Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Úterý 16.4.2024 16:06
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Podívá se PX brzy opět nad hranici 1200 bodů?

Zpravodajství

Podívá se PX brzy opět nad hranici 1200 bodů?

18.01.2010 14:35:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (11. – 15. ledna 2010)

ČR: Vývoj indexu PX

popis

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza na rozdíl od západních trhů rozšířila své letošní zisky. Index PX dokázal posílit o 2,45 %. V závěru týdne se podařilo indexu intraday pokořit hranici 1200 bodů, samotný závěr byl však nepatrně nižší. Index se tak dostal na horní hranici postranního pásma, ve kterém se držel několik měsíců. Pravděpodobnost vystoupení z tohoto pásma směrem nahoru je aktuálně poměrně vysoká. Tahounem růstu byly akcie Erste Bank, které posílily o více než 7 %. K růstu přispělo doporučení od JPMorgan v úvodu týdne s robustní cílovou cenou 42 EUR. Komerční banka za vývojem rakouské kolegyně zaostala a získala pouze 1,2 %, když vývoj na titulu byl opět tradičně více volatilní. Po určitém vybírání zisků se na vysoké úrovně opět vrátily akcie NWR, které končily týden na 193,55 Kč se ziskem 4,85 %.

Nejsilnějším růstem se prezentovaly akcie tabákové firmy Philip Morris, které posílily o 9,6 %. Titul tradičně bude jako první na jaře rozhodovat o zajímavé dividendě a na trhu je již znát zvýšený zájem. Na opačné straně výkonnostního spektra stály akcie Orco (-4,3 %), když pokles kurzu nastal po neschválení restrukturalizačního plánu ze strany držitelů dluhopisů. Horší výkonnost v závěru týdne srazila do záporné bilance i akcie ČEZu (-0,55 %) a Telefónica O2 (-0,46 %).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Míra nezaměstnanosti v měsíci prosinci zaznamenala skokový nárůst na hodnotu 9,2 % z předchozích 8,6 %. Meziměsíčně došlo ke zvýšení o 0,6 % a v meziročním porovnání je o 3,2 % více lidí bez práce. Podle úřadu práce se počet nezaměstnaných zvýšil téměř na 540 tisíc, zatímco počet volných pracovních míst se snížil na 30,9 tisíc.

- Index spotřebitelských cen (CPI) v prosinci vzrostl oproti předchozímu měsíci o 0,2 % a v meziročním srovnání rostly ceny spotřebního zboží o 1,0 % po předchozím růstu o 0,5 %. V meziměsíčním porovnání bylo zvýšení cen taženo především potravinami a nealkoholickými nápoji. Meziročně byl vývoj CPI ovlivněn výrazným růstem cen pohonných hmot (nízká srovnávací základna z loňského roku), které podražily o 15,7 %. Dále se na meziročním zdražení nejvíce podílel růst cen energií (elektřina 11,4 %, teplo 3,95 % a voda 9,2 %). Opačný vliv na CPI měl pokles cen potravin a nealkoholických nápojů, avšak pokles cen byl na konci loňského roku nižší.

- Maloobchodní tržby klesají již 14 měsíců v řadě, když v listopadu se snížily o 4,9 %. Po očištění o sezónní vlivy a počet pracovních dní klesly o 2,9 %. Největší podíl na poklesu měl prodej motorových vozidel a nepotravinářského zboží.

- Průmyslová výroba v listopadu meziročně ubrala pouze 0,1 %. Hodnota tak potvrdila stabilizační tendence, které by měly být potvrzeny i v prosinci.

Vývoj titulů na domácím trhu

ČEZ

13/1 Energetická společnost plánuje v polské elektrárně Skawina vybudovat paroplynový blok o instalovaném výkonu 400 megawattů. Odhad nákladů se pohybuje ve výši 400 mil. EUR a blok by měl být spuštěn v roce 2014.

New World Resources

11/1 NWR se dohodla na prodeji své dceřiné firmy NWR Energy do rukou společnosti Dalkia. Cena dosahuje zhruba 122 mil. EUR. Konečná prodejní cena bude záviset na finálních hospodářských výsledcích společnosti a úprava se může pohybovat v rozmezí -2 až +6 mil. EUR.

15/1 Unicredit zvýšil cílovou cenu pro akcie těžařské společnosti na 192 Kč z původních 162 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „držet“.

Orco Property Group

13/1 Držitelé dluhopisů splatných v roce 2012 a 2014 odmítli plán restrukturalizace dluhu. Orco v upraveném návrhu plánovalo kapitalizaci dluhu, když by držitelé získali warranty opravňující je k nabytí nových akcií po 7 EUR. Část věřitelů namítala, že je pro ně přeměna nevýhodná a že neřeší budoucnost ohledně další závazků firmy.

Unipetrol

12/1 Vedení petrochemického holdingu Unipetrol zveřejnilo finanční kalendář na rok 2010. Z nejbližších událostí budou dne 2.2.2010 zveřejněny odhady vybraných provozních ukazatelů za 4Q. Samotné hospodářské výsledky za 4Q budou zveřejněny 25.2.2010.

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

popis

Komentář k vývoji indexů

Americké akcie díky patečnímu oslabení nedokázaly udržet své zisky z první poloviny týdne a nakonec všechny hlavní indexy na týdenní bázi oslabily. Dow Jones ztratil nepatrných 0,1 %, Nasdaq oslabil o výraznějších 1,2 %. Nejsledovanější událostí byl začátek výsledkové sezóny, který však nebyl nejslavnější. Alcoa zklamala a akcie poklesly o 8,2 %. Celý sektor základních materiálů si odepsal více než 3 % a byl druhým nejhorším sektorem.

Největší ztrátu si připsal sektor telekomunikací, který oslabil o 4 %. Veziron (-3,7 %) plánuje nově strukturovanou nabídku, což by mohlo vést k cenové válce na trhu. Start výsledkové sezóny nezačal dobře ani ve finančním sektoru, když společnost JPMorgan (-2,2 %) byla nucena dále navyšovat své oprávky a poskytla nepřesvědčivý výhled. Goldman Sachs ztratily 5,2 %, Bank of America oslabila o 3,1 % a celý finanční sektor si připsal ztrátu 1,8 %. Velmi dobrá čísla i výhled naopak prezentoval Intel (-0,1 %). Samotný týdenní výsledek nebyl nakonec tak výrazný, když se na titulu po oznámení vybíraly krátkodobé zisky a titul v negativním pátečním sentimentu ztrácel. Špatný týden měl z technologického sektoru naopak Google (-3,7 %), který zvažuje díky cenzuře své další působení v Číně.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Maloobchodní tržby v prosinci nečekaně klesly o 0,3 %, listopadový růst byl však revidován směrem nahoru na 1,8 %.

- Prezident Obama plánuje zavést specielní poplatek pro finanční společnosti s aktivy nad 50 mld. USD, který má pokrýt náklady na krytí ztrát v vládních programů.

- Index CPI v prosinci meziměsíčně stouply o 0,1 %, meziročně byly ceny vyšší o 2,7 %. Jádrový index meziměsíčně vzrostl o 0,1 %, meziročně stoupl o 1,8 %.

- Průmyslová výroba v prosinci vzrostla o 0,6 %, když byla tažena vyšší produkcí elektráren a plynáren díky chladnému počasí.

Co se stane - očekávané události

- 20/1 Index PPI

- 21/1 Předstihové ukazatele

Vývoj titulů na amerických trzích

11/1 Goldman Sachs snížil výhled zisku pro 4Q 2009 u operátora největší US akciové burzy - NYSE Euronext (NYX). Výhled byl snížen na 0,49 USD / akcii z předchozích 0,54 USD / akcii. Důvodem snížení byly horší objemy obchodů v USA a v Evropě a nižší podíl na trhu.

11/1 Alcoa Inc. (AA), největší americký výrobce hliníku, již tradičně v zámoří zahájila novou výsledkovou sezónu. Zisk společnosti za 4Q bez zahrnutí speciálních položek dosáhl 1 cent na akcii, přičemž analytici odhadovali zisk 6 centů. Tržby klesly o 4,5 % na 5,43 miliard USD (očekávání 4,84 mld. USD). Alcoa vyprodukovala za poslední kvartál 897 000 tun (+1,8 %) hliníku, dalších 207 000 pak musela dokoupit na otevřeném trhu, aby tak uspokojila uzavřené kontrakty se svými zákazníky. Tyto operace navýšily tržby, ale negenerovaly zisk.

12/1 Provozovatel řetězce supermarketů Supervalu Inc. (SVU) ohlásil za 3Q zisk 109 milionů USD / 51c na akcii. O rok dříve přitom společnost zaznamenala ztrátu 2,94 mld. USD. Tržby klesly na 9,22 mld. USD z 10,17 mld. USD. Analytici očekávali zisk 40c při tržbách 9,5 mld. USD. Maloobchodní prodejci se potýkali s deflací, která významně snižovala jejich ziskové marže. Společnost potvrdila předpověď zisku pro letošní rok na úrovni 2,01-2,11 USD za akcii, přičemž očekává pokles tržeb o 5 %.

13/1 Potravinářský gigant Kraft Foods Inc. (KFT) očekává, že zisk za loňský rok překoná odhady společnosti a zároveň zopakoval, že top výkonnosti může dosáhnout s nebo bez převzetí britského výrobce cukrovinek. Kraft očekává zisk na akcii za rok 2009 nejméně 2 USD na akcii, v porovnání s předchozím odhadem 1,97 USD / akcii. Analytici v průměru očekávají zisk 2 USD / akcii. V roce 2008 vykázala společnost zisk 1,90 USD na akcii. Společnost neuvedla výhled tržeb a zatím nezveřejnila ani datum, kdy výsledky oznámí.

14/1 Intel Corp. reportoval své výsledky za 4Q, které hravě překonaly odhady analytiků; společnost navíc zveřejnila velice optimistické výhledy pro další období. Čistý zisk za 4Q dosáhl 2,28 miliard USD / 40c na akcii. Průměrný odhad trhu přitom počítal se ziskem 30c. Tržby vzrostly o 28 % na 10,6 miliard USD při očekávání 10,1 miliard USD. Intel zaznamenal rekordní výši ziskové marže (65 %) a rovněž velký nárůst v tržbách zejména díky prodejům laptopů. Intel za první kvartál očekává tržby 9,7 miliard USD (tržní očekávání: 9,34 miliard USD).

15/1 Druhá největší americká banka J.P.Morgan (JPM) ve 4Q dosáhla zisku 74 USc na akcii a o 14 centů na akcii překonala očekávání trhu. Tržby, které se vyšplhaly na 25,25 mld. USD, však analytiky zklamaly. Jejich průměrný odhad byl o 960 mil. USD vyšší. Výsledek byl tažen nadále hlavně investičním bankovnictvím, retailové bylo ve ztrátě. Banka byla nucena nadále vytvářet poměrně vysoké oprávky na hypoteční úvěry.

Německo: Vývoj indexu DAX

popis

Komentář k vývoji indexu

Nad hranicí 6000 bodů se index DAX udržel pouze při pondělním obchodováním, v následujících dnech převážně ztrácel, když největší pokles si připsal v pátek. Na týdenní bázi DAX oslabil o 2,7 % a smazal tak zisk z úvodního týdne roku. Negativně působil horší start výsledkové sezóny v USA, když Alcoa a JPMorgan zklamaly. Celkovému sentimentu nepřidal ani zásah ze strany Číny, která navýšila povinnou míru rezerv, čímž se snaží zabránit přehřátí tamní ekonomiky.

Pokračující problémy v Řecku přinášely nervozitu hlavně do finančního sektoru, negativně působily i horší výsledky francouzské Société Générale. Německá Commerzbank v této atmosféře oslabila o 3,6 %, Deutsche Bank se propadla dokonce o 8,8 %. Své výrazné zisky z minulého týdne korigovaly akcie K+S a oslabily o 5,1 %. Přestože Volkswagen reportoval rekordní prodeje za rok 2009, akciím to nepomohlo a titul ztratil 7,5 %. Nedařilo se ani dalším zástupcům automobilového průmyslu, když MAN oslabil o 6 % a Daimler si odepsal 1,2 %. Výsledková sezóna pozvolna začala i v Německu, Beiersdorf investory rovněž příliš nenadchnul a titul oslabil o téměř 4 %. Růstovou rally naopak zažily akcie maloobchodního prodejce léků Celesto, které posílily o 17 % po zvýšeném doporučení od Deutsche Bank.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Podle Spolkového statistického úřadu německá ekonomika loni poklesla o 5 %.

- Podle konečných údajů harmonizovaná inflace meziročně v prosinci vzrostla o 0,8 %. Meziměsíčně se ceny zvedly o 0,9 %.

- ECB podle očekávání ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na 1 %. Sazby na této úrovni drží již osm měsíců. Prezident ECB uvedl, že ekonomika eurozóny poroste letos mírným tempem, zotavení bude ale nerovnoměrné.

Co se stane - očekávané události

- 19/1 Index ZEW

- 20/1 Index PPI

- 21/1 Index PMI ve službách/průmyslu

- 21/1 Průmyslové objednávky v eurozóně

Vývoj titulů na německém trhu

11/1 Největší evropská automobilka Volkswagen AG (VOW3) oznámila, že v roce 2009 prodala po celém světě rekordní objem 6,29 mil. vozů, což je o 1,1 % více než před rokem. Podíl automobilky na trhu s osobními vozy se zvýšil na 11,4 % z předchozích 10,3 %. V Číně bylo prodáno 1,4 mil. vozů, což je meziroční nárůst o 37 % - tamní trh se tak stal největším odbytištěm.

12/1 Beiersdorf AG (BEI), výrobce krémů Nivea, ohlásil za celý rok 2009 pokles zisku o 33 %. Příčinou jsou především nižší tržby zaviněné horší poptávkou během ekonomické krize. Čistý zisk klesl na 379 milionů EUR z 567 milionů EUR o rok dříve. Trh očekával zisk 399 milionů EUR. Bez zahrnutí jednorázových položek dosáhl loňský zisk 490 milionů EUR. Vedení společnosti v letošním roce očekává růst, který by měl být rychlejší než růst celého odvětví.

12/1 Akcie ThyssenKruppu (TKA) mohou v letošním roce podle JP Morgan posílit až o 35 %. Pomoci jim k tomu má restrukturalizace společnosti a obnova globální ekonomiky. JP Morgan zvýšil cílovou cenu pro TKA platnou pro prosinec 2010 na 37 EUR z 31 EUR.

12/1 Maloobchodní prodejce Metro AG (MEO) předpokládá provozní zisk roku 2009 na úrovni tržních očekávání. Společnost zveřejnila dosud pouze tržby, které za 4Q klesly o 3,4 % na 19,4 miliard EUR, celoroční tržby klesly o 3,6 % na 65,5 miliard EUR.

12/1 Continental AG (CON) dokončil program prodeje nových akcií, čímž navýšil svůj kapitál o 1,1 miliardy EUR. Společnost prodala 6,45 milionů akcií v ceně 40 EUR.

13/1 Nomura International zvýšila doporučení pro německého výrobce polovodičů Infineon Technologies AG (IFX) na "neutral" z předchozího "reduce." Upgrade reflektuje silné fundamenty z automobilového a průmyslového trhu zahrnuté do zvýšeného výhledu pro 1Q. Goldman Sachs pak zařadil akcie IFX na svůj "conviction buy" list.

14/1 Německý výrobce softwaru SAP AG (SAP) oznámil, že jeho celoroční tržby z hlavní činnosti společnosti překonaly tržní očekávání. Provozní marže (27,2 %) pak překonaly firmou nastavené cíle. Tržby z prodeje licencí za 4Q klesly o 16 % na 1,11 miliard EUR, analytici očekávali 987 milionů EUR.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

16.04.2024Ústí nad Labem
17.04.2024Liberec
17.04.2024Jihlava
18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň


Zajímavé vzestupy

COLHO140,00+7,69
JUV50,00+6,38
FIXZO159,00+4,61
BEZVA710,00+2,90
SHELL878,00+2,09

Zajímavé poklesy

MOL140,60-24,41
PKO345,10-2,46
NLOK504,00-2,14
PRIUA900,00-1,64
CTP410,20-1,35

Kurzovní lístek

EURnahoru25,235+0,35
HUFnahoru6,396+0,43
JPYnahoru15,332+0,69
PLNnahoru5,808+1,52
USDnahoru23,713+0,23

demo-e-broker

Indexy

16.04.2024
Graf - PX

PXdolu-0,761 545,7416:04:06
RMdolu-1,15455,2815:59:07
DJIAnahoru+0,3537 868,0515:45:04
NASDAQdolu-0,2215 850,7115:45:02
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-1,6117 736,6115:44:44


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz