Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 1:09
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Akcie, komodity, indexy - květen 2011

Zpravodajství

Akcie, komodity, indexy - květen 2011

06.06.2011 13:00:00 | Fio banka

Souhrn
Květen roku 2011 se pro riziková aktiva nevyvíjel příliš dobře, neboť většina akciových trhů se znehodnotila a komoditám se taktéž nedařilo. Důvodem pro oslabení rizikových aktiv byly horší makrodata přicházející jak z USA, tak i z eurozóny, navíc situace kolem Řecka se dále vyhrotila z důvodu neochoty Řeků přistoupit na úsporné balíčky a privatizaci státního majetku. Pokles akciových trhů odstartovaly výprodeje na komoditním trhu, které táhly dolů především těžařské a energetické tituly. Na korekci komoditního trhu se podepsala i posilující americká měna. Nejvíce za sledované období znehodnotil maďarský akciový index BUX, který poklesl o 3,25 % následován německým akciovým indexem DAX, který si odepsal 2,94 %, přičemž americký širší akciový index S&P 500 si odepsal 1,35 %. Z méně rozvinutých trhů se dařilo jen polskému indexu WIG, který se zhodnotil o 0,03 %. Index pražské burzy PX ve sledovaném období ztratil 0,96 %.

Vývoj indexu březen 2011

Komodity
Posilující dolar, vysoké ceny komodit a horší makrodata z USA a eurozóny se promítly do tvrdého poklesu spotové ceny americké ropy WTI, která poklesla o 9,86 %. Investice do zlata by se investorům na začátku dubna nevyplatila, neboť daná komodita oslabila o 0,83 % na 1536,3 USD za trojskou unci.

Vyspělé trhy
Americký širší index S&P 500 za sledované období z výše uvedených důvodů oslabil, na druhé straně se dařilo americkým státním dluhopisům, jejichž výnosy se v případě desetiletých dluhopisů dostaly v prvním červnovém dnu pod 3 %. Investoři si mohli mnout ruce v případě upsání akcií sociální sítě LinkedIn, která během čtvrtečního otevření vystřelila až k 120 USD, což při upisovací ceně 45 USD znamenalo zisk až 166 %. Evropský širší akciový index DJ STOXX 600 poklesl méně než jeho americký protějšek. Předstihové indikátory z ekonomiky eurozóny zatím ukazují na zpomalení hospodářského růstu v nadcházejících měsících. Na druhé straně velká trojka EU, MMF, ECB se dohadují na pomoci Řecku, která bude spočívat v další finanční pomoci, přičemž investorům může být nabídnut preferenční status, vyšší kupónové platby nebo i kolaterál výměnou za nákup nových dluhopisů s delší splatností, které nahradí stávající řecké dluhopisy se splatností 2012 až 2014.

Český trh
Celkový objem akciových obchodů na Burze cenných papírů Praha dosáhl v květnu výše 30,4 mld. Kč, což představuje zhruba stejný objem ve srovnání s předchozím měsícem. Pražská burza si v květnu letošního roku odepsala 0,96 %.

Podle představitelů Slovenské jaderné agentury nezačne nová zvažovaná jaderná elektrárna v Jaslovských Bohunicích dodávat do sítě elektřinu dříve než v roce 2025. Na společném projektu se podílí ČEZ se slovenskou státní energetickou firmou JAVYS. Studie proveditelnosti, která rozhodne o pokračování celého projektu bude hotová příští rok. ČEZ v pátek zahájil plánovanou odstávku druhého bloku jaderné elektrárny Temelín z důvodu pravidelné údržby spojené s přechodem na nové palivo. Odstávka by měla trvat 48 dnů. ČEZ ohlásila výsledky za 1Q 2011, které pozitivně překonaly očekávání trhu a to na všech úrovních. Výnosy vzrostly o 5,6% na 56,8 miliardy korun, zatímco trh odhadoval 52,98 mld. Kč (naše odhady 54,89 mld.Kč). Provozní zisk na úrovni EBITDA v prvním čtvrtletí poklesl o 3% na 26,6 mld. Kč (očekávání 26,25 mld. Kč) a čistý zisk se v meziročním porovnání snížil o 1,7% na 17,2 miliardy korun. Hlavní příčinnou poklesu ziskovosti byly nižší prodejní ceny elektřiny společně s uvalenými daněmi na darované emisní povoleny a solární elektrárny. Negativní vlivy byly kompenzovány vyšší výrobou v jaderných elektrárnách a větrné elektrárně v Rumunsku, vyšší prodeje elektřiny a úsporná opatření v Albánii. Pozitivně se projevil také nárůst výroby ve fotovoltaických elektrárnách. Společnost podle očekávání ponechala výhled pro rok 2011 na stejné úrovni, dosažení EBITDA 84,8 mld. Kč a čistý zisk na úrovni 40,1 mld. Kč. Série povýsledkových změn v doporučení u ČEZu: BNP Paribas zvyšuje cílovou cenu na 1120 Kč z předchozích 1040 Kč. Doporučení ponecháno na „outperform"; J.P.Morgan zvyšuje cílovou cenu na 1050 Kč ze 900 Kč. Doporučení zůstává nezměněno na „neutral." ; Commerzbank zvyšuje doporučení na „přidat" z původního „redukovat", cílovou cenu zvyšuje na 1023 Kč z 947 Kč. Akcie ČEZu si za květen připsaly 0,53 %.

Morgan Stanley zvýšila cílovou cenu pro Erste bank na 37 EUR z původních 30,50 EUR. Goldman Sachs zvýšila cílovou cenu pro akcie Erste bank na 47 EUR, doporučení „buy“ bylo potvrzeno. Vedení Erste bank plánuje splatit vládní pomoc do konce června, když CEO Treichl chce urychlit jednání s ministerstvem financí. Akcie Erste bank zhodnotily za květen o 1,82 % na rozdíl od akcií Komerční banky, které si odepsaly 5,44 %. Hospodářské výsledky Komerční banky za 1Q 2011 dopadly hůře než konsensuální odhad analytiků a to jak na úrovni výnosů, tak i čistého zisku. Zklamáním byl jednak mezikvartální pokles objemu vkladů a propad objemu úvěrů, což se negativně projevilo na čistých úrokových výnosech, přestože úroková marže zůstala stabilní. Nižší než odhadované výnosy společnosti byly způsobeny převážně poklesem objemu vkladů a úvěrů v korporátním segmentu, přičemž byl zaznamenán silný propad čistého úrokového zisku z depozit, neboť klienti přesouvali své peněžní prostředky do termínovaných vkladů. Čisté poplatky a provize mezikvartálně poklesly z důvodu intenzivní konkurence a vyšších poplatků placeným externím prodejcům hypotečních úvěrů. Příjemným překvapením se stala tvorba rezerv a opravných položek ke ztrátám z úvěrů, která dramaticky poklesla, což značí o zlepšující se kvalitě úvěrového portfolia. Čistý zisk 3,38 mld. Kč při očekávání 3,44 mld. Kč. Provozní výnosy stagnovaly na 7,97 mld. Kč při očekávání 8,25 mld. Kč.

Generální ředitel mediální skupiny CME, Adrian Sarbu, prodal 50 tis. kusů akcií společnosti v celkové hodnotě 1,1 mil. USD. Sarbu dále drží 2.552.000 akcií CETV. Akcie CME si připsaly za sledované období 0,32 %.

Developerská společnosti ORCO zveřejnila výsledky za první čtvrtletí roku 2011.Tržby dosáhly 39,2 mil. EUR a prošly tak výrazným meziročním poklesem. V prvním kvartálu minulého roku dosáhly 51,5 mil. EUR. Konečný hospodářský výsledek dopadl lépe. Čistá ztráta se snížila na 4,37 mil. EUR, zatímco před rokem dosahovala 20,97 mil. EUR. Na lepším výsledku se podílely nižší úrokové náklady a přecenění finančních derivátů, které firma drží. Společnost zároveň snížila dolní hranici odhadu tržeb na rok 2011, očekává tak tržby ve výši 340 až 370 mil. EUR oproti předchozím 350 až 370 mil. EUR. Akcie společnosti Orco si připsaly v květnu 0,41 %.


Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za květen 2011

Hospodářské výsledky FORTUNY za první kvartál 2011 dopadly lépe než konsensuální odhad analytiků a to jak na úrovni přijatých sázek, hrubých výher, tak i provozního zisku EBITDA. Na růstu se nejvíce podílely trhy v České republice a na Slovensku, ze segmentů vykázalo největší dynamiku sázení přes internet. Hrubé výhry dosáhly za první čtvrtletí roku 26,5 mil. EUR, což je o 19,5 % více (ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2010) a provozní zisk EBITDA vzrostl o 43,9 % meziročně na 8,4 mil. EUR. Na nárůstu položky EBITDA za 1Q 2011 v porovnání s prvním čtvrtletím loňského roku měly vliv i nižší provozní náklady, zejména v oblasti řízení pobočkové sítě. Vedení plánuje spustit svou loterii v červenci na zhruba tisícovce terminálů. Do konce roku by se měl počet dostat na 3000. Akcionáři společnosti Fortuna schválili na VH navrženou dividendu za rok 2010 ve výši 0,3 EUR. Společnost tak vyplatí 90% konsolidovaného čistého zisku za minulý rok, což je v souladu s dividendovou politikou společnosti rozdělovat akcionářům 70 – 100% konsolidovaného zisku z pokračujících operací. Rozhodným dnem bude 8. červen, výplata se uskuteční 24. června. Předseda dozorčí rady Fortuny Jozef Janov uvedl, že vidí v následujících kvartálech silný potenciál k růstu, a to zejména díky spuštění loterijního projektu a vývoji sázení online v Polsku. Akcie společnosti zhodnotily za sledované období o rekordních 22,82 %.

Telekomunikační operátor přistoupil ke změně názvu společnosti, když nově bude užívat název Telefónica Czech Republic, a.s. Z názvu bylo vypuštěno označení O2, firma však bude nadále značku O2 v plném rozsahu využívat ve vztahu ke klientům. Erste bank snížila doporučení pro akcie telekomunikační firmy Telefónica ČR na „držet“ z původního „akumulovat“. Cílová cena je stanovena na 450 Kč. Telefónica O2 vykázala v 1Q meziročně pokles čistého zisku o 13,5%, když pokračoval úbytek výnosů z hlasových služeb pod tlakem regulátorů a silné konkurence. Čistý zisk dosáhl 1,74 mld. Kč a mírně překonal odhady trhů. Celkové výnosy naopak mírně zaostaly s celkovou výší 12,89 mld. Kč. Provozní výsledek OIBDA poklesl o 5% na 5,05 mld. Kč. Vedení potvrdilo výhled pro letošní rok, když nadále očekává pokles upraveného zisku OIBDA o 1-5%. Akcie Telefónica si odepsaly v květnu 1,67 %.

Pojišťovací skupina VIG vykázala za 1Q růst zisku před zdaněním o 7% a podle vedení se společnost nachází na cestě k dosažení celoročního cíle (růst zisku před zdaněním o 10%). Hrubé předepsané pojistné vzrostlo meziročně o 8% na 2,6 mld. EUR. Čistý zisk společnosti dosáhl 109,1 mil. EUR. Akcie VIG znehodnotily ve sledovaném období o 0,98 %.

Výrobce netkaných textilií společnost Pegas Nonwovens vykázal výsledky za 1Q bez výraznějšího překvapení v rámci odhadů trhu. Provozní zisk EBITDA poklesl o necelých 7% na 8,26 mil. EUR kvůli vyšším cenám vstupních polymérů. Čistý zisk, který je u společnosti výrazněji ovlivňován kurzovými pohyby, poklesl o 17% na 6,38 mil. EUR. Výsledky za 2Q budou ještě ovlivněny vyšší cenou polymerů. Generální ředitel Řezáč očekává celoroční výsledek na úrovni EBITDA v dolním pásmu odhadovaného růstu o 2-7%. Akcie společnosti si odepsaly v květnu 0,22 %.

Podle finančního ředitele tabákové společnost Daniela Gorgona se Philip Morris ČR vrátí ke své obvyklé dividendové politice, kdy vyplácí celý nekonsolidovaný zisk. Letošní dividendu, která byla navýšena o nerozdělený zisk z minulých let, lze tak považovat za výjimečnou. Tabáková firma Philip Morris ČR vykázala v 1Q meziroční pokles výnosů o 0,8%. Tržby bez spotřební daně a DPH poklesly na 2,49 mld. Kč. Prodeje v ČR klesly o 9,3%, prodeje na Slovensku propadly o 12,8%. Naproti tomu objem exportu vzrostl o 4,2%. Akcie PM ČR vzrostly v květnu o 1,29 %.

Prodeje KIT Digital v 1Q 2011 zaznamenaly meziroční růst o 98 % na 34,5 ml. USD, z pohledu organického růstu se jednalo o 38 %. Analytici očekávali mírně vyšší hodnotu 34,9 ml. USD. Společnost vykázala čistou ztrátu 12,5 mil. USD, ve stejném období minulého roku našli investoři na výkazu čistou ztrátu 18,4 ml. USD. V souvislosti s ukončením restrukturalizace firmy (především pak akvizičních aktivit) očekává společnost snížení nákladů již v příštím, hlavně pak ve třetím kvartále tohoto roku. Výsledky tohoto kvartálu byly výrazně ovlivněny rychlejším započítáním nákladů na integraci akvizic, které se promítnou i do druhého kvartálu. KIT Digital bude obstarávat video platformu pro sdružení čínských televizí China United Television. Hodnota transakce nebyla zveřejněna, podle představitelů firmy KitD se však jedná o transakci, která má potenciál stát se největší v historii firmy. KIT Digital navázal spolupráci se společností Voice of America, která je ve vlastnictví vlády USA a vysílá na 1400 rozhlasových a televizních stanicích ve více jak 38 státech světa. Akcie KIT si v květnu připsaly 12,43 %.

Prodejce ojetých automobilů AAA Auto zaznamenal v dubnu meziroční nárůst prodejů o více jak 7%. Celkově bylo prodáno 3824 vozidel. Společnost AAA Auto oznámila zvýšení čistého zisku za první kvartál o 45 % na 0,7 mil. EUR. Tržby společnosti vzrostly meziročně dokonce o 61 % na 63,3 mil. EUR. Důvodem byl vyšší objem prodejů i růst průměrné ceny vozů. Prodejce ojetých automobilů přiznal, že v dubnu a květnu prodeje zpomalily a zrevidoval výhled letošního růstu prodejů z předchozích 10 % na aktuálních 5 %. Akcie AAA Auto si v květnu odepsaly 3,12 %.

Developer ECM ohlásil za 1Q čistou ztrátu ve výši 12,4 mil. EUR. Celkový kapitál se nadále propadl do většího záporu a dosáhnul -85,1 mil. EUR. Kromě již podaného insolventního návrhu ze strany České spořitelny přistoupilo vedení ECM k vlastnímu návrhu na insolvenci. Městský soud v Praze rozhodl o úpadku developerské firmy ECM. Soud vyzval věřitele ECM, aby přihlásili své pohledávky do 30 dnů. Akcie ECM si v květnu odepsaly 13,64 %.

Těžařská společnost NWR ohlásila za 1Q výrazně nižší čistý zisk než očekával trh, když společnost měla vyšší náklady na těžbu a vyšší finanční náklady. Zisk dosáhl 3 mil. EUR po ztrátě 14 mil. EUR v loňském roce. Provozní zisk na úrovni EBITDA meziročně posílil o 42% na 82 mil. EUR, výnosy vzrostly na 385 mil. EUR. Společnost potvrdila cíl letošní těžby na úrovni 11 mil. tun uhlí a výroby 8

Autor: David Brzek

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - WIG20

PXnahoru+0,181 550,3418.04.24
RMnahoru+0,50457,8118.04.24
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5018.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4018.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz