zavřít Přihlášení

Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Úterý 16.4.2024 12:54
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - čtvrtek 11.06.2015

Zpravodajství

Denní report - čtvrtek 11.06.2015

11.06.2015 22:13:00 | Fio banka
ČR: Burza rostla díky ČEZu, SRN: Frankfurtská burza nadějné zisky neudržela, USA: USA uzavírá lehce v plusu

Pražská burza

Popis trhu

Pražská burza se po dnech plných volatility vyvíjela ve čtvrtek daleko klidněji. Index PX prošel mírným růstem díky závěrečné aukci (+0,2%) na 1008 bodů. Největší aktivita byla ke spatření na akciích ČEZu. Proteklo zde přes 400 mil. Kč a kurz se přehoupl přes 620 Kč (+2%). Mírný růst nad 5200 Kč (+0,4%) zaznamenala také Komerční banka. Ještě o něco lépe dopadla Erste, která těžila z pozitivního sentimentu v Evropě (DAX +1,5%) a dokázala atakovat úroveň 710 Kč. Na nové krátkodobé maximum dokázaly přidat akcie O2, jež se ve druhé části dne obchodovaly na 90 Kč (+2,5%). Z větších firem se naopak vůbec nedařilo pojišťovně VIG, která se propadla pod 890 Kč (-3,2%).

Podnikové zprávy

Borovec v dozorčí radě ČEZu končí

Jiří Borovec odstupuje k dnešnímu dni z dozorčí rady společnosti ČEZ.

Německo

Očekávané události (Eurozóna)

11:00 Průmyslová výroba (m-m) (sezónně očištěno) (duben): očekávání trhu: 0,4 %, předchozí hodnota: -0,3 %

11:00 Průmyslová výroba (y-y) (očištěno o počet pracovních dní) (duben): očekávání trhu: 1,1 %, předchozí hodnota: 1,8 %

Popis trhu

Index DAX 30 v průběhu dne rostl i o 1,6 %, v samém závěru obchodního dne však o většinu zisků přišel a uzavřel na hodnotě 11 320 b. (+0,5 %).

V zeleném se dnes obchodoval výrobce sportovního oblečení a vybavení Adidas (ADS, +1,2 %), pojišťovna Allianz (ALV, +1,8 %), výrobce chemikálií Lanxess (LXS, +1,7 %) nebo farmaceutický Merck (MRK, +1 %).

Solidním růstem se prezentovala také automobilka Daimler (DAI, +1,1 %), jejíž představitelé zahájili jednání s maďarskou vládou o možném rozšíření výrobních kapacit v Maďarsku.

Zaostával letecký dopravce Lufthansa (LHA, -1 %), výrobce oceli Thyssenkrupp (TKA, -0,9 %) a utility E.ON (EOAN, -1,7 %) a RWE (RWE, -0,7 %).

USA

Hlavní zprávy

Maloobchodní tržby (m-m) (předběžný) (květen):
aktuální hodnota: 1,2 %
očekávání trhu: 1,2 %
předchozí hodnota: 0,0 %

Index importních cen (m-m) (květen):
aktuální hodnota: 1,3 %
očekávání trhu: 0,8 %
předchozí hodnota: -0,3 %

Index importních cen (y-y) (květen):
aktuální hodnota: -9,6 %
očekávání trhu: -10,0 %
předchozí hodnota: -10,7 %; revize: -10,0 %

Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti (6. června):
aktuální hodnota: 279 tis.
očekávání trhu: 275 tis.
předchozí hodnota: 276 tis.; revize: 277 tis.

Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti (30. května):
aktuální hodnota: 2265 tis.
očekávání trhu: 2190 tis.
předchozí hodnota: 2196 tis.; revize: 2204 tis.

Bloomberg index spotřebitelského komfortu (7. června):
aktuální hodnota: 40,1
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 40,5

Podnikové zásoby (duben):
aktuální hodnota: 0,4 %
očekávání trhu: 0,2 %
předchozí hodnota: 0,1 %

Změna zásob plynu podle EIA (5. června):
aktuální hodnota: 111
očekávání trhu: 113
předchozí hodnota: 132

Očekávané události

14:30 Index výrobních cen (m-m) (květen): očekávání trhu: 0,4 %, předchozí hodnota: -0,4 %

14:30 Jádrový PPI (m-m) (květen): očekávání trhu: 0,1 %, předchozí hodnota: -0,2 %

14:30 Index výrobních cen (y-y) (květen): očekávání trhu: -1,1 %, předchozí hodnota: -1,3 %

14:30 Jádrový PPI (y-y) (květen): očekávání trhu: 0,7 %, předchozí hodnota: 0,8 %

16:00 Index spotřebitelské důvěry University of Michigan (červen - předběžný): očekávání trhu: 91,2, předchozí hodnota: 90,7

Popis trhu

Slušná maloobchodní data dnes pomohla americkým akciovým trhům do zelených čísel. Třetí den za sebou se tak burzám daří smazávat ztráty ze začátku měsíce. Posílila rovněž i americká měna, na páru vůči EUR dnes o 0,6%. Což je odrazem přetrvávajících problémů s Řeckem. Rostly všechny sektory s jedinou výjimkou. Tou byl energetický sektor, který reflektoval propad cen ropy (CL -0,6%). Naopak dařilo se utilitám a telekomunikačním službám. Z jednotlivých akcií zmiňme propad ceny těžaře Transocean ltd. (RIG -4,98%), který obdržel snížené doporučení od Barclays. Daří se výrobci antivirů s českým původem AVG Technologies (AVG +4,46%), který obdržel cílovou cenu 47 dolarů od JPM.

Podnikové zprávy

Box reportoval meziroční nárůst tržeb o 45 % a zlepšil výhled, akcie +12 %

Společnost Box, která poskytuje řešení pro sdílení dat a cloudová úložiště, včera po uzavření trhů zveřejnila hospodářské výsledky za první čtvrtletí letošního roku.

Společnost vykázala čistou ztrátu 0,28 USD na akcii při tržbách 65,62 mil. USD (+45 % y-y). Analytici oslovení agenturou Bloomberg v průměru očekávali ztrátu 0,31 USD na akcii při celkových tržbách 63,67 mil. USD. Objednávky dosáhly hodnoty 69,8 mil. USD, což představuje meziroční nárůst o 58 %.

Agresivní strategie při získávání nových klientů si vybrala daň v podobě meziročního poklesu hrubé marže o 5 procentních bodů na 77 %. Pozitivní zprávou je však meziroční pokles provozních nákladů o necelých 20 %.

Společnost dále zlepšila výhled pro letošní rok, ve kterém aktuálně očekává tržby v rozmezí 286-290 mil. USD. Na investice do nových projektů by mělo v průběhu roku směřovat cca 30 mil. USD.

Box poskytuje komplexní řešení pro sdílení a editaci dat. Uživatelé, kteří nahrají data na servery společnosti, si následně mohou určit pravidla pro nahlížení a editaci. Box se zaměřuje především na korporátní klientelu, mezi jeho zákazníky patří např. GE, Procter & Gamble, HP nebo Deloitte. Doplňkovou službou jsou osobní účty s úložištěm o velikosti 10 GB zdarma. Deset let stará společnost měla ke konci čtvrtletí 37 mil. uživatelů. Tržní kapitalizace společnosti Box přesahuje 2 mld. USD.

Akcie společnosti Box (BOX) reagují na zveřejněné výsledky růstem. V pre-marketu posilují o 12,2 % na 20 USD.

Zakladatel společnosti Lululemon prodává po dobrých výsledcích svůj podíl

Akcie výrobce oblečení pro jógu Lululemon Athletica (LULU) se dnes před otevřením trhu propadly o 2,2 %. Důvodem je zpráva, Dennis Wilson, který stál v roce 1998 u zrodu společnosti prodává svůj podíl. Celkem by se mělo jednat o 20,1 mil. akcií, což představuje více než 14% podíl ve společnosti. Akcie společnosti Lululemon výrazně posílily po úterním zveřejnění hospodářských výsledků.

Společnost Hess prodává 50% podíl aktiv přepravujících ropu a plyn za 2,7 mld. dolarů

Dnes před otevřením trhů společnost Hess Corporation (HES) oznámila, že prodá 50% podíl aktiv přepravujících ropu a plyn fondu Global Infrastructure Partners (GIP). Tento fond je globálně významný hráč na trhu s infrastrukturou. Hodnota transakce činí 2,675 mld. dolarů. Hess a GIP vytvoří společný podnik v oblasti midstream, což je právě přeprava ropy a plynu. Upstream zahrnuje průzkum a těžbu, zatímco downstream značí zpracování rafinériemi. Součástí ujednání je i vytvoření úvěrové facility v objemu 600 mil. dolarů. Po zdanění společnost Hess tak získá 3 mld. dolarů hotovosti.

Hess Corporation je globálním energetickou společností. Tento prodej se týká břidlicové formace Bakken v Severní Dakotě, kde je hlavním operátorem s ropou a plynem. Předmětem prodeje jsou například ropovody, terminály u železničních stanic nebo skladovací zařízení.

Hess za kvartál končícím 31. března vykázal čistý zisk 27 mil. dolarů a EBITDA 64 mil. dolarů. Na příští rok Hess očekává EBITDA pro midstream v rozpětí 290-300 mil. dolarů.

Akcie (HES) v předobchodní fázi rostou téměř o 2 % na 66,95 dolaru. Tržní kapitalizace činí 18,85 mld. dolarů. Za posledních 12 měsíců akcie ztratila téměř 30 %.

IEA očekává větší poptávku po ropě i produkci; včerejší zásoby ropy ukázaly na silnou poptávku v USA

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes v měsíční zprávě oznámila, že globální růst nabídky ropy bude navzdory poklesu cen ropy stále silný. Na druhé straně roste a bude výrazně růst poptávka po ropě. Nicméně právě s více rostoucí nabídkou ropy se zdá pravděpodobné, že nízké ceny ropy nebudou mít brzkého konce.

Konkrétně IEA zvýšila odhad růstu produkce zemí mimo OPEC o 200 tis. b/d denně na 1 mb/d. Navzdory částečnému zotavení cen z letošních minim je na ropném trhu stále přebytek ropy. Podle IEA produkce kartelu OPEC v květnu se zvýšila o 50 tis. b/d na 31,3 mb/d, což je nejvyšší hodnota od srpna roku 2012. Většina růstu produkce ropy za poslední měsíce byl hlavně díky zvýšení produkce Saudské Arábie a Iráku. Spojené arabské emiráty rovněž těží ropu na rekordních úrovních.

Na druhé straně pokles cen ropy očekávatelně zvýšil poptávku po ropě. IEA očekává růst poptávky po ropě v roce 2015 o 1,4 mb/d, což je vyšší hodnota než v předchozí měsíční zprávě.

Je na místě poznamenat, že současné poklesy zásob v USA (včera byl oznámen pokles 6,8 mb za týden), jsou ze dvou důvodů. Jedním jsou vysoké rafinérské marže, které motivují rafinérie zpracovávat více ropy, což je způsobeno vyšší spotřebou ropných produktů v USA a po světě a rovněž nižší cenou ropy. Druhým důvodem, proč zásoby v USA klesají, je výrazný pokles importů ropy včetně poklesu importu ropy z Kanady. Produkce v Kanadě je nižší přibližně o 0,5 mb/d kvůli údržbám u projektů ropných písků. Rovněž produkce je nižší kvůli požárům na některých místech, kde se ropa z písků těží. Zajímavostí je, že kanadská ropa WCS (West Canadian Select) se vůči WTI prodává s výrazně nižším diskontem než v předchozích měsících. Je to dáno tím, že se méně zahlcují ropovody přepravující ropu k rafinériím. Nicméně je nutné poznamenat, že produkce ropy v Kanadě se v řádu měsíců opět vrátí a letos a v první polovině příštího roku by měly být dokončeny některé projekty ropných písků, které na trh dodají stovky tisíc barelů denně.

Americké rafinérie zpracují přibližně 16,5 mil. barelů surové ropy denně. Přičemž přibližně polovina (8,8 mb/d) se zpracuje v oblasti Mexického zálivu (PADD 3), kde v minulém týdnu bylo dosaženo využití kapacity na úrovni 98,4 %. Druhou významnou oblastí pro zpracování ropy je Středozápad (PADD 2), kde se zpracuje 3,6 mb/d a využití kapacity zde bylo 94,7 %. Podle dat agentury Reuters by nejvyšší poptávka mohla být v červenci, protože poté opět začne sezóna oprav a údržby amerických rafinérií.

Středeční data o zásobách ropy rovněž ukázala, že se zvýšila produkce na Aljašce o 2 tisíce barelů denně. Zatímco odhad produkce ropy pro zbylých 48 států se zvýšil o 22 tisíc barelů denně. Celkově se tedy odhaduje, že produkce ropy v minulém týdnu dosáhla úrovně 9,61 mb/d, což je posunutí rekordní hodnoty týdenních dat od roku 1983. USA dosáhly historického maxima v listopadu roku 1970 při 10,044 mb/d.

Importy ropy se v minulém týdnu snížily o 750 tisíc b/d, přičemž importy z Kanady poklesly o více než 200 tisíc b/d.


Tomáš Spousta
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Tomáš Spousta
Fio banka, a.s.

Autor: Tomáš Spousta

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

16.04.2024Ústí nad Labem
17.04.2024Liberec
17.04.2024Jihlava
18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň


Zajímavé vzestupy

COLHO140,00+7,69
JUV50,00+6,38
FIXZO159,00+4,61
BEZVA710,00+2,90
SHELL878,00+2,09

Zajímavé poklesy

MOL140,60-24,41
PKO345,10-2,46
NLOK504,00-2,14
PRIUA900,00-1,64
CTP410,20-1,35

Kurzovní lístek

EURnahoru25,325+0,01
HUFnahoru6,424+0,61
JPYnahoru15,439+0,58
PLNnahoru5,898+0,80
USDnahoru23,768+0,05

demo-e-broker

Indexy

16.04.2024
Graf - PX

PXdolu-0,911 543,3612:53:37
RMdolu-1,53453,5112:48:48
DJIAdolu-0,6637 732,5015.04.24
NASDAQdolu-1,7615 891,2015.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-1,4217 770,0812:34:00


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz