zavřít Přihlášení

Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 16:34
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - středa 11.03.2015

Zpravodajství

Denní report - středa 11.03.2015

11.03.2015 21:04:00 | Fio banka
ČR: Pražská burza rostla především díky akciím O2 (+6%), SRN: Německá burza uzavřela na novém historickém rekordu, USA: Zámořské akcie dnes nakonec lehce v záporu

Pražská burza

Hlavní zprávy

Průměrná reálná měsíční mzda (y-y) (4Q):
aktuální hodnota: 1,8 %
očekávání trhu: 2,4 %
předchozí hodnota: 1,2 %

Popis trhu

Pražská burza ve středu přerušila dvoudenní poklesy z úvodu týdne a měřeno indexem PX posílila o 0,44% na 1 016 bodů. Hlavním tahounem se staly akcie O2, které posílily o 6,06% na 194,20 Kč. Stalo se tak v reakci na ranní zprávu, že společnost vyplatí v květnu z loňského zisku dividendu 13 Kč. Fortuna přerušila čtyřdenní povýsledkový pokles a posílila o nepatrných 0,62% na necelých 98 Kč. Akcie Cme před zítřejšími výsledky lehce stouply a to o 0,38%. Z finančních titulů byla nejziskovější Komerční banka, která přidala 0,62% na 5 370 Kč, Vig rostl o 0,27% a Erste Bank stagnovala těsně pod 630 Kč. Pegas se 1% růstem vrátil k metě 700 Kč. Celkový zobchodovaný objem byl nadprůměrný a to necelých 900 mil. Kč

Podnikové zprávy

O2

Představenstvo telekomunikační společnosti O2 schválilo vyplacení dividendy 13 Kč před zdanění ze zisku z roku 2014 a předchozích let. O dividendě se bude hlasovat na valné hromadě.

Pokud se akcionáři rozhodnout vyplatit dividendu, bude vyplacena 28. května, rozhodný den byl stanoven na 28. dubna Pro nárok na dividendu je tedy třeba akcie O2 koupit 24. dubna na pražské burze (s vyrovnáním T+2) a 28. dubna na RM-SYSTÉMU (s vyrovnáním T+0).

Představenstvo schválilo dividendu 13 Kč na akcii s nominální hodnotou 87 Kč a 130 Kč na akcii s nominální hodnotou 870 Kč. Celkem by měla vyplatit 4,103 mld. Kč.

Erste

Analytici HSBC zvýšili cílovou cenu bankovnímu domu Erste Group na 791 Kč (29 EUR) z 764 Kč (28 EUR).

NWR

Produkce těžební společnosti NWR by se v příštích 3 – 4 letech měla zastabilizovat kolem 7 mil. tun ročně, firma dále letos v rámci pokračujících úsporných opatření plánuje snížit provozní náklady o 80 mil. EUR a o další budoucnosti Dolu Paskov společnost rozhodne v roce 2016. Na setkání s novináři v Ostravě to sdělil management společnosti (informace přinesly agentury Reuters a Bloomberg).

S postupným snížením produkce a pravděpodobně i prodeji k 7 mil. tun uhlí jsme již dříve počítali a pro trhy to tak není překvapivá zpráva. Již letos se produkce uhlí, dle cíle samotné společnosti, sníží k 7,5 – 8 mil. tun z loňské úrovně 8,6 mil. tun. S nízkými cenami uhlí se společnosti snižují ekonomicky vytěžitelné zásoby uhlí (v tuzemských dolech NWR by měly činit cca 55 mil. tun), plán postupného poklesu těžby je tak pro NWR logickým vyústěním stále obtížné situace na středoevropském trhu s uhlím.

Domníváme se, že plánované letošní snížení provozních nákladů o 80 mil. EUR je poměrně ambiciózní cíl, kdyby se ho podařilo naplnit, tak by to byl podle našeho názoru další výrazný pokrok v úsporných opatřeních. My jsme v našich odhadech opatrnější, na letošní rok odhadujeme náklady na tunu kolem 67 EUR/t (cíl NWR je kolem 65 EUR/t), což nám zatím indikuje meziroční pokles hlavních provozních nákladů o cca 60 mil. EUR. I tak, ve spojení s letošním plánovaným razantnějším meziročním snížením investičních výdajů (CAPEX) na 30 – 40 mil. EUR, odhadujeme, že NWR je na dobré cestě letos stabilizovat svojí hotovost v rozmezí 100 – 120 mil. EUR (na konci roku 2014 NWR vykázalo 128 mil. EUR). Jak jsme již informovali na konci února, napomoci by tomu mělo rovněž nevyplacení úrokového kupónu z dluhopisů (když NWR by letos mělo využít ustanovení „pay in kind“). To, že letošní kupón nebude letos pravděpodobně vyplacen, management na setkání s novináři zopakoval.

Manažeři NWR se vyjádřili i k situaci kolem Dolu Paskov. Uvedli, že k finálnímu rozhodnutí o osudu tohoto ztrátového dolu dojde v roce 2016. Na základě dohody se státem by tento důl měl být zavřen na konci roku 2017. NWR však nyní oznámilo, že analyzuje možnosti, jak v tomto dole (kde by měly být zásoby kvalitního koksovatelného uhlí o celkovém objemu cca 18 mil. tun) pokračovat v těžbě i po roce 2017. Management oznámil, že náklady na tunu v Dole Paskov se podařilo snížit ze 160 EUR/t na 100 EUR/t. To hodnotíme jako významný pokrok a výrazné snížení ztrátovosti tohoto dolu, když důl v největší krizi (v roce 2013) vykazoval ztrátu kolem 40 – 50 mil. EUR ročně. Za aktuální konstelace odhadujeme, že ztrátovost dolu by se letos mohla snížit pod 10 mil. EUR, cílem společnosti je, aby Paskov vykazoval vyrovnané hospodaření (hotovostně neutrální).

Jaké hospodářské výsledky tak lze očekávat v letošním roce? Podle našich aktuálních odhadů by mohlo dojít k navýšení provozního zisku před odpisy (EBITDA) z loňské úrovně 11 mil. EUR někam k úrovním kolem 30 mil. EUR. To je však podle našich odhadů stále příliš nízká úroveň na to, aby se provozní zisk EBIT dostal do kladných čísel (zatím pro letošek očekáváme EBIT ztrátu kolem 40 mil. EUR).

Nejpodstatnější z hlediska letošního hospodaření je však podle nás to, že roste pravděpodobnost určité stabilizace hotovosti. Je však třeba říci, že je to z velké části dáno razantním plánovaným snížením CAPEX a plánovaným nevyplacením úroků z dluhopisů. Úroveň CAPEX kolem 30 – 40 mil. EUR je však podle našeho názoru hraniční hladina a podle našeho názoru je pravděpodobné, že v příštích letech se CAPEX budou muset zase o něco navýšit (k úrovním kolem 50 mil. EUR). Výplata úroků z dluhopisů v dalších letech je rovněž otázkou (eventuální výplata úroků v roce 2016 by vytvářela tlak na hotovost (v řádu cca 30 mil. EUR), eventuální další odklad hotovostní výplaty úroků však jen oddaluje problém do budoucna). Dále je třeba zmínit, že od poloviny roku 2016 bude muset NWR opětovně začít vyplácet splátky z ECA úvěru (jehož zůstatek je nyní cca 48 mil. EUR). Jak jsme již informovali dříve, na základě dohody s věřiteli, NWR letos a v první polovině roku 2016 nemusí vyplácet splátky z tohoto úvěru. Letošní rok je tak do jisté míry specifický, což nahrává stabilizaci hotovosti. Od roku 2016 však očekáváme větší tlak na hotovost z hlediska splátek ECA úvěru (ve hře jsou rovněž splátky ze superseniorního úvěru, jehož hodnota je 35 mil. EUR a který NWR získalo v rámci restrukturalizace) a eventuálních splátek úrokových kupónů z dluhopisů.

Střednědobý výhled hospodaření je tak podle našeho názoru stále zastřen nejistotou, i v kontextu toho, že světové ceny uhlí zatím nejeví známky oživení. Naopak, jak jsme informovali na konci února, globální spotové ceny nejkvalitnějšího koksovatelného uhlí od konce roku 2014 poklesly z úrovně 110 USD/t na současnou hladinu 100 USD/t.

Lobkowicz

Společnost Pivovary Lobkowicz Group (PLG) zítra představí své hospodářské výsledky za rok 2014. Konferenční hovor s managementem společnosti by se měl konat téhož dne. Společnost již dopředu indikovala, že zveřejní pouze část čísel za loňský rok, a to konkrétně výnosy a produkci piva. Veškerá čísla za rok 2014 tak zřejmě budou zveřejněna až ve Výroční zprávě, která bude vydána 30. dubna. V našich odhadech, pro celkovou představu, uvádíme nejen výnosy a produkci, ale přinášíme ucelený pohled, tedy včetně provozních zisků a konečného výsledku hospodaření. Očekáváme, že PLG představí meziročně lepší čísla na všech úrovních hospodaření. K tomu by měl napomoci jednak mírně rostoucí tuzemský pivní trh, který by měl jako celek dle tržních indikací v roce 2014 vykázat 1 – 2% růst, a jednak námi předpokládaná aktivita samotné společnosti zejména na poli akvizic nových restaurací (nebo-li akvizice v tzv. on-trade segmentu) a na poli exportů. Díky tomu odhadujeme, že PLG by mohlo svou produkcí mírně překonat trh, když za loňský rok předpokládáme zhruba 3,3% nárůst. To nám indikuje meziroční navýšení výnosů o téměř 4 % na úrovně kolem 1,2 mld. Kč. Provozní ziskovost podle našich odhadů vychází ještě příznivěji, když by se měly projevit meziročně nižší provozní náklady včetně nižších odpisů. Na úrovni konečného výsledku hospodaření již očekáváme výsledek kolem nuly, když vedle solidní provozní úrovně by měl rovněž napomoci výrazný meziroční pokles nákladových úroků z akcionářských půjček.

Německo

Hlavní zprávy

Očekávané události

08:00 CPI (m-m) (únor - konečný): očekávání trhu: 0,9 %, předchozí hodnota: 0,9 %

08:00 CPI (y-y) (únor - konečný): očekávání trhu: 0,1 %, předchozí hodnota: 0,1 %

08:00 CPI - harmonizováno dle EU (m-m) (únor - konečný): očekávání trhu: 1,0 %, předchozí hodnota: 1,0 %

08:00 CPI - harmonizováno dle EU (y-y) (únor - konečný): očekávání trhu: -0,1 %, předchozí hodnota: -0,1 %

Eurozóna

11:00 Průmyslová výroba (m-m) (sezónně očištěno) (leden): očekávání trhu: 0,2 %, předchozí hodnota: 0,0 %

11:00 Průmyslová výroba (y-y) (očištěno o počet pracovních dní) (leden): očekávání trhu: 0,1 %, předchozí hodnota: -0,2 %

Popis trhu

Index DAX uzavřel ziskem o 2,65 % na 11 805 b, tím posouvá historické rekordy. Jediným klesajícím titulem byla společnost Deutsche Post (DPW; -1,87 %), která nepředstavila pozitivní výsledky. Největší radost budou mít akcionáři automobilek Volkswagen (VOW3; +4,54 %), BMW (BMW; +4,75 %) a Daimler (DAI; +3,65 %). Akcie rovněž posunuly historické rekordy. Významný růst zaznamenala i farmaceutická společnost Merck (MRK; +3,42 %) a Bayer (BAYN; +3,64 %). Německým akciím pomáhá oslabující euro vůči dolaru. V době uzavření německé burzy se kurz EUR/USD pohybuje na úrovni 1,0575 (-1,15 %).

Podnikové zprávy

Bayer

Německá společnost Bayer (BAYN) plánuje zvýšit tržby zdravotnické divize o 6 % ročně do 2017 na více než 25 mld. eur. Zvýšení tržeb má být v souladu s tím, jak Bayer postupně přesouvá svoje zaměření ze segmentu plastů na biologický průmysl. Významně se do růstu tržeb mají projevit prodeje nových léků, jako je například lék proti mozkové příhodě Xarelto.
Podle společnosti by se měla zvýšit i očištěná provozní marže z 27,5 % na rozmezí 29-31 %.

Bayer se zaměřuje na vývoj léků proti onemocněním srdce, rakovině a v oblasti hematologie a gynekologie. Pozitivně se rovněž projeví akvizice aktiv od konkurenční Merck & CO (MRK) v hodnotě 14,2 mld. dolarů loňského roku.
Divizi plastů Bayer ve druhé polovině roku plánuje nabídnout formou IPO nebo vyčleněním.

Jednou z hlavních oblastí, kde Bayer generuje cash flow jsou léky proti cukrovce. Podle určitých zdrojů Bayer spolupracuje s bankou Credit Suisse o možném prodeji této jednotky.

Munich Re

Největší zajišťovna na světě Munich Re bude pokračovat v programu zpětného odkupu akcií. Munich Re plánuje odkoupit další akcie v hodnotě 1 mld. eur před valnou hromadou konanou v roce 2016. Předchozí program zpětného odkupu v hodnotě 1mld. eur končí letos v dubnu.

Podle společnosti čistý zisk pravděpodobně letos klesne do rozmezí 2,5 – 3 mld. eur. Za rok 2014 zajišťovna oznámila zisk na úrovni 3,2 mld. eur. Munich Re čelí dlouhodobě klesajícím provizím za zajištění a nižším výnosům z dluhopisových instrumentů. Oznámené kvantitativní uvolněné ECB se tak negativně promítne i do výnosů z investic. Výnos z investic na rok 2015 očekává alespoň 3 %, přičemž za rok 2014 byl dosažen výnos ve výši 3,6 %.

Společnost Warrena Buffeta Berkshire Hathaway je největší investor zajišťovny vlastnící 11,6 % akcií.

USA

Hlavní zprávy

Zásoby surové ropy podle EIA (6. března):
aktuální hodnota: 4512 tis.
očekávání trhu: 4750 tis.
předchozí hodnota: 10303 tis.

Zásoby surové ropy v Cushingu (6. března):
aktuální hodnota: 2320 tis.
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 536 tis.

Zásoby benzínu (6. března):
aktuální hodnota: -187 tis.
očekávání trhu: -2000 tis.
předchozí hodnota: 46 tis.

Index žádostí o hypotéky MBA (6. března):
aktuální hodnota: -1,3 %
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 0,1 %

Očekávané události

13:30 Maloobchodní tržby (m-m) (předběžný) (únor): očekávání trhu: 0,3 %, předchozí hodnota: -0,8 %

13:30 Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti (7. března): očekávání trhu: 305 tis., předchozí hodnota: 320 tis.

13:30 Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti (28. února): očekávání trhu: 2400 tis., předchozí hodnota: 2421 tis.

13:30 Index importních cen (m-m) (únor): očekávání trhu: 0,2 %, předchozí hodnota: -2,8 %

13:30 Index importních cen (y-y) (únor): očekávání trhu: -8,9 %, předchozí hodnota: -8,0 %

14:45 Bloomberg index spotřebitelského komfortu (8. března): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 43,5

15:00 Podnikové zásoby (leden): očekávání trhu: 0,1 %, předchozí hodnota: 0,1 %

Popis trhu

Hlavní akciové indexy se v druhé polovině dne přesunuly do záporných hodnot a zavřely poblíž denních minim (kolem -0,2%). Alespoň částečné zisky úhajily pouze finanční a energetické tituly. Naopak nejvíce poklesly akcie ze sektoru necyklického spotřebního zboží (-0,8%). Dolar pokračoval v posilování a k paritě s eurem se posunul o dalších 1,5% (kurz 1,054). 


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor: Vojtěch Cinert

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,021 550,6116:15:17
RMnahoru+0,22458,8016:20:41
DJIAnahoru+0,4937 960,8616:12:40
NASDAQdolu-0,5515 515,2816:12:41
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5517 739,8916:12:30


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz