Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Úterý 23.4.2024 15:42
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - čtvrtek 10.09.2015

Zpravodajství

Denní report - čtvrtek 10.09.2015

10.09.2015 17:15:00 | Fio banka
ČR: Burza ztrácela, nedařilo se VIGu a Erste, SRN: , USA: Americké akcie zakončily mírným růstem

Pražská burza

Popis trhu

Pražská burza ve čtvrtek oslabovala, když obchodování v červených číslech převažovalo i na ostatních evropských trzích. Index PX nakonec uzavíral se ztrátou -0,6% na 1003 bodech. Větší aktivita byla ke spatření pouze na Komerční bance a ČEZu, oba tituly se dostaly s objemy přes 200 mil. Kč. Akcie Komerční banky lehce ztratily se závěrem na 5360 Kč (-0,2%). ČEZ nabídl zajímavější podívanou. Nejprve kurz propadl pod 530 Kč k předchozímu minimu u 525 Kč, důvodem byl sentiment kolem utilit po oznámeném odpisu majetku německého E.ON. Situace v Německu se zavíráním JE však nemusí být pro ČEZ negativní, naopak zavírání JE může být pro ceny elektřiny pozitivní. Akcie ČEZu našly ve druhé části dne půdu pod nohama a vracely se zpět alespoň k 540 Kč (+0,7%). Ještě o něco větší růst zaznamenala společnost O2 (+1,3%). Nedařilo se naopak rakouským titulům. Pojišťovna VIG si odepsala -2,5% na 740 Kč. Akcie Erste oslabily pod 730 Kč (-1,14%). Mediální CETV musela bojovat o udržení mety 50 Kč (-3,8%). Bez výraznější reakce na oznámení vybudování další linky v Egyptě zůstaly akcie Pegas. Jednak analytici očekávali vybudování větší kapacity, jednak rozšíření výrobní kapacity trh dávno očekává. Ani akcie Unipetrolu výrazněji nereagovaly na oznámení vybudování nové výrobní jednotky polyethylenu.

Podnikové zprávy

Pegas oznámil podpis kontraktu na výstavbu druhé egyptské linky

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens dnes oznámil uzavření smlouvy se společností Reifenhäuser Reicofil GmbH & Co. KG, jejímž předmětem je výstavba druhé produkční linky v Egyptě.

Produkční kapacita nové linky by neměla přesáhnout 10tis. tun ročně. Výše zmíněná investice do nové linky umožní společnosti rozšířit egyptské výrobní kapacity na 45 tis. tun ročně při minimálních stavebních úpravách. Nová linka by měla být uvedena do provozu na začátku druhého kvartálu 2017.

Pegas svůj egyptský výrobní závod již od začátku koncipoval pro dvě výrobní linky. Většina analytiků očekávala, že finální rozhodnutí o možném rozšíření kapacit padne ve druhé polovině letošního roku a výhledy analytiků s rozšířením egyptského závodu spíše počítaly.

Křetínský říká, že aktuálně nejedná o koupi Unipetrolu

Předseda představenstva holdingu EPH Daniel Křetínský uvedl v týdeníku Ekonom, že aktuálně s polským PKN Orlen neprobíhají žádná jednání o koupi jejího majoritního podílu v Unipetrolu.

Začátkem září vyšla v Hospodářských novinách zpráva, podle které se EPH a Čepro, které mají každá zájem o jinou část Unipetrolu, měly dohodnout na sjednocení svých kroků vůči PKN Orlen.

Unipetrol postaví novou polyetylenovou jednotku

Unipetrol a italská společnost Technip dnes podepsaly smlouvu o výstavbě nové polyetylenové jednotky (PE3) v Chemparku Záluží. Celkové investiční výdaje na projekt budou činit přibližně 8,5 mld. Kč, bude se tak jednat o největší investici v historii českého petrochemického průmyslu. Celková hodnota dnes podepsané smlouvy je 5,76 mld. Kč (213 mil. EUR).

Nová jednotka bude disponovat výrobní kapacitou 270kt za rok a nahradí jednotku PE1. V provozu i nadále zůstane jednotka PE2 s kapacitou 200kt za rok.

Konec výstavby je naplánován na první čtvrtletí 2018, přičemž nová jednotka by měla být uvedena do provozu v polovině roku 2018.

Pegas odkoupil vlastní akcie za 19,7 mil. Kč

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens oznámil, že od 3. do 9. září odkoupil 22 250 vlastních akcií v celkové hodnotě 19,7 mil. Kč. Průměrná cena činila 885,27 Kč.

Již dříve představenstvo společnosti schválilo plán na zpětný odkup do výše 5 % základního kapitálu (tj. 461 tis. akcií).

Německo

Očekávané události

08:00 CPI (m-m) (srpen - konečný): očekávání trhu: 0,0 %, předchozí hodnota: 0,0 %

08:00 CPI (y-y) (srpen - konečný): očekávání trhu: 0,2 %, předchozí hodnota: 0,2 %

08:00 CPI - harmonizováno dle EU (m-m) (srpen - konečný): očekávání trhu: 0,0 %, předchozí hodnota: 0,0 %

08:00 CPI - harmonizováno dle EU (y-y) (srpen - konečný): očekávání trhu: 0,1 %, předchozí hodnota: 0,1 %

Popis trhu

Podnikové zprávy

Mercedes předběhl v prodejích luxusních automobilů Audi

Mercedes-Benz prodal za prvních 8 měsíců celosvětově o 10 880 vozů více než konkurenční Audi, které patří do koncernu Volkswagen. Od začátku roku se po celém světě prodalo 1,19 mil. vozů značky Mercedes. Daimler dokázal Audi porazit v prodejích na roční bázi naposledy v roce 2010, letos má zatím našlápnuto k návratu na pozici světové dvojky v prodejích luxusních automobilů.

Mercedes dosáhl dobrých výsledků především díky sportovním modelům a automobilům ze střední třídy C. Na rozdíl od svých konkurentů BMW a Audi dokázal navýšit také prodeje v Číně, kde se srpnové prodeje osobních automobilů mírně zvedly z červencových 17ti měsíčních minim. V Číně se dobře prodávala především dlouhá verze modelu třídy C a také vozy typu SUV nesoucí označení GLA.

Pozici světové jedničky na poli luxusních automobilů si upevnilo BMW, kterému vzrostly prodeje o 5,5 % na 1,21 mil. vozů. V průběhu srpna BMW prodalo 135,7 tis. vozů, což představuje meziroční nárůst o 7,6 %. V Číně však počet prodaných vozů této značky klesl o 0,9 % na 34,2 tis. kusů.

Energetická společnost E.ON nevyčlení jaderné zdroje do nové společnosti Uniper

Dnes největší německá energetická společnost E.ON oznámila zrušení vyčlenění jaderných elektráren do nové společnosti Uniper. Společnost rovněž zveřejnila odhad čisté ztráty na 2015 kvůli snížení hodnoty aktiv souvisejících se rozhodnutím o zrušení vyčlenění jaderných zdrojů a přetrvávajícímu negativnímu prostředí na energetickém trhu ve střední Evropě.

Nová společnost Uniper by měla vzniknout v příštím roce a měly se do ní vyčlenit jiné konvenční zdroje a divize obchodování s elektřinou. Plán na rozdělení společnosti byl oznámen v listopadu loňského roku. Německá vláda již před časem oznámila, že chce postupně zrušit provoz všech jaderných elektráren na území Německa do roku 2022.

Důvodem plánovaného vyčlenění jaderných elektráren bylo přenesení nákladů spojených s ukládáním jaderného odpadu na jinou společnost než E.ON a vypnutím jaderných reaktorů.

E.ON po rozdělení společnosti původně měl být hlavně provozovatelem obnovitelných zdrojů a energetické sítě.

CEO Johannes Tyessen odhaduje, že ve 3Q společnost dosáhne snížení hodnoty aktiv v řádech mld. EUR kvůli dlouhodobě nízkým velkoobchodním cenám elektřiny. Na rok 2015 E.ON odhaduje čistou ztrátu v jednotkách mld. EUR. V roce 2014 společnost zaznamenala rekordní ztrátu ve výši 3,16 mld. EUR.

Výše dividendy za 2015 byla potvrzena ve výši 50 centů na akcii.

V Německu Angela Merkelová prosadila energetickou koncepci, která se zaměřuje na obnovitelné zdroje. Výroba z obnovitelných zdrojů je díky subvencím konkurenceschopná, tím snižuje cenu elektřiny a negativně působí na energetické společnosti, které mají silné zastoupení v konvenčních zdrojích.

USA

Hlavní zprávy

Index importních cen (m-m) (srpen):
aktuální hodnota: -1,8 %
očekávání trhu: -1,6 %
předchozí hodnota: -0,9 %

Index importních cen (y-y) (srpen):
aktuální hodnota: -11,4 %
očekávání trhu: -11,1 %
předchozí hodnota: -10,4 %

Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti (5. září):
aktuální hodnota: 275 tis.
očekávání trhu: 275 tis.
předchozí hodnota: 282 tis. / revize: 281 tis.

Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti (29. srpna):
aktuální hodnota: 2260 tis.
očekávání trhu: 2253 tis.
předchozí hodnota: 2257 tis. / revize: 2259 tis.

Bloomberg index spotřebitelského komfortu (6. září):
aktuální hodnota: 41,4
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 41,4

Velkoobchodní zásoby (m-m) (červenec):
aktuální hodnota: -0,1 %
očekávání trhu: 0,3 %
předchozí hodnota: 0,9 % / revize: 0,7 %

Změna zásob plynu podle EIA (4. září):
aktuální hodnota: 68
očekávání trhu: 74
předchozí hodnota: 94

Změna zásob surové ropy podle EIA (4. září):
aktuální hodnota: 2570 tis.
očekávání trhu: 900 tis.
předchozí hodnota: 4667 tis.

Změna zásob surové ropy v Cushingu podle EIA (4. září):
aktuální hodnota: -897 tis.
očekávání trhu: 400 tis.
předchozí hodnota: -388 tis.

Změna zásob benzínu podle EIA (4. září):
aktuální hodnota: 384 tis.
očekávání trhu: -150 tis.
předchozí hodnota: -271 tis.

Očekávané události

14:30 Index výrobních cen (m-m) (srpen): očekávání trhu: -0,1 %, předchozí hodnota: 0,2 %

14:30 Jádrový PPI (m-m) (srpen): očekávání trhu: 0,1 %, předchozí hodnota: 0,3 %

14:30 Index výrobních cen (y-y) (srpen): očekávání trhu: -0,9 %, předchozí hodnota: -0,8 %

14:30 Jádrový PPI (y-y) (srpen): očekávání trhu: 0,7 %, předchozí hodnota: 0,6 %

Popis trhu

Při otevření trhů byl na trzích viděn volatilnější vývoj a hrozilo, že dnešek ovládnou medvědi, nicméně v průběhu obchodní seance se nálada zklidnila a akcie zvrátily ztráty indikované futures.
Volatilní vývoj je na měnovém trhu, když euro posílovalo vůči dolaru o 0,7 % téměř na hodnotu 1,13. Ropa WTI po poklesu zásob v Cushingu rostla i  4 % a na chvíli překonala hranici 46 dolarů. Ropa byla rovněž podpořena růstem indexů, když je znatelná úzká korelace. Dnešek byl zajímavý i tím, že v posledních týdnech oslabující dolar koreloval s poklesem indexů, kdežto tomu dnes bylo naopak.

Apple dnes posílil o 2 % a umazává včerejší propad. Byť někteří komentáři pokles cen akcií dávali za vinu nepřesvědčivé prezentaci nových produktů, tak včera Apple oslaboval s propadem celých akciových trhů.

V rámci indexu S&P rostly všechny sektory. Největší zisky připsal zdravotnický sektor (+1 %) a informačních technologií (+1 %).

Podnikové zprávy

Apple odhalil novou produktovou řadu

Americký Apple, společnost s největší tržní kapitalizací na světě, včera odhalila produktovou řadu pro následující rok, která mnoho překvapení nepřinesla. Nejvýraznějšími změnami se tak stává větší iPad, nový systém prodeje iPhonů a dražší Apple TV.

Apple včera představil modely iPhone 6S a iPhone 6S Plus, které na rozdíl od loňských modelů disponují technologií 3D Touch, která přidává další možnost ovládání v závislosti na tom, jak silně uživatel displej stlačí. Nové telefony také budou vybaveny 64-bitovým čipem A9. Vylepšení se dočkala i funkce Touch ID, která slouží ke snímání otisků prstů. Nové modely se také mohou pochlubit vylepšeným fotoaparátem s rozlišením 12 megapixelů.

Výraznou změnou je nový iPhone Upgrade Program. V rámci tohoto programu bude možné zakoupit nejlevnější iPhone za 32 USD/měs. na 24 měsíců. Zákazníkům nové služby bude umožněno vyměnit svůj telefon po roce za nový. Při každé výměně bude mít zákazník zároveň možnost vybrat si nového operátora.

Novinkou pro letošní rok je model iPad Pro s 12,9 palcovým displejem, který rozšíří produktovou řadu tabletů. Novým modelem, který byl představen se spuštěným softwarem od společností Microsoft nebo Adobe, společnost cílí především na firemní klientelu. Tomu odpovídá i cena, která bude startovat na 799 USD, ale u modelů s větším úložným prostorem se přehoupne přes 1000 USD. K tabletu bude možné dokoupit také stylus (za 99 USD) a klávesnici (za 199 USD).

Změn se dočkala také Apple TV, která se bude prodávat za 149-199 USD, v závislosti na velikosti úložného prostoru. Starší verze Apple TV stála v březnu letošního roku 99 USD, nyní se bude prodávat za 69 USD. Nová Apple TV bude kompatibilní se Siri a bude dodávána s minimalistickým dálkovým ovladačem s pohybovými senzory.

Akcie společnosti Apple (AAPL) po včerejším odhalení nové produktové řady oslabily o 1,9 % na 110 USD. Tržní kapitalizace společnosti dosahuje 628 mld. USD.


Tomáš Spousta
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Tomáš Spousta
Fio banka, a.s.

Autor: Tomáš Spousta

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín
25.04.2024Liberec
25.04.2024Ostrava


Zajímavé vzestupy

NOKIA86,09+4,99
SHELL870,00+4,40
PRAPM240,00+4,35
WPS21,00+3,96
BABMMCIU250,00+2,46

Zajímavé poklesy

PILLE192,00-2,04
BABWOOSP66,00-1,49
PEN45,40-1,09
TMR500,00-0,99
CEZ865,00-0,80

Kurzovní lístek

EURnahoru25,265+0,03
HUFdolu6,420-0,04
JPYnahoru15,293+0,41
PLNnahoru5,854+0,01
USDnahoru23,672+0,37

demo-e-broker

Indexy

23.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,441 563,9815:41:52
RMnahoru+0,32464,3715:41:19
DJIAstejne0,0038 239,9815:20:09
NASDAQnahoru+1,1115 451,3123.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+1,1118 058,1915:22:07


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz