Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 15:37
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - čtvrtek 04.08.2011

Zpravodajství

Denní report - čtvrtek 04.08.2011

04.08.2011 22:01:00 | Fio banka
ČR: Masivní propady na pražské burze, SRN: DAX padá ke čtyřměsíčním minimům, USA: Americký index S&P 500 skončil na 1200 bodech - 4,7 %

Pražská burza

Hlavní zprávy

Maloobchodní tržby se v červnu meziročně snížily o -3,5 % (odhad 1,5 %). V předchozím období byl zaznamenán růst 3,2 %.

Repo sazba ČNB byla dle očekávání ponechána na 0,75 %.

Popis trhu

Pražská burza má za sebou jeden z nejpernějších dnů letošního roku. Dlouho akumulovaná nervozita se na trzích přeměnila v prodeje, které den za dnem sílily a na některých titulech vyvolaly nucené výprodeje, které srazily tituly. Nejhůře dnes dopadlo NWR, které je bez zjevnější příčiny víceméně prodáváno od vzniku „nových" akcií. Závěrečná cena 200 Kč (-6,07%) představuje výrazný propad na psychologickou hranici i na dlouhodobější technickou podporu. Obchody jsme mohli vidět dnes i lehce pod touto úrovní, pozitivem zůstává závěr právě na této ceně. Přestože se Erste Bank držela v průběhu dopoledne poblíž včerejších 744 Kč, odpoledne ji strhla negativní nálada na trzích, na kterou vždy velmi citlivě reaguje. Závěrečných 704,50 Kč představuje posun o 5,3% níže a koresponduje s cenovými minimy posledního roku. Mírněji reagovala Komerční banka, která si odepsala 2,44% a zakončila na 3600 Kč. Po otevření v USA vyklesaly též akcie CETV, které prohloubily včerejší propad na 284,80 Kč (-3,78%). Stabilitu dnes vykazoval ČEZ, který v průběhu dne dokázal i mírně posílit a zakončil na 855 Kč (+0,59%). Druhým růstovým titulem byl Philip Morris (10 600 Kč, +0,95%). Bez výraznější ztráty se obchodovala i Telefonica O2 (-0,28%, 432,80 Kč), která těží z blížící se dividendy. Jen díky těmto titulům index PX poklesl „pouze" o 2,17% na 1120 b., nebýt jich, skončil by index PX ještě níže.

Podnikové zprávy

Akcie nového titulu, energetické společnosti E4U, se začnou na pražské burze obchodovat 25.srpna. Akcie jsou nabízeny za 80 Kč za kus. Společnost hodlá vyplácet dividendu 5,6 Kč na akcii, rozhodný den bude 12.září. Plánovaný dividendový výnos se má dosáhnout 6 až 8 % vůči emisní ceně. Celkový počet kusů v emisi činí 2 391 640 akcií, veřejnosti tak bude nabídnut 49 % podíl ve firmě. Akcie se budou obchodovat v segmentu KOBOS.

Německo

Hlavní zprávy

Podnikové objednávky se v červnu zvýšily o 1,8 % (m/m s očištěním) a 9,5 % (y/y bez očištění) (odhad -0,5 % a 6,7 %). Předchozí hodnoty po revizi činí 1,5 % a 11,7 %.

Eurozóna:

Evropská centrální banka ponechala úrokové sazby dle očekávání na 1,50 %.

Očekávané události

12:00 Průmyslová produkce (červen): odhad 0,1 % (m/m) a 8,1 % (y/y), předchozí 1,2 % a 7,6 %

Popis trhu

Německé akcie se sice dopoledne pokusily aspoň částečně umazat ztráty, které utrpěly v posledních dnech. Jejich snaha však skončila fiaskem, když trhy zcela ovládly obavy ze zpomalení globální ekonomiky a státního dluhu Španělska a Itálie.

Index DAX si odepsal -3,4 % na hodnotu 6414 bodů. Největší ztráty utrpěla Commerzbank (CBK -7,1%), automobilky (MAN -4,8%, BMW -6,0%) a Lufthansa (LHA -5,8%). Proti proudu jde pouze Beiersdorf (BEI +0,3%), který dnes zveřejnil výrazně lepší hospodářské výsledky.

Podnikové zprávy

WestLB snižuje své doporučení pro Infineon (IFX) na „neutral" z původního „koupit."

Independent Research po zveřejnění pozitivních výsledků zvyšuje své doporučení pro Adidas (ADS) na „koupit" z původního „držet." Cílová cena byla zvýšena na 57 EUR ze 56 EUR.

Německý operátor Deutsche Telekom (DTE) dnes zveřejnil své hospodářské výsledky za druhý kvartál, které byly výrazně ovlivněny jednorázovými položkami. Tržby vykázaly očekávaný meziroční pokles, který dosáhl necelých 7 %. 14,48 mld. EUR, které DTE vygeneroval bez větších problémů překonalo tržní odhady, které očekávaly pouze 12,55 mld. EUR. Čistý zisk (před zahrnutím mimořádných položek) se oproti tomu v meziročním srovnání zvýšil o téměř 17 % na 951 mil. EUR (0,22 EUR na akcii) a také zásadním způsobem předčil analytické odhady, které počítaly se 770 mil. EUR (0,19 EUR na akcii). Hospodářský výsledek se však velice změní po zahrnutí jednorázových položek. Čistý zisk činí pouze 348 mil. EUR (meziročně - 27 %) (0,08 EUR na akcii) a zásadně tak zaostává za očekávanými 673 mil. EUR (0,14 EUR na akcii). Za snížením zisku stojí restrukturalizační náklady spojené s předčasným odchodem některých zaměstnanců do důchodu, negativní vliv měla i ztráta zákazníků v USA. Přes slabší výsledky však společnost potvrdila výhled pro rok 2011. Deutsche Telekom se těšil přízni odborné veřejnosti, nákupní doporučení výrazně převažovala nad prodejními.

Německý výrobce sportovního zboží Adidas (ADS) vykázal za druhý kvartál výsledky, které byly vesměs v souladu či mírně nad odborné odhady. Tržby zaznamenaly meziroční růst o 5 % a s 3,06 mld. EUR splnily analytická očekávání. Čistý zisk se zvýšil o 11 % na 140 mil. EUR (0,67 EUR na akcii) a předstihl tak očekávání trhu ve výši 137 mil. EUR (0,66 EUR na akcii). Za pozitivními výsledky stojí rostoucí prodeje divize Reebok. Největší růst zaznamenala Čína a východní Evropa. Pozitivní dopad měly i nižší úrokové náklady. Spolu s výsledky společnost oznámila zvýšení výhledu pro tržby a zisk. Tržby by měly vzrůst o 10 %. Zisk na akcii by se měl zvýšit o 15 %, předchozí odhady počítaly s rozmezím 10 až 15 %.Adidas měl před zveřejněním výsledků důvěru analytiků, kteří mu většinově dávali nákupní doporučení.

Německá kosmetická společnost Beiersdorf (BEI) překonala tržní odhady. Tržby zaznamenaly meziroční pokles 8,5 % na 1,5 mld. EUR, očekávání trhu však byly ještě negativnější, konsensus počítal s 1,46 mld. EUR. Čistý zisk se naopak zvýšil o 4 % na 131 mil. EUR (0,58 EUR na akcii) a výrazně tak překonal 95 mil. EUR (0,42 EUR na akcii), které v průměru očekávali analytici. Dle společnosti se tak projevil pozitivní dopad marketingové kampaně zaměřené na produkty značky Nivea. Pozitivní výsledky společnost pobídly ke zvýšení výhledu, očekává se mírný růst tržeb, předtím se počítalo se stagnací. Podobně jako u dalších německých společnost převažovala nákupní doporučení.

USA

Hlavní zprávy

Spotřebitelský výhled RBC pro srpen se snížil na 40,2 b. Předchozí hodnota činí 43,7 b.

Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti k 30. červenci dosáhl 400 tis. (pokračující 3730 tis.) (odhad 405 tis., pokračující 3700 tis.). Předchozí hodnota činí 401 tis. (pokračující 3720 tis.).

Spotřebitelský sentiment agentury Bloomberg se k 31.červenci snížil na -47,6 b. (odhad -47,5 b.). Hodnota z předchozího období činí -46,8 b.

Očekávané události

14:30 Míra nezaměstnanosti (červenec): odhad 9,2 %, předchozí 9,2 %
14:30 Změna počtu pracovních míst mimo zemědělství (červenec): odhad 85 tis, předchozí 18 tis.
14:30 Změna počtu pracovních míst v soukromém sektoru (červenec): odhad 113 tis., předchozí 57 tis.
14:30 Změna počtu pracovních míst v průmyslu (červenec): odhad 10 tis., předchozí 6 tis.
14:30 Průměrná hodinová mzda (červenec): odhad 0,2 % (m/m) a 1,9 % (y/y), předchozí 0,0 % a 1,9 %

Popis trhu

Investoři jsou znepokojeni pokračující dluhovou krizí v Evropě a obavou z nástupu recese v USA. Výnosy amerických dluhopisů se snižují, neboť investoři se zbavují rizikových aktiv v podobě akcií a komodit a tvrdě nastupují do dluhopisů. Za propadem cen rizikových aktiv lze spatřovat obavu ohledně recese americké ekonomiky. FED již dříve ohlásil, že v případě zhoršení hospodářské situace v USA může přistoupit k dalšímu kolu kvantitativního uvolňování, což by mohlo akciím a zejména komoditám pomoci. Velmi důležité je sledovat zítřejší statistiku v USA ohledně počtu vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor, neboť v případě horších výsledků lze očekávat, že vzrostou očekávání investorů ohledně spuštění dalšího kola odkupu amerických cenných papírů. Index S&P 500 si odepsal 4,7 % na hodnotu 1200 bodů.

Podnikové zprávy

Piper Jaffray zvyšuje své doporučení pro McDonald's (MCD) na „overweight" z původního „neutral." Zvýšení se dočkala i cílová cena a to na 98 USD ze 87 USD.

Credit Suisse snižuje cílovou cenu pro Komerční banku (BAAKOMB) na 3850 Kč ze 4200 Kč.Doporučení zůstává nezměněno na „underperform."

Operační systém Android, který v posledních letech ovládl trh smartphones se dostává do problémů. Jeho tvůrce, internetová společnost Google (GOOG), čelí patentovým sporům. Podobné problémy mají i ostatní velcí výrobci produktů spojených se systémem Android. Jedním ze žalujících je technologický gigant Oracle (ORCL), který po Googlu požaduje 6 mld. USD za údajně nelegální použití svého Java softwaru pro mobilní telefony. Dalším je Apple (AAPL), který žaluje tchajwanského výrobce smartphones HTC. Třetím v řadě je Microsoft (MSFT). Tyto tři společnosti se spojily ve snaze získat patentová práva na technologie, které by jim umožnily lépe bojovat s dominancí Androidu. Posledním příkladem je koupě patentů zkrachovalé společnosti Nortel za 4,5 mld. USD, o které se neúspěšně zajímal i Google.Tvůrce Androidu snahu konkurenčních společností odsuzuje a nazval je „nepřátelskou kampaní," která má poškodit výrobce smartphones používajících jeho operační systém. Ve vzduchu se objevují i neoficiální obvinění z tajné spolupráce a kartelových praktik. Koupě patentů Nortelu je již vyšetřována americkým ministerstvem spravedlnosti. Experti však nevěří, že by velké množství potencionálních žalob zlikvidovalo postavení Androidu. Zároveň však připouští, že náklady spojené s případným finančním vyrovnáním patentových sporů by mohly výrazně zdražit výrobu a tím i cenu zařízení, které používají Android jako operační systém.

Poskytoval zdravotních služeb a produktů Cardinal Health (CAH) v posledním kvartálu fiskálního roku 2011 zaznamenal výsledky překonávající tržní očekávání. Tržby meziročně vzrostly o více než 9 % na rekordních 26,76 mld. USD a překonaly tak tržní konsensus 26,13 mld. USD. Čistý zisk (před zahrnutím mimořádných položek) zaznamenal podobný výsledek, když se zvýšil o 16 % na 211 mil. USD (0,59 USD na akcii) a také překonal analytické odhady, které v průměru očekávaly 206 mil. USD (0,58 USD na akcii). Na dobrých výsledcích se podílela farmaceutická divize, která generuje více než 90 % všech tržeb. Ty meziročně rostly o 10 % díky většímu objemu prodejů stávajícím zákazníkům a příjmům z akvizic uskutečněných během posledního fiskálního roku. U analytiků na akcie CAH nepřevládal vyhraněný názor a nákupní doporučení jen lehce převažovala nad prodejními.

Americká automobilka General Motors (GM) potvrzuje své povstání z pomyslného bankrotového popela a reportuje hospodářské výsledky, který výrazně překonávají tržní očekávání. Tržby se meziročně zvýšily o více než 18 % na 39,4 mld. USD a bez větších problémů překonaly tržní konsensus, který očekával pouze 36,44 mld. USD. Více však ohromil čistý zisk, který se zvýšil o více než 90 % na 2,5 mld. USD (1,54 USD na akcii) a výrazně tak předstihl analytické odhady, které očekávaly 2 mld. USD (1,2 USD na akcii). Ve výsledcích firmy se odrazil pozitivní vývoj na severoamerickém trhu, který generuje většinu jejích tržeb a zisků. Prodeje v USA se zvýšily o 11 %. Zisk zaznamenala i problémová evropská divize. Zveřejněné výsledky budou významným faktorem při rozhodování americké vlády, která se chce ve vhodné chvíli zbavit svého téměř třetinového podílu, který ve firmě stále drží. Ministerstvo financí již dříve prohlásilo, že minimální prodejní cenou je pro ně 33 USD za akcii


Miloslav Veselý
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Robin Koklar, analytik
Fio banka, a.s.

Autor: Robin Koklar

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,051 551,1815:36:40
RMnahoru+0,12458,3715:35:41
DJIAstejne0,0037 775,3815:15:06
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,6117 728,0415:16:14


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz