Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Úterý 16.4.2024 7:51
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - čtvrtek 14.05.2015

Zpravodajství

Denní report - čtvrtek 14.05.2015

14.05.2015 22:28:00 | Fio banka
ČR: Pražská burza po „vzoru“ středoevropského regionu oslabila, O2 ČR na historickém minimu, SRN: Německá burza si připsala 2 %, USA: US trhy dnes v dobré náladě, index S&P 500 zavřel na novém historickém rekordu

Pražská burza

Očekávané události

09:00 HDP (q-q) (1Q - první, předběžný): očekávání trhu: 0,8 %, předchozí hodnota: 0,4 %
09:00 HDP (y-y) (1Q - první, předběžný): očekávání trhu: 2,0 %, předchozí hodnota: 1,4 %
10:00 Běžný účet platební bilance (březen): očekávání trhu: 19,00 mld., předchozí hodnota: 33,01 mld.

Popis trhu

Index pražské burzy dnes ztratil bezmála 0,9% a následoval tak pokles na burzách ve Varšavě (aktuálně -0,7%) a Budapešti (aktuálně -0,9%).

Po ranním vydechnutí se prodejci opět dostavili na telekomunikační spol. O2 ČR na pozadí oznámených změn v indexu MSCI. I přes patrnou domácí poptávku se titul v návaznosti na agresivní prodeje rychle posunul hlouběji pod 180 Kč a nakonec se závěrem na 175 Kč a mezidenní ztrátou 7,2% uzavřel na historických minimech. O2 ČR odepsalo za uplynulé 2 dny 16%, což se kvůli úpravám v indexech „nepovedlo“ ani donedávna nelikvidnímu Unipetrolu, který při vyřazování z indexu CECE oslabil „jen“ o 13%. V dalších dnech můžeme čekat eskalaci nucených prodejních objednávek ze strany fondů, rizikově orientovaní investoři by ale titul neměli přehlížet i přes „nevyzpytatelné“ kroky majoritního vlastníka PPF.

Korekcí prošly i akcie Komerční banky, které ztratily 1,7% se závěrem na 5260 Kč. Nedařilo se ani Fortuně (-2,2%), též ovlivněna změnami v indexu MSCI, vzdalující se opět hladině 100 Kč. Bezmála 1% ztratil i ČEZ, patrně v návaznosti na udržení pesimistického náhledu na titul ze strany UBS (cíl 550 Kč). Ze zajímavých změn ještě zmiňme posun mediálního CETV na letošní minima zpět pod 60 Kč bez kurzotvorných zpráv. Naopak na úrovně viděné naposledy z kraje r. 2014 se vrací Unipetrol (+3,7%) za pokračujícího zájmu investorů. Trvající příznivé prostředí v petrochemii i v rafinérském segmentu jest růstovým motorem.

Podnikové zprávy

Pivovary Lobkowicz Group

Společnost Pivovary Lobkowicz Group (PLG) dnes představila své mezitímní výsledky za 1Q 2015.

PLG za 1Q 2015 vykázalo meziroční nárůst celkových tržeb o 1,1 % na 243,5 mil. Kč, což je téměř v souladu s našimi odhady ve výši 250 mil. Kč. Tržby z prodeje piva vzrostly jen mírně, a to o 0,6 % y/y na 229,9 mil. Kč (náš odhad činil 233 mil. Kč). Tržby byly v prvním letošním čtvrtletí tlumeny nižšími výnosy z exportů, když se projevil pokles vývozů do Ruska. Negativně se totiž podle vyjádření společnosti projevilo oslabení rublu. Exporty na tradiční trhy, tzn. na Slovensko a do Německa si zachovaly růstovou dynamiku. Tržby z exportů tak hodnotíme jako mírné zklamání, když jsme očekávali jejich úroveň kolem 50 mil. Kč. Slabší exporty byly více než kompenzovány 3% meziročním růstem tržeb z ČR. Konkrétně tržby plynoucí z tuzemska dosáhly v 1Q 2015 úrovně 189,2 mil. Kč. To hodnotíme jako solidní výsledek z pohledu toho, že tuzemský pivní trh je velmi konkurenční a tuzemská spotřeba jako celek má tendenci spíše stagnovat. Tento tuzemský růst tržeb byl dle vyjádření PLG tažen zejména výnosy z off- trade segmentu (tedy růsty prodejů lahvových piv do maloobchodních řetězců). To ale na druhou stranu potvrzuje, již dříve indikovanou skutečnost, že růstová dynamika z více profitabilního on-trade segmentu (segment hospod a restaurací – sudová piva) se zatím nevyvíjí podle původních plánů společnosti. Objem prodejů piva meziročně stoupl o 2,4 % na 185 tis. hl., blízko našemu očekávání, když jsme predikovali výstav kolem 190 tis. hl.

PLG dále oznámilo, že v průběhu 1Q 2015 otevřelo první tři vlastní restaurace s názvem ŠNYT, a to v Praze, Ústí nad Orlicí a Prostějově. Tento koncept firma představila již před časem a podle plánu ho postupně rozjíždí v letošním roce. Tento koncept by měl podle našeho názoru zase více zvýšit povědomí o produktech společnosti s mírně pozitivním vlivem do on-trade segmentu.

Z celkového pohledu dnešní výsledky vnímáme neutrálně a nepředpokládáme výraznější reakci akcií PLG.

ČEZ

Analytici UBS zvýšili cílovou cenu ČEZu na 550 Kč z 480 Kč při stávajícím doporučení „sell“.

NWR

Včera se konal konferenční hovor s managementem společnosti NWR, konkrétně s výkonným ředitelem Markem Jelínkem.

Diskuse probíhala např. nad vývojem cash flow, které se za 1Q 2015 nevyvíjelo příznivě, když společnosti mezikvartálně poklesla hotovost o 44 mil. EUR (což bylo téměř v souladu s našimi odhady) na 84 mil. EUR. Marek Jelínek k tomu uvedl, že vývoj hotovosti se v úvodních měsících letošního roku zatím vyvíjí v souladu s celoročním plánem (rozpočtem) s tím, že NWR prozatím nemění svůj výhled na letošní hotovost, kdy cílem je mít na konci roku 2015 obdobnou výši (či mírně nižší) hotovosti jako na konci roku 2014 (byla ve výši 128 mil. EUR). Tento cíl se nám zdá (v kontextu vývoje v 1Q 2015) jako poměrně ambiciózní. Na druhou stranu je potřeba připomenout, že CAPEX většinou nikdy nebývají rovnoměrně rozložené mezi jednotlivé kvartály s tím, že 1Q 2015 byl pravděpodobně nejvíce zatížen těmito investičními výdaji. Jelínek v konferenčním hovoru potvrdil letošní plán CAPEX v rozmezí 30 – 40 mil. EUR, v dalších letošních měsících by tak kvartální CAPEX měly podle našich odhadů postupně směřovat k úrovni, resp. pod úroveň 10 mil. EUR a méně tak negativně ovlivňovat cash flow.

Další silný negativní efekt na cash flow v 1Q 2015 měly změny v pracovním kapitálu, zejména změny stavu zásob (konkrétně -19 mil. EUR), které kvůli slabým prodejům uhlí mezikvartálně vzrostly o 207 tis. tun. na 875 tis. tun (většina z nich je tvořena energetickým uhlím), a změny stavu závazků (jejich úroveň výrazněji poklesla, což mělo negativní dopad do cash flow ve výši 15 mil. EUR). V dalších letošních kvartálech NWR očekává postupnou redukci zásob s tím, že na konci roku 2015 je cílem dosáhnout úrovně, která byla dosažena na konci roku 2014 (tedy cca 670 tis. tun). Domníváme se, že je reálné, aby se prodeje uhlí odrazily z nízkých hodnot dosažených v 1Q 2015 (i z toho důvodu, že NWR dnes potvrdilo letošní prodejní cíl na úrovni 8 mil. tun uhlí). Zejména prodeje energetického uhlí by podle našich odhadů měly postupně akcelerovat s vrcholem ve 4Q, kdy se pozitivně projevuje sezónnost kvůli zvýšené poptávce uhelných elektráren před topnou sezónou. Byť přebytečné zásoby méně kvalitního energetického uhlí budou pravděpodobně prodávány za diskontní ceny (tedy za ceny nižší než je průměrná dojednaná cena na rok 2015 ve výši 52 EUR/t), tak z celkového pohledu by efekt zásob měl v dalších letošních čtvrtletích působit neutrálně až pozitivně do cash flow. Stále tak odhadujeme, že objem hotovosti by se mohl na konci roku 2015 pohybovat v rozmezí 80 – 90 mil. EUR.

Dále management NWR potvrdil celoroční cíl jednotkových těžebních nákladů ve výši cca 65 EUR/t, a to i přes to, že v 1Q 2015 tyto náklady činily 71 EUR/t (meziročně více o 7 %). Hlavním důvodem tohoto nárůstu nákladů na tunu byl meziroční pokles produkce o 20 %. V absolutním vyjádření hlavní provozní náklady téměř v souladu s naším očekáváním meziročně poklesly a NWR tak nadále potvrzuje silnou snahu o maximální úspory a efektivnost. Jelínek dnes v konferenčním hovoru potvrdil postupný nárůst produkce v dalších letošních čtvrtletích, jednotkové náklady by tak měly směřovat k úrovním 65 EUR/t.

Výkonný ředitel Marek Jelínek dnes rovněž sdělil, že NWR je v rané fázi vyjednávání s potenciálními investory o refinancování super seniorního úvěru, jehož objem činí 35 mil. EUR a jehož splatnost je v roce 2016 (tento úvěr NWR získalo loni v rámci kapitálové restrukturalizace). O výsledku vyjednávání bude NWR informovat. Z hlediska budoucího vývoje cash flow by podle našeho názoru bylo příznivější, kdyby se společnosti podařilo úvěr refinancovat. Refinancování by dalo i určitý signál, že věřitelé (investoři) nadále věří v udržitelné hospodaření společnosti. Naopak nedohoda na refinancování by podle našeho názoru znamenala citelnější zásah do vývoje cash flow. Super seniorní úvěr je jediným významnějším dluhovým závazkem splatným v blízké budoucnosti. Splatnost ostatních dluhových závazků je buď rozložena do delšího časového pásma (jako v případě úvěru ECA – postupné nabíhání splátek od druhé poloviny roku 2016 až do roku 2022) nebo je posunuta až do delšího časového horizontu (to je případ zajištěného dluhopisu v objemu 300 mil. EUR, jehož splatnost je v roce 2020).

Jak jsme již dříve uváděli v našich komentářích, hospodaření NWR bude i v dalších kvartálech pod silným tlakem velmi obtížných tržních podmínek. Na letošní rok ještě předpokládáme dostatečný hotovostní polštář. Rok 2016 však podle našeho názoru opět přináší řadu otazníků a nejistot. NWR bude potřebovat alespoň částečné oživení cen uhlí, zejména cen koksovatelného uhlí.

Německo

Popis trhu

Index DAX posílil o 2 % na 11578,18 b. Posilovaly všechny tituly kromě společností Deutsche Boerse (DB1; -2,25 %) a BMW (BMW; -0,05 %), které však ztrácely pouze technicky kvůli výplatě dividendy.

Téměř tři procenta si připsaly akcie ocelářské skupiny ThyssenKrupp (TKA; +2,99 %), dařilo se také automobilce Daimler (DAI; +2,71 %) a chemické společnosti BASF (BAS; +2,67 %). Henkel (HEN3) připsal 2,63 %.

USA

Hlavní zprávy

Index výrobních cen (m-m) (duben):
aktuální hodnota: -0,4 %
očekávání trhu: 0,1 %
předchozí hodnota: 0,2 %

Jádrový PPI (m-m) (duben):
aktuální hodnota: -0,2 %
očekávání trhu: 0,1 %
předchozí hodnota: 0,2 %

Index výrobních cen (y-y) (duben):
aktuální hodnota: -1,3 %
očekávání trhu: -0,8 %
předchozí hodnota: -0,8 %

Jádrový PPI (y-y) (duben):
aktuální hodnota: 0,8 %
očekávání trhu: 1,1 %
předchozí hodnota: 0,9 %

Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti (9. května):
aktuální hodnota: 264 tis.
očekávání trhu: 273 tis.
předchozí hodnota: 265 tis.

Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti (2. května):
aktuální hodnota: 2229 tis.
očekávání trhu: 2232 tis.
předchozí hodnota: 2228 tis. / revize: 2229 tis.

Bloomberg index spotřebitelského komfortu (10. května):
aktuální hodnota: 43,5 b.
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 43,7 b.

Změna zásob plynu podle EIA (8. května):
aktuální hodnota: +111 mld. kub. stop
očekávání trhu: +117 mld. kub. stop
předchozí hodnota: +76 mld. kub. stop

Očekávané události

14:30 Newyorský výrobní index (květen): očekávání trhu: 5,00, předchozí hodnota: -1,19
15:15 Průmyslová produkce (m-m) (duben): očekávání trhu: 0,0 %, předchozí hodnota: -0,6 %
15:15 Využití kapacit (duben): očekávání trhu: 78,3 %, předchozí hodnota: 78,4 %
16:00 Index spotřebitelské důvěry University of Michigan (květen - předběžný): očekávání trhu: 96,0, předchozí hodnota: 95,9

Popis trhu

Poprvé v tomto týdnu zakončily hlavní zámořské akciové indexy v kladných číslech a hned smazaly veškeré předchozí propady. Dařilo se především technologickému sektoru (+1,7%) v čele s large cap společnostmi (Microsoft  a Apple +2,3%). Široký index S&P 500 zavřel dokonce na novém historickém rekordu 2 121,10 bodu. Rally pokračovala na stříbru, které dnes přidalo téměř 2%.


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Jan Tománek
Fio banka, a.s.

Autor: Jan Tománek

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

16.04.2024Ústí nad Labem
17.04.2024Liberec
17.04.2024Jihlava
18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň


Zajímavé vzestupy

COLHO140,00+7,69
JUV50,00+6,38
FIXZO159,00+4,61
BEZVA710,00+2,90
SHELL878,00+2,09

Zajímavé poklesy

MOL140,60-24,41
PKO345,10-2,46
NLOK504,00-2,14
PRIUA900,00-1,64
CTP410,20-1,35

Kurzovní lístek

EURnahoru25,325+0,01
HUFnahoru6,424+0,61
JPYnahoru15,439+0,58
PLNnahoru5,898+0,80
USDnahoru23,768+0,05

demo-e-broker

Indexy

16.04.2024
Graf - PX

PXdolu-0,091 557,5615.04.24
RMdolu-0,02460,5615.04.24
DJIAdolu-0,6637 732,5015.04.24
NASDAQdolu-1,7615 891,2015.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,5418 026,5815.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz