníků a tedy i zvýšením objemu. Zrovna tak se dá očekávat, že cena se bude nacházet při horních hranicích rozpětí daného pro příslušný indikátor.

Někdy méně je více

Logická by se na první pohled mohla zdát myšlenka zapojení velkého množství indikátorů pro eliminaci falešných signálů. Ale jak plyne z toho, co už bylo zmíněno, tak ve všech situacích se nehodí všechno. Při zapojení velkého množství nevhodně zkombinovaných indikátorů dojde jen k tomu, že se budou objevovat protichůdné signály, které obchodníkovi úplně svážou ruce a zbaví ho schopnosti rozhodovat o vstupu do trhu. Proto někdy méně je více a je na každém, kolik věcí současně zvládá sledovat tak, aby jejich vyhodnocování skutečně mělo požadovanou kvalitu.

Tomáš Rojík, Fio

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,181 550,3418.04.24
RMnahoru+0,50457,8118.04.24
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4018.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz