Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 6:42
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pondělí 23.09.2019

Zpravodajství

Denní report - pondělí 23.09.2019

23.09.2019 22:30:00 | Fio banka
ČR: Pražská burza v úvodu týdne klesla, pod tlakem především Avast a Erste Bank, SRN: Německý DAX otevřel týden ztrátově, USA:Index Dow Jones uzavřel pondělní seanci nakonec růstem o 0,06%.

Pražská burza

Hlavní zprávy

Analytici očekávají od ČNB středeční ponechání sazeb; většina čeká stabilitu sazeb i v roce 2020

Očekávané události

09:00 Podnikatelská důvěra (září): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 12,5

09:00 Spotřebitelská a podnikatelská důvěra (září): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 10,5

09:00 Index spotřebitelské důvěry (září): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 2,8

Popis trhu

Západoevropské burzy se v úvodu nového týdne ponořily do záporného teritoria po horších hodnotách indexů nákupních manažérů v eurozóně za září. V daném negativním sentimentu se nedařilo ani pražské burze a měřeno indexem PX oslabila o -1,44% na hodnotu 1 045 bodů. Nejvíce klesaly tituly s největšími přírůstky v uplynulých dnech. Konkrétně Erste Bank padla o -2,80% na 804 Kč s oslabujícím bankovním sektorem v Evropě a Avast potom odepsal -3,42% na 113 Kč. Nicméně poměrně znatelné poklesy zaznamenaly i akcie O2 (216 Kč -1,82%) a pojišťovna Vig (631 Kč -1,41%). Tuzemské banky se vyvíjely smíšeně, Moneta Money Bank ubrala -0,41% na 73 Kč při nejvyšším denním objemu 126 mil. Kč a naopak Komerční banka zakončila beze změny na 812 Kč. Philip Morris před zítřejším výsledkovým reportem přidal 2,13% na 13 400 Kč. V kladném teritoriu uzavřel i Pegas (694 Kč +1,17%) a akcie Cme (105 Kč +0,38%).

Podnikové zprávy

Firemní výsledky tohoto týdne: Nike, Accenture, Micron, Autozone, Carmax

 

ČEZ obnovil výrobu na druhém dukovanském bloku

Německo

Hlavní zprávy

Index nákupních manažerů Markit/BME (září - předběžný):
aktuální hodnota: 41,4
očekávání trhu: 44,0
předchozí hodnota: 43,5

Index nákupních manažerů ve službách Markit (září - předběžný):
aktuální hodnota: 52,5
očekávání trhu: 54,3
předchozí hodnota: 54,8

Složený index nákupních manažerů Markit/BME (září - předběžný):
aktuální hodnota: 49,1
očekávání trhu: 51,5
předchozí hodnota: 51,7

Hlavní zprávy

Index nákupních manažerů Markit (září - předběžný):
aktuální hodnota: 45,6
očekávání trhu: 47,3
předchozí hodnota: 47,0

Index nákupních manažerů ve službách Markit (září - předběžný):
aktuální hodnota: 52,0
očekávání trhu: 53,3
předchozí hodnota: 53,5

Složený index nákupních manažerů Markit (září - předběžný):
aktuální hodnota: 50,4
očekávání trhu: 52,0
předchozí hodnota: 51,9

Očekávané události

10:00 Index IFO podnikatelského klimatu (září): očekávání trhu: 94,5, předchozí hodnota: 94,3

10:00 Index IFO očekávání (září): očekávání trhu: 92,0, předchozí hodnota: 91,3

10:00 Index IFO hodnocení současných podmínek (září): očekávání trhu: 96,9, předchozí hodnota: 97,3

Popis trhu

Německý DAX otevřel nový týden ztrátově, když oslaboval v průběhu celé seance a pondělí uzavřel slabší o 1,01 %. Index táhly do ztráty Deutsche Bank (DBK; -3,5 %), která finišuje přesun businessu s hedge fund klienty pod hlavičku francouzské BNP Paribas. Jedná se o velký krok v rámci ustupování německé banky z aktivit investičního bankovnictví. Zhruba 1000 zaměstnanců Deutsche Bank se přesune pod francouzského rivala do roku 2021.

Kromě německé banky se v pondělí nedařilo ani automobilkám Daimler (DAI; -2,3 %) či Volkswagen (VOW3; -2,0 %). Klesaly také akcie Bayeru (BAYN; -2,1 %) a společnosti Infineon (IFX; -1,9 %).

Naopak v kladném uzavřela energetika RWE (RWE; +1,4 %) následovaná aerolinkou Lufthansa (LHA; +1,0 %), která tak reagovala na krach britské cestovní kanceláře Thomas Cook. Německá společnost již v minulosti projevila zájem o odkoupení dceřiné společnosti britské cestovní kanceláře, firmy Condor Flugdienst, kterou v minulosti vlastnila. Dnes zástupci Lufthansy odmítli jakékoliv komentáře na toto téma.

Podnikové zprávy

Vonovia se stane největším majitelem nemovitostí ve Švédsku

 

Metzler Bank zvyšuje cílovou cenu na Deutsche Lufthansa na 15,50 EUR

Podnikové zprávy (EMU)

Britská cestovní kancelář Thomas Cook zkrachovala

USA

Hlavní zprávy

Index aktivity Chicago Fed (srpen):
aktuální hodnota: 0,10
očekávání trhu: 0,03
předchozí hodnota: -0,36 / revize -0,41

Index nákupních manažerů Markit (září - předběžný):
aktuální hodnota: 51,0
očekávání trhu: 50,4
předchozí hodnota: 50,3

Index nákupních manažerů ve službách Markit (září - předběžný):
aktuální hodnota: 50,9
očekávání trhu: 51,5
předchozí hodnota: 50,7

Složený index nákupních manažerů Markit (září - předběžný):
aktuální hodnota: 51,0
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 50,7

Očekávané události

15:00 Index cen domů FHFA (m-m) (červenec): očekávání trhu: 0,3   %, předchozí hodnota: 0,2   %

16:00 Index výrobní aktivity richmondského Fedu (září): očekávání trhu: 1, předchozí hodnota: 1

Popis trhu

Na začátku týdne americké akciové trhy mírně posílily a index Dow Jones si  připsal 0,06% a širší S&P 500  uzavřel  nepatrnou ztrátou  0,01%. Investoři   byli  však opatrní, protože na konci minulého týdne americký prezident Donald Trump informoval, že nemá zájem na uzavření částečné dohody s Pekingem. Po této zprávě přišel  poněkud  zavádějící  report, podle kterého čínská delegace údajně odmítla navštívit kukuřičná pole v Montaně, což podle analytiků vyznělo, jako negativní signál před blížícím se jednáním mezi USA a Čínou, která by měla začít ve Washingtonu na začátku října.  Během víkendu se však   objevily zprávy, podle kterých jsou důvody zrušené návštěvy čistě domácího charakteru a byly na straně požadavku Spojených států. Ke zklidnění na trhu přispěli také sami čínští představitelé, kteří dodali, že se na plánovaných jednáních s americkou stranou nic nemění.  K uvedenému je třeba poznamenat, že stupňující  obchodní konflikt mezi USA a Čínou se podle názoru analytiků již projevuje  na podnikatelském sentimentu a také na zpomalení  růstu vyspělých ekonomik. Číně se však zatím daří   v tomto sporu dobře orientovat a aktivita v čínském hospodářství je zatím stále silná a drží se kolem 7%.  Tento vývoj je podle analytiků překvapivý a také sama vláda amerického prezidenta   Donalda Trumpa očekávala, že právě Čína se stane hlavní obětí obchodních válek.

Dolar na páru s eurem dnes zpevnil 0,2% a dostal se k úrovni 1,0995 USD/EUR. Dolar na páru s eurem posiloval po reportu Indexu aktivity ve zpracovatelském průmyslu ( PMI ), který v září klesá na 45,6 b. ze srpnových 47,0 b., když odhad analytiků byl 47,3 b.

V centru zájmu byla také ropa WTI, která v předchozím týdnu prošla turbulencí, kdy umazala prudký nárůst, který následoval bezprostředně po útoku na hlavní ropná zařízení v Saudské Arábii. Za oslabením WTI  stálo kladné vyjádření představitelů  Saudské Arábie, podle kterého by mělo do konce měsíce dojít k úplnému obnovení produkce. Je třeba poznamenat, že vzhledem k údajnému zapojení Iránu se nad tímto regionem podle analytiků vznáší významné geopolitické riziko. K poklesu ceny černého zlata mohou dopomoci také břidliční těžaři v US, kteří zaplaví trh svou produkcí s určitým odstupem. Lehká ropa WTI dnes zamířila k severu a zpevnila o 0,2% a dostala se k úrovni 58,58 USD/barel. Na začátku týdne tak korigovaly akcie společnosti Transocean ( RIG ), která těží ropu z věží v oceánu a dnes její akcie ztratily na začátku seance 1,2%, ale nakonec uzavřely růstem o 0,8% a hned v závěsu s menší ztrátou o  necelé 0,2% se držely akcie Marathon Oil Corp. ( MRO ).a také Abraxas Petroleum ( AXAS ), které obchodovaly v červeném se ztrátou necelých 4,2%.  Na druhé straně současná situace vyhovovala  akciím známé těžařské společnosti Apache Corporation ( APA ), které uzavřely se ziskem necelých 1,7% a také akcie výrobce a dodavatele těžního zařízení Halliburtonu ( HAL ) přidávají na své tržní ceně necelé 0,8% a také  Schlumberger ( SLB ) si připsal necelých 0,3%. Za zmínku stály také akcie  konkurenta   těžaře, výrobce a dodavatele těžního zařízení Baker Hughes a GE ( BHGE ), které přidaly na své tržní hodnotě o cca více než 1%.

Dnes se nedařilo akciím z řad těžařů mědi a různých kovů.  Do červených se tak podívaly akcie těžaře mědi Freeport McMorran ( FCX ), které oslabily o více než 1%, když na začátku obchodování akcie ztrácely více než 1,5%  a  také BHP Billiton ( BHP ) se ztrátou necelých 0,6%. Za pozornost z tohoto sektoru stála také zpráva, že kanadský těžař mědi First Quantum Minerals ( FQVLF ) popřel, že by byl cílem akvizic. Firma údajně měla prodat svůj minoritní podíl v Zambii, ale podle oficiálního vyjádření se do žádných diskusí o  převzetí   nezapojila.  V reakci na tuto zprávu akcie First Quantum Minerals ( FQVLF ) se pohybovaly se silnou ztrátou 11,7%.

Dnes se poměrně slušně dařilo žlutému kovu, který přidal 0,48% a zlato se tak dostalo k úrovni 1 524 USD/Troyskou unci. Z této situace těžily akcie těžařů zlata, kde největší kanadská společnost Barrick Gold. Corp. ( GOLD ) přidala na své tržní hodnotě  1% a konkurenční akcie  společnosti  Eldorado Gold . Corp. ( EGO  ) se posunuly výš o více než 4,9%.

Bohužel, v poklesu z minulého týdne dnes pokračovaly akcie streamovací společnosti Netflix ( NFLX ) a to po komentářích svého CEO, který se týkal rostoucí konkurence na trhu. Podle názoru CEO se novými hráči na trhu  v následujících měsících stanou společnosti jako Disney a Apple, což dle ředitele Netflixu ( NFLX ) povede k růstu produkčních nákladů, které se v roce 2018 zastavily na 12 mld. USD a v roce 2020 budou atakovat hodnotu 18 mld. USD. Akcie Netflixu ( NFLX ) dnes ztratily více než 1,8%.

Podnikové zprávy

Firemní výsledky tohoto týdne: Nike, Accenture, Micron, Autozone, Carmax


František Mašek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


František Mašek
Fio banka, a.s.

Autor: František Mašek

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,181 550,3418.04.24
RMnahoru+0,50457,8118.04.24
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4018.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz