Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 8:07
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Týdenní report: Obama spolu s Čínou stáhl trhy dolů

Zpravodajství

Týdenní report: Obama spolu s Čínou stáhl trhy dolů

26.01.2010 09:51:00 | Fio banka

Fio report týdenní zpravodajství z kapitálových trhů 18. – 22. ledna 2010

ČR: Vývoj indexu PX

popis

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza odolávala zhoršenému sentimentu ve světě až do čtvrtka, pátek však již přinesl výraznější pokles, když v posledním dni týdne index ztratil 2,7 %. Na týdenní bázi umazala páteční ztráta předchozí zisky a index PX končil se ztrátou 0,19 %. V průběhu týdne se však dostal intraday až na 1225 bodů, což byla nejvyšší hodnota od října 2008.

Velmi rušno bylo kolem akcií CME (+15,6 %), když nejdříve přišel propad po rozporuplných zprávách ohledně stavu reklamního trhu ve 4Q, aby následně akcie strmě posílily, když skupina prodala svá aktiva na Ukrajině. Vysoká volatilita byla k vidění u akcií NWR (+1,5 %), které nejdříve pokračovaly ve svých předchozích růstech a posílily až na 213 Kč, korekce v závěru týdne je však poslala zpět pod 200 Kč. Své zisky odevzdal i ČEZ (+0,2 %), který se v první polovině týdne obchodoval nad hranicí 940 Kč. Jedním z mála titulů, který si své zisky z úvodu týdne udržel, byla Telefónica O2 (+3 %), kde byl zájem cítit i v závěru týdne. Nejvyšší ztráty si připsaly rakouské finanční sektory, když pokles souvisel s poklesem finančních titulů ve světě. Negativně působily i návrhy regulativních snah na domácím trhu v Rakousku. Erste oslabila o 5,7 %, pojišťovna VIG si odepsala 4 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Podle člena bankovní rady Roberta Holmana může ČNB začít zvedat sazby ve 2Q nebo 3Q letošního roku. Podle jeho názoru by mělo být úvodní zvýšení o 0,25 %.

- KIT Digital zrušil úpis akcií v Evropě a spokojil se pouze s úpisem v USA, kde se podařilo prodat akcie za zhruba 36 mil. USD. Přestože úpis v Evropě neproběhl, akcie se začnou od pondělí 25.1. obchodovat na pražské burze formou duálního listingu.

Vývoj titulů na domácím trhu

CME

20/1 Mediální skupina CME se dohodla na prodeji svých ukrajinských aktivit do rukou společnosti Harley Trading Limited. Společnost vlastní Igor Kolomoisky, který působí ve vedení CME a je rovněž jejím akcionářem (souvisí s předchozími obchody mezi CME a Kolomoiskym). Kupní cena byla dohodnuta na 300 mil. USD, dalších 19 mil. bude poskytnuto na náklady do ukončení transakce. Obchod by měl být dokončen na konci dubna.

21/1 Agentura S&P zatím nemění v souvislosti s prodejem aktiv na Ukrajině hodnocení závazků společnosti, přehodnocení přijde až po dokončení transakce. Aktuální hodnocení zůstává na „B-„ s negativním výhledem.

21/1 Bank of America po prodeji ukrajinských aktiv změnila doporučení na „buy“ z původního „underperform“. Cílová cena byla zvýšena na 37 USD.

ČEZ

19/1 Citigroup zvýšilo doporučení pro akcie ČEZ na „buy“ z původního „hold“. Cílová cena byla zvýšena na 1100 Kč. Stejnou změnu v doporučení udělala Deutsche Bank, cílová cena byla potvrzena na 1000 Kč.

21/1 HSBC snížila doporučení pro akcie energetické firmy na „neutral“ z půodního „overweight“. Cílová cena byla snížena na 1.010,- Kč z původních 1.090,- Kč.

Erste Bank

19/1 Merrill Lynch zvýšil cílovou cenu na 37,50 EUR, doporučení bylo potvrzeno na stupni „buy“.

New World Resources

22/1 Důlní společnost OKD podepsala novou kolektivní smlouvu, která zachovává mzdy na úrovni roku 2009. Smlouva je platná od 1.1.2010 do 31.12.2012. Mzdy se budou dohadovat nadále na roční bázi.

Komerční banka

21/1 Credit Suisse zvýšila cílovou cenu pro akcie domácí banky na 3.130 Kč z původních 2.600 Kč. Doporučení zůstalo ve stavu „underperform“.

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

popis

Komentář k vývoji indexu

Americké akcie si ve zkráceném týdnu připsaly výrazné ztráty. Index Dow Jones oslabil o 4,1 %, technologický Nasdaq ztratil 3,6 %. Indexy tak umazaly své letošní zisky a pohybují se od začátku roku již v červených číslech. Investoři negativně reagovali na návrhy prezidenta Obamy, ohledně přísné regulace finančních institucí v oblasti obchodování na vlastní účet. Pozitivně nebyla přijímána ani přijatá opatření v Číně, která mají zamezit přehřátí tamní ekonomiky.

Obavy o poptávku z Číny po komoditách se projevila u těžařů, Alcoa oslabila o více než 14 %. Sektor základních materiálů oslabil o 6,4 %. Finanční sektor oslabil o 5,2 %, když investoři nevěnovali tak velkou pozornost výsledkům jednotlivých velkých bank, ale negativně vnímali snahy o regulaci. Akcie JPMorgan oslabily o 10 %, Bank of America oslabila o 8 %. S poklesem ceny ropy se nedařilo ani společnostem Exxon (-4,3 %) ani Chevron (-5,9 %). Dobré výsledky General Electric (-2 %) nedokázaly převážit nad sentimentem, ztráta u akcií byla však menší než u indexů. Jediným titulem z báze indexu DJ, který zakončil týden v zisku, byl McDonalds, když po dobrých výsledcích posílil o 1,8 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index cen výrobců v USA za prosinec po listopadovém růstu o 1,8 % v prosinci vzrostl o 0,2 %. Očekávala se stagnace. Ceny rostly třetí měsíc v řadě. Meziročně se ceny zvýšily o 4,4%.

- Index předstihových ukazatelů vzrostl po deváté v řadě a dosáhl historicky nejvyšší úrovně 106,4 bodů. Ukazatel vzrostl o 1,1 %, když trh očekával růst pouze o 0,7 %. Hodnota ukazatele naznačuje, že tempo oživení ekonomiky by mělo v následujících měsících zrychlit.

Co se stane - očekávané události

- 26/1 Spotřebitelská důvěra

- 27/1 FED – rozhodnutí o sazbách

- 29/1 HDP za 4Q – první odhad

Vývoj titulů na amerických trzích

19/1 Potravinářský gigant Kraft Foods (KFT) oznámil, že se dohodl na koupi britského výrobce cukrovinek Cadbury za 19,5 mld. USD. Kraft za každou akcii Cadbury zaplatí 0,84 GBP, přičemž v hotovosti zaplatí 0,5 GBP / akcii a zbytek v akciích. Kromě toho akcionáři Cadbury obdrží 0,1 GBP ve formě dividendy. Končí tak více než 4 měsíce trvající tahanice, během které Kraft byl nucen navýšit svou nabídku.

19/1 US banka Citigroup Inc. (C), z části vlastněná US vládou, ve 4Q ohlásila ztrátu 0,33 USD na akcii, když ve stejném kvartále minulého roku její ztráta činila 3,40 USD na akcii. Banka přerušila sérii 3 ziskových čtvrtletí, na čemž se projevily náklady na splacení peněz ze státního programu TARP v hodnotě 7,6 mld. USD poté, co banka splatila v prosinci z TARPu 20 mld. USD. Tržby společnosti dosáhly 17,9 mld. USD a ztráty z úvěrů 7,1 mld. USD.

20/1 IBM (IBM) zaznamenal ve čtvrtém kvartálu čistý zisk 4,8 mld. USD (3,59 USD na akcii) ve srovnání s příchozími 4,4 mld. USD (3,27 USD na akcii) a odhadem trhu 3,47 USD. Tržby rostly na 27,23 mld. USD oproti 27 mld. USD z předchozího roku, odhad zněl 27 mld. USD. Zároveň IBM zvýšil výhled zisku pro 2010 na přinejmenším 11 USD ve srovnání s příchozím 10-11 USD.

20/1 Bank of America (BAC) ohlásila třetí kvartální ztrátu za posledních pět období. Poslední ztráta (5,2 miliard USD / 60c na akcii) navíc negativně překvapila analytiky, kteří očekávali ztrátu 52c. Ve výsledcích můžeme ve velké míře zaznamenat především vliv splácení dluhu z vládního programu TARP (45 miliard USD). Rezervy na úvěrové ztráty jsou ve výši 10,1 miliard USD, což znamená pokles z průměrných 12,8 miliard USD z předchozích tří kvartálů. Tržby společnosti dosáhly 25,4 miliard USD a rovněž tak zaostaly za tržním očekáváním (26,9 miliard USD). Celoročně banka hospodařila se ztrátou 2,2 miliard USD / 29c na akcii. Za rok 2008 přitom dosáhla zisku 4 miliard USD / 54c na akcii.

20/1 US banka Wells Fargo (WFC) za 4Q dosáhla zisku 8 centů na akcii a překonala tak odhady analytiků, kteří očekávali v průměru zisk 1 centu. Tržby společnosti dosáhly 22,7 miliard USD.

20/1 Morgan Stanley (MS) ohlásil za 4Q zisk 413 milionů USD / 29c na akcii. Tržby dosáhly 6,8 miliard USD. Analytici očekávali zisk 43c při tržbách 7,8 miliard USD.

22/1 Google (GOOG) zaznamenal čistý zisk 1,97 mld. USD (6,13 USD na akcii) oproti předchozím 382 mil. USD (1,21 USD na akcii). Zisk na akcii bez mimořádných položek činil 6,79 USD na akcii, přičemž analytici očekávali 6,48 USD. Čisté tržby rostly na 4,95 mld. USD ve srovnání s očekáváním 4,92 mld. USD.

22/1 General Electric (GE) ohlásil menší pokles zisku za 4Q, než očekávali analytici. Zisk z probíhajících operací klesl o 22 % na 3,03 miliard USD / 28 centů na akcii z 3,87 miliard USD / 36 centů o rok dříve. Konsensus tržních očekávání byl na úrovni 26 centů. Tržby klesly na 41,4 miliard USD z předchozích 46,2 miliard USD, očekával se pokles na 39,8 miliard USD.

Německo: Vývoj indexu DAX

popis

Komentář k vývoji indexu

Německé akcie navázaly na svůj pokles z minulého týdne a index DAX ztratil 3,1 %. Od začátku roku se tak index dostal již do ztráty 4,4 %. Na investory působilo hlavně dění na globálních trzích, když regulatorní snahy US prezidenta Obamy tížily hlavně finanční sektor. Negativně rovněž působily informace z Číny ohledně utlumení tamních stimulů. V kontaxtu globálního vývoje ztrácely nejvíce finanční instituce, když Deutsche Bank si odepsala 7,2 %, Commerzbank ztratila 6,4 % a Allianz propadla o 4 %.

Přestože vedení ThyssenKrupp potvrdilo cíl pro letošní rok a obdrželo několik zvýšených doporučení, akcie oslabily o 8 %, když na trhu panovala celková obava o poptávku v sektoru z Číny, která se snaží přibrzdit tamní ekonomiku. Výraznou ztrátu zaznamenaly akcie Lufthansa, když investoři negativně reagovali na prohlášení finančního ředitele ohledně příliš optimistických odhadů trhu ohledně hospodaření pro letošní rok. Akcie leteckého přepravce oslabily o 8 %. Nedařilo se ani akcií Daimleru, které kontinuálně ztrácely po celý týden a na týdenní bázi oslabily o 6,3 %. Jedním z mála titulů s kladným výsledkem byly akcie zajišťovny MunichRe (+3,1 %), které v úvodu týdne těžily z dohody s britskou Admiral Group.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- ZEW index momentálních podmínek za leden oslabil na -56,6 bodů oproti předchozím -56,3 bodům, analytici odhadovali -60,6 bodů. ZEW index ekonomického sentimentu klesl na 47,2 bodů oproti předchozím 50,4 bodům, tržní konsenzus byl 49,5 bodů.

- Index cen výrobců v Německu za prosinec meziměsíčně klesl o 0,1 % oproti předchozímu růstu o 0,1 %, analytici odhadovali růst o 0,2 %. Meziročně ceny klesly o 5,2 % oproti předchozím -5,9 % a očekávání -5,1 %.

- PMI ve službách v Německu za leden kleslo na 51,2 bodů oproti předchozím 53,1 bodům a očekávání 53 bodů. PMI výrobní index posílil na 53,4 bodů z 53,1 bodů, analytici odhadovali 52,9 bodů.

- Průmyslové objednávky za listopad v Německu byly revidovány na růst o 2,8% místo původně uváděných 0,2%.

Co se stane - očekávané události

- 26/1 Index IFO

- 27/1 Index CPI

- 28/1 Nezaměstnanost

Vývoj titulů na německém trhu

19/1 Podle Christopha Vilaneka, šéfa čtvrtého největšího mobilního operátora v Německu Freenet AG (FNTN), je společnost připravena v letošním roce opět začít s vyplácením dividendy (za rok 2009) a zároveň se bude ve 2. polovině roku poohlížet po možných akvizicích. Freenet nevyplatil dividendu akcionářům v posledních dvou letech. Zároveň však uvedl, že hodnota dividendy by měla být spíše symbolická. Co se týče akvizic, Vilanek neuvedl konkrétní jména, zdůraznil však, že před jejím zvážením bude firma sledovat výsledek německé aukce s frekvencemi, která se bude konat v 1. polovině roku a bude největší za posledních 10 let.

20/1 Deutsche Boerse (DB1) zaznamená odpis ve výši 420 mil. EUR ve výsledcích roku 2009 kvůli stagnaci opčního trhu v USA a poklesu tržeb International Securities Exchange. Odpis by měl být částečně vyrovnán daňové výhodě 180 mil. EUR. Celkově by se tento odpis mohl projevit ve snížení čistého zisku v 2009 o 200 mil. EUR. Společnost plánuje dividendu 2,1 EUR na akcii za 2009.

20/1 MAN SE (MAN) zvýšil svou produkci v Brazílii na 72 000 nákladních vozů oproti 50 000 z předchozího roku. MAN toto navýšení výroby vysvětlil rostoucí poptávkou po komerčních vozidlech v Latinské Americe.

21/1 ThyssenKrupp (TKA) oznámil, že většina obchodu společnosti byla v prvním fiskálním kvartálu zisková. CEO Ekkerhard Schulz sdělil, že cíl zisku pro fiskální rok do září 2010 bude splněn díky agresivnímu snižování nákladů.

22/1 Akcie druhého největšího výrobce automobilových součástek v Evropě Continental AG (CON) obdržely zvýšené doporučení od Goldman Sachs na "buy" z předchozího "neutral." Cílová cena byla zvýšena o 56 % na 65 EUR.

22/1 CFE leteckého dopravce Deutsche Lufthansa varoval, že některé odhady analytiků pro zisk v roce 2010 jsou přehnaně vysoké. Vedení zatím neposkytlo vlastní výhled pro letošní rok.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXstejne0,001 550,3408:00:29
RMnahoru+0,50457,8118.04.24
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4018.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz