Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 3:05
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Po pádu přišel opět růst, investoři vyčkávají

Zpravodajství

Po pádu přišel opět růst, investoři vyčkávají

26.05.2009 00:00:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (18. – 22. května 2009)

popis

Komentář k vývoji indexu

Po výrazném propadu z minulého týdne pražská burza dokázala posílit a index PX přidal 2,73 %. Aktivita na trzích byla poměrně nízká a investoři nadále zaujímají vyčkávací strategii. Na nejvyšších úrovních se index pohyboval v polovině týdne. Růst byl tažen především finančními tituly, když Erste Bank opět atakovala hranici 500 Kč (+6,1 %). S blížícím se koncem období s nárokem na dividendu byl vidět stále zájem rovněž u akcií Komerční banky (+6 %). Růst cen ropy a energií pomáhal kurzu akcií ČEZ (+3 %). Největší rozruch byl kolem NWR, když společnost oznámila v předstihu velmi špatná čísla o hospodaření v 1Q. Akcie na týdenní bázi oslabily o 16,5 %. Po oznámené vysoké ztrátě v 1Q oslabovaly i akcie Orco (-5,3 %). Investoři si zatím stále zvykají na nově zavedenou závěrečnou aukci, ve které je možné s relativně malým objemem prostředku posunout index až o 1 %, čehož jsme byli v tomto týdnu opakovaně svědky.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Agentura Moody´s snížila výhled pro český bankovní systém na negativní ze stabilní. Změna výhledu odráží očekávání zhoršené situace na domácím kreditním trhů.

Vývoj titulů na domácím trhu

ČEZ

18/5 ČEZ na více jak tři měsíce zavře černouhelnou elektrárnu v Dětmarovicích. Opatření má vést ke snížení nákladů v období s nižší poptávkou po elektřině. Výroba bude zastavena v období o 21.5. do konce srpna.

22/5 ČEZ zahájil arbitrážní řízení proti státní energetické společnosti v Bosně a Hercegovině. Spor souvisí s projektem modernizace elektrárny Gacko. ČEZ díky zpoždění v projektu chtěl uplatnit svoji prodejní opci, smluvní partner však opci neakceptoval.

CETV

18/5 Mediální gigant Time Warner oznámil, že dokončil investici do mediální skupiny CME. Time Warner získal na základě dohod z úvodu roku za 241,5 mil. USD podíl ve výši 31 %.

New World Resources

20/5 Uhelná společnost vykázala v 1Q neočekávanou ztrátou 2,14 mil. EUR, což je výrazně horší než trh očekával (tržní konsenzus byl zisk 13,7 mil. EUR). Tržby ve stejném období poklesly meziročně o 48 % na 270,27 mil. EUR. Provozní zisk propadl o 88 % na 19,9 mil. EUR.

Za první tři měsíce tohoto roku poklesla produkce uhlí o 15 % na 3,1 milionů tun, nicméně objem prodaného uhlí se snížil o 38 % na 2,1 milionů tun. Společnost pro zbytek roku 2009 snížila odhady objemu produkce uhlí z 12,1 milionů tun na 10,5 milionů tun. Společnost také snížila plánovaný CAPEX z 289 milionů EUR na 234 milionů EUR.

21/5 Vedení NWR popřelo spekulace a oznámilo, že v současnosti se nevedou žádné jednání o spojení NWR a Ferrexpa.

Orco Property Group

20/5 Developerská skupina vykázala v 1Q ztrátu ve výši 45,7 mil. EUR, což je výrazně více než loňská ztráta 12,8 mil. EUR. Na provozní úrovni hospodařila firma se ztrátou 1,4 mil. EUR, když se podařilo zvýšit tržby o 16% na 54,8 mil. EUR. Největší část negativního výsledku je ve finanční části výsledovky, když firma realizovala výrazné kurzové ztráty, ztráty z přecenění derivátů a došlo rovněž v přecenění jednoho projektu v Německu. Finanční výsledek dopadl záporem ve výši 58 mil. EUR.

20/5 V rámci restrukturalizace Orco prodalo divizi správy nemovitostí do rukou americké společnosti TVO Global Partners. Cena transakce dosahuje 2,5 mil. EUR a její plnění je rozloženo do dvou let. Vedení Orco zároveň potvrdilo, že jednání o kapitálovém vstupu Colony Capital pokračují dle plánu a měla by být dokončena v polovině června.

Pegas Nonwovens

20/5 Erste Bank snížila cílovou cenu pro akcie výrobce netkaných textilií na 350 Kč z původních 505 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „držet“.

/ Telefonica O2 ČR

20/5 UBS snížila doporučení pro akcie telekomunikační společnosti na „neutral“ z původního „kupovat“. Cílová cena je nastavena aktuálně na 430 Kč.

Co se stane - očekávané události

- 27/5 Ex-date dividenda KB na BCPP

- 28/5 Výsledky ECM

- 28/5 Výsledky Pegas, AAA Auto

popis

Komentář k vývoji indexu

Přestože americké akcie oslabily v průběhu týdne ve čtyřech seancích, dokázaly i tak zavřít v zelených číslech. Za kladným výsledkem stála silná pondělní seance, když si indexy připsaly přes 3 %. Postupně indexy podstatnou část zisků odevzdaly, ale i tak Dow Jones získal 0,1 %, technologický Nasdaq přidal 0,7 %. Úvod týdne byl pod taktovko výsledků obchodních řetězců Lowe´s Home Depot. Prvně jmenovaný příjemně překvapil a akcie posílily o 5 %, u Home depotu nebylo vyznění již tak příznivé a kurz v týdnu oslabil o 6 %. V závěru týdne reportoval rovněž řetězec Sears, který vykázal překvapivě zisk a akcie posílily o 11 %. Zvýšená aktivita byla k vidění opět u finančního sektoru, když Bank of America (+3,75 %) upsala nové akcie. Přes slabší závěr týdne si část svých zisků finanční tituly udržely. Dobrou výkonností se prezentovaly akcie McDonalds, když analytici pozitivně komentovali stav ve společnosti po setkání s managementem a Deutsche Bank zvýšila své doporučení.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index předstihových ukazatelů v dubnu vzrostl o 1% na 99 bodů. Hodnota z předchozího měsíce byla revidována z -0,3% na -0,2%.

- Výstavba nových domů se nečekaně propadla na nové historické dno. Počet započatých staveb na roční bázi poklesnul o 12,8% na 458 tis.

Co se stane - očekávané události

- 26/5 Spotřebitelská důvěra

- 27/5 Prodej existujících domů

- 27/5 Prodej nových domů

- 29/5 HDP za 1Q – zpřesněný údaj

Vývoj titulů na amerických trzích

18/5 Obchodní řetězec Lowe’s Companies, Inc. (LOW) dosáhl v prvním kvartále zisk 476 mil. USD (0,32 USD na akcii), což je meziroční pokles o 21,6 %. Tržby klesly o 1,5 % na 11,8 mld. USD. Pokles byl nižší, než očekával trh, který měl nastavený odhad na zisk 26 centů při tržbách 11,6 mld. USD. Společnost zvýšila odhad celoročního zisku na akcii 1,13-1,25 USD.

19/5 Největší prodejce doplňků do domácností na světě, Home Depot Inc. (HD), reportoval výsledky za 1Q 2009, které překonaly očekávání analytiků. Čistý zisk se zvýšil na 514 mln. USD / 0,30 USD na akcii z 356 mln. USD / 0,21 USD o rok předtím. Tržby klesly meziročně o 9,7 % na 16,2 mld. USD. Bez zahrnutí některých položek dosáhl zisk 0,35 USD/akcii (vs. konsensus 0,29 USD). Analytici očekávali tržby okolo 15,8 mld. USD.

19/5 US vydavatel kreditních karet, American Express Co. (AXP), oznámil, že zruší 6 % pracovních míst, což se dotkne přibližně 4 000 zaměstnanců. V souvislosti s propouštěním vzniknou společnosti ve 2Q náklady mezi 180 mln. USD až 250 mln. USD. Celkově by propouštění mělo firmě ušetřit ročně okolo 2 mld. USD.

20/5 Hewlett-Packard Co. (HPQ) zveřejnil své výsledky za 2Q FY2009 v němž klesl zisk na 1,72 mld. USD / 0,70 USD na akcii z 2,06 mld. USD / 0,80 USD o rok předtím. Bez zahrnutí některých položek dosáhl zisk 0,86 USD/akcii (in-line s očekáváním). Tržby meziročně poklesly o 3,2 % na 27,4 mld. USD (vs. konsensus 27,5 mld. USD). Tržby zaznamenaly pokles ve všech divizích firmy, s výjimkou divize služeb, což lze připsat na vrub akvizice EDS z loňského září. Společnost oznámila, že letošní tržby klesnou mezi 4 až 5 procenty, což je spodní hranice předchozí projekce.

20/5 Bank of America Corp. (BAC) od zveřejnění stress-testů dokázala získat kapitál v hodnotě 13,5 mld. USD prodejem kmenových akcií. Banka podle včerejšího prohlášení vydala 1,25 mld. akcií za průměrnou upisovací cenu 10,77 USD/akcii. Šéf banky Kenneth Lewis oznámil 7. května, že banka má v plánu zvýšit svůj kapitál o 17 mld. USD skrze prodej akcií a také konverzí preferenčních akcií, držených institucionálními investory, na kmenové.

20/5 Akcie největšího řetězce rychlého občerstvení na světě, McDonald's Corp. (MCD)obdržely zvýšené doporučení od Deutsche Bank na "buy" z "hold." Broker citoval "zajímavé" ohodnocení titulu a "atraktivní" cash flow.

20/5 Výrobce těžké techniky Deere & Co. (DE) oznámil, že zisk ve druhém kvartálu klesl na 472 mil. USD (1,11 USD na akcii) ve srovnání se 764 mil. USD (1,74 USD na akcii) z minulého roku. Tržby klesly o 17 % na 6,8 mld. USD. Analytici očekávali zisk na akcii 1,09 USD. Za fiskální rok společnost očekává zisk 1,1 mld. USD a tržby mají klesnout o 19 %.

22/5 Sears Holdings Corp. (SHLD), největší americký řetězec obchodních domů, ohlásil za 1Q neočekávaně zisk, zapříčiněný především úsporou nákladů. Zisk po úpravě dosáhl 38c na akcii, přičemž analytici v průměru odhadovali ztrátu 87c.

popis

Komentář k vývoji indexu

Evropské akcie si v porovnání s trhy v USA vedly podstatně lépe. Německý index DAX vzrostl o 3,8 % a kladné body si připsal kromě čtvrtka ve všech zbývajících dne týdne. Počet růstových titulů ke klesajícím z báze indexu DAX byl 5:1. V čele růstu stály finanční tituly, když sazby na mezibankovním trhu výrazně poklesly, čímž se snížilo napjetí v sektoru. Segmentu pomohly i spekulace ohledně předčasného splacení části vládních pomocí v USA. Akcie Deutsche Bank posílily o 17,8 %, akcie Commerzbank přidaly necelých 10 %. Vyšší ceny kovů pomohly těžařským a průmyslovým podnikům. Akce Salzgitteru posílily o 18 % po zvýšeném doporučení od Glodman Sachs, když broker cíluje ocelářskou firmu na 79 EUR. Po zvýšeném doporučení od HSBC se dařilo i výrobci umělých hnojiv K+S (+12 %).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index ekonomického sentimentu ZEW v Německu v květnu překonal očekávání ekonomů a vzrostl na nejvyšší hodnoty za 3 roky. Hodnota indexu vzrostla na 31,1b. z dubnových 13b. (vs. konsensus 20b.). Investoři reagovali na růst akciových trhů v posledních dvou měsících a také lepší ekonomická data jako růst továrních objednávek a exportů v březnu, které signalizují, že to nejhorší má možná největší evropská ekonomika za sebou.

- Index průmyslových cen klesl v dubnu nejrychlejším tempem za posledních 22 let, když ceny meziročně klesly o 2,7 % (vs. konsensus -1,3 %). Meziměsíčně klesly ceny o 1,4 %, když se čekala stagnace.

- Průmyslová aktivita v eurozóně v květnu nečekaně zmírnila svůj pokles a dosáhla nejvyšší hodnoty od loňského října. Index nákupních manažerů vzrostl na 40,5 bodů z dubnových 36,8 bodů.

Co se stane – očekávané události

- 25/5 Index IFO

- 26/5 HDP za 1Q

- 27/5 Index CPI

- 28/5 Nezaměstnanost

- Maloobchodní tržby

Vývoj titulů na německém trhu

18/5 Volkswagen (VOW) oznámil, že jednání ohledně integrace s Porsche (PAH3) bylo neúspěšně ukončeno kvůli neshodě o struktuře vedení společnosti. Plánem bylo integrovat obě společnosti a zachovat obě značky jako nezávislé.

18/5 CEO Siemens Ag (SIE) Peter Loescher plánuje zvýšit zisk společnosti tím, že získá prostředky ze státního fondu, který je určen pro ekologické technologie. Siemens chce touto cestou získat 430 mld. EUR, které by pak byly použity v letech 2010 a 2011.

19/5 Akcie největší soukromé televizní stanice v Německu, ProSiebenSat. 1 Media AG (PSM), obdržely zvýšené doporučení od Commerzbank na "buy" z "hold." Broker citoval snahy společnosti o restrukturalizaci dluhu a uvedl, že jakýkoliv znak zlepšení na trhu s reklamou by mohl pozitivně ovlivnit akcie.

20/5 Goldman Sachs zvýšil doporučení pro akcie výrobce pneumatik, Continental AG (CON), na "buy" z "neutral." Cílová cena byla zvýšena na 25 EUR.

20/5 Podle deníku Wall Street Journal může výrobce pneumatik Continental AG (CON) převzít výrobce automobilových součástek Schaeffler Group. Jednalo by se o úplný zvrat ve vývoji obou společností, když v srpnu minulého roku učinil Schaeffler nepřátelskou nabídku na převzetí Continentalu v hodnotě 75 EUR za akcii. Navzdory původnímu slibu, že Schaeffler nezvýší svůj podíl nad 50 %, nakonec skončil s 90 % tním podílem, když s klesající cenou akcií Continentalu využilo nabídku Schaeffler více akcionářů. Koupi Continentalu firma zafinancovala dluhem v hodnotě 12 mld. EUR, díky kterému se v současné době dostala do problémů.

20/5 Výrobce přísad do umělých hnojiv K+S AG (SDF) obdržel zvýšené doporučení od HSBC. Broker zvýšil rating na "overweight" z "neutral" a cílovou cenu na 60 EUR z předchozích 43 EUR.

Autor: David Brzek

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,181 550,3418.04.24
RMnahoru+0,50457,8118.04.24
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4018.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz