Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 13:51
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pondělí 14.09.2015

Zpravodajství

Denní report - pondělí 14.09.2015

14.09.2015 22:09:00 | Fio banka
ČR: Pražská burza v úvodu týdne stagnovala, SRN: Německé akcie bez výrazné změny, USA: Americké akcie s mírnou ztrátou

Pražská burza

Hlavní zprávy

Běžný účet platební bilance (červenec):
aktuální hodnota: -21,53 mld.
očekávání trhu: 0,70 mld.
předchozí hodnota: 13,26 mld.; revize: 9,90 mld.

Popis trhu

Pražská burza se po většinu seance pohybovala mírně v záporném teritoriu, nicméně díky silné závěrečné aukci zakončil nakonec index PX bez výraznější změny (-0,03%) na hladině 1 000 bodů. Při poklidné seanci jsou nakonec i kurzové změny většiny emisí malé. Jednu z mála větších změn zaznamenaly akcie Fortuny, které odepsaly -2,37% pod 68 Kč. Erste Bank odmazala denní 1% ztrátu a nakonec zakončila mírně slabší o -0,17% na 719 Kč. Lehce v záporném teritoriu zakončil i Vig (-0,20% 735 Kč), Unipetrol (-0,37% 162 Kč) a akcie O2 (-0,22% 223 Kč). Se zisky dnes uzavřel Pegas, který se vrací k metě 900 Kč (+0,83%). Dařilo se i Komerční bance (+0,55% 5 489 Kč). Po téměř 4% ztrátě v minulém týdnu se stabilizoval Čez u 528 Kč.

Podnikové zprávy

ČEZ obnovil produkci elektřiny v jednom bloku elektrárny Temelín

Energetická společnost ČEZ dnes oznámila, že obnovila produkci elektřiny v jednom bloku elektrárny Temelín. Druhý blok by měl být v provozu příští týden. O dopadu odstávek jsme informovali v pátečním komentáři.

Německo

Hlavní zprávy

Eurozóna:

Průmyslová výroba (m-m) (sezónně očištěno) (červenec):
aktuální hodnota: 0,6 %
očekávání trhu: 0,3 %
předchozí hodnota: -0,4 %; revize: -0,3 %

Průmyslová výroba (y-y) (očištěno o počet pracovních dní) (červenec):
aktuální hodnota: 1,9 %
očekávání trhu: 0,7 %
předchozí hodnota: 1,2 %; revize: 1,5 %

Očekávané události

11:00 Průzkum ZEW - index současných podmínek (září): očekávání trhu: 64.0, předchozí hodnota: 65.7

11:00 Průzkum ZEW - index očekávání (září): očekávání trhu: 42081, předchozí hodnota: 25.0

Eurozóna:

08:00 Registrace nových aut (srpen): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 14.6%

11:00 Obchodní bilance (sezónně očištěno (červenec): očekávání trhu: 21.4 mld., předchozí hodnota: 21.9 mld.

11:00 Obchodní bilance (bez sezónního očištění) (červenec): očekávání trhu: 28.0 mld., předchozí hodnota: 26.4 mld.

11:00 Zaměstnanost (y-y) (2Q): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 0.8%

11:00 Průzkum ZEW - index očekávání (září): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 47.6

Popis trhu

Německé akcie uzavřely první seanci nového týdne bez výrazné změny, když v samém závěru neudržely odpolední zisky. Nic na tom nezměnila ani dopolední dobrá čísla z evropského průmyslu. Závěrečný gong zastihl index DAX na 10 132 bodech (+0,08%). Nejlépe si vedl polovodičový Infineon (IFX +2,0%) následovaný leteckou Lufthansou (LHA +0,9%) a Daimlerem (DAI +0,8%). Opačným směrem zamířila německá energetická dvojka RWE (RWE -2,2%), které nepomáhá další pokles ceny elektřiny, Deutsche Boerse (DB1 -1,2%) a ocelářský ThyssenKrupp (TKA -0,7%).

Podnikové zprávy

Deutsche Bank údajně propustí až 25 % zaměstnanců

Podle agentury Reuters Deutsche Bank (DBK) propustí 23 tisíc zaměstnanců, což je přibližně čtvrtina z celkového počtu. Propouštění se má týkat hlavně technologických pozic a rovněž i kvůli vyčleněním divize PostBank.

Počet zaměstnanců se má snížit na 75 tisíc a zapadá do současné strategie CEO Johna Cryana, který nastoupil na pozici v červenci.

Mluvčí banky se odmítl ke zprávě vyjádřit.

Banka se zaměřuje na redukci nákladů u pozic s technologickými aktivitami a tzv. back office, který zpracovává transakce a objednávky pro klientské pracovníky.

Němečtí dodavatelé automobilek prohlubují spolupráci s technologickými společnostmi

Německé automobilky BMW (BMW), Daimler (DAI) a Volkswagen (VOW3) čelí nové potenciální konkurenci od společností Google (GOOGL) nebo Apple (AAPL), které již dříve oznámily ambice představit vlastní automobily. Na druhé straně němečtí dodavatelé automobilek vidí potenciál, protože mohou dodávat více zařízení.

Výrobci zařízení Bosch, Continental (CON) a ZF Friedrichshafen se zaměřují na rozvoj technologií určené pro všechny části automobilů. Tyto společnosti již začaly spolupracovat s velkými technologickými společnostmi v USA.

Německé automobilky a jejich místní dodavatelé jsou si dobře vědomi, že digitální technologie v automobilech je klíčem k úspěšným prodejům. Samořídící automobily, komunikační spojení mezi automobily a pokročilé bezpečnostní systémy závisí na úspěšném propojení zařízení v automobilech a softwaru.

CEO společnosti Google Eric Schmidt řekl, že Německo v tomto sektoru může hrát vedoucí roli a již dochází ke spolupráci mezi Googlem a společnostmi v Německu.

Minulý měsíc automobilky Audi, BMW a Daimler souhlasily se společným nákupem map od společnosti Nokia s názvem Nokia Here. Mělo by se jednat o jeden z kroků, který by měl vést k samořídícím automobilům od těchto společností.
V současné době někteří dodavatelé zvažují spolupráci a investice do segmentu map. CEO společnosti Continental Elmar Degenhard oznámil, že počká na konec a roku a pak se uvidí.

Loňského roku společnost ZF Friedrichshafen koupila za 12 mld. dolarů amerického dodavatele automobilového zařízení TRW Automotive, který se specializuje na bezpečnostní a brzdový systém.

Minulý týden se 10 světových automobilek dohodlo na vytvoření nového automatického brzdného systému a standardizaci bezpečnostních prvků v novým automobilech, jako jsou bezpečnostní pásy a airbagy. Využitím kamer, radarových senzorů a softwaru by se měl automobil zastavit v případě, že řidič nereagoval včas v zabránění havárie.

Podle CEO ZF Friedrichshafen Stefana Sommera by samořídící automobily měly být využívány spíše v obydlených oblastech než na dálnicích.

Podle institutu IHS Automotive automobilový průmysl letos investuje až 12 mld. dolarů do vývoje a produkce radarových senzorů, kamer, softwaru a jiných technologií.

Němečtí dodavatelé investují poměrně agresivně do nových technologií, protože mohou velmi ztratit. Každé sedmé pracovní místo v Německu je navázáno na automobilový průmysl. Bosch je největší dodavatel zařízení podle tržeb na světě. Nové technologické společnosti mohou standardní dodavatele ohrozit.

V květnu společnost Continental koupila finskou společnost Elektrobit Oyj za 680 mil. dolarů, která dodává software, tím Continental získala 1900 programátorů. Continental je známá výrobou pneumatik, nicméně v současnosti zaměstnává 12000 softwarových inženýrů, což je více než polovina z celkového počtu na inženýrských pozicích.

Bosch je znám v automobilovém průmyslu jako dodavatel zařízení jako jsou zapalovací svíčky. Nyní je ale největším dodavatelem radarových senzorů na světě. Společnost vyvinula systém, který umožňuje automobilu nalézt volný prostor v garáži a zaparkování, zatímco řidič může být mimo automobil a monitorovat pohyb pomocí dálkového ovládání.
Bosch rovněž odebírá čipy pro senzory od německého výrobce Infenion (IFX).

Zajímavostí je, že německé automobilky se obávají příliš těsné spolupráce se společnostmi jako Apple nebo Google. Důvodem je neochota se podělit o patenty a riziko oslabení hodnoty vlastních značek. Před rokem CEO Apple Tim Cook a jeho tým dva dny strávil v automobilce BMW pro sjednání potenciální spolupráce. BMW ale spolupráci odmítla.

Němečtí dodavatelé, které mají značky uvnitř automobilů a nejsou tak vidět, mohou být v lepší pozici, když bude větší spolupráce mezi technologickými společnostmi a automobilovým průmyslem.

USA

Hlavní zprávy

Očekávané události

14:30 Maloobchodní tržby (m-m) (předběžný) (srpen): očekávání trhu: 0.3%, předchozí hodnota: 0.6%

14:30 Newyorský výrobní index (září): očekávání trhu: -0.50, předchozí hodnota: -14.92

15:15 Průmyslová produkce (m-m) (srpen): očekávání trhu: -0.2%, předchozí hodnota: 0.6%

15:15 Využití kapacit (srpen): očekávání trhu: 77.8%, předchozí hodnota: 78.0%

16:00 Podnikové zásoby (červenec): očekávání trhu: 0.1%, předchozí hodnota: 0.8%

Popis trhu

Americké Trhy v současnosti naznačují 28% šanci na zvýšení úrokových sazeb. Před otřesy, které se z Číny přelily dále do světa, byla tato pravděpodobnost 50%.

Hlavní akciové indexy uzavřely o 0,3 – 0,4% slabší než při pátečním závěrečném gongu. Díky znovu oslabují ropě a kovům se nedařilo sektoru základních materiálů (-1,3%). Oslabovala také energetika (-0,9%) a spotřebitelský sektor (-0,7%). Bez výraznějších poklesů naopak zůstaly utility (+0,3%), informační technologie (-0,4%) nebo finanční společnosti (-0,4%).

Z jednotlivých titulů nejvíce ztratil First Solar (FSLR -5,3%). Firma zvažuje investici do stavby 800 MW solární elektrárny v Dubaji. Dařilo se naopak Chesapeake Energy (CHK +4,6%), která uzavřela spor ohledně poplatků za těžbu v Texasu.  Komoditní trhy se vyvíjely smíšeně. Na jedné straně znovu oslabovala již zmiňovaná ropa (-1,2%) a kovy (měď -1,7%, stříbro -1,2%), na druhé straně výrazně rostly zemědělské plodiny (pšenice +3,4%, kukuřice +1,7%, sója +1,1%). Dařilo se rovněž zemnímu plynu (+2,5%).

Podnikové zprávy

Apple o prvním víkendu iPhone 6S může prodat více než rekordních 10 mil. kusů

Technologická společnost Apple oznámila, že prodeje o víkendu nového modelu iPhone 6S mají překonat loňských 10 mil. kusů, protože vidí velmi četné předobjednávky.

Model s větší obrazovkou iPhone 6S Plus v elektronických objednávkách již překonal očekávání společnosti.

Podle vyjádření Applu je společnost na cestě překonat prodej 10 mil. kusů v prvním víkendu, které se začnou prodávat 25. září.

Ve stejnou dobu loňského roku společnost oznámila, že obdržela předobjednávky na 4 mil. kusů pro modely iPhone 6 a 6 Plus. Nicméně konkrétní údaje společnost letos odmítla sdělit, přičemž v loňském roce byl údaj k dispozici.

Komodity

Produkce oceli se v Číně v srpnu zvýšila navzdory řadě odstávek kvůli vojenské přehlídce

Podle srpnových dat se v Číně produkce oceli meziměsíčně zvýšila, což vzbuzuje obavy o dalším přesycení trhu. Čína je největším producentem oceli na světě a produkuje více než polovinu světové nabídky.

Podle vládního čínského statistického úřadu produkce oceli vzrostla o 1,7 % na 66,94 mil. tun. Zatímco se produkce meziměsíčně zvýšila, tak v meziročním srovnání se produkce snížila o 3,5 %.

Čínská vláda si pro letošní rok stanovila cíl pro růst HDP na úrovni 7 %. Podle údajů agentury Bloomberg se HDP v minulém měsíci zvýšilo o 6,64 %. Včera oznámené údaje o průmyslové produkci byly pod očekáváním analytiků, zatímco investice od začátku roku rostly nejpomalejším tempem od roku 2000.

Tento růst produkce oceli je zajímavý z důvodu odstávek v klíčovém regionu Hebei. Peking kvůli oslavám spojených s koncem druhé světové války nařídil vypnutí pecí, aby se zlepšila kvalita vzduchu.

Ocelárny v současné době čelí problému zpomalující se poptávky. Ačkoliv jsou kovy využívány v celém průmyslu od výroby aut po stavebnictví, tak ekonomika roste stále pomalejším tempem.

Sektor produkce oceli se globálně potýká s problémem přesycenosti trhu, když Čína exportuje rekordní objem oceli. Dodávky z Číny v srpnu byly blízko rekordních lednových úrovní a o 25 % více než před rokem.
Export oceli z Číny se v osmi měsících od začátku roku zvýšil o 26,5 %.

Následující graf ukazuje vývoj exportu oceli z Číny za posledních 5 let. Jednotky jsou v milionech tun.

 width=

 



Fio banka, a.s.
Prohlášení


Daniel Marván
Fio banka, a.s.

Autor: Daniel Marván

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXdolu-0,031 549,8513:50:25
RMstejne0,00457,8213:47:19
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,6317 724,4113:30:42


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz