Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 21:50
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Afin Brokers,a.s.- Indie-příležitost, která se vyplatí

Zpravodajství

Afin Brokers,a.s.- Indie-příležitost, která se vyplatí

13.07.2006 13:59:00 | Afin Brokers

Indie – příležitost, která se vyplatí

Od té doby co britská koloniální vláda opustila indické državy uplynulo již mnoho let, ale duch staré Anglie je v některých částech tohoto „asijského býka“ patrný dodnes. Otisky britského způsobu života se nesmazatelně vryly do místního systému. Jestli je to dobře nebo špatně posoudí asi nejlépe sami Indové. I přese všechno je Indie s více než jednou miliardou obyvatelstva v současné době druhou nejlidnatější zemí a rozlohou sedmou největší zemí světa. Je také jednou z nejrychleji rostoucích světových ekonomik a v pořadí čtvrtou zemí v rámci kupní síly, je stále součástí Commonwealthu, vlastní jaderné zbraně a je oblíbeným místem mnoha turistů a současně perfektní investiční příležitostí budoucích let.

Podle průzkumu, uveřejněného společností Gartner, zdvojnásobila Indie každý rok, v posledních po sobě jdoucích čtyřech letech, outsourcingové služby a v současnosti pomocí outsourcingu - business process outsourcing (BPO), tedy přesunu pracovních míst ze západních zemí do oblastí s nižšími náklady, vykonává 85% svého obchodu. V roce 2004 vydělalo v Indii více než 250 000 zaměstnanců s využitím outsourcingu více než $2 miliardy a v roce 2007 by to mělo být přibližně $13,8 miliard.

Outsourcing redukuje provozní náklady, zvyšuje rentabilitu společnosti a rozhodně je jakým si ukazatelem rozvoje společnosti. Růstové ukazatele tohoto odvětví jdou v souladu s růstem ekonomiky prahnoucí po nových maximech. Při snižování nákladů, zlepšující se efektivnosti a zavádění nových úspěšných technologií, pak příliv zahraničního kapitálu na sebe nenechá dlouho čekat a to především ze strany silných investorů jako jsou americké korporace. Cílem je samozřejmě uspokojení akcionářů v podobě navyšování zisků jednotlivých společností a uvedení nových atraktivních IPO nebo ADR / GDR.

Podle National Association of Software and Service Companies (NASSCOM) by indické společnosti zainteresované do BPO a IT (informačních technologií), zaměstnávající 2,3 milionu lidí přímo a 6,5 milionu nepřímo, mohli do roku 2010 společně vygenerovat asi $60 miliard.

Ačkoliv jsou Indové rok od roku více vyškolení, pouze 25% z nich je vhodných pro oblast IT a jen 10%-15% má nezbytné předpoklady pro BPO a přesto tyto obory významně zasahují do ekonomiky země. Více kvalifikovaných odborníků s sebou přineslo i navýšení mezd, které v posledních několika letech vyskočily o 30%-50%. Výsledkem samozřejmě je, že se Indie dostává do popředí zájmu a začíná silně konkurovat ostatním cenově nízkostrukturovaným zemím jako jsou např. blízké Filipíny, Vietnam, Malajsie a další, ale také poněkud vzdálené Polsko nebo Maďarsko, které jsou v současné době v outsourcingové oblasti daleko za Indií. Předpokládá se, že Indie rozhodně nebude přešlapovat na místě, ale že bude razantně pokračovat ve své expanzní politice a ekonomickém růstu. Dokonce společnosti jako Microsoft (MSFT) nebo britská Aviva PLC sázejí na Indii a stále zde navyšují počty svých zaměstnanců. Pro společnost Wal-Mart (WMT) je Indie druhým největším zdrojovým trhem s $1,4 miliardami majetku v textiliích, kůži nebo klenotnictví.

Indie má všeobecně velký potenciál ve své střední třídě, kde je všeobecně soustředěn velký počet outsourcingových pracovníků. Tato vrstva představuje kolos 250 -500 milionů lidí, kteří si zvolili za cíl vyšší vzdělání. Každý rok Indie vyprodukuje 2,5 milionu většinou anglicky plynule hovořících pracovníků, nemálo z nich své vzdělání získalo na prestižních zahraničních univerzitách. Více než jedna polovina obyvatelstva je pod hranicí 25 let a podle demografických odhadů by Indie mohla do roku 2035 v počtu obyvatel překonat dokonce i sousední Čínu. A tohle je právě obrovská deviza indického nebo chcete-li asijského trhu vůbec. Růst ekonomiky znamená růst korporátní sféry a s ním růst akcií jednotlivých společností. Otázkou je tedy jak rychle proměnit tento úspěšný potenciál v investiční příjmy.

Podle všeho je masivnější a progresivnější investování do indického trhu teprve na samém začátku. Podle National Intelligence Council by silný indický trh mohl rokem 2020 pomalu začít přebírat vedoucí ekonomickou úlohu ve světě a během druhé poloviny tohoto století by se podle některých analytiků mohl stát světově největší ekonomikou. Do roku 2010 indický trh podle odhadů vytvoří až 13,6 milionu pracovních míst a export země dosáhne $150 miliard. Optimističtější vize přepokládají 21 milionu pracovních míst a export $165 miliardy.

Indická ekonomika podporována daňovou reformou rostla průměrně 6% ročně v průběhu několika posledních let, a tak není divu, že vláda vydatně podporuje další reformy a upevňuje pozice síly na světovém žebříčku. Předpokládá se, že HDP Indie poroste i v následujících letech a to až o 6 až 8 procent ročně. Stabilní bankovnictví a finanční instituce doposud přilákaly 12 milionů uživatelů kreditních karet s nimiž jsou standardně prováděny obchody z 80%, což je markantním důkazem důvěry v indický bankovní systém.

V roce 2003 a 2004 shrábly IPO (Initial public offering) plných $53 miliard, zatímco soukromé investice (Private placement) vydělaly celkem $420 milionů a M&A aktivity přes $9 miliard. V roce 2005 činil úhrn vloženého kapitálu do akcií v Indii bezmála $11 miliard. Zahraniční fondy zde nakoupily od začátku roku 2006 akcie v úhrnu za zhruba $2 miliardy. V Indii se daří nejen institucionálním investorům, ale i jednotlivý investoři si nemohou stěžovat. Více než 20 milionů Indů vlastní akcie asi 9000 veřejně obchodovatelných společností, což je více než v jakýchkoli jiných zemích kromě USA a Japonska. Akcie se v Indii obchodují přes 23 burzovních trhů s návratností v posledních pár letech až 41%. Investice na zdejších trzích byla dříve poněkud tvrdším oříškem, ale pohledy investorů na indické trhy se s ekonomickým růstem a vidinou větších výnosů a příležitostí mění a s ním i jeho klima a investování do zdejších společností se stává daleko snazším a průhlednějším. Největšími investory v zemi jsou jasně japonské společnosti, které tvoří asi 50% všech zahraničních investic.

Jako všude jinde i zde je možné najít několik potenciálně investičně zajímavých sektorů. K těm velmi atraktivním bezesporu patří již dříve zmíněný růstový bankovní systém nebo stále žádané a perspektivní IT či telekomunikační služby. Mobilní operátoři se na dynamický a likvidní trh vrhly s jediným cílem, vyždímat maximum. Během několika málo měsíců tak vzrostl počet uživatelů na 50%. Další obrovským soustem bude pro zdejší průmysl 80 milionů chybějících bytů a zastaralá infrastruktura.

Při podrobnějším monitoringu lze identifikovat hned několik zajímavostí a investičních příležitostí ze zmiňované outsourcingové oblasti jako např. Affiliated Computer Services (NYSE: ACS). Tato společnost poskytuje podporu obchodu pomocí outsourcingové technologie především korporátní a vládní klientele v mnoha zemích světa včetně Indie. Nabízí administrativu, personalistiku, účetnictví, konzultace ale i IT a mnoho další služeb. Dalším zajímavým kandidátem by mohl být Sapient (Nasdaq: SAPE), který poskytuje marketingový a IT servis nebo Syntel (Nasdaq: SYNT) jako celosvětový poskytovatel IT outsourcingových služeb.

Indické ADR:

REDF NASDAQ PTI NYSE

INFY NASDAQ RDY NYSE

SIFY NASDAQ SAY NYSE

HDB NYSE IBN NYSE

MTE NYSE TTM NYSE

WIT NYSE VSL NYSE

Poslední dobou se stále více stávají populárními tzv. na burze obchodovatelné fondy – ETF (Exchange traded funds). Na indickém trhu jich najdeme hned několik. Je to snad nejvíce přímá a zároveň různorodá možnost investování a to nejen na indických trzích. Místo agresivního rozšiřování portfolia a zbytečného nakupování desítek titulů je jediná investice do ETF sama o sobě dosti diverzifikovanou. US trhy nabízejí celou paletu ETF a právě zájem o indickou řadu stoupá podobně jako stoupá obecný zájem o investování v Indii samotné. Navíc investice do ETF Vás stojí pouze poplatek obchodníkovi, které jsou daleko nižší než poplatky spojené s investicí do klasických otevřených podílových fondů. ETF je prostě zajímavá alternativa.

Eaton Vance Greater India A (ETGIX) je nejstarším a největším ETF fondem obchodovaným na US trzích. Fond normálně investuje přinejmenším 65% prostředků v Indii a v okolních státech jako je Pákistán a Srí Lanka. Investice jsou komplexně do small, mid a large caps. Fond je rozdělen na dvě kategorie s většinou investic v dlouhodobě růstových společnostech. Oblíbeným sektorem jsou průmyslové materiály, spotřební zboží a zdravotnictví. Hlavní investice jsou v Siemens, Reliance Industries, Tata Consultancy Services, Infosys Technologies a Glaxosmithkline Pharmaceuticals. Alternativou tohoto fondu je téměř shodný Eaton Vance Greater India B (EMGIX).

T. Rowe Price New Asia (PRASX) investuje přinejmenším 80% svého kapitálu v Číně, Hongkongu, Indii, Indonésii, Malajsii, Filipínách, Singapuru, Severní Korei, Tchajwanu, Thajsku, Vietnamu a Pákistánu. Zaměřuje se především na finanční sektor, spotřební zboží a telekomunikace. Hlavní investice jsou v Samsung Electronics, Kookmin Bank, Financial Tech Preferential, Hyundai Motor a Infosys Technologies.

Janus Contrarian (JSVAX). Tento fond investuje 80% prostředků do investic s dlouhodobým růstovým potenciálem. Fond může investovat 20% prostředků do rizikových dluhopisů s vysokou výnosností a 15% do nelikvidních investic. Obecně se fond držel US trhů, ale v poslední době přenesl až 21% svého kapitálu do Indie. Fond investuje především do průmyslových materiálů, finančnictví a energie. Hlavní investice jsou v Liberty Global CL-A, Ceridian CP, CA Inc a Masco CP.

Janus v zámoří (JAOSX) investuje plných 80% svých prostředků mimo území US a to přinejmenším v pěti dalších zemích. Fond má povoleno investovat opět do rizikových dluhopisů s vysokou výnosností v objemu 35% a 15% může jít do nelikvidních investic. V poslední době se fond zaměřil na růstové indické tituly. Největší investice jdou do finančního sektoru, spotřebního zboží a průmyslových materiálů. Hlavní investice jsou v Reliance Industries, Tata Iron & Steel, Cosan S.A. Industria e Comercio a Potash CP Saskatchew.

Indie fond (IFN) je uzavřenou investiční společností řízenou managementem Blackstone Group přímo v Indii. Fond investuje 80% svých prostředků do indických cenných papírů, především do large caps. Zájem fondu je především o finance, software a různorodá průmyslová odvětví. Hlavní investice jsou v Infosys Technologies, Reliance Industries, Oil and Natural Gas Corp. a Bharti Tele-Ventures.

Morgan Stanley India Investment (IIF) je uzavřenou investiční společností s různorodým portfoliem. Běžně investuje 65% finančních prostředků do indických cenných papírů a 25% do nekótovaných indických cenných papírů. Investice jsou primárně obchodovány skrz ADR a GDR. Největší sektorová položka je věnována do průmyslových podniků, finančnictví a spotřebního zboží. Hlavní investice jsou v Bharat Heavy Electricals, Siemens India, Hindustan Lever a ABB Ltd India.

Afin Brokers, a.s.

Jan Moulis

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,021 550,6116:15:17
RMnahoru+0,35459,4016:59:10
DJIAnahoru+0,5037 964,5821:29:00
NASDAQdolu-1,9815 292,4621:28:55
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3617:50:00


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz