Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 21:13
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Optimismus na trzích má v dnešní době životnost jepice

Zpravodajství

Optimismus na trzích má v dnešní době životnost jepice

28.06.2010 15:11:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (21. – 25. června 2010)

ČR: Vývoj indexu PX

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza dokázala růst pouze v pondělí, v následujících dnech díky zhoršení sentimentu akcie výrazněji ztrácely. Po sérii růstů z předchozího období tak přišla korekce a čtyři poklesové dny v řadě. Index PX na týdenní bázi oslabil o 3,36 %. Nejvíce záporných bodů do výkonnosti přidaly akcie ČEZu, které oslabily o téměř 8 %. Podstatná část propadu jde na vrub dividendě, jelikož se titul od středy obchodoval již bez nároku na ni. Dividendu bude tento týden schvalovat valná hromada.

Za nezájmu investorů nadále pokračují v poklesu akcie developerských společností. Akcie ECM oslabily o 11 %, Orco ztratilo 9 % ze své hodnoty. Vzestup Erste Bank z hodnoty 650 Kč z minulých týdnů byl zakončen na hranici 760 Kč a titul postupně v průběhu tohoto týdne klesal a atakoval hranici 700 Kč. Konečná hodnota byla lehce nad touto hranicí a znamenala pokles o 3,4 %. Lépe se vedlo Komerční banka, která oslabila o 1,4 %. Proti poklesu trhů dokázaly jít akcie NWR (+0,9 %), kterým částečně pomohla zpráva o dokončení prodejní transakce. Rostly rovněž akcie Telefónica O2 (1,2 %), kde byl vidět částečně návrat dividendově orientovaných investorů poté, co se ČEZ již přestal obchodovat s nárokem na dividendu. Propad z minulého týdne částečně korigovaly akcie Unipetrolu (+2,2 %).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

Po předchozím neočekávaném poklesu sazeb ponechala bankovní rada ČNB na svém zasedání úrokové sazby na stávající rekordně nízké úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstala na 0,75 %, diskontní sazba byla ponechána na 0,25 % a lombardní sazba činí 0,75 %. Rozhodnutí ČNB je v souladu jak s naším, tak i tržním očekáváním, když prakticky nikdo nepředpokládal pohyb sazeb ani jedním směrem. Neočekáváme, že by bankovní rada v průběhu tohoto roku sáhla k jakékoli změně sazeb.

Vývoj titulů na domácím trhu

AAA Auto

21/6 Prodejce ojetých automobilů zaznamenal v květnu největší prodeje za poslední rok, když se v květnu prodalo 3700 vozů. Zlepšení v prodejích bylo vidět i v prvních týdnech v červnu, když ve třetím červnovém týdnu došlo k prodeji 702 vozů, což je nejvyšší týdenní hodnota od začátku roku.

ČEZ

23/6 Společnost ČEZ vydala desetileté dluhopisy v objemu 500 mil. EUR.

25/6 Komerční banka snižuje doporučení pro akcie ČEZu na „držet“ z původního „koupit“. Cílová cena byla snížena na 960 Kč z původních 1052 Kč.

Erste Bank

25/6 Podle zátěžových testů, které provedla rakouská centrální banka, mohou tamní banky v případě nejhoršího scénáře odepsat dalších 15 mld. EUR. V případě základního scénáře by mělo dojít k odpisu aktiv v hodnotě 8 mld. EUR. V loňském roce odepsaly rakouské banky 10 mld. EUR a jednalo by se tak o pokles. Aktuální prognóza je mírně optimističtější než předchozí odhad z prosince, který počítal při nejhorším scénáři až s 20 mld. EUR, při základním scénáři s 10 mld. EUR.

New World Resources

22/6 Společnost NWR dokončila transakci prodeje své dceřiné firmy NWR Energy do rukou Dalkia ČR. Prodejní cena dosahuje částky zhruba 131 mil. EUR v hotovosti a byla mírně navýšena z původní ceny 122 mil. EUR. Navýšení reflektuje předchozí dohodu o vlivu celkové konsolidované EDITDA za rok 2009. Na základě dlouhodobé smlouvy bude NWR Energy nadále poskytovat svoje služby společnosti OKD.

22/6 Podle informací ČTK, které byly potvrzeny ze strany tiskové mluvčí ArcelorMittal Ostrava, nebude firma Evraz Vítkovice odebírat v červenci od Arceloru surové železo. Arcelor je druhým největším odběratelem koksovatelného uhlí od NWR a výpadek v produkci Arceloru by tak mohl mít negativní dopad na odběr uhlí.

23/6 Ratingová agentura S&P revidovala výhled pro společnost NWR na „stabilní“ z původního „negativní“. Dlouhodobý rating byl potvrzen na stupni „BB-".

Co se stane - očekávané události

- 29/6 ČEZ – valná hromada

- 2/7 VIG – podlesní den s nárokem na dividendu

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Optimismus na Wall Street má v dnešní době opravdu životnost jepice a minulý týden tak nechal zapomenout na dvoutýdenní rally, když na scénu tentokrát nastoupily v hlavní roli ekonomická data z realitního sektoru v USA, která nahradila v poslední době „oblíbenou hru – Evropská dluhová krize“. Zejména propad prodejů nových domů o více než 30 % ukázal na křehkost současného ekonomického oživení, které se v posledních 18 měsících opíralo především o veřejné stimuly a doposud se je nepodařilo nahradit soukromou poptávkou. To ostatně ukázala právě data z prodeje stávajících a nových domů, která po vypršení vládního stimulu na prodej domů v dubnu odrážejí neochotu spotřebitelů uskutečňovat větší výdaje, a to i v souvislosti s křehkou situací na pracovním trhu.

Středeční zasedání US FEDu nepřineslo podle očekávání žádnou změnu v monetární politice centrální banky, avšak v přidružených komentářích se její představitelé vedle klasického evergreenu „udržení sazeb na stávajících úrovních po delší časové období“ a pokračujícího oživení ekonomiky zmínili i o negativním dopadu evropské krize na růst největší ekonomiky světa. To samozřejmě investorům příliš důvěry do žil nevrátilo a první 4 obchodní seance se vyznačovaly ztrátami. Až páteční obchodování přineslo investorům částečně úlevu, o kterou se postaraly finanční tituly povzbuzené zveřejněním závěrečné verze reformy finančního systému. Ta přece jen nebude v konečném důsledku tak přísná, jak se původně počítalo, a umožní federálně pojištěným institucím určitý způsob obchodování s deriváty a investování do hedge fondů. Největší ztráty si za uplynulý týden připsal energetický sektor, který táhly dolů „staří známí“ BP (-15 %) a Anadarko Petroleum, které se nadále potýkají s negativními důsledky úniku ropy v Mexickém zálivu.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Květnové prodeje nových domů se meziměsíčně propadly o 32,7 %, zatímco trh v průměru očekával jejich pokles o 18,7 %.

- Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za měsíc květen poklesly o 1,1 %, zatímco trh očekával pokles o 1,4 %. V předchozím období poklesly objednávky zboží dlouhodobé spotřeby o 2,9 %.

- Hrubý domácí produkt v USA vzrostl v prvním kvartálu po revizi anualizovaně (přepočteno na roční bázi) jen o 2,7 %, což bylo pod odhady analytiků, kteří počítali s růstem ve výši 3 %; navíc v posledním kvartálu minulého roku vzrostlo tamní hospodářství o 5,6 %. Hlavním důvodem nižší revize HDP byla nižší spotřeba amerických domácností, která vzrostla jen o 3 %, a negativně působily i čisté exporty.

Co se stane - očekávané události

- 28/6 Osobní příjmy (Květen)

- 29/6 Spotřebitelská důvěra (Červen)

- 1/7 Index ISM ve výrobě (Červen)

- 2/7 Změna počtu pracovních míst (Červen)

- 2/7 Tovární objednávky (Květen)

Vývoj titulů na amerických trzích

22/6 Výrobce stavebních strojů Caterpillar (CAT) ústy svého CEO Jamese Owense očekává v letošním roce nárůst tržeb o 25 %. Spoléhá přitom na nárůst exportu až o 65 %.

22/6 Americký řetězec lékáren Walgreen Co. (WAG) za 3Q oznámil pokles zisku na 463 mil. USD / 47c na akcii z loňských 522 mil. USD / 53c. Tržby vzrostly na 17,2 mld. USD ze 16,2 mld. USD z minulého roku. Analytici očekávali zisk 57c při tržbách 17,1 mld. USD.

23/6 Philip Morris International (PM) snížil výhledy zisku pro letošní rok na 3,70-3,80 USD na akcii oproti původnímu rozmezí 3,75-3,85 USD.

23/6 Softwarová společnost Adobe Systems (ADBE) včera oznámila zisk za 2Q ve výši 148,6 mil. USD / 28c na akcii oproti 126 mil. USD / 24c z předchozího roku. Tržby vzrostly na 943 mil. USD z loňských 704,7 mil. USD. Po očištění o speciální položky dosáhl zisk 44c. Analytici očekávali zisk 43c při tržbách 905,9 mil. USD.

24/6 Největší výrobce sportovního oblečení na světě Nike Inc. (NKE) vykázal ve 4Q FY 2010 nárůst zisku o 53 %, když společnost zaznamenala první nárůst prodeje sportovních bot v USA za poslední rok a dařilo se jí na rychle rostoucích trzích. Čistý zisk vzrostl na 521,9 mil. USD / 1,06 USD na akcii, což bylo in-line s očekáváním analytiků. Tržby naopak zklamaly, když vzrostly meziročně o 8 % na 5,08 mld. USD (vs. konsensus 5,15 mld. USD). Největší meziroční nárůst tržeb zaznamenala firma v Číně (+12 % y/y). Indikátor budoucích objednávek vzrostl o 10 %, což překonalo očekávání.

Německo: Vývoj indexu DAX

Vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu

Úvod minulého týdne zastihl německé, potažmo evropské akcie na pozitivní vlně, která navazovala na předchozí růsty. Důvodem bylo víkendové oznámení čínských činitelů, že přistoupí k postupnému uvolňování fixingu své domácí měny na US dolar, což by se mělo promítnout v lepší pozici pro evropské, potažmo US exportéry. Bohužel během dne toto momentum postupně ztrácelo na síle, když nebyly zveřejněny konkrétní detaily nebo časový harmonogram tohoto plánu. V dalších dnech si pak o slovo řekla US makroekonomická data z realitního sektoru, která ukázala na závislost aktuálního ekonomického oživení na vládních stimulech a současně jeho křehkost. Od té doby pak hlavní indexy až do konce týdne klesaly a částečně tak umazaly předchozí 4týdenní (v případě evropských indexů, resp. 2týdenní u DAX) růstovou korekci ztrát na přelomu dubna/května.

Během týdne se zprvu v tichosti a poté již za zvýšeného zájmu investorů vydaly výše CDS na státní dluhopisy Řecka a připomněly investorům problémy s přebujelými státními financemi některých zemí eurozóny. Pojištění se během týdne vyšplhalo na svá nová maxima. Na klidu investorům příliš nepřidala ani zpráva, která proběhla světovým tiskem o tom, že řecká vláda bude chtít své dluhy splácet pomocí prodeje některých řeckých ostrovů a mezi zájemci by měla být především ruská a čínská klientela. S obavami o možném zadrhnutí v soukolí oživení globálních ekonomik se nedařilo především akciím navázaným na cyklický vývoj a v rámci indexu DAX nejvíce oslabily akcie HeidelbergCement (o téměř 10 %), následované Deutsche Bank (-6,6 %) a Infineon Technologies, který reflektoval prodejní tlak na polovodičový sektor ve světě.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index podnikatelského klimatu roste z předchozích 101,5 bodu na 101,8 bodu. Trh očekával hodnotu 101,2 bodu. Index pro současné podmínky roste z 99,4 bodu na 101,1 bodu oproti očekávaným 99,8 bodu. Index očekávání se v červnu naopak snížil ze 103,7 bodu na 102,4 bodu. Odhad byl 102,7 bodu.

- Spotřebitelská důvěra podle GfK v Německu pro měsíc červenec stagnovala na předchozích 3,5 bodech. Očekával se pokles na 3,3.

Co se stane - očekávané události

- 28/6 Index spotřebitelských cen (Červen)

- 30/6 Míra nezaměstnanosti (Červen)

- 1/7 Maloobchodní tržby (Květen)

Vývoj titulů na německém trhu

- 21/6 Barclays Capital snížil cenový cíl pro Volkswagen (VOW) na 90 EUR z předchozích 100 EUR. Doporučení je "equalweight".

- 23/6 BASF SE (BAS) podle očekávání uzavřel dohodu o koupi Cognisu za 3,1 miliard EUR. Společnost tím zvýší své tržby zhruba o 2,6 miliard EUR ročně a rozšíří své pole působnosti, neboť Cognis se zaobírá výrobou chemikálií používaných především v potravinách a kosmetických výrobcích.

- 24/6 Podle deníku Handelsblatt najal německý výrobce luxusních vozů Bayerische Motoren Werke AG (BMW) dočasně nové zaměstnance, aby rozšířil svoji produkci a reagoval na rostoucí poptávku. BMW má také uvažovat o kratších uzavírkách během léta v reakci na velmi dobrou využitelnost kapacit.

- 24/6 Podle šéfa Siemens AG (SIE) Petera Loeschera se má letos podařit dosáhnout rekordního zisku a toto momentum plánuje největší inženýrská společnost v Evropě přesunout i do dalšího období pomocí nového plánu na zlepšení efektivnosti. Siemens očekává, že zisk v hlavních divizích (průmysl, energetika, zdravotnictví) přesáhne letos 7,5 mld. EUR, které firma dosáhla loni. Společnost těží z výrazného snižování nákladů (propouštění) a také oživení poptávky po automati-zovaných strojích do továren. V rámci nového plánu se bude soustředit i na růst společnosti, zatímco stávající plán byl určen na zlepšení provozních marží firmy.

- 24/6 Podle finančního ředitele největší německé banky Deutsche Bank AG (DBK) Stefana Krause dosáhne banka v roce 2011 svých vytyčených cílů. Na roadshow pro investory v Singapuru zároveň Krause uvedl, že banka disponuje dostatečným kapitálem.

- 24/6 Akcie výrobce chemikálií BASF (BAS) obdržely zvýšené doporučení od Nomury na "buy" z předchozího "neutral". Cílová cena byla zvýšena na 63 EUR z předchozích 58 EUR. Impulsem ke zlepšení pohledu na firmu byla podle Nomury oznámená akvizice Cognis a akcie BASF podle brokera představují nejatraktivnější ocenění mezi výrobci chemikálií v západní Evropě.

- 25/6 Preferenční akcie Volkswagenu (VOW3) a Daimler (DAI) mají nové doporučení "neutral" oproti předchozímu "koupit" od UBS. Podle analytiků není tržní ohodnocení automobilek vysoké, ale obávají se vysokých cílů a rostoucích rizik zpomalení v Číně a Brazílii.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,021 550,6116:15:17
RMnahoru+0,35459,4016:59:10
DJIAnahoru+0,3037 890,0320:51:53
NASDAQdolu-2,1615 264,6520:51:51
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3617:50:00


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz