Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Čtvrtek 18.4.2024 15:33
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Co týden dal: Pražská burza na pozitivní vlně

Zpravodajství

Co týden dal: Pražská burza na pozitivní vlně

09.10.2007 00:00:00 | Fio banka

Pražská burza se vezla dál na pozitivní vlně. Index PX posílil o 3,59% a pouze jedenkrát v týdnu oslaboval. K historickým maximům tak scházejí již jen zhruba 2%. S růstem evropského bankovního sektoru se hvězdou týdne stala Erste bank, která posílila o necelých 8%. Akcie Komerční banky se neustále pohybují kolem svých rekordních úrovní, v předchozích týdne neztrácely tak jako akcie evropských bank a tak silný růst z tohoto týdne se zde nedostavil. Komerční banka ztratila přes 1%. Svoje historická maxima si posunul ČEZ (+5%) i Unipetrol (+3,7%). Nová emise AAA Auto zakončila týden lehce pod svoji upisovací cenou (-1,3%).

Vývoj indexu PX

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Ratingová agentura Standard&Poors zvýšila hodnocení závazků ČR v cizí měně o jeden stupeň na 'A'. Kredit země vzrostl po fiskálních reformách, které mají záměr snížit rozpočtový deficit. Výhled je stabilní, S&P však upozorňuje, že Česko potřebuje nadále usilovat o snížení deficitu a reformovat důchodový a zdravotní systém.

- Ministerstvo financí upravilo prognózu inflace pro rok 2008 na 3,8% z původních 3,4%. Pro letošek je stále očekáván růst o 2,3%. K mírnému navýšení o 0,1% na 5,9% došlo u růstu HDP. Míra nezaměstnanosti by měla být nižší, a to letos na úrovní 5,5% (místo původně očekávaných 5,8%) a v roce 2008 4,8% (místo 5,5%).

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ

2.10. Elektrárenská společnost rozšířila svoji žalobu vůči Mostecké uhelné o náhradu škody ve výši 22 mld Kč. Škoda je vyčíslena v závislosti na tom, že nedojde mezi společnostmi k dohodě o dlouhodobých dodávkách uhlí. ČEZ se snaží dodržení předběžných dohod vymoci soudní cestou.

3.10. ČEZ vydává první emisi dluhopisů v rámci svého střednědobého programu euroobligací. Dluhopisy nenominované v eurech ponesou kupon 5,125%. Pětileté dluhopisy v objemu 500 mil EUR budou vydány za 99,866% nominálu.

4.10. ING začala nově pokrývat akcie elektrárenské společnosti s úvodním doporučení 'kupovat'. Cílová cena byla nastavena na 1400 Kč.

ECM

2.10. Erste bank snižuje cílovou cenu pro akcie ECM na 1180 kč z původních 2160 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni 'akumulovat'. Rakouská banka ve své prognóze snížila střednědobý výhled pro čistou hodnotu aktiv kvůli negativnímu vývoji výnosů na českém trhu.

3.10. Developerská firma ECM uplatnila opci na koupi kancelářské budovy Metropolis Toner v čínském hlavním městě Pekingu. Odhadovaná investice ve výši 51 mil EUR by měla být hrazena přibližně z 25% z vlastních zdrojů, zbytek bude pokryt pomocí úvěrových produktů. Projekt by měl být do provozu uveden v květnu 2009.

Erste Bank

1.10. Citigroup snížila cílovou cenu pro akcie rakouské banky na 67 EUR z původních 69 EUR. Doporučení 'kupovat' zůstalo beze změny.

Komerční banka

4.10. Investiční banka JP Morgan zvýšila cílovou cenu pro akcie bankovního domu na 5200 Kč. Cílová cena byla navýšena o více jak 10%. Doporučení 'overweight' bylo ponecháno.

Orco Properte Group

1.10. Erste bank zvedla doporučení developerské firmy na 'kupovat' z původního 'držet'. Cílová cena byla upravena na 129 EUR.

Unipetrol

1.10. Erste bank zvýšila podstatným způsobem cílovou cenu pro akcie petrochemického holdingu. Z původních 262 Kč byla cílová cena zvýšena na 367 Kč. Doporučení zní stále 'kupovat'.

USA

Indexy v USA pokračovaly v růstu. Index Dow Jones posílil o 1,2%, podstatně lépe se dařilo technologiím, které posílily o 2,9%. Největší růsty zaznamenaly indexy hned v úvodu týdne a pak opět na závěr v pátek. V pondělí index Dow Jones dokonce vytvořil nový historický rekord, když zavíral na 14.087,55 bodech. Na trhu se dařilo finančním titulům poté, co velké banky dále odkrývaly dopady hypoteční krize na hospodaření. Přes zveřejněné ztráty se investoři částečně uklidnili, jelikož se přestalo spekulovat a dopady byly vyčísleny. Do doporučení se strany Citigroup se dařilo i sektoru stavitelů domů, když příslušný oborový index ITB posílil o 15%. Z komponentů indexu Dow Jones se nejlépe dařilo akciím Home Depot (+5,6%), neztrátovější byl Beliny (-2%).

Vývoj indexů v USA

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index aktivity v průmyslu klesl na 52 bodů ze srpnových 52,9 bodů.Tato hodnota je nejnižší od března letošního roku. Pokles byl vyšší než očekával trh.

- Index aktivity ve službách poklesl o 1% z minulého měsíce na 54,8%.

- Data z trhu práce přinesly pozitivní údaje, když bylo vytvořeno mimo sektor zemědělství, 110 tisíc nových pracovních míst, zatímco očekávání byl přírůstek 100 tisíc míst. Zvlášť zarážející je revize minulého čísla, když minulý úbytek pracovních míst o 4 tisíce byl zrevidován na nárůst o 89 tisíc. Míra nezaměstnanosti pak vrostla o jednu desetinu na 4,7 %, což je v souladu s tržním očekáváním.

Co se stane - očekávané události

9.10. Zápis z jednání FEDu

12.10. Index PPI

12.10. Maloobchodní tržby

Vývoj titulů na amerických trzích

1.10. Společnost Citigroup považuje po výrazných poklesech opět za zajímavý sektor stavitelů domů. Doporučení na 'buy' bylo zvednuto největší firmě v oboru Lennar, ale také pro DR Horton, Pulte Homes, Centex nebo Ryland Group.

1.10. Finská Nokia (NOK) uzavřela dohodu o koupi společnosti Navteq, výrobcem elektronických map. Cena transakce je 8,1 mld USD. Nokia chce získáním firmy rozšířit své navigační služby, které v telefonech nabízí a více proniknout na trh navigačních systémů do automobilů.

1.10. Švýcarská bankovní skupina Credit Suisse (CS) očekává, že ačkoliv její hospodaření je zasaženo současnými turbulencemi na trhu, neodchýlí se její provozní zisk za třetí čtvrtletí tohoto fiskálního roku o více než 20% nad či pod původně očekávaných 1,3 mld. CHF. Prohlášení přichází poté, co konkurenční UBS (UBS) oznámila, že díky ztrátám spojeným s hypotéční krizí očekává ztrátu mezi 600 a 800 mil. CHF.

1.10. Newyorský finanční obr Citigroup Inc. (C) očekává, že ve třetím čtvrtletí tohoto fiskálního roku poklesne jeho zisk ve srovnáním se stejným obdobím loňského roku o 60%. Na hospodaření firmy se negativně projevila krize na hypotéčním trhu a s ní související turbulence na globálních finančních trzích. Hospodaření ve 4Q by se mělo vracet k normálním hodnotám.

2.10. Společnost Pepsi Bottling Group Inc. (PBG) reportovala zisk za 3Q, který překonal očekávání trhu, firma zároveň zvýšila odhad zisku pro rok. Čistý zisk poskočil o +26% na 260 mil. USD (1,12 USD na akcii), po odečtení určitých nákladů a daňového benefitu zisk EPS překonal odhady o 9 centů. Tržby poskočily o +7,8% na 3,73 mld. USD. Pro druhou polovinu roku firma čeká zisk téměř 2,18 USD na akcii oproti původní predikci 2,07 USD na akcii.

4.10. Australská divize společnosti Raytheon Co.(RTN) získala kontrakt v hodnotě 1,2 mld. USD na dodání protivzdušného obranného systému, který bude podporou pro válečné lodě a pozemní obranné systémy. Firma za rok 2006 generovala tržby ve výši 20,3 mld. USD.

5.10. Analytici společnosti Sanford C.Bernstein & Co. oznámili, že ředitelé firmy Yahoo by měli firmu bud´rozdělit anebo ji prodat, aby zvýšili její tržní hodnotu. Prodej společnosti Yahoo by mohl popohnat akcie firmy až k 45 USD na akcii, kupec by snížením pracovních míst a vylepšením reklamních a vyhledávacích aktivit firmy dosáhl lepších výsledků.

Německo

Index DAX pokračoval v růstu a posílil o 1,8%. Dostal se tak opět nad hranici 8000 bodů, nad kterou naposledy zavíral dne 17.7.2007. Index posiloval od začátku týdne, pouze ve čtvrtek oslabil. Hranici 8000 bodů překonal však až v pátek a zavíral tak na svých týdenních maximech. V čele růstu mezi jednotlivými tituly byly automobilky, když MAN posílil o 12% a Volkswagen přidal necelých 6%. Na trhu se opět spekuluje o možné nabídce ze strany VW. Dařilo se i bankovním titulům. Hypo Real Estate Holding po dokončení akvizice přidal 10%, klasické bankovní domy jako Deutsche Bank (+5,8%) či Commerzbank (+5,8%) přidaly o něco méně. Nedařilo se příliš společnosti Infineon, která oslabila o 7,8%. Za propadem můžou stát neuspokojivé výsledky konkurenční firmy Micron.

Vývoj indexu DAX

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index cen výrobců v eurozóně v srpnu meziměsíčně stoupl podle očekávání o 0,1% v porovnání s červencovým zvýšením o 0,3%. Meziroční výrobní inflace vzrostla o 1,7%.

- Evropská centrální banka ponechala úrokové sazby podle očekávání beze změny, když kreditní krize mírně poznamenala celou ekonomiku. ECB ponechala klíčovou sazbu na 4% a naznačila, že rostoucí inflace banku přiměje ke zvyšování sazeb v budoucnu, což bylo před několika měsíci ještě očekáváno.

- Nezaměstnanost v eurozóně v srpnu zůstala oproti minulému měsíci nezměněna a to na hodnotě 6,9%. V něměcku míra nezaměstnanosti poklesla na 6,3% z předchozích 6,4%.

Co se stane - očekávané události

9.10. Průmyslové objednávky

10.10. Průmyslová produkce

Vývoj titulů na německém trhu

1.10. Největší evropská automobilka Volkswagen AG (VOW) oznámil, že jeho divize komerčních vozů v průběhu prvních devíti měsíců tohoto roku prodala rekordní počet automobilů. V další zprávě firma oznámila, že chce letos v Číně prodat 800 000 vozů a pravděpodobně zde bude vyrábět nový Golf VI. Spolková země Dolní Sasko podle ministra Christiana Wulffa nemá v plánu prodat svůj podíl ve společnosti.

2.10. Hypo Real Estate Holding AG (HRX), německá hypotéční banka, dokončila akvizici Depfa Bank Plc., díky které se stane jednou z největších společností v Evropě poskytující úvěry na budování infrastruktury.

4.10. Deutsche Telekom AG (DTE), největší evropská telefonní společnost, propustí v důsledku přesunu svých aktivit do zahraničí 1 600 německých zaměstnanců z divize T-Systems.

5.10. Standard & Poor's zvyšuje svoje doporučení pro akcie Deutsche Bank (DBK), největší německé banky, z původního 'hold' na 'buy'. Jako cílovou cenu broker stanovil 110 EUR.

5.10. Největší německá utilita E.ON (EOA) zvažuje podle svého výkonného ředitele Wulfa Bernotata koupi aktiv, které francouzské utility Suez SA a Gaz de France SA nabídnou po svém spojení k prodeji.

Autor: David Brzek

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem


Zajímavé vzestupy

ULVR1 260,00+14,55
PEN46,20+2,10
RBI442,00+1,73
EOAN309,30+1,64
VIG731,00+1,53

Zajímavé poklesy

HARDW11,20-5,08
WIE812,40-4,27
PRAPM230,00-3,36
SHELL853,00-2,85
BABKOFOL269,00-2,54

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

17.04.2024 - 18.04.2024
Graf - SPC

PXnahoru+0,311 552,3215:31:50
RMnahoru+0,42457,4515:22:42
DJIAstejne0,0037 753,3115:10:05
NASDAQdolu-1,1515 683,3718.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,1117 790,1115:11:51


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz