Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Sobota 20.4.2024 5:09
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Následující týden bude z pohledu investorů klíčový

Zpravodajství

Následující týden bude z pohledu investorů klíčový

14.06.2010 13:57:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (7. – 11. června 2010)

ČR: Vývoj indexu PX

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu (graf zde)

Pražská burza si připsala v uplynulém týdnu mírný zisk, když index PX posílil o 0,9 %. V úvodu týdne byly akcie nadále spíše pod tlakem a index se dostal až na hranici 1100 bodů. Tato hranice podpory opakovaně zafungovala a se zlepšeným sentimentem ve druhé polovině týdne se pražská burza zvedla do kladných týdenních hodnot. Nejsilnější růst byl k vidění ve čtvrtek, když burza rostla o více než 2 %.

Největším tahounem byly akcie Erste Bank, které korigovaly své předchozí propady. Titul posílil o 6,3 %, přičemž v závěru týdne růstu pomohlo i zvýšené doporučení od UBS. Komerční banka tentokrát za vývojem spíše zaostávala (-2 %). ČEZ se opět vrátil nad hranici 900 Kč a posílil o 2 %. Dramatický propad postihl akcie mediální CME, které se propadly o 17 %. Výraznější oživení na trhu s reklamou se zatím stále nedostavuje a investory znejistila rovněž situace v Bulharsku, kam hodlá vyslat EK kontrolu díky reportovaným změnám v hospodaření státu. Přes atraktivní dividendový výnos nadále přetrvává malý zájem o akcie Telefónica O2 a titul zavíral pod hranicí 400 Kč (-2 %).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Maloobchodní tržby bez sezónního očištění v dubnu meziročně poklesly o 4,5 %. Po očištění o sezónní a kalendářní vlivy došlo k poklesu o 4,2 %, na meziměsíční bázi o 2,3 %.

- Průmyslová výroba v dubnu meziročně vzrostla o 10,9 %.

- Finální údaj o vývoji HDP za 1Q přinesl zmírnění meziročního růstu oproti prvnímu odhadu o 0,1 %. Česká ekonomika tak v 1Q vykázala meziroční růst o 1,1 %, v mezikvartálním porovnání rostla o 0,5 %, zatímco první odhad ukazoval na růst o 0,2 %. Jak meziroční, tak i mezičtvrtletní změny jsou do značné míry dány úpravami vývoje HDP v jednotlivých kvartálech roku 2009. Česká ekonomika již třetí kvartál v řadě vykázala mezičvrtletní růst o 0,5 % a pokračuje tak ve svém pozvolném oživování. Poměrně pozitivní na mezikvartálním růstu je vyšší spotřeba domácností (nárůst oproti poslednímu čtvrtletí o 0,7 %), která se tak s růstem exportu stala tahounem tohoto růstu.

- Index spotřebitelských cen za měsíc květen vzrostl v meziměsíčním porovnání o 0,1 %. Na meziroční bázi inflace mírně zrychlila na 1,2 % z dubnové hodnoty 1,1 %. Hlavním faktorem růstu cen byly spotřební daně, které přispěly jak k meziměsíčnímu, tak i meziročnímu zvýšení cen tabákových, alkoholických výrobků a pohonných hmot.

Vývoj titulů na domácím trhu

CME

10/6 Analytici ze společnosti Thomas Weisel snížili cílovou cenu pro akcie mediální společnosti na 19 USD z původních 30 USD. Doporučení bylo ponecháno na stupni „marketweight“.

ČEZ

10/6 Podle zprávy Energetického regulačního úřadu v dubnu došlo k meziročnímu růstu spotřeby elektrické energie o 9,2 % na 4,7 TWh. U maloodběratelů bylo dosaženo růstu o 7 %, u velkoodběratelů byla spotřeba meziročně vyšší o 10,8 %.

11/6 Podle polského ministerstva pro správu státního majetku postoupilo do užšího výběru pro privatizaci firmy Energy pět uchazečů. ČEZ bude nadále soutěžit s Energetickým průmyslovým holdingem (PPF a J&T), francouzským GdF Suez, polským PGE a konsorciem polského magnáta Jana Kulczyka.

Erste Bank

11/6 Švýcarská UBS zvýšila cílovou cenu pro akcie Erste Banka na „koupit“ z původního „neutral“. Cílová cena byla ponechána na 34 EUR.

New World Resources

9/6 V rozhovoru pro agenturu Bloomberg se generální ředitel Mike Salomon vyjádřil o možných „synergiích“ plynoucích ze spojení s firmou Ferrexpo. O propojení firem se již jednalo dříve, záměr se však nerealizoval a 25% podíl Ferexxpa nakonec získala přímo společnost BXR Group (původně RPG Industries), která je zároveň majoritním akcionářem NWR. Podle představitelů IR z firmy Ferexxpo aktuálně žádné rozhovory o sloučení neprobíhají.

Orco Property Group

10/6 Záchranný plán developerské společnosti Orco, který byl odsouhlasen pařížským soudem a na jehož základě došlo ke zrušení ochrany před věřiteli, se nadále nelíbí části držitelů dluhopisů. Právní zástupce skupiny držitelů dluhopisů podal proti květnovému rozhodnutí soudu námitku. Podle vyjádření představitelů Orca zůstává do vyřešení námitky platné původní rozhodnutí a námitka nemá odkladný účinek na původní rozhodnutí.

Aktuální investiční doporučení.

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu (graf zde)

Zámořské akciové trhy si v uplynulém týdnu připsaly nejsilnější týdenní posun nahoru od letošního března, když profitovaly z pozitivních komentářů představitelů US centrální banky o stavu ekonomiky, pozitivních dat z Číny a poklesu volatility z předchozích týdnů. To ukázal i index volatility VIX, který v týdnu spadl o téměř 20 % na 28,79 a zakončil na nejnižší hodnotě od konce dubna. Z uklidnění situace na trhu těžil zejména sektor základních materiálů, který si spolu s energetickými tituly připsal svorně po 5 %. Cena mědi zastavila svůj klesající trend a našla podporu v blízkosti hranice 2,75 USD / libru, od které se vyšplhala až k 2,90 USD / libru. Během týdne investorům další impuls k nákupům poskytl zejména silný nárůst čínských exportů, který naznačil, že krize v Evropě se zatím nejrychleji rostoucí ekonomiky příliš nedotkla. Se svojí troškou do mlýna přispěchal i šéf FEDu B. Bernanke, který oznámil, že oživení ekonomiky zůstalo nedotčeno, což potvrdila i tzv. „Béžová kniha".

Nicméně pozitivní náladu nahlodala v závěru týdne horší data o maloobchodních tržbách, která výrazně zaostala za očekáváním a ukazují, že v zhledem k situaci na pracovním trhu zůstávají US domácnosti při svých výdajích při zemi. Následná pozitivní čísla o spotřebitelské důvěře však nakonec indexům pomohla, aby zakončily na týdenních maximech, a index DJIA si připsal první růst za poslední 4 týdny. Širší index S&P 500 po této rally korigoval své letošní ztráty na -2,1 %. Následující týden bude z pohledu investorů klíčový z několika důvodů: bude zveřejněno několik korporátních výsledků (BBY, FDX), které by mohly poskytnout jasnější obrázek o tom, jak jsou na tom výdaje US spotřebitelů; zvýšenou volatilitu pak lze očekávat díky expiraci derivátových kontraktů. V neposlední řadě se dá očekávat výraznější pohyb na finančních titulech, když žhavým tématem bude konečný návrh finanční reformy.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Podle FEDu americká ekonomika v dubnu a v květnu zesílila ve všech jeho 12 distriktech. Tahounem byla především spotřebitelská a rovněž podniková poptávka. Ve většině oblastí byl však růst pouze mírný.

- Maloobchodní tržby za květen meziměsíčně klesly o 1,2 % oproti předchozím revidovaným +0,6 % (předchozí +0,4 %), analytici očekávali +0,2 %.

- Index spotřebitelské důvěry Michiganské Univerzity v červnu vzrostl na 75,5b. oproti květnovým 73,6b. Trh očekával zvýšení na 74,5b. Červnová hodnota indexu je nejvyšší od ledna 2008 a ukazuje na to, že krize v Evropě příliš neotřásla důvěrou spotřebitelů v domácí ekonomiku.

Co se stane - očekávané události

- 15/6 Index výrobní aktivity v N.Y. (Červen)

- 16/6 Zahájené stavby domů (Květen)

- 17/6 Předstihové ukazatele (Květen)

- 17/6 Spotřebitelské ceny (Květen)

Vývoj titulů na amerických trzích

7/6 Akcie Cisco Systems Inc. (CSCO), největšího výrobce vybavení pro počítačové sítě, obdržely zvýšení doporučení od Auriga na "buy" z předchozího "hold". Cílová cena byla zvýšena na 27 USD z 25 USD.

9/6 Americký výrobce čipů Texas Instruments (TXN) zvyšuje svá očekávání zisku pro druhé čtvrtletí. Odhaduje zisk 60-64c při tržbách nejméně 3,45 miliard USD. V dubnovém výhledu přitom společnost počítala se ziskem 56-64c na akcii s tržbami nejméně 3,31 miliard USD.

9/6 Společnost BP Plc. (BP) klesla na svá dvacetiměsíční minima. Společnost čelí nadále se zvyšujícímu tlaku ze strany amerického prezidenta a Kongresu v situaci, kdy se stále nedaří zastavit unikající ropu v Mexickém zálivu.

10/6 Analytici J.P.Morgan Chase & Co. ve svém dnešním komentáři uvádějí, že pokles akcií ropného koncernu BP (BP) je přehnaný a neodpovídá možným ztrátám spojeným s havárií ropné plošiny v Mexickém zálivu.

11/6 Akcie US farmaceutických společností Bristol-Myers Squibb Co. (BMY) a Pfizer Inc. (PFE) posilovaly dva dny po sobě v reakci na zprávu, že oba výrobci léků ukončili testování léku na ředění krve. Nezávislý panel našel „jasné důkazy“, že lék apixaban pomohl ke snížení rizika infarktů u pacientů s nepravidelným srdečním tepem.

11/6 Akcie třetího největšího řetězce fast-foodů v USA Wendy's/Arby's Group (WEN) rostly poté, co největší akcionář, kterým je fond Trian Fund Management miliardáře Nelsona Peltze, oznámil, že byl osloven třetí stranou s nabídkou o možné účasti na převzetí společnosti. Trian vlastní okolo 23,6 % společnosti.

Německo: Vývoj indexu DAX

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu (graf zde)

Celková pozitivní nálada ve světě se nevyhnula ani německým akciím a index DAX si připsal necelý 2% zisk. Trhům prospěla pozitivní data jak na domácí půdě v podobě lepší průmyslové výroby, tak lepší makrodata z druhé strany Atlantiku a především pak Asie. Obavy z předchozích týdnů, kdy se investoři zmítali v nejistotě, zdali hluboké státní deficity nepoloží na lopatky některou z evropských zemí, ustoupily poté, co jeden z kandidátů na případný bankrot (Španělsko) úspěšně upsal dluhopisy. Na pořadu týdne byly rovněž úrokové sazby v eurozóně, kde však podle předpokladů nedošlo k žádnému překvapení, když ECB ponechala sazby 1 % a následný komentář šéfa ECB Jeana-Claude Tricheta nepřinesl nic, co by investoři neočekávali. ECB bude nadále ve snaze zmírnit napětí na peněžních trzích odkupovat vládní bondy a poskytovat přístup k hotovosti.

Z jednotlivých titulů na německé burze se výrazně dařilo akciím Continentalu, který zaznamenal nejsilnější týdenní růst za posledních 5 měsíců v reakci na zvýšení odhadu růstu tržeb pro letošní rok. Ještě lépe se dařilo akciím výrobce solárních panelů Solarworld, které vzrostly o 18 % díky pozitivnímu komentáři ze strany analytiků. Mírně za vývojem sektoru v Evropě zaostaly německé finanční tituly, Deutsche Bank si připsala nárůst o necelá 2 %. O něco lépe se dařilo akciím Commerzbank (+4,1 %). Přesto největší zájem vzbudily v Evropě zejména španělské banky jako Banco Santander (+14 %) nebo BBVA (+10 %), které si napravovaly reputaci po předchozích silných výprodejích, když se „svezly“ na negativním výhledu pro celý španělský bankovní sektor. V rámci indexu DAX se nedařilo energetickým titulům (E.ON -4,6 %) a RWE (-3,6 %) a v pokračujícím negativním trendu se drží akcie výrobců oceli.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Průmyslová výroba v Německu v dubnu vzrostla více, než se očekávalo, když především slabší euro zvýšilo poptávku po exportním zboží. Produkce vzrostla meziměsíčně o 0,9 % (očekávání +0,7 %), meziročně po očištění pak o 13,3 %.

- Index spotřebitelských cen v Německu v květnu podle konečných údajů potvrdil předchozí odhady, když meziměsíčně vzrostl o 0,1 %, meziročně pak o 1,2 %. Stejné výsledky vykázal index i dle evropské harmonizované metody.

Co se stane - očekávané události

- 15/6 Index ZEW ekonomického sentimentu (Červen)

- 18/6 Výrobní ceny (Květen)

Vývoj titulů na německém trhu

7/6 Akcie největší německé banky Deutsche Bank (DBK) obdržely snížené doporučení od Evolution Securities na "sell" z předchozího "buy". Cílová cena činí 58 EUR na akcii.

8/6 Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu pro akcie Siemens (SIE) o 21 % na 115 EUR.

9/6 Volkswagen AG (VOW3) vynaloží zhruba 520 milionů EUR na výstavbu nového, v pořadí již desátého výrobního závodu v Číně. Důvodem je rostoucí poptávka v zemi. Nová továrna v provincii Guangdong by měla počínaje rokem 2013 ročně vyrábět 300 000 vozů.

10/6 Daimler AG (DAI) předpovídá, že prodeje jeho značky Mercedes-Benz v letošním roce vzrostou o 7 %, což představuje zhruba dvojnásobek odhadovaného růstu pro celé odvětví. Impulsem přitom bude zejména poptávka z Číny.

11/6 Volkswagen Group (VOW, VOW3) reportovala za květen 8,6% zlepšení globálních prodejů na 604 200 vozidel. Od začátku roku společnost prodala celosvětově 2,94 mil. vozidel, což je 18,1% nárůst oproti předchozímu roku.

11/6 Akcie německých výrobců solárních panelů Q-Cells (QCE) a Solarworld (SWV) výrazně posilují v reakci na komentář analytika Svena Kuertena z DZ Bank, který oznámil, že obě společnosti profitují z oslabujícího eura a lepšícího se výhledu domácí poptávky po solárních článcích. Pokles eura podle Kuertena zvyšuje konkurenceschopnost německých výrobců solárních panelů, když se snižují zejména dovozy solárních panelů z Číny. Čínským výrobcům se kvůli posílení yuanu vůči euru o 13 % za poslední 3 měsíce snižuje ziskovost. Obě společnosti obdržely od DZ Bank zvýšené doporučení na "buy" ze "sell".

Autor: FIO

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

20.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,021 550,6119.04.24
RMnahoru+0,35459,4019.04.24
DJIAnahoru+0,5637 986,4019.04.24
NASDAQdolu-2,3415 235,9519.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3619.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz