Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 7:24
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Mobius: Průkopníci na Frontier markets

Zpravodajství

Mobius: Průkopníci na Frontier markets

27.01.2012 06:51:00 | Penizenavic.cz

Když jsem v osmdesátých letech minulého století začínal s investováním, byly rozvíjející se trhy (emerging markets) považovány za doplňkovou či přímo exotickou investici. Dnes jsou však tyto země investorům velmi dobře známy, a čím dál tím více z nich je také zahrnuje v rámci diverzifikace do svého portfolia. Rozvíjející se země však nejsou homogenní zónou. V této skupině ekonomik se nachází i ty označované jako „frontier markets“, které se podle nás v nedávné minulosti nadechly k výrazným růstům.

Frontier markets, jak již naznačuje jejich název, by mohly být popsány také jako „nové či mladší rozvíjející se trhy“ rozprostírající se napříč Asií, Afrikou, Evropou a Jižní Amerikou,které jsou často v ranější fázi ekonomického vývoje než větší rozvíjející se trhy, mnoho z těchto zemí se také teprve nedávno otevřelo zahraničním investicím. To je právě také argument pro potenciál vysokého růstu, stejně jako fakt, že současná globální volatilita povzbuzuje mnoho investorů k posunutí svých obzorů, což může znamenat právě investice do těchto zemí.

Věříme, že transformace mnoha frontier markets ke statutu rozvíjejících se zemí otevírá nové investiční příležitosti. Investoři však musí mít stále na paměti, že rizika spojená s investováním na frontier markets jsou dokonce ještě vyšší než ta spojená s investicemi v rozvíjejících se zemích. Zásadní ingrediencí pro rychlý a udržitelný růst soukromého sektoru je přístup ke kapitálovému trhu, to však bylo ještě do nedávna nemožné kvůli politické nestabilitě, jak se však tyto země posouvají vpřed, činí jejich vlády kroky nezbytné pro zvýšení stability v zemi a podporu stabilního růstu. Tato opaření pak dělají frontier markets z dlouhodobého hlediska zajímavými investicemi s vysokým potencionálem.

V tomto příspěvku jsem se požádal své kolegy Johana Meyera (Senior Vice President of Equity Analysis pro oblast subsaharské Afriky) a Clause Borna (Senior Vice President pro oblast Latinské Ameriky), aby se s námi podělili o své názory na africké a jihoamerické frontier Markets

Johan Meyer – Afrika

Některé africké frontier markets se zdají být potencionálními kandidáty na členy skupiny tzv. druhé generace rozvíjejících se trhů. V těchto zemích již také můžeme pozorovat příchod prvních investorů spojený s růstem soukromého sektoru a otevřením zdejších finančních trhů. Podobnou situaci jsme přitom mohli v osmdesátých letech pozorovat v případě dnešních rozvíjejících se trhů.

Afrika je velmi zajímavý kontinent, který však bohužel není investorům příliš známý. Tento kontinent přitom disponuje miliardou obyvatel a velkými zeměmi jako jsou například Nigérie s více jak 150 miliony obyvatel. Konkrétně Nigérie vykazovala v uplynulých deseti letech průměrný roční růst na úrovni 7 % - 8 %, čímž se také dostala do společnosti deseti nejrychleji rostoucích ekonomik světa.

Nigérie je však zároveň zemí s poddimenzovaným energetickým průmyslem, kdy je většina elektrické energie vyráběna pomocí dieselových generátorů. Určitě si pak dokážete představit zátěž, kterou to klade na obyvatele, jednotlivé společnosti a vlastně i celý průmysl. Zároveň je tu však potenciál, který tento nedostatek infrastruktury skýtá. Je s podivem, že i přes tyto problémy dokáže nigerijská ekonomika vykazovat takové růsty.

Africký kontinent však disponuje i dalšími obzvláště zajímavými zeměmi. Jednou z nich je Keňa, země disponující strategický výhodnou polohou na východním pobřeží kontinentu, která ji činí zajímavou pro indické a čínské investice, kdy je tato země výchozí pozicí pro další zájmy těchto asijských ekonomik v Africe. Četné základny, využívané k operacím na zbytku kontinentu, tu má i Organizace spojených národů.

Afrika je však domovem i zemí jako je například Zimbabwe. Bývalá britská kolonie, jejíž ekonomika se, i přes nedávné významné pokroky, stále nachází v křeči, ze které ji mohou pomoci pouze významné změny na politické scéně.

Claus Born – Latinská Amerika

Přesuňme se nyní na naší exkurzi po frontier markets na druhou stranu Atlantiku, určitě to bude stát za to. Zdejší frontier markets totiž také, tak jak činí ekonomické pokroky, přitahují zájem investorů. Nemusí se pak jednat o země velikosti jako je například Brazílie, písmeno „B“ ve velmi dobře známém uskupení BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína). Je to však například Brazílie a její ekonomický růst, co napomáhá růstu zdejších frontier markets Ty mimochodem díky opatrné finanční politice vyvázly relativně bez újmy z úvěrové krize, která nyní obchází některé vyspělé ekonomiky. Tyto země pak mají navíc možnost profitovat z pokračujícího růstu poptávky po nerostném bohatství.

Podíváme-li se napříč kontinentem, počínaje právě Brazílií, zdejší největší ekonomikou, uvidíme dramatický pokrok v oblasti objevování nových ropných nalezišť, což je zároveň „disciplína“, která dává tušit zajímavé investiční příležitosti. Brazílie však není jedinou zemí, u které můžeme pozorovat pokroky. Další zajímavou destinací je například Peru, již více jak dvě dekády ekonomicky stabilní země s obrovskými zásobami nerostných surovin jakými jsou například měď a zlato. Zdejší těžební sektor absorboval v uplynulých letech obrovské množství investic, z čehož profitovali i samotní spotřebitelé. Navštěvujete-li Peru každý rok, můžete na vlastní oči pozorovat neustálé pokroky, která tato země činí.

Další zajímavou zemí je Panama, kde jsou v plném proudu práce na rozšíření zdejšího průplavu. Tato země má strategicky významnou polohu mezi Severní a Jižní Amerikou, což z ní činí hlavní uzel spojující tyto kontinenty. Z výhodné geografické polohy přitom neprofitují jen společnosti navázané na průplav, ale také třeba na leteckou dopravu. Další vývoj v Panamě se tedy zdá být přinejmenším zajímavý.

V našem přesvědčení o potencionálu frontier markets nás utvrzují následující tři důvody

Růstový potencionál – silný ekonomický růst lze pozorovat v celé řadě zemí patřící do skupiny frontier markets. podíváte-li se na přehled deseti nejrychleji rostoucích ekonomik za uplynulou dekádu, uvidíte zde kromě Číny pouze zástupce z frontier markets.

Valuace – ocenění aktiv na frontier markets je pro investory přinejmenším zajímavý.

Kolerace – podíváte-li se na historickou korelaci mezi frontier markets a rozvíjejícími se trhy či vyspělými ekonomiky, tak zjistíte, že je ve skutečnosti nízká. Vývoj například v Argentině má tedy jen velmi malý dopad na to co se děje v Nigérii či Vietnamu. Frontier markets jsou tedy podle nás skupinou zemí vhodných k diverzifikaci portfolia.

Sledujte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

© Copyright 2011 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.

Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Frangklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse, http://mobius.blog.franklintempleton.com/2012/01/05/pioneering-frontier-markets/

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,181 550,3418.04.24
RMnahoru+0,50457,8118.04.24
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4018.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz