Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Úterý 16.4.2024 12:10
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Události prvního týdne roku 2011

Zpravodajství

Události prvního týdne roku 2011

11.01.2011 06:00:00 | Fio banka

Česká republika - Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna %
PX1224,801243,30+1,55

Komentář k vývoji indexu
Pražská burza zahájila rok 2011 úspěšně a navázala tak na růsty ze závěru loňského roku. Index PX posílil ve třech seancích a celkově si připsal 1,55 %. Částečně se zvedla i likvidita. Výkonnost titulů byla však značně odlišná, když trhu dominovaly energetické tituly. NWR (12,7 %) pokračovalo ve své spanilé jízdě a titul se dostal nad hranici 300 Kč. Záplavy v Austrálii způsobují značné problémy tamním těžařům, což ovlivňovalo cenu uhlí na světovém trhu. Dařilo se i akciím ČEZu (+7,15 %), které v závěru roku zaostávaly za trhem. Cena elektřiny na německé trhu pokračovala v úvodu roku v růstu, což se pozitivně projevilo i u akcií ČEZu. Necelá 2 % přidaly rovněž akcie Telefónica O2. V negativním teritoriu se naopak pohybovaly bankovní tituly, které korigovaly své zisky ze závěru roku. Problémy zadlužených státu se pomalu na začátku roku opět dostávají do popředí a nervozita v bankovním sektoru se bude nadále asi zvyšovat. Erste Bank oslabila o 3,5 %, Komerční banka ztratila 2 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne
Průmyslová výroba v listopadu meziročně vzrostla o 15,9 % po říjnovém zvýšení o 6,9 %. Meziměsíčně došlo po sezónním očištění včetně počtu pracovních dnů k růstu o 2 %. Roční změna o téměř 16 % je výrazně lepším číslem, než očekával trh. Nejvíce se na posílení podílela výroba motorových vozidel.

Vrchní ředitelka Eva Zamrazilová hlasovala na prosincovém zasedání bankovní rady ČNB potřetí v řadě pro zvýšení sazeb o 0,25 %. Byla však v tomto bodě osamocena, dalších 6 přítomných členů bylo pro zachování stávající úrovně.

Vývoj titulů na domácím trhu

CME
6/1 Generální ředitel mediální společnost CME Adrian Sarbu prodal dalších 100.000 ks akcií společnosti. Prodej realizovala společnost, kterou Sarbu ovládá a která podle vyjádření potřebovala prostředky pro financování. Sarbu nadále drží přímo 700 tis. a nepřímo dalších 2 mil. ks akcií.

ČEZ
4/1 CEZ definitivně opustil projekt na dostavbu dvou bloků rumunské jaderné elektrárny Cernavoda. Podíl ve výši 9,15 % ČEZ přenechal za nominální hodnotu rumunské státní společnosti, která drží v projektu majoritu.

6/1 ČEZ koupil v Rumunsku malou soustavu 4 vodních elektráren. Celkový výkon soustavy dosahuje 18 megawattů. Cena transakce nebyla zveřejněna.

Erste Bank
4/1 Česká spořitelna, dceřiná společnost rakouské Erste Bank, propustí v prvním kvartále až 550 zaměstnanců, což představuje zhruba 5 % z celkového počtu. Podle představitelů banky je cílem eliminovat pracovní místa, která dlouhodobě nemají dostatečnou efektivitu nebo se ukázala jako nadbytečná. 5/1 Fio banka začala pokrývat Erste Bank s úvodním doporučením „koupit“ a cílovou cenou 1026 Kč.

Orco Preperty Group
4/1 Šéf developerské firmy Orco Jean- Francois Ott byl v Chorvatsku zadržen policií a předveden k výslechu. Orco v Chorvatsku má projekt Suncani Hvar, ve kterém drží 55,6 %. Podíl ve výši 31,8 % drží státní privatizační fond. Mezi vedením Orca a státem panují neshody.

Co se stane - očekávané události
10/1 Inflace, Nezaměstnanost 11/1 Maloobchodní tržby

USA - Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

IndexMinulý týdenTento týdenZměna %
DJ11 57811 675+0,84

Komentář k vývoji indexu
Americké akciové trhy vstoupily do nového roku pravou nohou a připsaly si 6. růstový týden v řadě, což je nejdelší růstová série od loňského dubna. Z ekonomiky pokračoval příliv pozitivních dat, který podporuje pokračující apetit po rizikovějších aktivech směrem od dluhopisů. Nic na tom nezměnila ani ostře sledovaná data z US trhu práce, kde byly v průběhu týdne upravovány odhady. I když páteční data o počtu vytvořených míst zaostala za očekáváním, nezaměstnanost se snížila na 9,4 %. Páteční vystoupení šéfa FEDu před rozpočtovým výborem US senátu pak vyznělo vesměs pozitivně, když Bernanke zmínil patrné zlepšení US ekonomiky, avšak uklidnil trhy, že to nic nemění na politice centrální banky. Tahounem trhu byly především technologické tituly, které reagovaly na pozitivní novinky z technologického veletrhu v Las Pegas, přičemž nejvíce z toho dokázaly vytěžit akcie výrobce polovodičů Nvidia (+30 %), když Microsoft oznámil, že jeho další verze OS Windows poběží na čipech, které bude vyrábět právě Nvidia. Vypořádání sporů mezi Bank of America a hypotéčními agenturami Fannie Mae a Freddie Mac zvedlo akcie největší US banky o 6,8 %. Pozitivní nálada se vyhnula komoditám, které tížila lepšící se nálada na akciích i posilují dolar.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne
Zaměstnanost v soukromém sektoru mimo zemědělství (dle metodiky ADS) v prosinci vzrostla o 297 tis. oproti odhadu 100 tis. a hodnotě 93 tis. z předchozího období.

Američtí zaměstnavatelé v soukromém sektoru vytvořili v prosinci 113 tisíc nových pracovních míst, přičemž analytici očekávali růst ve výši 178 tisíc a revize pro předchozí měsíc ukázala růst o 79 tisíc. Celková zaměstnanost mimo zemědělských sektor se ve veřejném a soukromém sektoru zvýšila o 103 tisíc zaměstnanců. Míra nezaměstnanosti se v listopadu snížila na úroveň 9,4 %, přičemž analytici odhadovali pokles jen na hodnotu 9,7 %.

Co se stane - očekávané události
12/1 Béžová kniha FEDu

13/1 Obchodní bilance (Listopad)

14/1 Index spotřebitelských cen (Prosinec)

14/1 Maloobchodní tržby (Prosinec)

14/1 Spotřebitelská důvěra Michig. Univ. (Leden)

US výsledková sezóna za 4Q 2010 – 10/1 Alcoa, 13/1 Intel, 14/1 J.P. MorganChase

Vývoj titulů na amerických trzích
3/1 Barclays Capital snižuje cílovou cenu pro společnost Boeing z 87 USD na 80 USD. Doporučení zůstalo „overweight". Důvodem pro snížení cílové ceny bylo zpoždění dodávky prvního modelu 787.

3/1 Piper Jaffray snižuje doporučení pro společnost Intel z „overweight“ na „neutral“. Cílovou cenu snižuje z 25,00 USD na 21,50 USD.

4/1 Americká technologická společnost Motorola (MOT) podstoupí rozdělení na dvě části. Jedná se o následek a vyvrcholení postupné diverzifikace produktů společnosti, která byla zahájena v roce 2008. Cílem je rozdělit koncern na dvě nezávislé společnosti, z nichž jedna se soustředí na produkty pro spotřebitele, jako jsou mobilní telefony a set-top boxy, zatímco druhá bude mít na starosti zakázky od vlády a velkých společností, jako jsou například dodávky policejních rádií či čteček čárových kódů. Nové společnosti se budou jmenovat Motorola Mobility a Motorola Solutions.

5/1 Technologická společnost Qualcomm (QCOM) zabývající se produkty a službami v oblasti bezdrátové technologie dotáhla do zdárného konce akvizici výrobce čipů a elektronických zařízení Atheros Communications (ATHR). Celková hodnota transakce činí 3,5 mld. USD. Nabídnutá cena za akcii, 45 USD, zahrnuje prémii ve výši zhruba 22 % oproti úterní ceně na trhu, která činila 37 USD.

5/1 Technologické odvětví zřejmě čeká rozpad dlouhodobého obchodního partnerství mezi giganty Microsoft (MSFT) a Intel (INTC). Důvodem jsou rozcházející se zájmy společností. O postupném uvolňování korporátního svazku nejlépe svědčí skutečnost, že budoucí verze operačního systému Windows bude používat mikroprocesory navržené společností ARM (ARMH), která patří mezi hlavní konkurenty Intelu. Za rozkolem stojí mimo jiné i rychle rostoucí trh tabletů/smartphones a úspěch iPadu od společnosti Apple (APPL), na který ani jedna ze společností nedokázala uspokojivě zareagovat.

6/1 Monsanto ohlásilo upravený čistý zisk na akcii za 1Q FY 2011 ve výši 0,02 USD na akcii, čímž překonalo odhady analytiků 0,01 USD na akcii. Prodeje společnosti rostly o 7,8 % na 1,83 mld. USD z 1,7 mld. USD při očekávání 1,79 mld. USD. Společnosti se dařilo především díky růstu prodejů geneticky upravené kukuřice a sóji.

Německo - Vývoj indexu DAX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna %
DAX6 9146 948+0,49

Komentář k vývoji indexu
Evropské akciové indexy kopírovaly vývoj v zámoří a první obchodní týden letošního roku si připsaly zisky. Impulsem pro růst byly povzbudivá ekonomická data napříč Evropou a ze zámoří. Problémy zadlužených evropských zemí na periferii se zdají být odsunuty alespoň na čas na druhou kolej, avšak nové rekordy CDS na dluhopisy PIIGS a nedávného nováčka mezi nimi (Belgie) dávají tušit, že opatrnost zůstává na místě. Index DAX mírně zaostal za dalšími západními trhy a posílil pouze o 0,5 %. Dařilo se především akciím automobilových výrobců, když Daimler posílil o 7,5 % a Volkswagen o 5,3 %. Skokanem týdne však byly akcie Porsche, které vzrostly o 17 % poté, co US soud zamítl 2 žaloby, které se domáhaly náhrady za to, že výrobce luxusních vozů uvedl investory v omyl během své akvizice akcií Volkswagenu v roce 2008. Nejvíce oslabily akcie výrobců chemikálií BASF (-4,4 %) a průmyslových plynů Linde (-3,4 %).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne
Sezónně očištěná nezaměstnanost dosáhla v prosinci 7,5 % v souladu s odhadem i hodnotou z předchozího období, které taktéž činily 7,5 %.

Index nákupních manažerů ve službách dosáhl v prosinci 59,2 b. oproti odhadu 58,3 b.

Počet průmyslových objednávek v Německu v listopadu vzrostl meziročně bez sezónního očištění o 20,6 % při očekávaném růstu o 15,9 %.

Maloobchodní tržby v Německu v listopadu meziměsíčně poklesly o 2,4 % při očekávaném růstu o 1,0 %. Meziročně vzrostly pouze o 2,0 %, když se očekával růst o 3,0 %. Předchozí růst o 2,3 % m/m byl revidován na 0,1 %.

Vývoj titulů na německém trhu

4/1 Zdravotnická společnost Fresenius Medical Care (FME) poskytující produkty a služby v oblasti dialýzy ledvin kupuje Euromedic International. Cena transakce činí 485 mil. EUR. Vzhledem k tomu, že Euromedic International je vedoucím hráčem na trhu dialýzy ve střední Evropě, je motivace Freseniu více než jasná. Základem růstové strategie firmy je expanze ve východní Evropě a akvizice je prvním krokem v její realizaci.

4/1 Španělská stavební společnost ACS má již pod kontrolou více než 30 % německého konkurenta Hochtief (HOT) a dle německého práva má tak volnou cestu k získání majoritního podílu, aniž by na to musela upozorňovat ostatní akcionáře. ACS již dříve dala najevo, že má zájem o více než 50 % akcií.

5/1 Akcie německého výrobce kosmetiky Beiersdorf (BEI) během dne výrazně posilovaly. Za nákupní horečkou stojí zvěsti o tom, že americký konkurent Procter & Gamble (PG) uvažuje o koupi podílu v Beiersdorfu. Někteří analytici jsou však skeptičtí ohledně reakce vlastníků, kteří prý s největší pravděpodobností na žádnou nabídku o koupi nepřistoupí.

6/1 AlphaValue zvyšuje doporučení pro prioritní akcie německé automobilky Volkswagen z „prodat“ na „redukovat“. Šestiměsíční cílová cena činí 118 EUR.

7/1 Divize luxusních vozů Audi spadající pod automobilový koncern Volkswagen (VOW3) zaznamenala v roce 2010 historicky rekordní prodej svých vozů. Počet prodaných automobilů meziročně vzrostl o 15 % na 1,09 milionu. Nejlépe se německé značce dařilo v Číně, kde prodej vzrostl o celých 43 % a také v USA, kde nárůst činil 23 %. Vedení společnosti věří, že rostoucí čínský trh společnosti v tomto roce pomůže k dosažení dalšího prodejního rekordu. Audi má za cíl do roku 2015 sesadit BMW (BMW) z pozice největšího výrobce luxusních vozů. Během této doby má v plánu po celém světě (s výjimkou Číny) realizaci investic v celkové hodnotě 11,6 mld. EUR.

7/1 Technologický gigant Siemens (SIE) se dočkal vyšších cílových cen. JPMorgan ji zvýšila na 112 EUR ze 104 EUR při nezměněném doporučení „overweight". Sanford C. Bernstein & Co ji zvýšila na 86 EUR z 81 EUR při doporučení „market perform".

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

16.04.2024Ústí nad Labem
17.04.2024Liberec
17.04.2024Jihlava
18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň


Zajímavé vzestupy

COLHO140,00+7,69
JUV50,00+6,38
FIXZO159,00+4,61
BEZVA710,00+2,90
SHELL878,00+2,09

Zajímavé poklesy

MOL140,60-24,41
PKO345,10-2,46
NLOK504,00-2,14
PRIUA900,00-1,64
CTP410,20-1,35

Kurzovní lístek

EURnahoru25,325+0,01
HUFnahoru6,424+0,61
JPYnahoru15,439+0,58
PLNnahoru5,898+0,80
USDnahoru23,768+0,05

demo-e-broker

Indexy

16.04.2024
Graf - PX

PXdolu-0,951 542,8212:05:56
RMdolu-1,44453,9512:05:34
DJIAdolu-0,6637 732,5015.04.24
NASDAQdolu-1,7615 891,2015.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-1,3717 778,7311:48:58


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz