Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Sobota 20.4.2024 5:05
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Akcie se v uplynulém týdnu překonávaly

Zpravodajství

Akcie se v uplynulém týdnu překonávaly

21.06.2010 14:42:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (14. – 18. června 2010)

ČR: Vývoj indexu PX (graf zde)

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza po odrazu od hranice 1100 bodů v minulém týdnu pokračovala ve svém růstu. Index PX ve středu završil šestý růstový den v řadě, když podobně dlouhá růstová šňůra byla k vidění naposledy v březnu 2009. Celkově index mírně ztratil jen ve čtvrtek a na týdenní bázi si polepšil o 2,13 %. V čele růstu stály akcie CME (+8,5 %), které částečně korigovaly své předchozí propady. Podporou bylo zlepšené doporučení od Erste Bank, ještě lepšímu výsledku naopak bránila posilující koruna, která snižovala přepočtenou hodnotu z USD z domácího amerického trhu. S blížící se dividendou pokračoval zájem o akcie ČEZu (+2,5 %) a titul se obchodoval v blízkosti letošních maxim.

Teprve páteční závěrečná aukce pomohla k zajímavějšímu zisku u Telefónica O2 (407 Kč, +2,3 %). V průběhu týdne se titul pohyboval převážně pod hladinou 400 Kč. O své mírné týdenní zisky v páteční závěrečné aukci naopak přišla Komerční banka, která týden končila pod hladinou 3600 Kč se ztrátou 0,3 %. Erste Bank posílila o 2 %, nejlépe se z finančního sektoru dařilo pojišťovně VIG, která posílila o 9 %. Největší ztrátu si připsaly akcie Unipetrolu (-5,5 %), podstatná část jde na vrub rovněž závěrečné páteční aukci.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Prezident republiky Václav Klaus jmenoval guvernérem České národní banky jejího dosavadního víceguvernéra Miroslava Singra. Nový guvernér nastoupí do funkce k 1. červenci poté, co ji opustí Zdeněk Tůma.

- Zátěžové testy ČNB potvrdily, že český bankovní systém by měl ustát šoky podle všech modelových scénářů. V případě nejhoršího scénáře vidí ČNB potřebu dodatečného kapitálu v objemu 5 mld. Kč. Podle rozhodnutí EU by mělo dojít ke kompletnímu zveřejnění zátěžových testů na jednotlivé bankovní instituce. Představitelé ČNB si však těžko dokážou představit, že by k tomuto zveřejnění došlo.

Vývoj titulů na domácím trhu

AAA Auto

15/6 Na valné hromadě společnosti se diskutovala možnost expanze na nový zahraniční trh, případně návrat na některý z bývalých zahraničních trhů ještě v tomto roce. Žádné finální rozhodnutí k tomuto záměru managementu však nebylo zatím učiněno. V rámci valné hromady došlo k opakovanému schválení zpětného odkupu vlastních akcií až do výše 10 % základního kapitálu.

CME

15/6 Erste Bank zvýšila doporučení pro akcie mediální společnost CME na „koupit“ z předchozího „redukovat“. Cílová cena byla zvýšena na 33 USD z původních 27 USD.

ČEZ

16/6 Podle informací energetické společnosti se dva týdny po zahájení oficiální nabídky plynu pro domácnosti podařilo získat již 5,5 tis. nových zákazníků.

16/5 Oproti původnímu plánu se spuštění druhého bloku jaderné elektrárny Temelín odloží zhruba o týden. Spuštění reaktoru by mělo proběhnout 21.6. a připojení do sítě v následujících dnech.

NWR

18/6 Komerční banka považuje akcie NWR za titul s jedním z největších potenciálů na naší burze a zařadila je mezi „top picks“. Cílová cena z jejich strany byla ponechána na 320 s doporučením „koupit“.

Unipetrol

18/6 Valná hromada společnosti rozhodla o rozdělení zisku z roku 2009. Část zisku byla převedena do povinného rezervního fondu, část do nerozděleného zisku z minulých let. Dividendy vypláceny nebudou.

Co se stane - očekávané události

- 22/6 ČEZ – poslední den s nárokem na dividendu na burze v systému T+3 (na RMS se bude s nárokem na dividendu obchodovat do pátku 25.6.2010).

- 23/6 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb.

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500 (grafy zde)

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Zámořské akcie zažily v uplynulém týdnu nejsilnější dvoutýdenní rally od loňského listopadu, která reflektovala uklidnění na kapitálových trzích po celém světě. S tím, jak klesly obavy ohledně budoucnosti eurozóny a možného defaultu dalších zadlužených evropských zemí, se investoři vrhli na přeprodané akcie, které se po nedávných výprodejích zdají z fundamentálního pohledu levné. Obchodování odráželo sérii pozitivních zpráv z několika front, když v USA byl zveřejněn index výrobní aktivity v oblasti New Yorku, který roste již 11. měsíc po sobě. Zpráva se promítla do nejziskovější seance minulého týdne a v následujících dnech se již indexy příliš nevzdálily od hodnot, na které se dostaly po této jednodenní rally (nic na tom nezměnila ani čtvrteční makrodata, které nadále ukazují, že pracovní trh v USA se potýká s problémy).

Investoři rovněž pozitivně ocenili i úspěšný úpis španělských státních bondů (i když jejich výnosová míra nadále ukazuje, že nejistota úplně nevymizela), který přinesl klid na dluhopisový trh. Společná evropská měna, která byla v posledních týdnech pod silným tlakem a v jednu chvíli se obchodovala na svých čtyřletých minimech vůči US dolaru, se vyšplhala až na 1,24 USD / EUR, což byl nejsilnější růst za poslední rok. Mezi nejrůstovější sektory se na přední místa zařadily technologické akcie, které těžily ze zvýšeného výhledu od předního výrobce polovodičů Taiwan Semiconductor a růstu akcií Apple o 8 % v reakci na pozitivní ohlas analytických domů na novou verzi telefonu iPhone.

V rámci indexu S&P 500 si připsaly největší nárůst akcie M&T Bank, když investoři reagovali na spekulaci o možném převzetí banky španělskou bankou Santander. Horší výsledky naopak srazily akcie Best Buy. Z komoditního sektoru nelze opomenout nové high na zlatu, když téměř 3% rally v minulém týdnu zvedla cenu žlutého kovu na 1 256 USD / trojskou unci.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Empire Manufacturing index hodnotící průmyslovou aktivitu v oblasti New York v červnu vzrostl na 19,57 bodů z předchozích 19,11. Očekával se růst na 20,00.

- Výrobní index Philadelphia FED skončil hůře, než trh očekával, když dosáhl v červnu hodnoty 8,0 bodu. Odhad činil 20,0 bodu. Předchozí hodnota indexu činila 21,4 bodu.

Co se stane - očekávané události

- 22/6 Index výrobní aktivity Richmond Fedu (Červen)

- 23/6 Prodeje nových domů (Květen)

- 23/6 FOMC úrokových sazbách (Květen)

- 24/6 Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (Květen)

- 24/6 HDP za 1Q – konečný údaj

Vývoj titulů na amerických trzích

15/6 Maloobchodní prodejce elektroniky Best Buy Co. (BBY) hospodařil za 1Q se ziskem 155 milionů USD / 36c na akcii. Trh očekával zisk 50c. Tržby mírně vzrostly na 10,8 miliard USD. Společnost potvrdila svůj výhled celoročního zisku na úrovni 3,45-3,60 USD na akcii.

15/6 Britský poskytovatel televizního vysílání British Sky Broadcasting Plc odmítl nabídku ve výši 7,8 miliard GBP od americké News Corp. patřící známému magnátovi Rupertu Murdochovi. Britská společnost odmítla nabídku na koupi 61% podílu s tím, že očekává její zvýšení minimálně o 14 %. Současný návrh představuje zhruba 700 pencí na jednu akcii firmy, ta se spokojí jen s částkou převyšující 800 pencí na akcii.

16/6 FedEx Corp. (FDX) za 4Q: zisk 1,33 USD (očekávání 1,33 USD), výhled pro fiskální rok 2011: zisk 4,40-5,00 USD (očekávání trhu: 5,07 USD).

17/6 BP Plc. (BP) vytvoří fond ve výši 20 miliard USD na odškodnění obětí nehody ropné plošiny v Mexickém zálivu. Zároveň s tím společnost oznámila, že za letošní rok nebude vyplácet dividendu. Výrazně omezí i plánované kapitálové výdaje v tomto roce. BP do fondu odvede nejprve 3 miliardy USD ve třetím čtvrtletí a 2 miliardy ve čtvrtém. Následně bude odvádět 1,25 miliardy USD pravidelně každý kvartál, dokud nebude suma 20 miliard naplněna.

17/6 Největší řetězec obchodů potravinami v USA Kroger Co. (KR) zveřejnil své výsledky za 1Q, které překonaly očekávání analytiků. V 1Q společnost hospodařila se ziskem 373,7 mil. USD / 0,58 USD na akcii. Meziročně klesl zisk o 14 %, přesto překonal odhady analytiků (konsensus 0,54 USD). Společnosti se podařilo vybalancovat nabídku slevových kupónů, aniž by to příliš poškodilo její konkurenceschopnost vůči obchodům, jako je Wal-Mart. Tržby vzrostly o 8,7 % na 24,8 mld. USD.

Německo: Vývoj indexu DAX (graf zde)

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Německý DAX pokračoval ve své spanilé jízdě a rostl bez přestávky již druhý týden po sobě. Trh tak odrážel klesající averzi investorů k rizikovějším investicím, když obavy ohledně vysokých státních deficitů v eurozóně ustupují poté, co Řecko podle IMF splňuje závazky z ohlášených úsporných opatření a Španělsku se podařilo úspěšně upsat své dluhopisy (co na tom, že oproti předchozí aukci výnos vzrostl na 5 %). Obavy investorů, že současné rozpočtová krize by mohla zpomalit oživení v Evropě, potažmo ve světě, se tak alespoň dočasně odsunula na postranní kolej.

Pozitivního ohlasu se dočkalo i prohlášení leaderů EU o tom, že budou zveřejněny tzv. „stress testy“ evropských bank, což by mělo vnést jasnější světlo do stavu finančního systému a přesvědčit investory o jeho stabilitě. Představitelé tím reagovali na předchozí samostatný krok španělských vládních představitelů o zveřejnění podobných testů španělských bank, které i v minulém týdnu pokračovaly ve výrazném posilování a vzaly s sebou i zbytek evropského bankovního sektoru. Německé banky si tak připsaly dalších 5 % k dobru. Na pozitivní náladě nic nezměnil ani horší výsledek indexu ekonomického sentimentu ZEW. Vítězem uplynulého týdne se v rámci indexu DAX staly akcie polovodičového výrobce Infineon Technologies, které posílily o 9 % v reakci na pozitivní výhled Taiwan Semiconductor pro letošní rok. Jediným titulem, který zakončily minulý týden ve ztrátě, byly akcie výrobce sportovního oblečení Adidas (-1 %).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Německý index ZEW ekonomického sentimentu v červnu klesl na 28,7 bodů z předchozích 45,8. Očekával se pokles na 42,0. ZEW současných podmínek vzrostl na -7,9 z -21,6 (očekávání -15,0).

- Ceny výrobců v Německu za květen meziměsíčně rostly o 0,3 % ve srovnání s předchozím růstem o 0,8 %, když analytici očekávali růst o 0,1 %. Meziročně se ceny zvýšily o 0,9 % ve srovnání s předchozími +0,6 % a očekáváním +0,7 %.

Co se stane - očekávané události

- 22/6 Index IFO podnikatelského klimatu (Květen)

- 23/6 Index nákupních manažerů ve službách (Červen)

Vývoj titulů na německém trhu

14/6 Deutsche Post (DPW) podle týdeníku WirtschaftsWoche plánuje ušetřit v následujících 12 měsících zhruba 1 miliardu EUR. To je pětkrát vyšší částka, než se kterou společnost původně kalkulovala. Mezi úsporná opatření může patřit například omezené doručování pošty během sobot.

15/6 ThyssenKrupp (TKA) obdržel od Citi vyšší doporučení na "buy" z "hold", cílová cena byla zvýšena na 28 EUR z předchozích 26 EUR.

15/6 Continental AG (CON) plánuje prodej dluhopisů až za 4 miliardy EUR. Prodej by měl být rozdělen do několika fází s tím, že by měl být dokončen v příštím roce.

15/6 UBS snížila cenový cíl pro Deutsche Telekom (DTE) na 8,4 EUR z předchozích 8,7 EUR. Doporučení bylo ponecháno na prodat.

16/6 Volkswagen AG (VOW3) očekává dobré výsledky prvního pololetí poté, co pětiměsíční prodeje a provozní zisk výrazně překonaly očekávání společnosti.

17/6 Siemens AG dnes sdělil, že se domlouvá na spolupráci s ruskou společností Gazprom. Spolupráce se má týkat rozvoje technologií pro zkapalněný zemní plyn.

18/6 Porsche Holding (PAH3) reportovalo čistou ztrátu 700 mil. EUR za 9 měsíců. Výsledek je ovlivněn restrukturalizačními náklady a kapitálovým navýšením Volkswagenu, které snížilo podíl Porsche ve Volkswagenu na 32,2 % z 37,4 %. Minulý rok automobilka dosáhla zisku 4,2 mld. EUR. Porsche očekává menší čistou ztrátu než 1 mld. EUR za celý rok.

18/6 Kepler zvýšil doporučení pro Salzgitter (SZG) na "koupit" oproti předchozímu "držet". Cenový cíl je 65 EUR.

18/6 Credit Suisse dnes zvýšil cílovou cenu pro společnosti BMW a Daimler. Cílová cena pro BMW (BMW) byla zvýšena ze 45 na 52 EUR. Cílová cena pro Daimler (DAI) byla zvýšena ze 47 na 50 EUR. Pro obě společnosti dává Credit Suisse doporučení „outperform“.

Autor: FIO

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

20.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,021 550,6119.04.24
RMnahoru+0,35459,4019.04.24
DJIAnahoru+0,5637 986,4019.04.24
NASDAQdolu-2,3415 235,9519.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3619.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz