zavřít Přihlášení

Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 1:51
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - středa 19.12.2018

Zpravodajství

Denní report - středa 19.12.2018

19.12.2018 22:56:00 | Fio banka
ČR: Pražská burza silně oslabila v čele s Erste Bank, SRN: Německý DAX ve středu uzavřel mírně v plusu, USA:Americké indexy po komentářích šéfa FEDu klesly. .

Pražská burza

Očekávané události

13:00 Oznámení repo sazby (20. prosince): očekávání trhu: 1,75 %, předchozí hodnota: 1,75 %                        

13:00 Oznámení repo sazby (20. prosince): očekávání trhu: 1,75 %, předchozí hodnota: 1,75 %

Popis trhu

Přestože západoevropské trhy se dnes obchodovaly v kladném teritoriu, pražská burza silně propadla na roční minima. Index PX nakonec oslabil o -1,80% na hodnotu 1 008 bodů a klesal tak popáté v řadě. Pod největším prodejním tlakem byly akcie Erste Bank (778 Kč -6,49%), při nejvyšším denním objemu 306 mil. Kč. Stalo se tak po zprávě, že Rumunsko chce zavést sektorovou bankovní daň, přičemž Erste Bank má v Rumunsku velkou expozici. Nedařilo se ani Cme (70 Kč -3,45%) po včerejším propadu na Nasdaqu v přepočtu pod 70 Kč. Avast odepsal -1,94% na 76 Kč při denním minimu pod 74 Kč (-5,16%) po zprávě, že britský regulátor se zaměřuje na antivirové společnosti v návaznosti na potenciální porušování práva na ochranu spotřebitele. Nicméně v rámci negativního sentimentu v Praze ztrácely i další emise. Vig odepsal -1,85% na 530 Kč, Komerční banka odevzdala -0,96% na 876 Kč a Moneta Money Bank klesla o -0,47%. Akcie O2 padly o -1,64% na 240 Kč Kofola si pohoršila o -1,40% na 281 Kč. Naopak růstově zakončil Čez (554 Kč +1%) poté, co cena emisních povolenek a el. energie pokračuje v nárůstech.

Podnikové zprávy

Britský regulátor se zaměřuje na antivirové společnosti, Avast oslabuje

Rumunská vláda se chystá zavést novou daň z aktiv pro banky (+komentář analytika)

ČEZ bude dodávat tepelnou energii z Temelína do Českých Budějovic

Avast si je jistý svými praktikami, které podle vyjádření společnosti byly v souladu se zákony

Německo

Hlavní zprávy

PPI (m-m) (listopad):
aktuální hodnota: 0,1 %
očekávání trhu: -0,1 %
předchozí hodnota: 0,3 %

PPI (y-y) (listopad):
aktuální hodnota: 3,3 %
očekávání trhu: 3,1 %
předchozí hodnota: 3,3 %

Hlavní zprávy (EMU)

Itálie se dohodla s Evropskou unií na deficitu státního rozpočtu pro rok 2019

Stavební výroba (m-m) (říjen):
aktuální hodnota: -1,6 %
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 2,0 % / revize: 2,1 %

Stavební výroba (y-y) (říjen):
aktuální hodnota: 1,8 %
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 4,6 %

Očekávané události (EMU)

10:00 Běžný účet ECB (sezónně očištěno) (říjen): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 16,9 mld.      

Popis trhu

Německý index DAX uzavřel středeční seanci v mírném zisku, když si připsal 0,24 %. Dařilo se zejména farmaceutické společnosti Fresenius (FRE; +4,2 %), které pomohlo ranní zvýšení doporučení ze strany Goldman Sachs na buy z předchozího neutral. Cílová cena byla spolu se zvýšením doporučení snížena na 52 eur z předchozí úrovně 61 eur. Dařilo se také společnostem Wirecard (WDI; +2,6 %) či Deutsche Boerse (DB1; +2,0 %).

Na opačné straně indexu uzavřela Deutsche Post (DPW; -4,2 %), když se svezla s negativním sentimentem doručovatelských společností po kvartálním reportu amerického FedExu. který investory zklamal zejména výhledem. Výrazněji odepsala také firma Bayer (BAYN; -2,8 %), která si většinu ztrát připsala v závěrečné fázi obchodování. Nedařilo se ani akciím Deutsche Bank (DBK; -1,5 %).

USA

Hlavní zprávy

Fed dnes bude rozhodovat, zda počtvrté v tomto roce zvýší úrokové sazby

Index žádostí o hypotéky MBA (14. prosince):
aktuální hodnota: - 5,8 %
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 1,6 %

Běžný účet platební bilance (3Q):
aktuální hodnota: -$124,8 mld.
očekávání trhu: -$125,0 mld.
předchozí hodnota: -$101,5 mld. / revize: -$125,0 mld.

Prodeje existujících domů (listopad):
aktuální hodnota: 5,32 mil.
očekávání trhu: 5,20 mil.
předchozí hodnota: 5,22 mil.                              

Prodeje existujících domů (m-m) (listopad):
aktuální hodnota: 1,9 %
očekávání trhu: -0,4 %
předchozí hodnota: 1,4 %              

Změna zásob surové ropy podle EIA (14. prosince):
aktuální hodnota: -497 tis.
očekávání trhu: -2700 tis.
předchozí hodnota: -1208 tis.                                  

Změna zásob surové ropy v Cushingu podle EIA (14. prosince):
aktuální hodnota: 1091 tis.
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 1148 tis

Očekávané události

14:30 Index výrobní aktivity filadelfského FEDu (prosinec): očekávání trhu: 15,0, předchozí hodnota: 43355                         

14:30 Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti (15. prosince): očekávání trhu: 215 tis., předchozí hodnota: 206 tis.                                  

14:30 Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti (8. prosince): očekávání trhu: 1663 tis., předchozí hodnota: 1661 tis.                                

15:45 Bloomberg index spotřebitelského komfortu (16. prosince): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 59,4                         

15:45 Bloomberg index ekonomických očekávání (prosinec): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 56,0                                 

16:00 Index předstihových ukazatelů (listopad): očekávání trhu: 0,0 %, předchozí hodnota: 0,1 %                                

16:30 Změna zásob plynu podle EIA (14. prosince): očekávání trhu: -144, předchozí hodnota: -77

Popis trhu

 

Ve středeční seanci americké akciové trhy v druhé části seance oslabily a index Dow Jones tak dnes klesl o 1,49% a širší S&P 500 se posunul níž o  1,54%.  Obchodování ze strany investorů bylo opatrné a všichni se zvýšenou pozorností  sledovali  Měnový výbor FEDu, který v úterý zahájil dvoudenní zasedání a výsledek bude oznámen dnes. Vesměs analytici  očekávají , že FED zvýší základní sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 2,25-2,50%. Jednalo by se tak o již čtvrté zvýšení úrokových sazeb v tomto roce. FED také před měnovým  rozhodnutím je opakovaně kritizován americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který požaduje na FEDu přerušení fáze zpřísňování měnové politiky v obavách z ohrožení americké a globální ekonomiky. Od FEDu se sice očekává zvednutí úrokových sazeb, ale s velkou pozorností budou investoři sledovat doprovodnou tiskovou konferenci, ve které budou investoři hledat známky dalších plánů FEDu v této oblasti.

V centru zájmu je také ropa WTI, která v předchozí seanci odepsala více než 7% a výprodej nabral na síle po překvapivému růstu zásob po reportu API a také neplánovanému výpadku produkce v Libyi. Ropný trh tak stále zůstává v medvědím trendu a jeho hlavní obavou je významný převis nabídky nad poptávkou. Dnes byly reportovány od EIA zásoby surové ropy, které ke 14 .prosinci klesly o 0,497 mil. barelů, když trh předpokládal pokles o 2,7 mil. barelů. I když odhad poklesu zásob je nižší než se předpokládalo, tak WTI nalezla půdu pod nohama a rostla o více než 3,7% a pohubovala se na úrovni 47,2 USD/barel. Z výše zmíněných důvodů se tak dnes ze začátku seance dařilo akciím v těžařském ropném sektoru, kterému vévodil Transocean ( RIG ), která těží ropu především z věží v oceánu a její akcie rostly na začátku seance o více než 2,6%, ale nakonec po komentářích šéfa FEDu Powella akcie obrátily a posunuly se do ztráty 2,8%. Hned v závěsu byly akcie společnosti Marathon Oil Corp. ( MRO ), které obchodovaly také silnější o 1,5%, ale uzavřely níž o více než 2,5% a také  akcie těžaře ropy a mědi Freeport McMorran ( FCX ), které se posouvaly ze začátku obchodního dne výš o více než 2,1%, ale také uzavírají ztrátou více než 4%.   Za zmínku stály také akcie výrobce a dodavatele těžního zařízení Schlumberger ( SLB ), které také posilovaly více než 1,5%, ale závěr v červeném o 0,4%  a také jeho konkurent Halliburton ( HAL )  oslabil o silných 4,5%.  Růst tržní ceny zaznamenaly také akcie jedné z největších těžařských společností Exxon Mobil ( XOM ), které přidaly 1% a také akcie francouzské společnosti Total ( TOT ), které obchodují v USA se ziskem na začátku výše o necelé 1%, ale závěr byl v červeném o 1% a též Abraxas Petroleum ( AXAS ), jehož akcie se na začátku seance těšily zájmu investorů se ziskem více než 6,1%, ale po komentářích FEDu nakonec uzavřely ztrátou necelých 0,9%.

Pod prodejním tlakem se dnes ocitly akcie společnosti FedEx ( FDX ), která se zabývá logistickými a kurýrními službami. Společnost zhoršila svůj celoroční výhled a ohlásila snižování nákladů kvůli zpomalení světové ekonomiky. I přes report relativně dobrých výsledků za 2Q FY 19, ale zhoršený výhled do konce roku posílá akcie společnosti níž o silných více než 12,1%.

Naopak značného zájmu investorů se dnes těší akcie General Electric ( GE ) , které dostaly kladné doporučení od analytiků Vertical Researchs Jeffrey Sprague, kde analytici zvedli cílovou cenu na 11 USD z 10 USD/akcii a akcie společnosti posílily o více než 5,3%.

Dobře si dnes nevedly také akcie Allerganu ( AGN ), kde společnost rozhodla o zrušení prodeje texturovaných prsních implantátů a tkáňových expandérů na evropském trhu a to po výzvě Národní agentury pro bezpečnost léčiv a zdravotnických prostředků ANSM. Firma s výrokem a důsledky, které zmińuje agentura ANSM nesouhlasí a již připravuje odvolání. Akcie společnosti Allergan ( AGN ) v reakci na to oslabily o více než 6,8%.

Své výsledky již včera po uzavření trhu oznámil Micron Technology ( MU ) za 1Q FY19, které byly v souladu s odhady, ale zklamal výhled. Na začátku seance akcie ztrácely více než 3%, ale uzavřely  větší ztrátou o 7,9%.   

Podnikové zprávy

General Mills reportuje za 2Q FY 2019; tržby pod očekáváním, zisk navýšen díky růstu cen

Micron reportuje výsledky za 1Q FY19; tržby pod odhadem

FedEx reportuje výsledky za 2Q FY19; vcelku dobré výsledky, ale zhoršený výhled do konce roku


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.

Autor: Miloslav Blín

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,181 550,3418.04.24
RMnahoru+0,50457,8118.04.24
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4018.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz