Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Středa 17.4.2024 1:49
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Nižší nezaměstnanost v USA pomohla akciím

Zpravodajství

Nižší nezaměstnanost v USA pomohla akciím

08.03.2010 12:56:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (1. – 5. března 2010)

ČR: Vývoj indexu PX

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza si při nevýrazném obchodování připsala 1,59 % do plusu. Největší růsty si index PX připsal v pondělí a pátek. Na konci týdne trhu pomohly informace o vývoji nezaměstnanosti v USA. S růstem na primárním trhu v USA si o 10 % polepšily akcie mediální CME. Společnost obdržela v průběhu týdne dvě zlepšená doporučení a zároveň zlepšený rating od agentury Moody´s. Akcie NWR si připsaly 4,2 %. Investoři pozitivně reagovali na slova finančního ředitele Jelínka, který očekává od druhého kvartálu zlepšení v prodejních cenách uhlí.

V kladných hodnotách zakončily týden i bankovní tituly. Lépe se dařilo Erste Bank (2,5 %), která v pátek obdržela zvýšenou dílovou cenu od Goldman Sachs. Telefonica O2 (-0,2 %) stagnovala pod úrovní 450 Kč a kupec z posledních týdnů ji nedokázal přes pozitivní sentiment dostat přes tuto psychologickou úroveň. Po delší době byla k vidění mírně zvýšená aktivita u akcií Orca (+6,8 %), které se dostaly na dohled hranice 200 Kč. Druhý developerský titul EMC oslabil o 2 %. Vedení Pegasu (-0,5 %) potvrdilo záměr na výstavbu nové linky, impuls pro akcie to byl pouze částečný a investoři vyčkávají na report hospodářských výsledků za 4Q.

Vývoj titulů na domácím trhu

CME

3/3 Agentura Moody´s zlepšila výhled hodnocení závazků u CME na „stabilní“ z původního „negativní“. Hodnocení pro dluhopisy za 150 mil. EUR se splatností v roce 2014 bylo sníženo na „B3“ z původního „B2“.

4/3 Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu pro akcie mediální firmy na 35 USD z původních 31,40 USD. Doporučení bylo ponecháno na stupni „buy“. Zlepšené doporučení přišlo i ze strany Komerční banky, která upravila doporučení na „držet“ z původního „prodat“. Cílová cena byla upravena na 28 USD z původních 25 USD.

ČEZ

5/3 ČEZ se nehodlá dále ucházet o koupi a rozšíření elektrárny v Kosovu. Nabídka byla v konsorciu s americkou firmou AES podána již v roce 2006. Firmy se rozhodly odstoupit díky podstatnému zdržení v tendru a změně parametrů.

Erste Bank

5/3 Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu pro akcie rakouské banky na 43 EUR z původních 40 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „buy“.

KIT Digital

4/3 Společnost po nedávném úpisu nových akcií a vstupu na pražskou burzu nabídla investorům další nové akcie. V rámci nabídky vydá 15,4 mil. akcií, které byly oceněny v nabídce na 9,73 USD. Manažer úpisu má navíc opci na úpis dalších více než 200 tis. kusů akcií. KIT Digital plánuje získané prostředky použít na zpětný odkup warrantů a další firemní účely, včetně případné akvizice.

New World Resources

2/3 Finanční ředitel NWR, Marek Jelínek v rozhovoru pro Euro řekl, že je poměrně optimistický ohledně cen uhlí od druhého kvartálu 2010, když podle něj na trhu jsou poměrně velké tlaky na zvyšování cen.

Pegas Nonwovens

4/3 Vedení společnosti rozhodlo o vybudování nové výrobní linky. Bude se jednat o devátou linku a do provozu by měla být uvedena v druhém pololetí roku 2011. Investice na rozšíření provozu by neměla přesáhnout 50 mil. EUR. Roční výrobní kapacita by se díky nové lince měla navýšit až o 20 tis. tun.

Telefónica O2 ČR

2/3 Nomura mírně upravila cílovou cenu pro telekomunikační firmu na 440 Kč z původních 455 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „neutral“.

Unipetrol

3/3 Komerční banka snižuje doporučení pro petrochemický holding na „držet“ z původního „kupovat“. Cílová cena byla nově stanovena na 155 Kč.

Co se stane - očekávané události

- 8/3 Míra nezaměstnanosti

- 9/3 Spotřebitelské ceny

- 9/3 Průmyslová výroba

- 11/3 HDP za 4Q – konečný údaj

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Americké akcie si po konsolidaci z minulého týdne připsaly slušný růst. Index Dow Jones posílil o 2,3 %, technologický Nasdaq dokonce o 3,9 %. Širší index S&P500 rostl ve všech seancích, prodloužil svoji růstovou sérii na šest dní v řadě a blíží se maximálním hodnotám z ledna tohoto roku. Katalyzátorem růstu byla data o lepším vývoji v sektoru služeb, dobré údaje o osobních výdajích, obnovená aktivita na poli akvizic, ale hlavně páteční data o nezaměstnanosti. Až na tři výjimky (MCD,MSFT,PFE) rostly všechny tituly z báze inexu Dow Jones.

Největší nárůst zaznamenaly akcie Boeingu (+7,5 %) a Walt Disney (+6,3 %). Mediální společnost byla doporučena ze strany Bank of America. O 13 % posílily akcie pojišťovny AIG, která se dohodla na důležitém prodeji části svých asijských aktivit. V souvislosti s převzetím posílily i akcie farmaceutické společnosti Millipore, kterou chce převzít německý Merck. Nedařilo se naopak maloobchodníkovi s kancelářskými potřebami Staples (-9,6 %), když společnost poskytla slabý výhled pro následující rok.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Osobní příjmy v lednu v USA vzrostly o 0,1 % po předchozím revidovaném růstu o 0,3 % (původně +0,4 %). Očekával se růst o 0,4 %, osobní výdaje vzrostly o 0,5 % (očekávání 0,4 %) po předchozím růstu o 0,3 % (původně +0,2 %).

- ISM index v průmyslu v únoru klesl na 56,5 bodů z předchozích 58,4. Očekával se pokles na 57,8 bodů.

- Index nákupních manažerů ve službách v USA v únoru pozitivně překvapil, když vzrostl oproti předchozímu měsíci na 53b. z 50,5b., zatímco analytici očekávali nárůst na 51b.

- Míra nezaměstnanosti v únoru stagnovala na 9,7 %, když trh čekal mírný růst na 9,8 %. Počet zrušených pracovních míst dosáhl 36.000, což bylo méně, než se očekávalo. Ministerstvo uvedlo, že údaje jsou částečně ovlivněny sněhovou kalamitou, která v únoru postihla téměř celou zemi, dopad je však problematické vyčíslit.

Co se stane - očekávané události

- 10/3 Velkoobchodní zásoby

- 12/3 Maloobchodní tržby

- 12/3 Spotřebitelská důvěra

Vývoj titulů na amerických trzích

1/3 Největší britská pojišťovna Prudential Plc. (PRU) kupuje asijské divize společnosti American International Group Inc. (AIG) za 35,5 miliard USD. Prudential zároveň ohlásila emisi nových akcií v hodnotě 20 miliard USD a prodej dluhopisů v hodnotě 5 miliard USD. Společnost touto transakcí získá více než 20 milionů nových zákazníků.

2/3 Maloobchodník s kancelářskými potřebami Staples Inc. (SPLS) oznámil ve čtvrtém kvartálu meziroční pokles čistého zisku o 18 % na 233,9 mil. USD (32 centů na akcii), zatímco tržby vzrostly o 4 % na 6,41 mld. USD. Bez zahrnutí jednorázových položek by zisk na akcii dosáhl 38 centů podle očekávání analytiků. Společnost v tomto roce očekává zisk 1,23-1,33 USD na akcii, analytici odhadují 1,4 USD.

2/3 Anadarko Petroleum Corp. (APC) plánuje v letošním roce výdaje ve výši 5,3-5,6 miliard USD na kapitálové projekty. To znamená nárůst z loňského plánu 4-4,5 miliard USD. Prodejní cíl pro tento rok představuje 226-231 milionů barelů ropného ekvivalentu, rovněž více než v roce 2009 (208-212 mil. barelů). Do konce roku 2014 Anadarko předpokládá překonání hranice 3 miliard barelů ověřených rezerv. Na konci letošního roku společnost nově chystá spustit produkci v Ghaně.

2/3 Ford Motor (F) oznámil za únor nárůst prodaných vozů v USA meziročně o 43 % na 142 285 vozidel (očekávání +33 %), meziměsíčně pak o 22 %. Prodej vozů značky Ford zaznamenal nárůst o 46 %, Lincoln o 19 % a Mercury o 25 %. Poprvé od roku 1998 tak společnost v měsíčních prodejích překonala svého rivala General Motors. Podíl výrobce na americkém trhu podle odhadů vzrostl na 17 %, o 3 procentní body výše než minulý rok. Ford rovněž potvrdil plán produkce 595 000 vozů ve druhém čtvrtletí letošního roku.

4/3 Americký obchodní řetězec Wal-Mart zvyšuje roční dividendu ze zisku na 1.21USD/akcie z 1.09USD/akcie.

Německo: Vývoj indexu DAX

Vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu

Německé akcie stejně jako většina hlavních trhů v Evropě zažily velmi silný týden. Index DAX posílil o 5 % a v kladných hodnotách zakončilo týden všech 30 komponentů tohoto hlavního německého indexu. Investoři se soustředili nadále na dění kolem Řecka, které oznámilo další škrty v rozpočtu, které byly přijaty vesměs pozitivně. Zlepšený sentiment se prokázal i při následném prodeji tamních dluhopisů.

Trhu pomáhala i data z USA, když hlavně páteční lepší nezaměstnanost podpořila konec úspěšného týdne. Přestože vedení Deutsche Lufthansy rozhodlo o nevyplacení dividendy, oznámená ztráta za loňský rok byla nižší, než se očekávalo, a titul posílil o téměř 7 %. Po oznámení akvizice se dařilo Mercku (+5,5 %). Ztráty z minulého týdne umazaly společnosti z automobilového sektoru. BMW posílilo o 8,6 %, Daimler si připsal 7,5 % a prioritní akcie Volkswagenu vzrostly o 6 %. Dramatický propad po oznámení horších výsledků zaznamenaly akcie Adidas, následující optimismus na trzích je však dokázal vytáhnout částečně zpět a na týdenní bázi nakonec akcie končily rovněž v plusu.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Míra nezaměstnanosti v eurozóně v lednu zůstala nezměněna na prosincových 9,9 % po revizi (původně 10 %). Očekával se růst na 10,1 %.

- Maloobchodní tržby v Německu v lednu na meziměsíční bázi zaznamenaly stagnaci oproti předchozímu růstu o 0,9 % po revizi (původně +0,8 %). Očekával se pokles o 0,6 %. Meziročně tržby klesly o 3,4 % (očekávání -1,1 %) po předchozím poklesu o 1,8 % (původně -2,5 %).

- Aktivita v sektoru služeb v eurozóně v únoru podle konečných údajů rostla pomaleji. Údaj byl snížen na konečných 51,8 bodů z lednových 52,5 bodů. Aktivita v průmyslu pokračovala nadále ve zlepšování a index PMI dosáhl 54,2 bodů z lednových 52,4 bodů.

- Evropská centrální banka ponechává i nadále klíčovou úrokovou míru na 1 %. Ekonomové očekávají, že ke změně dojde až ve 4Q 2010.

- Podnikové objednávky za leden vzrostly m/m o 4,3 %; na meziroční bázi činil nárůst 19,6 %, což výrazně předčilo konsenzus (1,3 % m/m, 15,4 % y/y).

Co se stane - očekávané události

- 8/3 Průmyslová produkce

- 10/3 Spotřebitelské ceny

Vývoj titulů na německém trhu

1/3 Merck KgaA (MRK) se dohodl na koupi Millipore Corp., dodavatele vybavení pro vývoj léků, za 6 mld. USD v hotovosti. Merck zaplatí 107 USD na akcii, což je 13 % nad závěrečnou cenou z pátku. Společnosti se tak podařilo přeplatit konkurenční nabídku od Hermo Fischer Scientific.

2/3 Deutsche Lufthansa Ag (LHA) zaznamenala lepší než očekávaný provozní zisk za rok 2009, avšak oznámila, že nevyplatí dividendu. Provozní zisk v 2009 klesl na 130 mil. EUR oproti 1,3 mld. EUR z předchozího roku. Za celý rok společnost prodělala 112 mil. EUR ve srovnání s předchozím ziskem 542 mil. EUR, analytici odhadovali ztrátu 252 mil. EUR. Podle předběžných odhadů letecká společnost měla tržby 22,3 mld. EUR za celý rok 2009 (oproti odhadu Reuters ve výši 22,78 mld. EUR). Dividenda podle prohlášení společnosti nebude vyplacena, odhad Reuters byl 0,02 EUR na akcii.

2/3 Prodeje Daimleru (DAI) v USA v únoru vzrostly o 1,4 % na 15 827 vozů. Vozy značky Mercedes-Benz zaznamenaly nárůst o 8,4 %.

3/3 Výrobce sportovního zboží Adidas AG (ADS) ve čtvrtém kvartálu oznámil pokles zisku o 64 % na 19 milionů EUR / 9 centů na akcii. Očekával se zisk 27,6 milionů EUR. Příčinou poklesu byly především slabší tržby a také vyšší odpisy spojené s aktivitami společnosti v Číně. Tržby klesly o 4,5 % na 2,46 miliard EUR. Odpisy čínské jednotky Reebok dosáhly výše 33 milionů EUR. Celkový zisk za rok 2009 klesl o 62 % na 245 milionů EUR při poklesu tržeb o 3,9 % na 10,4 miliard EUR. Zisk na akcii dosáhl 1,22 EUR, společnost odhadovala zisk v rozmezí 1,15-1,30 EUR. Společnost očekává pro letošní rok celkový zisk 400-450 milionů EUR při mírném růstu tržeb, ke kterému by mělo pomoci především fotbalové mistrovství světa v Jižní Africe.

4/3 Společnost Linde AG, výrobce technických plynů, zveřejnila výsledky za rok 2009. Provozní zisk 2009 poklesl o 6,7 % na 2,39 mld. EUR v meziročním srovnání. Tržby jsou oproti r.2008 nižší o 11,5 % a činí tak 11,21 mld. EUR. Firma hodlá vyplatit dividendu 1,80 EUR/akcie.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

17.04.2024Liberec
17.04.2024Jihlava
18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno


Zajímavé vzestupy

MOL180,00+28,02
HARDW11,80+6,31
PRAPM238,00+2,59
FILLA155,00+1,97
GEVOR260,00+1,56

Zajímavé poklesy

VOE638,60-7,56
PKO325,00-5,82
KGH827,80-4,65
PKN385,40-4,38
EOAN304,30-4,04

Kurzovní lístek

EURnahoru25,235+0,35
HUFnahoru6,396+0,43
JPYnahoru15,332+0,69
PLNnahoru5,808+1,52
USDnahoru23,713+0,23

demo-e-broker

Indexy

17.04.2024
Graf - PX

PXdolu-0,681 546,9916.04.24
RMdolu-1,26454,7616.04.24
DJIAnahoru+0,1737 798,9716.04.24
NASDAQdolu-0,1215 865,2517.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-1,4417 766,2316.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz