Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Čtvrtek 18.4.2024 19:17
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Týdenní report: Nejvíce rostlo Orco

Zpravodajství

Týdenní report: Nejvíce rostlo Orco

15.02.2010 13:20:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (8. – 12. února 2010)

ČR: Vývoj indexu PX

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza částečně zkorigovala silné propady z minulého týdne. Index PX dokázal posílit o 1,75 %. Nejvyšší růsty byly k vidění v první polovině týdne. Poměrně volatilní obchodování bylo k vidění u akcií Komerční banky (+2,3 %). Z hladiny 3500 Kč se titul zvedl postupně až přes 3800 Kč, aby se při pátečním obchodování vrátil na 3580 Kč. Růst v první polovině týdne byl ve znamení korekce propadu a optimismu v sektoru povzbuzovaném hledáním řešení pro zadlužené Řecko. V kladných hodnotách zakončila týden i Erste Bank (+1,3 %).

Největší růst zaznamenaly akcie Orco (+9,3 %), když vedení připravilo nový návrh pro soud v oblasti řešení restrukturalizace dluhu. Siný zájem investorů byl k vidění u akcie Telefónica O2 (+4,95 %), titul se vrátil do blízkosti hranice 450 Kč. Zlepšená nálada na trzích pomohla v úvodu týdne ČEZu na dohled hranice 900 Kč, optimismus ale nevydržel a v závěru opět převažovali prodejci, kteří vrátily titul pod 860 Kč (-0,17 %). Mateřská společnost Philip Morris reportovala výsledky, příliš indikací o českém trhu však poskytnuto nebylo a domácí tabáková firma tak v kontextu vývoje na trhu posílila o necelá 2 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Předběžná data o hrubém domácím produktu za čtvrté čtvrtletí roku 2009 ukázala meziroční propad o 4,2 %, zatímco byl očekáván pokles o 2,7 %. Oproti třetímu kvartálu minulého roku poklesla česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí o 0,6 % a negativně tak překonala tržní očekávání růst o 0,9 %. Za celý rok 2009 se ekonomika ČR snížila o 4,3 %. Je pravděpodobné, že díky vysoké nezaměstnanosti se na horším HDP negativně projevila slabší spotřeba domácností. Mezičtvrtletní snížení bylo způsobeno také nižšími daněmi z produktů oproti předchozímu kvartálu. Naopak pozitivní vliv měl nárůst hrubé přidané hodnoty v průmyslu. Na přesnější čísla si budeme muset počkat do vyhlášení finálního údaje o HDP.

Vývoj titulů na domácím trhu

ČEZ

8/2 Erste Bank snížila doporučení pro energetickou společnost na „akumulovat“ z původního „koupit“. Cílová cena byla snížena na 980 Kč.

10/2 Morgan Stanley mírně navýšil cílovou cenu pro ČEZ na 920 Kč z původních 910 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „equalweight“.

KIT Digital

11/2 Komerční banka začala pokrývat nováčka na pražské burze. Technologická firma KITD obdržela doporučení na stupni „prodat“ s cílovou cenou 9 USD.

New World Resources

10/2 NWR stáhla nabídku dluhopisu za 700 mil. EUR, která byla oznámena minulý týden. Společnost oznámila, že důvodem stažení je volatilita na trhu. Investoři podle vyjádření firmy projevili o dluhopisy velký zájem.

12/2 ING snížila cíl pro těžařskou společnost na 178 Kč z původních 200 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „držet“.

Orco Property Group

8/2 Vedení Orco se dohodlo se všemi 33 financujícími bankami na odkladu splatnosti úvěrů. Firma připravuje nový plán restrukturalizace dluhu, který bude předložen držitelům dluhopisů a pařížskému soudu. Vedení nepředpokládá, že většina držitelů bude souhlasit, soud by však podle jejich předpokladů přistoupit na řešení měl. U dluhopisu se splatností 2010-2014 by se splácely úroky nadále, jistina by však byla splacena postupně v horizontu 10 let. Viceprezident Vobruba uvedl, že hodnota nemovitostního portfolia by se neměla příliš odlišovat od zveřejněné hodnoty v pololetí.

Philip Morris

11/2 Mateřský koncern Philip Morris International v rámci svých výsledků uvedl, že podíl PM ČR na domácím trhu za loňský rok poklesl o 0,5 % na 55,5 %. V samotném 4Q dosáhl podíl 54,5 %. Celý trh v ČR stoupl podle údajů firmy o 35 %, údaj je však zkreslený díky předzásobení a po očištění o tento faktor by došlo k poklesu o 5,9 %.

Co se stane - očekávané události

- 15/2 Maloobchodní tržby

- 18/2 Komerční banka – výsledky za 4Q

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Americké akcie dokázaly po čtyři týdny trvajícím poklesu posílit. Index Dow Jones posílil o 0,9 %, technologický Nasdaq přidal 2 %. Investoři nadále pozorně sledovali dění ohledně Řecka a v úvodu týdne náznaky blížící se dohody dodávaly optimismu. Přestože výsledek byl nakonec spíše politickou proklamací než reálným plánem, jak Řecku pomoci, celkové uklidnění situace to přineslo. Proti pozitivním tendencím působily další kroky v Číně, kde byla opakovaně navýšena povinná míra rezerv finančních institucí, což má pomáhat brzdit tamní silný růst ekonomiky.

Více než o 8 % posílily akcie Caterpillaru, když CEO společnosti pozitivně komentoval výhled pro americkou ekonomiku. Společnost rovněž obdržela vyšší doporučení od Morgan Stanley. O 20 % posílily akcie AIG, kde trh spekuluje o dalším prodeji aktiv společnosti, který by pomohl splatit vládní půjčku. Akce Motoroly vzrostly o 10 %, když společnost oznámila, že rozdělí své aktivity do dvou samostatných divizí. Nedařilo se příliš Bank of America (-3,7 %), když ratingová agentura S&P snížila výhled na negativní z původního stabilní.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Maloobchodní tržby v USA v lednu vzrostly o 0,5 %, očekával se růst o 0,3 %. Prosincové výsledky byly revidovány na pokles o 0,1 % (původně -0,3 %). V meziročním srovnání tržby vzrostly o 4,7 %.

- Index spotřebitelské důvěry v USA v únoru podle University of Michigan nečekaně klesl na 73,7 bodů z předchozích 74,4. Očekával se růst na 75,0 bodů.

Co se stane - očekávané události

- 17/7 Průmyslová produkce

- 17/2 Zápis z jednání FEDu

- 18/2 Index PPI

- 19/1 Index CPI

Vývoj titulů na amerických trzích

9/2 Akcie největšího výrobce těžké stavební techniky Caterpillar Inc. (CAT) obdržely zvýšené doporučení od Morgan Stanley na "overweight" z předchozích "underweight." Cílová cena byla stanovena na 70 USD.

9/2 Největší stavitel domů v USA Pulte Homes Inc. (PHM) vykázal ve 4Q již 13. čtvrtletní ztrátu v řadě, když odpisy převážily nad vrácením daní. Čistá ztráta se snížila na 116,9 mil. USD / 0,31 USD na akcii z 338,2 mil. USD / 1,33 USD o rok předtím. Analytici očekávali ztrátu 0,24 USD / akcii. Společnost oznámila, že bez zahrnutí jednorázových položek by hospodařila v černých číslech.

9/2 Tržby největšího řetězce rychlého občerstvení na světě McDonald’s Corp. (MCD) vzrostly v lednu o 2,6 % a překonaly tak odhady analytiků (konsensus 2 %) - díky poptávce v Asii, Francii a Velké Británii. Srovnatelné tržby v USA klesly o 0,7 %, zatímco v Evropě se zvýšily o 4,3 %. V Asii, na Středním východě a v Africe rostly rovněž o 4,3 %.

9/2 Výrobce nápojů Coca-Cola vykázal ve 4Q růst zisku na 1,54 mld. USD z loňských 995 mld. USD. Silné prodeje v Latinské Americe a dalších částech světa dokázaly vykompenzovat pokles v Severní Americe. Tržby vzrostly o 5 % na 7,51 mld. USD.

10/2 Micron Technology Inc. (MU) oznámil, že převezme výrobce paměťových produktů Numonyx Holdings B.V. a zaplatí za společnost zhruba 1,27 mld. USD ve vlastních akciích. Micron si touto transakcí upevní svou celosvětovou pozici jednoho z největšího hráčů s paměťovými kartami.

10/2 Třetí největší mobilní operátor v USA Sprint Nextel Corp. (S) ohlásil výsledky za 4Q 2009, které na úrovni tržeb zaostaly za očekáváním, když společnost ztratila „paušalní zákazníky“ na úkor konkurence. Tržby meziročně poklesly o 6,7 % na 7,87 mld. USD (vs. konsensus 8,04 mld. USD). Čistá ztráta se snížila na 980 mil. USD / 0,34 USD. Sprint v minulém roce ztratil 1,13 mil. zákazníků s předplacenými službami. Pro rok 2010 společnost očekává zmírnění těchto ztrát.

11/2 US výrobce utilit First Energy Corp. (FE) oznámil, že kupuje dalšího výrobce utilit Allegheny Energy Inc. (AYE) za 4,7 mld. USD v akciích. First Energy zároveň převezme dluh v hodnotě 3,8 mld. USD. Celkové tržby nové společnosti by měly dosáhnout ročně 16 mld. USD a zisk 1,4 mld. USD.

Německo: Vývoj indexu DAX

Vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu

Německé akcie dokázaly po čtyřech týdnech zastavit svůj pokles. Index DAX posílil o 1,2 %. Pozitivní obchodování bylo k vidění hlavně v první polovině týdne, když index rostl tři dny v řadě. Zlepšený sentiment souvisel s hledáním řešení pro zadlužené Řecko. V závěru týdne trh mírně zkorigoval, když dohoda o pomoci nepřinesla žádné konkrétní body. Negativně působily v závěru týdne i informace o vývoji HDP za 4Q, které přinesly horší čísla. Dobře nedopadla ani data o průmyslové výrobě v eurozóně.

Po výsledcích se dařilo ocelářské firmě ThyssenKrupp, jejíž akcie posílily o 4,2 %. Dobrého výsledku bylo kromě obnovené poptávce dosaženo i díky redukcí nákladů. Růstu přes 5 % dokázaly dosáhnout akcie farmaceutické společnosti Bayer a akcie K+S. Na opačné straně výkonnostního spektra byly k vidění akcie SAPu, které oslabily o 6,2 %. Titul se dostal pod prodejní tlak po rezignaci CEO. Nedařilo se ani automobilkám, když akcie Volkswagenu oslabily o 5,3 %, BMW oslabilo o 3,2 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Německý index spotřebitelských cen v lednu měsíčně podle očekávání klesl o 0,6 %, meziročně vzrostl o 0,8 %, rovněž v souladu s očekáváním. Podle harmonizované metody EU index CPI měsíčně klesl o 0,7 %, meziročně vzrostl o 0,8 %.

- Hrubý domácí produkt v eurozóně ve 4Q rostl o 0,1 % poté, co ve 3Q přidal 0,4 %. To je méně, než očekávali ekonomové (+0,3 %). Na poklesu se promítla zejména stagnace německé ekonomiky a kontrakce v Itálii a Španělsku. Pozitivně lze hodnotit 0,6 % francouzské ekonomiky ovlivněné dopadem šrotovného.

- Průmyslová výroba v eurozóně v prosinci meziměsíčně nečekaně poklesla o 1,7 %. Údaj za listopad byl revidován na růst o 1,4 % z původní hodnoty +1 %. Trh čekal další mírné posílení o 0,2 %. Meziročně byl průmysl slabší o 5 %.

Co se stane - očekávané události

- 16/2 Index ZEW

- 19/2 Index PPI

- 19/2 Index PMI v průmyslu a službách

Vývoj titulů na německém trhu

8/2 Dozorčí rada softwarové společnosti SAP se rozhodla neobnovit kontrakt pro šéfa společnosti Leo Apothekera, který měl vypršet na konci letošního roku. Apotheker podal následně rezignaci a končí tak v pozici CEO po necelém roce.

8/2 Barclays Capital zvýšila cílovou cenu pro akcie společnosti Infineon (IFX) na 5 EUR z předchozích 3,6 EUR, doporučení je na stupni 'overweight'.

9/2 Německý výrobce aut BMW (BMW) zaznamenal za leden v meziročním porovnání růst prodejů o 16,6 % na 82 120 aut. Pro letošní rok společnost plánuje prodej zhruba 1,3 milionů vozů.

10/2 Německá satelitní stanice ProSiebenSat. 1 Group (PSM) se v roce 2009 vrátila do zisku, který dosáhl 144,5 mil. EUR, když o rok předtím hospodařila se ztrátou 119 mil. EUR. Tržby klesly meziročně o 5,5 % na 2,76 mld. EUR, i když k mírnému zlepšení došlo ve 4Q, kdy vzrostly příjmy z reklamy. Analytici očekávali zisk 109 mil. EUR a tržby 2,7 mld. EUR.

11/2 ThyssenKrupp Ag (TKA) reportoval po roce první kvartální zisk, když společnost těžila z obnovené poptávky a snižování nákladů. Čistý zisk dosáhl 164 mil. EUR ve srovnání se 168 mil. EUR z minulého roku. Průměrný odhad byl 75 mil. EUR.

12/2 Největší evropská automobilka Volkswagen AG (VOW3, VOW) oznámila, že v lednu zvýšila prodeje meziročně o 41,3 % na 538,5 tis. vozů. Důvodem vysokého nárůstu byla kromě nabídky ekologických modelů i nízká srovnávací základna.

12/2 Největší zajišťovna na světě Munich Re (MUV2) oznámila, že podíl US miliardáře a investičního guru Warrena Buffetta se zvýšil na 5,073 %, čímž se zároveň stal největším akcionářem společnosti. Koncem ledna zajišťovna oznámila, že Buffet vlastní přímo či nepřímo finanční instrumenty, které mu zajišťují právo na koupi akcií představujících 1,945 % na hlasovacích právech ve společnosti.

Autor: FIO

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker