Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Úterý 16.4.2024 12:15
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pátek 08.01.2016

Zpravodajství

Denní report - pátek 08.01.2016

08.01.2016 22:16:00 | Fio banka
ČR: Pražská burza dokázala udržet ranní zisky, Erste (-2,4%) proti růstovému proudu, SRN: Německé akcie nakonec v červeném, USA: Zámoří nakonec hluboko v červeném

Pražská burza

Hlavní zprávy

Stavební výroba (y-y) (listopad):
aktuální hodnota: 1,5 %
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: -1,3 %

Průmyslová výroba (y-y) (listopad):
aktuální hodnota: 5,7 %
očekávání trhu: 6,7 %
předchozí hodnota: 3,8 %

Očekávané události

09:00 Míra nezaměstnanosti (prosinec): očekávání trhu: 6,3 %, předchozí hodnota: 5,9 %

Popis trhu

Index pražské burzy PX-TR posílil o 0,87% a vrátil se tak zpět nad metu 1400 bodů, konkrétně pak uzavřel na 1406,76 bodů. Těžil tak z relativního uklidnění situace v Číně, kdy tamní trh po státní „akciové intervenci“ posílil bezmála o 2%, přesto svým výsledkem překvapil, zatímco většina evropských indexů nakonec uzavřela v červených číslech (EuroStoxx 600 -1,5%). Dařilo se především likvidním emisím – Komerční banka za patrné nákupní objednávky hravě překonala hranici 5000 Kč a se ziskem 2,13% končila na 5086 Kč, kde se obchodovala naposledy v úvodu prosince. Z mnohaletých minim se vzepjal ČEZ, končící silnější o 2,22% na 414,1 Kč při nejvyšším denním objemu 225 mil. Kč. Po zvýšeném doporučení od HSBC (více viz zde) korigovaly předchozí propady i akcie pojišťovny VIG (+2,35%) s návratem na 653 Kč. Z menších emisí pak zmiňme i 3,4% růst mediální CETV se závěrem na 64 Kč. Úvodní 2% růst naopak neudržely akcie Erste banky a po „vzoru“ západních bank končily hluboko v záporném teritoriu, tedy na 725,5 Kč se ztrátou 2,37%. Úvodní týden pražská burza vykázala silnou ztrátu 3,3%, přesto dokázala svojí „výkonností“ překonat hlavní světové indexy.

Podnikové zprávy

ČEZ říká, že ztráty z dukovanských odstávek se pohybují v jednotkách miliard korun

Člen představenstva společnosti ČEZ Ladislav Štěpánek, finanční ředitel ČEZu Martin Novák, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a šéfka SÚJB Dana Drábová dnes na tiskové konferenci hovořili na téma jaderné elektrárny Dukovany. Štěpánek sdělil, že ztráty z loňských odstávek jaderných bloků v Dukovanech lze odhadnout v jednotkách miliard korun. Konkrétnější nebyl, ČEZ tak doposud přesně nesdělil ztráty z odstávek. Podle našich odhadů by se ztráty z dukovanských odstávek měly pohybovat kolem 3 mld. Kč a ztráty z temelínských odstávek kolem 1 mld. Kč. Celkový negativní dopad výpadků jaderných elektráren do loňské EBITDA tak odhadujeme kolem 4 mld. Kč. ČEZ již v listopadu snížil výhled EBITDA za rok 2015 z 68 mld. Kč na 64 mld. Kč a výpadky z výroby z jádra by tak již podle našeho názoru měly být ve výhledu započítány. Finanční ředitel ČEZu Martin Novák dnes tento výhled ve výši 64 mld. Kč potvrdil.

Štěpánek dále uvedl, že 1. dukovanský blok by měl být uveden do provozu na konci ledna a 2. blok v polovině února. To je v souladu s harmonogramem, jenž byl zveřejněn na konci roku 2015.

Jan Mládek se obecně vyjádřil k rozšíření jaderné elektrárny Dukovany o další blok. Nesdělil nic nového, když konstatoval, že k rozhodnutí o případném dalším bloku by mělo dojít dříve, než skončí životnost elektrárny Dukovany (odhaduje se, že Dukovany by měly dosloužit v období 2030 – 2035). Vláda podle něho stále debatuje s ČEZem o možném schématu státních subvencí (bez státní podpory by za současných nízkých cen silové elektřiny byla stavba nového jaderného bloku ekonomicky nenávratná). Novák sdělil, že případný nový blok v Dukovanech by mohl být uveden do provozu po roce 2030.

Ohledně případného nového bloku v Dukovanech tak dnes nezaznělo nic nového, stále se jedná o stejné úvahy, jaké zaznívaly již v minulosti. ČEZ již delší čas dává najevo, že bez určitých státních garancí se do stavby nového jaderného bloku pouštět nebude, což hodnotíme jako správné stanovisko. Mládek sdělil, že rozhodnutí o výstavbě nových jaderných bloků pravděpodobně přijme až příští vláda (příští parlamentní volby se v ČR konají v roce 2017).

Německo

Hlavní zprávy

Průmyslová výroba (m-m) (sezónně očištěno) (listopad):
aktuální hodnota: -0,3 %
očekávání trhu: 0,5 %
předchozí hodnota: 0,2 %; revize: 0,5 %

Průmyslová výroba (y-y) (očištěno o počet pracovních dní) (listopad):
aktuální hodnota: 0,1 %
očekávání trhu: 0,5 %
předchozí hodnota: 0,0 %; revize: 0,4 %

Obchodní bilance (listopad):
aktuální hodnota: 20,6 mld.
očekávání trhu: 20,2 mld.
předchozí hodnota: 22,5 mld.; revize: 22,3 mld.

Běžný účet platební bilance (listopad):
aktuální hodnota: 24,7 mld.
očekávání trhu: 21,0 mld.
předchozí hodnota: 23,0 mld.; revize: 22,9 mld.

Vývoz (m-m) (sezónně očištěno) (listopad):
aktuální hodnota: 0,4 %
očekávání trhu: 0,5 %
předchozí hodnota: -1.2 %

Dovoz (m-m) (sezónně očištěno) (listopad):
aktuální hodnota: 1,6 %
očekávání trhu: 1,0 %
předchozí hodnota: -3,4 %; revize: -3,2 %

Očekávané události

Popis trhu

Německé akcie neudržely mírné zisky a končí i poslední seanci týdne v červených číslech. K aspoň symbolickým ziskům jim ve volatilní seanci nepomohlo ani uklidnění na čínských trzích, které díky nákupům státních fondů dokázaly posílit, ani povzbudivá makroekonomická data ze zámoří (počet nových pracovních míst). Index DAX uzavřel po závěrečném výprodeji se ztrátou 1,31% na 9 849 bodech. Za celý týden si odepsal 8,3%. Dnes se nedařilo zejména Deutsche Bank (DBK -3,2%), Bayeru (BAYN -2,8%) a polovodičovému Infinenonu (IFX -2,5%). Výprodejům nejlépe odolával výrobce průmyslových plynů Linde (LIN +0,6%), Volkswagen (VOW3 +0,1%) a výrobce krémů Nivea Beiersdorf (BEI -0,3%).

Podnikové zprávy

USA

Hlavní zprávy

Průměrná hodinová mzda (m-m) (prosinec):
aktuální hodnota: 0,0 %
očekávání trhu: 0,2 %
předchozí hodnota: 0,2 %

Průměrná hodinová mzda (y-y) (prosinec):
aktuální hodnota: 2,5 %
očekávání trhu: 2,8 %
předchozí hodnota: 2,3 %

Změna pracovních míst mimo zemědělství (prosinec):
aktuální hodnota: +292 tis.
očekávání trhu: + 200 tis.
předchozí hodnota: + 211 tis.

Změna pracovních míst v soukromém sektoru (prosinec):
aktuální hodnota: +275 tis.
očekávání trhu: +201 tis.
předchozí hodnota: +197 tis

Změna pracovních míst ve výrobním sektoru (prosinec):
aktuální hodnota: +8 tis.
očekávání trhu: -2 tis.
předchozí hodnota: -1 tis.

Míra nezaměstnanosti (prosinec):
aktuální hodnota: 5%
očekávání trhu: 5%
předchozí hodnota: 5%

Velkoobchodní zásoby (m-m) (listopad):
aktuální hodnota: -0,3 %
očekávání trhu: -0,1 %
předchozí hodnota: -0,1 %; revize: -0,3 %

Očekávané události

Popis trhu

Zámořské akcie se v závěru seance znovu propadly hluboko do červených čísel, když nad dobrými čísly z domácího trhu práce převážily obavy z propadů, které tento týden postily čínskou burzu. Hlavní akciové indexy oslabily o 1,0 – 1,1%. Nedařilo se zejména finančním společnostem (-1,6%) a zdravotnickým firmám (-1,4%), se slabší ropou oslaboval energetický sektor (-1,4%). Relativně nejlépe si vedly telekomunikační tituly (-0,4%), utility (-0,0%) a informační technologie (-0,8%).  V rámci indexu SP500 se díky rostoucí ceně zemního plynu nejlépe dařilo těžaři plynu a uhlí Consol Energy (CNX +5,8%) nebo plynařskému Range Resources (RRC +6,9%). Vzhůru míří také Viacom (VIA +4,3%). Oslabil naopak maloobchodní prodejce GAP (GPS -14,3%). Firma oznámila propad prosincových tržeb v jejím řetězci obchodů Old Navy. Nedařilo se ani dalšímu maloobchodnímu prodejci Kohl's (KSS -5,9%) a výrobci paměťových médií Seagate (STX -5,1%).  Na komoditních trzích na jedné straně znovu klesala ropa (-1,1%), která se udržopvala na dohled dvanáctiletých minim. Nedařilo se ani vzácným kovům (stříbro -2,7%, zlato -0,5%). Znovu naopak prudce rostl již zmiňovaný zemní plyn (+4,0%). Posilovaly rovněž zemědělské plodiny (pšenice +2,1%, kukuřice +1,1%).

Podnikové zprávy

Saudská Arábie zvažuje prodej části akcií u ropného giganta Saudi Aramco

Představitelé Saudské Arábie oznámili, že zvažují prodej části akcií státní ropné společnosti Saudi Aramco. Podle Wall Street Journal je téměř jisté, že se nebude jednat o významný podíl společnosti. Prodej akcií by mohl být úpisem formou IPO a stát by mohl prodejem získat miliardy dolarů.

Saudi Aramco dnes ve svém prohlášení uvedla, že prozkoumává řadu možností, jak prodat určitý podíl akcií. Dále společnost uvedla, že zvažuje i úpis akcií aktiv ze segmentu downstream (zpracování ropy).

Saudi Aramco jako samostatná společnost těží nejvíce ropy na světě, když pokrývá celou produkci Saudské Arábie na úrovni 10 mb/d, což je více než celková produkce ropy USA (9,2 mb/d).
Největší soukromá ropná společnost Exxon Mobil těží přes 5 mb/d (podobně jako ruská společnost Rosneft) a v případě prokázaných rezerv se jedná o výrazný rozdíl. Exxon Mobil měla v roce 2014 prokázané zásoby na úrovni 25,3 mld. ropných ekvivalentů, zatímco Saudia Aramco podle vlastních údajů měla 261 mld. ropných ekvivalentů. Někteří odborníci ale nevěří číslům o stavu ropných rezerv, protože nebyl nikdy zveřejněn audit rezerv a většina detailů o velikosti obrovských ropných polích je tajná.

Saudi Aramco ropu pouze netěží, ale i zpracovává, přičemž se na segment downstream stále více zaměřuje. Společnost provozuje rafinérie v Saudské Arábii a má podíly v rafinériích v řadě zemí včetně USA.

Nedávno Saudská Arábie umožnila zahraničním investorům obchodovat na zdejší burze Tadawul, která má výkonnost rovněž výrazně korelovanou s cenou ropy.

Rozpočet Saudské Arábie je pod značným tlakem, protože země finančně spoléhá na prodej ropy, která se zlevnila za dva roky o více než 60 %. Saudská Arábie rovněž v minulém roce najala řadu poradců z investičních bank, aby se snížily vládní výdaje. Z prodeje ropy Saudská Arábie financuje prakticky vše od zdravotnictví po armádu. Na druhé straně země má nadále významné devizové rezervy, které se ale s propadem cen ropy snižují.

Zajímavostí je, že se cena benzínu v Saudské Arábii zvýšila o 50 %, protože země snížila subvence na benzín, nicméně i tak stojí v přepočtu necelých 6 českých korun.

V odkazu http://www.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/ lze najít ceny benzínu řady zemí ve světě a porovnat například s Českou republikou.

Komodity

Zemní plyn

Cena zemního plynu včera vzrostla o 5,1 % díky více než očekávanému poklesu zásobu

Futures na americký zemní plyn včera uzavřely o 5,1 % více díky více než očekávanému poklesu zásob.

Zásoby zemního plynu se podle úřadu EIA snížily o 117 mld. kub. stop, zatímco analytici a obchodníci podle průzkumu Wall Street Journal očekávali pokles o 100 mld. kub. stop.

Cena kontraktů s vypořádáním v únoru uzavřely při ceně 2,382 mbtu.

Ačkoliv zásoby výrazně klesly, tak zůstávají o 15 % výše, než je pětiletý průměr v tomto období roku.

Mírná zima a vysoká produkce zemního plynu srazila ceny zemního plynu na více než desetiletá minima. Zásoby obvykle klesají se začátkem zimy, protože se zemní plyn využívá k topení. Nicméně mírná zima způsobila, že zásoby rostly i ve druhé polovině listopadu. V minulých týdnech nicméně předpovědi počasí ukázaly, že teploty budou výrazněji klesat, což podporuje poptávku po plynu. Nižší teploty rovněž donutily některé firmy přerušit těžbu.

Podle obchodníků s plynem při obchodování záleží nejvíce na vývoji počasí. Pokud v příštích týdnech předpovědi budou nakloněny na větší pokles teplot, než s jakým trh nyní počítá, tak cena plynu může nadále růst. Nicméně je otázka, zda být dlouhodobě v dlouhé pozici na zemní plyn, protože zásoby jsou nadále nadprůměrné a teploty po konci zimy budou opět růst.

Následující obrázek ukazuje vývoj zásob zemního plynu v USA.

 width=

 


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.

Autor: Vojtěch Cinert

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

16.04.2024Ústí nad Labem
17.04.2024Liberec
17.04.2024Jihlava
18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň


Zajímavé vzestupy

COLHO140,00+7,69
JUV50,00+6,38
FIXZO159,00+4,61
BEZVA710,00+2,90
SHELL878,00+2,09

Zajímavé poklesy

MOL140,60-24,41
PKO345,10-2,46
NLOK504,00-2,14
PRIUA900,00-1,64
CTP410,20-1,35

Kurzovní lístek

EURnahoru25,325+0,01
HUFnahoru6,424+0,61
JPYnahoru15,439+0,58
PLNnahoru5,898+0,80
USDnahoru23,768+0,05

demo-e-broker

Indexy

15.04.2024 - 16.04.2024
Graf - DJI

PXdolu-0,851 544,2812:13:36
RMdolu-1,44453,9512:05:34
DJIAdolu-0,6637 732,5015.04.24
NASDAQdolu-1,7615 891,2015.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-1,4717 762,4611:54:58


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz