Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 15:47
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pátek 05.08.2011

Zpravodajství

Denní report - pátek 05.08.2011

05.08.2011 22:02:00 | Fio banka
ČR: Masakr na pražské burze, SRN: DAX: výprodeje pokračují, USA:Amerika po divokém vývoji bez výrazné změny

Pražská burza

Hlavní zprávy

Mezinárodní rezervy v červenci stagnovaly na 43,2 mld. USD. V předchozím období činily 43,2 mld. USD.

Očekávané události

9:00 Stavební výroba (červen): předchozí -4,9 % (y/y)

9:00 Průmyslová výroba (červen): odhad 7,8 %, předchozí 15,2 %

9:00 Míra nezaměstnanosti (červenec): odhad 8,2 %, předchozí 8,1 %

9:00 Obchodní bilance (červen): odhad 10,3 mld. Kč, předchozí 14,4 mld. Kč

Popis trhu

Pražská burza dnes zažila velmi perný den s propady, které jsme již více než rok neviděli.

Chvilkami připomínala situace známé ty z ekonomické krize. To když investoři nuceni zavírat své pozice koupené na úvěr prodávali akcie za téměř jakoukoliv cenu, jen aby se jich rychle zbavili, a zachránili si tak alespoň nějaké finance. Kurzy akcií se dostávali na absurdní hodnoty - pro zajímavost: NWR -12,9% 175 Kč, Erste Bank -7% 655 Kč, Komerční banka -4,8% 3427 Kč, AAA -28,8% 16,35 Kč, CETV -18,8% 231 Kč, Unipetrol -7% 159,50 Kč, Fortuna -11,1% 93,30 Kč, VIG -6,9% 801 Kč,... a takto bychom mohli pokračovat dál. Obchodování s AAA muselo být na 15 min. pozastaveno díky velkým propadům. V nejhorší chvíli měl index PX hodnotu 1074,20 b., to když ztrácel 4,15%. Na těchto úrovních ale tituly našly své dno a začali přicházet kupci, kteří rádi těchto nízkých cen využili. Do toho ještě vyšla dobrá data z trhu práce v USA a situace se opět začala rychle zlepšovat. Index PX nakonec zavřel se ztrátou „pouze" 2,53% na 1092 b., nejvíce bodů mu při započtení váhy jednotlivých titulů ubraly akcie NWR (-7,96%, 185 Kč), Telefonicy O2 (-2,73%, 421 Kč), která byla ale oproti ostatním titulům velmi odolná, stejně jako další v pořadí - ČEZ (-1,79%, 839,70 Kč). Indexu nepomohla ani Erste Bank (-1,21%, 696 Kč), CETV (-11,16%, 253 Kč), Komerční banka (-1,1% 3560 Kč) či VIG (-6,17%, 808 Kč). Doufejme, že to nejhorší za letošní rok už jsme viděli a tituly se mohou odrazit ode dna.

Podnikové zprávy

Goldman Sachs přidal Erste Bank (BAAERBAG) na svůj „conviction list." Jeho nákupní doporučení zůstalo nezměněno. Své rozhodnutí odůvodňuje silným postavením Erste na středoevropských trzích, které podpoří její dlouhodobý růst.

Německo

Hlavní zprávy

Průmyslová produkce se v červnu meziměsíčně snížila o -1,1 % a meziročně vzrostla o 6,7 % (odhad 0,1 % a 8,1 %). Předchozí hodnoty po revizi činí 0,9 % a 7,2 %.

Očekávané události

Eurozóna:

10:30 Sentix Investorská důvěra (srpen): odhad 3,4 b., předchozí 5,3 b.

Popis trhu

Dnešní obchodní seance v Německu se vyznačovala vysokou volatilitou a pokračujícími výprodeji. Index DAX se hned po otevření trhu propadl k 6 150 bodům. Lepší data z amerického trhu práce přinesla obrat o 180° a pomohla mu do zelených čísel. Ale jen na okamžik. V závěru obchodování již znovu dominovaly vyplašení prodejci, kteří DAX srazili na závěrečných 6 236 bodů (-2,78%). Index tak poprvé od roku 1993 oslabil po osmé v řadě. Za celý týden si odepsal téměř 15%. Nejhůře zakončily akcie samotné burzy (63DU -5,3%), o mnoho lépe nedopadl ani BASF (BAS -4,7%), Daimler (DAI -4,5%) nebo Volkswagen (VOW3 -4,5%). Naopak, posílila Commerzbank (CBK +4,2%), Metro (MEO +1,6%) a Lufthansa (LHA +1,3%).

Podnikové zprávy

Goldman Sachs snižuje své doporučení pro UniCredit (CRI) na „neutral" z původního „koupit."

Německá pojišťovna Allianz (ALV) zveřejnila smíšené výsledky, které byly ovlivněny především řeckou dluhovou krizí. Tržby zaznamenaly pozitivní vývoj, když se meziročně zvýšily o 6 % na 24,6 mld. EUR a předstihly tak tržní očekávání ve výši 24,4 mld. EUR. Dobře se dařilo příjmům z majetkového pojištění, naopak životní pojištění zaznamenalo pokles. Výrazně hůře dopadl čistý zisk (před zahrnutím mimořádných položek), který se naopak snížil o necelá 2 % na 1 mld. EUR (2,21 EUR na akcii) a za analytickými odhady, které počítaly s 1,28 mld. EUR (3,15 EUR na akcii) poměrně výrazně zaostal. Allianz výrazně poškodila situace v Řecku, kde musela odepsat celkem 326 mil. EUR ze svých dluhopisových položek. Čistý dopad na kvartální zisk byl 125 mil. EUR. Přes nesplnění některých odhadů společnost potvrdila svůj výhled pro zisk, který má v tomto roce 7,5 až 8,5 mld. EUR. Pojišťovna tak nenaplnila očekávání analytiků, u nichž nákupní doporučení několikanásobně převyšovala prodejní.

USA

Hlavní zprávy

Míra nezaměstnanosti v červenci snížila na 9,1 % (odhad 9,2 %). V předchozím měsíci činila 9,2 %.

Počet pracovních míst mimo zemědělství se ve stejném období zvýšil o 117 tis. (odhad 85 tis.). V předchozím období se zvýšil o revidovaných 46 tis.

Počet pracovních míst v soukromém sektoru se zvýšil o 154 tis. (odhad 113 tis.). V předchozím období se zvýšil o revidovaných 80 tis.

Počet pracovních míst v průmyslu vzrostl o 24 tis. (odhad 10 tis.). V předchozím období vzrostl o revidovaných 11 tis.

Průměrná hodinová mzda se zvýšila o 0,4 % (m/m) a 2,3 % (y/y) (odhad 0,2 % a 1,9 %). Předchozí hodnoty činí 0,0 % a 2,0 %.

Očekávané události

Popis trhu

Zámořské trhy zažily velmi volatilní seanci. Lepší data z trhu práce přinesla jen chvilkové uklidnění, které se promítlo do zhruba 1% růstu hlavních akciových indexů v úvodu obchodování. Brzy však znovu nastoupili vyplašení prodejci a stlačili trhy hluboko do červených čísel (kolem 18. hodiny ztrácel NASDAQ zhruba 3,5%). Spekulace o tom, že ECB připravuje nákupy italských a španělských dluhopisů však znovu otočily směr obchodování a vrátily indexy do zelených čísel. Závěru pak znovu získali mírnou převahu medvědi. Hlavní akciové indexy díky tomu uzavřely bez výrazné změny: DJIA +0,5%, S&P 500 -0,1%, kompozitní NASDAQ (-0,9%).

Podnikové zprávy

Buckingham Research Group zvyšuje své doporučení pro Home Depot (HD) na „neutral" z původního „underperform."

Zatímco akcie a mnohé státní dluhopisy procházejí v posledních dnech hlubokým propadem, kvalitní korporátní dluhopisy jdou proti proudu a fungují tak jako bezpečný přístav pro starostlivé investory. Průměrný výnos na nejkvalitnějších korporátních dluhopisech včera klesl na 3,45 % a je tak výrazně pod svým letošním maximem z února, které činilo 4,29 %. Podobný vývoj byl zaznamenán i na trhu amerických vládních dluhopisů, u kterých 10ti-letý výnos poklesl pod 2,5 %. Slábnoucí ekonomika nutí investory k útěku od akcií k bezpečnějším instrumentům, mezi které patří i vysoce kvalitní firemní dluhopisy. Spekulativní prašivé dluhopisy tuto odolnost postrádají a jejich výnosy se zvyšují. Mnohé stabilní společnosti tak mohou být v současné době považovány za bezpečnější investici, než samotné USA. Bez ohledu na finanční situaci jednotlivých firem je výnos jejich dluhopisů úzce provázan z vládními sazbami. Případný americký downgrade je tak nebezpečím i pro úspěšné společnosti.

Nastává konec ropných gigantů? Na tuto otázku se ptá Cyrus Sanati ve svém článku pro zpravodajský server CNN Money. K úvaze ho vybídlo nedávno oznámený záměr rozdělit ropnou společnost ConocoPhillips (COP) na dvě části. Vedení chce oddělit těžební a rafinérskou/prodejní část společnosti. Mohl by se tak narušit obecně přijímaný názor, že „větší je lepší," jehož uplatňování vyvrcholilo v 90.letech sérií několika fúzí, kterými firemní sektor reagoval na nízké ceny ropy. Tehdejší snaha o získání lepší vyjednávací pozice s ropnými státy mohla v té době fungovat, dnes je však jasné, že o ceně ropy rozhodují výhradně ropné vlády a nikoliv těžaři. Neobratnost a slabost modelu velkých společností se během poslední dekády ukázala i na akciových trzích, kde jejich akcie zaostávaly za menšími konkurenty. Příkladem úspěšného rozdělení, ze kterého si ConocoPhillips může brát příklad, je Marathon Oil. Menší ropná společnost rozdělila své aktivity na těžbu a zpracování/prodej. Den před oznámením rozdělení (v lednu) měla společnost tržní hodnotu 28,9 mld. USD. Dnes mají obě nové společnosti, Marathon Oil Corporation a Marathon Petroleum Corporation, kombinovanou hodnotu 37,4 mld. USD. Pokud by se podobný úspěch podařil i u ConocoPhillips, tržní hodnota by vzrostla o celých 33 mld. USD, které pro akcionáře jistě představují dostatečnou motivaci. Ostatní velké společnosti budou dělení pozorně sledovat, analytici soudí, že z této skupiny by případné rozdělení nejvíce prospělo Exxonu (XOM) a British Petroleum (BP). U britské společnosti však přetrvává výrazné riziko vzhledem k případným potencionálním nákladům spojeným s dalším vyrovnáváním škod z ropné katastrofy v mexickém zálivu. U Exxonu je pravděpodobnost rozdělení malá vzhledem ke konzervativnímu postoji vedení, které je přesvědčeno o tom, že integrovaný model společnosti bude sloužit stejně dobře i v budoucnu.ConocoPhillips má rozdělení dokončit v prvním čtvrtletí příštího roku. Jeho výsledek může výrazně ovlivnit budoucnost ropného odvětví, jehož fragmentace by v tomto případě nemusela být motivována vládou, jako v minulosti, nýbrž svobodným trhem a tlakem akcionářů.

Americká kosmetická společnost The Procter & Gamble (PG) zveřejnila hospodářské výsledky za čtvrtý kvartál fiskálního roku 2011, které pozitivně překvapily, když překonaly tržní očekávání. Tržby se meziročně zvýšily o 10 % na 20,86 mld. USD, zatímco analytický konsensus se ustálil pouze na 20,63 mld. USD. Organický růst, který nezapočítává vliv akvizicí, měnových kurzů a divestic, činil 5 %. Čistému zisku se dařilo ještě lépe, když se téměř s 15% růstem ustálil na 2,51 mld. USD (0,84 USD na akcii) a příjemně tak překvapil trh, který očekával pouze 2,45 mld. USD (0,83 USD na akcii). Za růstem stojí vyšší objem prodejů a nižší efektivní daňová sazba, opačným směrem působil růst cen komodit, který tlačil na ziskové marže. Růst firmy byl rovnoměrný, kladná čísla zaznamenaly všechno produktové divize. Nejlépe se vedlo výrobkům zaměřeným na péči o děti a produktům souvisejícím se zdravotní péčí.Důležitým údajem je i firemní výhled pro jádrový zisk na akcii, který by měl pro rok 2012 činit 4,17 až 4,33 USD. Průměrný odhad analytiků Bloombergu činí 4,26 USD, skupina expertů z Wall Street naopak očekává 4,45 USD. Analytici neměli na PG vyhraněný názor a nákupní doporučení jen mírně převažovala nad prodejními.

Americká mediální společnost Viacom (VIA) ve třetím kvartálu fiskálního roku 2011 potěšila své akcionáře, když reportovala velice pozitivní hospodářské výsledky. Tržby se v meziročním srovnání zvýšily o 14 % na 3,77 mld. USD a překonaly tak tržní konsensus ve výši 3,49 mld. USD. Čistý zisk (před zahrnutím mimořádných položek) si vedl ještě lépe, když se zvýšil o 40 % na 583 mil. USD (0,99 USD na akcii) a analytické odhady ve výši 508 mil. USD (0,86 USD na akcii) nechal daleko za sebou. Na růstu zisku se lvím podílem podílely reklamní výnosy z kabelových kanálech. Série pozitivních výsledků z tohoto a minulých čtvrtletí vedla společnost ke zvýšení dividendy a urychlení zpětného programu odkupu akcií. Výsledky potvrzují důvěru analytiků, u kterých zásadním způsobem převažovala nákupní doporučení.




Daniel Marván
Fio banka, a.s.

Autor: Daniel Marván

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - DAX

PXnahoru+0,061 551,2715:45:32
RMnahoru+0,12458,3715:35:41
DJIAstejne0,0037 775,3815:25:08
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,7017 713,1215:25:47


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz