zavřít Přihlášení

Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Čtvrtek 18.4.2024 23:40
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - úterý 10.11.2015

Zpravodajství

Denní report - úterý 10.11.2015

10.11.2015 22:15:00 | Fio banka
ČR: Pražská burza pokračovala v růstu, index PX se přiblížil k metě 1 000 bodů, SRN: Německé burze pomohlo slabší euro, USA: Americké indexy uzavřely se smíšenou bilancí, technologie zaostávaly

Pražská burza

Popis trhu

Pražská burza rozšířila včerejší zisky, když index PX přidal +0,60% na 996 bodů. Sledovaným titulem byl dnes především Čez, který ráno před openem reportoval výsledky za 3Q. Kvůli dlouhodobější odstávce jaderné elektrárny Dukovany se předpokládalo, že společnost poníží celoroční výhled pro ukazatel EBITDA. To se potvrdilo a snížení nakonec bylo z 68 mld. na 64 mld. Kč, což vnímal trh negativně, jelikož se čekaly hodnoty okolo 65 mld. Kč. Ocenění akcie tak zamířilo po openu do záporného teritoria k úrovni 480 Kč. Nicméně titul postupně ztráty umazával a v odpoledních hodinách se překlopil do kladných úrovní. Nakonec uzavřel se ziskem +1,13% na 493 Kč, čímž se potvrdilo, že hodně špatných zpráv je už zakomponováno v ocenění a vidina udržení dividendy na 40 Kč je lákavá. S mírnými přírůstky uzavřely finanční tituly a to Erste Bank (+0,39%), Komerční banka (+0,29%) a Vig (+0,73%). Nejziskovější byla tak jako včera Fortuna (83 Kč +4,01%), kde pokračuje růst započatý po výsledcích (kumulovaně již +12%). Akcie O2 se posunuly od mety 230 Kč na 232 Kč (+1%).

Podnikové zprávy

Komentář k výsledkům ČEZ za 3Q 2015

ČEZ za třetí letošní čtvrtletí představil zisky, jenž byly téměř v souladu s našimi odhady. Samotná čísla za 3Q 2015 nás tedy nijak výrazně nepřekvapila, když se podle očekávání do výsledků negativně nejvíce projevily meziročně nižší realizační (prodejní) ceny elektřiny (negativní vliv do EBITDA ve výši 1,4 mld. Kč) a meziročně nižší výroba elektřiny zejména kvůli neplánovaným odstávkám na jaderných blocích (-0,7 mld. Kč). EBITDA zisk tak dosáhl úrovně 12,9 mld. Kč, meziročně níže o 12,8 %. Společnost zaúčtovala mimořádné opravné položky k majetku ve výši 2,4 mld. Kč, což pak negativně ovlivnilo provozní zisk EBIT, jenž byl na úrovni 3,3 mld. Kč. Po očištění o tento mimořádný vliv pak EBIT činil 5,7 mld. Kč, což bylo v souladu s našimi odhady. Očištěný čistý zisk za 3Q 2015 meziročně poklesl o 34,7 % na 3,2 mld. Kč, což bylo opět v souladu s naším očekáváním.

Společnost nás však zklamala svým výhledem na letošní rok, když EBITDA zisk ponížila z 68 mld. Kč na 64 mld. Kč, zatímco my jsme předpokládali (zejména kvůli problémům s odstávkami na jaderných elektrárnách) snížení do rozmezí 65 – 66 mld. Kč. Na úrovni očištěného čistého zisku společnost výhled ponechala na úrovni 27 mld. Kč, zatímco my jsme očekávali (zejména kvůli vratce darovací daně z emisních povolenek) navýšení na 28 – 29 mld. Kč.

Analytici Commerzbank zvýšili cílovou cenu pro Erste Group z 623 Kč na 757 Kč

Analytici z banky Commerzbank dnes zvýšili cílovou cenu pro Erste Group z 623 Kč na 757 Kč při zachování investičního doporučení „držet“.

Německo

Popis trhu

Index DAX zakončil o 0,2 % výše na 10 832,52 b.

Až do dopoledne se v Evropě obchodovalo poměrně klidně, nicméně s poklesem futures na americké indexy se začal propadat německý trh. Nicméně se slabším eurem se německá burza vzpamatovala a zakončila na kladné nule navzdory pokračujícímu poklesu amerických trhů. Slabší euro obecně pomáhá firmám orientovaným na export.

V rámci indexu DAX největší propad zaznamenaly energetické tituly E.ON (EOAN; -3 %) a RWE (RWE; -3,8 %). Nedařilo se ani Deutsche Bank (DBK; -1,7 %) a Lufthansa (LHA; -1 %), kde se stále nedaří vyjednat oboustranně přijatelné podmínky s odbory.

V černých číslech zakončila dodavatel automobilového sektoru Continental (CON; +1,7 %), který tak koriguje včerejší propad o 5 %. Výrobce sportovního oblečení Adidas (ADS) posílil o 1,7 % a automobilka Daimler (DAI) zpevnila o 1,4 %.

Podnikové zprávy

Zaměstnanci společnosti Lufthansa vyhlásili třídenní stávku

Společnost Lufthansa (LHA) bude tento týden čelit třídenní stávce, když odbory odmítly poslední nabídku mezd a důchodů.

Stávka začne ve středu a skončí v pátek.

Německý přepravce Lufthansa, který je největší v Evropě podle tržeb, zrušil od minulého týdne 1900 letů.

USA

Hlavní zprávy

Optimismus malých firem NFIB (říjen):
aktuální hodnota: 96,1
očekávání trhu: 96,5
předchozí hodnota: 96,1

Index importních cen (m-m) (říjen):
aktuální hodnota: -0,5 %
očekávání trhu: -0,1 %
předchozí hodnota: -0,1 %; revize: -0,6 %

Index importních cen (y-y) (říjen):
aktuální hodnota: -10,5 %
očekávání trhu: -9,4 %
předchozí hodnota: -10,7 %; revize: -11,3 %

Velkoobchodní zásoby (m-m) (září):
aktuální hodnota: 0,5 %
očekávání trhu: 0,0 %
předchozí hodnota: 0,1 %; revize: 0,3 %

Očekávané události

13:00 Index žádostí o hypotéky MBA (6. listopadu): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: -0.8%

Popis trhu

Americké trhy (vyjádřeny indexem DJIA i S&P500) oscilovaly při klidné seanci v blízkosti včerejších zavíracích hodnot, nakonec uzavřely s mírnými zisky. Technologický Nasdaq ale vykázal horší výkonnost (-0,24%) především kvůli poklesu akcií americké jedničky Apple (AAPL -3,2%) v návaznosti na analytický report od Credit Suisse poukazující na pokles objednávek komponentů pro telefony indikující slabší poptávku po nedávno uvedených telefonech iPhone 6s. Výrazně ztráceli i dodavatelé Applu – Cirrus Logic (CRUS) propadl o 8,7%, Qorvo (QRVO) ztratil 3,3%, Avago (AVGO) pak oslabil přes 5%. Výrazných ztrát dosáhl i polovodičový index SOX (-1,8%).

V rámci indexu S&P500 se tak nejhůře vedlo sektoru informačních technologií (-0,7%) spolu se základními materiály (-0,8%), které trpěly pod tíhou komodit po inflačních datech z Číny (více viz zde). Naopak v čele se držel sektor zbytných statků (+0,8%).

Rally mezi konstituenty S&P500 dnes zažily po kvartálních číslech akcie předního amerického stavitele DR Horton (DHI) zpevňující o 8,3%, pomáhající vzhůru i konkurentům – Pultegroup (PHM) a Lennar (LEN) posilují přes 3%. Naopak na chvostu se dnes ze ztrátou 6% držely akcie těžaře Freeport-McMoRan (FCX) při pokračujícím tlaku v komoditním sektoru v čele s těženou mědí propadající na nová minima. Titul tak po měsíční „odmlce“ zavítal zpět pod 10 USD.

Páteční data z trhu práce výrazně zvýšila pravděpodobnost zvyšování sazeb ze strany Fedu v prosinci. Nyní tak trh očekává zahájení růstu sazeb s pravděpodobností 66%, zatímco v říjnu byla nižší než 30%.

Podnikové zprávy

CEO farmaceutické společnosti Valeant upozornil na možná rizika výsledků dvou klíčových divizí

CEO Michael Pearson v současné době sledované farmaceutické společnosti Valeant (VRX) upozornil na rizika horších finančních výsledků dvou klíčových divizí.

Pearson řekl, že divize dermatologie by mohla zaznamenat významný dopad kvůli přerušení obchodních vztahů s prodejcem speciálních léků Philidor. Právě pomocí této lékárny se měly podle Citron Research uměle navyšovat tržby. Akcie od analýzy Citron Research odepsaly přibližně o 50 %.
CEO na konferenčním hovoru oznámil, že 190 mil. dolarů (6,8 %) z tržeb ve 3Q pocházelo právě skrz lékárnu Philidor. CEO rovněž obhajoval prodej léků skrz lékárny, které prodávají speciální léky, protože někteří lékaři tento typ lékáren preferují. Tradiční lékárny nemusí pacientům některé léky poskytnout, které poskytují právě ty jako Philidor.

Druhá divize, která by měla být pod tlakem, je neurologie. Minulý měsíc společnost oznámila, že by mohla rozprodat aktiva, které jsou více závislé na růstu cen léků. Právě rostoucí ceny léků jsou v USA v posledních měsících pod politickým tlakem.

Podle Pearsona by měl být růst tržeb v příštím roce velmi příznivý, nicméně v krátkém období společnost čekají těžké časy. Akcie od léta ztratily až 70 %, na druhé straně stále za 5 let akcie jsou výše o 203 %.

Výsledky stavitele D.R. Horton ve 4Q překonaly očekávání analytiků

Největší stavitel domů v USA podle tržeb D.R. Horton (DHI) dnes před otevřením trhů zveřejnil výsledky za 4Q fiskálního roku 2015, které překonaly očekávání analytiků na úrovni zisku.

DR Horton (DHI)
 4Q 2015Konsensus 4Q 2015*4Q 2014
Tržby (mld. USD)  3,091  3,095  2,414
Očištěný zisk na akcii (EPS, USD/akcie) 0,706  0,627  0,450

 *průměrný odhad analytiků oslovených agenturou Bloomberg

Čistý zisk se zvýšil ze 166,3 mil. dolarů (45 centů na akcii) na 238,9 mil. dolarů (64 centů na akcii). Analytici v průměru odhadovali čistý zisk na úrovni 63 centů na akcii.

Společnost D.R. Horton se zaměřuje na všechny kategorie zákazníků od těch hledající levné ubytování až po zákazníky s potřebou luxusu.

Mediánová cena nového domu v USA se  v září meziročně zvýšila o 13,5 % na 296 tisíc dolarů, což je v roce 2015 nejvyšší hodnota.

Kvartální dividenda se zvýší o 28 % na 8 centů za akcii.

Komodity

Ropa a zemní plyn

EIA: Produkce ropy z břidlic v USA bude klesat již osmý měsíc po sobě

Americký úřad EIA včera zveřejnil prognózu, podle které má produkce ropy v prosinci klesat o 118 tisíc barelů denně. Tento pokles je největším poklesem v měsíčních prognózách. Produkce ropy z břidlicových formací by měla činit 4,95 mb/d, což je nejníže od září roku 2014.

Produkce ropy ve formaci Eagle Ford v jižním Texasu se má snížit o 78 tisíc na 1,28 mb/d, zatímco ve formaci Permian v západním Texasu se produkce má zvýšit o 11 tisíc na 2,02 mb/d.

Ve státu Severní Dakota je sledovaná formace Bakken, kde se produkce má snížit o 27 tisíc na 1,11 mb/d.

EIA zveřejňuje i odhad produkce zemního plynu, která má poklesnout již šestý měsíc v řadě. Produkce zemního plynu v prosinci se má snížit o 0,4 na 44,3 mld. kub. stop za den.
Největší pokles by měl být zaznamenán ve formaci Marcellus o 0,2 na 15,7 mld. kub. stop za den. V takovém případě by Marcellus zaznamenal první meziroční pokles produkce plynu od roku 2008, kdy započala břidlicová revoluce v USA.

Terminál na zkapalněný plyn v USA přijme v lednu první tanker

Terminál patřící společnosti Cheniere na export zkapalněného plynu v americkém státě Lousiana přijme první tanker 12. ledna příštího roku. Agentura Reuters se odkazuje na zdroje pracující v daném středisku.

Nicméně prozatím se jedná o testování. Komerční provoz terminálu a tankerů by měl začít později téhož roku 2016.

V USA se před lety začalo stavět několik terminálů na zkapalněný plyn, aby se mohl exportovat do zahraničí. Náklady na dopravu plynu po moři jsou poměrně výrazné, proto někteří analytici zpochybňují ekonomický smysl exportu plynu. Idea výstavby terminálů stojí na tom, že v USA je cena plynu několikrát levnější než v Evropě nebo Asii kvůli přebytku plynu z břidlic.
Bohužel pro firmy, které chtějí plyn exportovat, přišel velký propad cen ropy, na kterou jsou vázány kontrakty pro zkapalněný zemní plyn. Stejně tak se plánuje rozšíření kapacity plynovodů pro dopravu ruského plynu do Číny, čímž by zkapalněný plyn měl v Asii výrazně těžší podmínky.

Akcie Cheniere s tickerem LNG za posledních 12 měsíců oslabily o 36 %, nicméně za 5 let akcie jsou výše o 1147 %.


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor: Vojtěch Cinert

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

18.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,181 550,3416:15:26
RMnahoru+0,50457,8116:59:06
DJIAnahoru+0,0637 775,3823:10:20
NASDAQdolu-0,5215 601,5022:00:01
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4017:50:00


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz