Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Čtvrtek 18.4.2024 2:35
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - středa 13.11.2013

Zpravodajství

Denní report - středa 13.11.2013

13.11.2013 22:19:00 | Fio banka
ČR: Pražská burza klesá pod hladinu 1000 bodů, SRN: Německé akcie znovu bez výrazné změny, USA: US akcie předvedly ukázkový obrat a pokořují nová maxima

Pražská burza

Očekávané události

9:00 HDP (QoQ, 3Q - předběžný), odhad: 0,5 %, předchozí: 0,5 %
9:00 HDP (YoY, 3Q - předběžný), odhad: -0,5 %, předchozí: -1,3 %

Popis trhu

Prodejní sentiment na zahraničních trzích zasáhl i pražskou burzu a index PX tak odepsal -1,76% a zastavil se těsně pod psychologickou hladinou 1000 bodů. Nedařilo se především rakouským finančním titulům, když VIG po včerejším varování ztratil -4,06% na 980 Kč a Erste Bank odepsala -3% (676 Kč), když evropské banky dnes byly nejztrátovějším sektorem. Akcie CME oslabily -3,87%, po snížení cílové ceny od Goldman Sachs na v přepočtu 34 Kč z předchozích 54 Kč. Čez včera po horších číslech dokázal umazat více jak 4% ztráty a nakonec překvapivě díky závěrečné aukci uzavřel mírně v kladném teritoriu. Dnes však už odolat nedokázal a vyklesl o -1,76% na 558 Kč. Komerční banka přerušila sérii tří poklesů v řadě a posílila o +0,47% na 4450 Kč při nejvyšším jednodenním zobchodovaném objemu u tohoto titulu za poslední rok (800 mio. Kč). Včerejší zvýšení cílové ceny pro Fortunu od analytiků Unicredit Bank na 141 Kč pomohlo i dnes k růstu a to o 1,73% nad 120 Kč. Ztráty z úvodu obchodování umazaly akcie NWR a nakonec uzavřely silnější o 3% na 27 Kč. Byla to reakce na zprávu, že vedení OKD se dohodlo s odbory na kolektivní smlouvě pro následující roky a padla tak hrozba případných stávek.

Podnikové zprávy

Telefónica

Stahujeme investiční doporučení a cílovou cenu pro společnost Telefónica Czech Republic.

http://www.fio.cz/docs/zpravodajstvi/1-komentare/cz/138965_nove_oceneni_Telefonica_listopad_2013.pdf

NWR

Těžební společnost NWR se dohodla s odbory na nové kolektivní smlouvě pro roky 2014 - 2018. Společnost to dnes zveřejnila ve své tiskové zprávě. Na základě této nové dohody by mělo v roce 2014 dojít zhruba k 8% poklesu personálních nákladů ve srovnání s rokem 2013. Tohoto poklesu by mělo být docíleno jednak 4% poklesem samotných platů a jednak zhruba 4% snížením stavu zaměstnanců (mimo plánované propouštění v souvislosti s uzavřením Dolu Paskov).

Dále mezi klíčové prvky nové kolektivní smlouvy patří to, že základní mzdové tarify zůstanou pro rok 2014 nezměněny a pro rok 2015 budou upraveny o inflaci. V dalších letech (2016 - 2018) by výše mzdových tarifů měla být dojednávána na roční bázi. Velmi důležitým ujednáním je rovněž dohoda na omezení mzdových benefitů v podobě 13. a 14. platů (konkrétně se jedná o příplatky na prázdniny a Vánoce). Doposud tyto příplatky dosahovaly zhruba poloviny měsíční mzdy (cca 15 dnů ekvivalentu mzdy), podle nové kolektivní smlouvy budou tyto příplatky tvořit cca 20 % měsíční mzdy (6 dnů ekvivalentu mzdy). Management NWR chtěl původně docílit úplného zrušení 13. a 14. platů, to se nakonec nepovedlo a musel přistoupit na kompromis, což hodnotíme jako mírné zklamání. To, že nakonec nedojde ke snížení tarifních mezd, není překvapivé, když management NWR ve svém posledním návrhu kolektivní smlouvy s korekcí tarifů nepočítal.

Celkově hodnotíme novou kolektivní smlouvu jako kompromisní řešení, vedení NWR nakonec podle našeho názoru muselo o něco ustoupit ze svých původních radikálnějších návrhů. Nicméně uzavření nové dohody znamená stabilizační prvek a odvrácení hrozby stávek, které v tomto týdnu indikovaly odbory a které by společnosti způsobovaly ztrátu. I přes dosažený kompromis očekáváme, že předpokládané snížení personálních nákladů v roce 2014 napomůže společnosti se přiblížit cílovanému snížení provozních nákladů, když NWR očekává, že na konci roku 2014 by jednotkové náklady na těžbu měly činit cca 60 EUR/t. Uzavření nové kolektivní smlouvy tak z celkového pohledu hodnotíme mírně pozitivně.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej OKK Koksovny (patřící společnosti NWR) společnosti Metalimex. Úřad to dnes oznámil na svých internetových stránkách. Schválení transakce ze strany ÚOHS je jednou ze tří podmínek, které musí být splněny, aby se mohl prodej koksovny do rukou Metalimexu uskutečnit. Věřitelé ze Smlouvy o revolvingovém úvěru již souhlas udělili před měsícem. Nyní ještě musí transakci schválit akcionáři NWR na valné hromadě, což by podle našeho názoru měla být formalita. Realizaci prodeje koksovny tak podle našeho odhadu již prakticky nic nebrání v cestě. Očekáváme tak, že prodej bude realizován ještě do konce letošního roku a že NWR ještě v průběhu 4Q 2013 vyinkasuje hotovost za tento prodej (po odečtení transakčních nákladů by to mělo být 86 mil. EUR plus dalších 7 mil. EUR, které budou vyplaceny tři měsíce po realizaci prodeje).

Schválení transakce ze strany ÚOHS jsme očekávali, dnešní zprávu tak považujeme za neutrální.

Německo

Hlavní zprávy

Eurozóna

Průmyslová produkce meziměsíčně v září (sezónně očištěno) poklesla o 0,5 % při odhadech poklesu o 0,3 %. V předchozím měsíci byl zaznamenán růst o 1,0 %.

Meziročně průmyslová produkce očištěná o počet pracovních dnů vzrostla meziročně o 1,1 % při očekávání stagnace. Předchozí hodnota -2,1 % byla revidována na -1,1 %.

Očekávané události

8:00 HDP (QoQ, 3Q - předběžný), odhad: 0,3 %, předchozí: 0,7 %
8:00 HDP (YoY, 3Q - předběžný, očištěno o počet pracovních dní), odhad: 0,6 %, předchozí: 0,5 %
8:00 HDP (YoY, 3Q - předběžný, neočištěno), odhad: 1,0 %, předchozí: 0,9 %

Eurozóna

11:00 HDP (QoQ, 3Q - předběžný), odhad: 0,1 %, předchozí: 0,3 %
11:00 HDP (YoY, 3Q - předběžný), odhad: -0,3 %, předchozí: -0,5 %

Popis trhu

Německé akcie se dnes znovu ocitly pod mírným prodejním tlakem. V závěru seance však většinu ztrát vymazaly. Index DAX končí obchodování na 9 050 bodech (-0,29%). Oslabovala hlavně Commerzbank (CBK -2,4%), Heidelberg Cement (HEI -2,3%) a Daimler (DAI -1,7%). Naopak, po výsledcích E.Onu za prvních 9 měsíců letošního roku se dařilo energetickým firmám (EOAN +2,4%, RWE +1,9%). Z opatrného růstu se těšil také Siemens (SIE +0,4%).

Podnikové zprávy

E.ON

E.On dnes ráno zveřejnil čísla hospodaření za prvních 9 měsíců svého fiskálního roku 2013. Upravený zisk na úrovni Ebitda dosáhl 7,12 miliard eur, přičemž trh očekával 7,20 miliard eur. Největší německá elektrárenská společnost utržila 89,3 miliard eur. E.On zároveň uvedl, že vidí celoroční zisk na spodní hranici pásma analytických odhadů. RWE zveřejní své výsledky za 9 měsíců současného fiskálního roku zítra. Německé utility se potýkají s pomalejším ekonomickým růstem, stagnující poptávkou, plánovaným odklonem od jádra do roku 2022 a přechodem na obnovitelné zdroje.

USA

Hlavní zprávy

Index žádostí o hypotéky MBA poklesl k 8. listopadu o 1,8 % po předchozím propadu o 2,8 % (-7,0 % před revizí).

Očekávané události

14:30 Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti; odhad 330 tis., předchozí: 336 tis.
14:30 Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti; odhad 2870 tis., předchozí: 2868 tis.
14:30 Obchodní bilance (září); odhad -39,03 mld. USD, předchozí -38,8 mld. USD
15:45 Bloomberg index spotřebitelského komfortu

Popis trhu

US akciové indexy během dnešního dne předvedly doslova ukázkový obrat, když z úvodních ztrát pomalu ukrajovaly, aby se v polovině seance dostaly do kladných čísel, ze kterých si to v závěru obchodování zamířily rovnou na nová maxima (index S&P 500 1 782b.). Přitom úvod obchodování se nesl především ve znamení zklamaní ze zveřejněných závěrů zasedání čínských politických špiček, které ukázaly, že s reformami státních podniků to asi nebude tak žhavé jak se předpokládalo. Při absenci důležitějších makrodat se tak do popředí opět dostaly debaty ohledně toho zdali se v současnosti nachází akciové trhy v bublinovém stádiu.

"Medvědům" volajícím po korekci však v průběhu dne došel dech a slova se ujali ti, kteří vyznávají pravidlo "nakupovat při poklesu." Pravděpodobně to je způsobeno absenci výraznějších korekcí, a tak býci chtě nechtě musí kupovat i korekce v řádu desetin procent. V závěru obchodování se pak indexy vydaly překotným tempem nahoru, maje za to, že investorům dluží oproti předchozím dnům nějaké to další překonání nových maxim. Vítr do plachet jim totiž dodaly spekulace, že zítřejší prohlášení budoucí šéfky J. Yellen před výborem US Senátu, který by jí měl stvrdit ve funkci, uniklo na veřejnost a mělo by vyznít pro akcie příznivě. Dluhopisy a akcie tak zařadily vyšší rychlostní stupeň a výnos z 10Y US Treasury se vrátil pod hranici 2,75%. Vedle toho si drobnější ztráty připsal i US dolar a naopak se dařilo komoditám včele s ropou a zlatem.

Z jednotlivých sektorů a akcií stojí za zmínku pohyb na maloobchodním prodejci Macy's, jehož akcie vyletěly o necelých 10% vzhůru po zveřejněných výsledcích. Pozitivní dopad to mělo i na akcie J.C. Penney, které vzrostly o 3,6%, když tento ostře sledovaný řetězec bude reportovat své výsledky příští týden. Dnešek však svědčil nadále i technologiím (GOOG +2%, MSFT +2, FB +4,5%). Tyto akcie však opět zastínily akcie ze solárního sektoru, když po výsledcích Canadien Solar, tento čínský výrobce vzrostl +13% na 32 USD. Na dobrém sentimentu se pak svezly i další akcie z tohoto sektoru. Naopak jak rychlý může být ústup ze slávy si již druhý den prožívají investoři poskytovatele domácí péče Amedysis, které po včerejších výsledcích pokračují v propadu z pásma 18 USD na 13 USD a zavírají pod důležitou hranicí 200MAVG.

Podnikové zprávy

Macy´s

Provozovatel obchodních domů Macy´s, Inc. (M) reportoval za třetí kvartál růst zisku o 31 % na 177 milionů USD (47 centů na akcii) z loňských 145 milionů USD (36 centů na akcii). Tržby vzrostly na 6,3 miliardy USD z 6,1 miliard USD. Analytický konsenzus počítal se ziskem na akcii ve výši 39 centů při tržbách 6,19 miliard USD.

Tzv. porovnatelné tržby, které analytici pozorně sledují u podobných firem, jelikož reflektují vývoj tržeb u stávajících obchodů a nezahrnují ty nově otevřené, rostly o 3,5 % když se čekal růst jen okolo 2 %.

Macy´s potvrdil svůj výhled počítající se ziskem na akcii v rozmezí 3,80-3,90 USD, což je nad analytiky odhadovaných 3,78 USD. Macy´s provozuje vedle stejnojmenných obchodních domů také řetězce Bloomingdale´s a Rich´s. Celkem korporace provozuje v USA přibližně 850 obchodů.

PetroChina

PetroChina, přední čínská ropná a plynárenská společnost, kupuje od brazilské státní firmy Petrobras aktiva v Peru za 2,6 miliardy dolarů. Jedná se o tři ropná pole, která v současnosti ročně produkují 800 000 barelů ropného ekvivalentu.

Starwood Hotels & Resorts

Společnost Starwood Hotels & Resorts postaví tři nové hotely Sheraton v Africe. Hotely otevírané v Mauritánii, Guineji a jižním Súdánu jsou pouze počátkem agresivního plánu expanze po tomto kontinentě.

AVG

Společnost AVG Technologies (AVG), která poskytuje bezpečnostní software, oznámila, že dozorčí rada schválila navýšení zpětného odkupu akcií o dalších 2,5 milionů akcií. Odkup by měl mýt realizován ode dneška do 10. května 2014. Během první tranše buybacku, která probíhala od letošního června, společnost odkoupila 1,5 milionů akcií v celkovém objemu zhruba 32 milionů USD při průměrné nákupní ceně 22,18 USD.


Fio banka, a.s.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem


Zajímavé vzestupy

ULVR1 260,00+14,55
PEN46,20+2,10
RBI442,00+1,73
EOAN309,30+1,64
VIG731,00+1,53

Zajímavé poklesy

HARDW11,20-5,08
WIE812,40-4,27
PRAPM230,00-3,36
SHELL853,00-2,85
BABKOFOL269,00-2,54

Kurzovní lístek

EURnahoru25,230+0,01
HUFdolu6,422-0,40
JPYstejne15,3320,00
PLNnahoru5,801+0,12
USDstejne23,7140,00

demo-e-broker

Indexy

17.04.2024 - 18.04.2024
Graf - IXIC

PXnahoru+0,041 547,5417.04.24
RMnahoru+0,17455,5317.04.24
DJIAdolu-0,1237 753,3117.04.24
NASDAQdolu-1,1515 683,3718.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,0217 770,0217.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz