Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 9:18
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pátek 12.08.2011

Zpravodajství

Denní report - pátek 12.08.2011

12.08.2011 23:42:00 | Fio banka
ČR: Burza sice lehce posílila, ale stále má co dohánět, SRN: Uklidnění sentimentu a atraktivní ceny posouvají DAX k 6000b., USA: Bláznivý týden nakonec Wall Street zakončil v zeleném

Pražská burza

Hlavní zprávy

Česká národní banka zmírnila výhled letošního schodku státního rozpočtu na 3,8 % HDP, v roce 2012 by se měl snížit na 3 % a v dalším roce na 2,8 % HDP. Předchozí odhady počítaly se schodky 4 % letos a 3,8 % v roce 2012. Vláda předpokládá, že schodek veřejných financí bude letos 4,2 % a v příštím roce jej chce snížit na 3,5 %.

Očekávané události

09:00 Index cen vývozů (r-r, červen): předchozí: -0,1 %
09:00 Index cen dovozů (r-r, červen): předchozí: 2,1 %
09:00 Index výrobních cen v průmyslu (červenec): odhady: 0,1 % (m-m), 5,5 % (r-r), předchozí: -0,2 % (m-m), 5,5 % (r-r)

Popis trhu

Pražská burza se na konci týdne růsty na zahraničních trzích inspirovat nenechala, index PX posílil pouze +0,13% na 989 bodů. V kontextu silného závěru na západních trzích vypadáme jako chudý příbuzný a podobně vyznívá a týdenní bilance. Při aktuálních kurzech jsou totiž ve ztrátě (i přes nevídanou volatilitu) americké indexy necelá -2%, sousední Německo -4,5%, zatímco český trh za 5 dní propadl téměř -10%! Je to přitom paradox, když hlavní uváděné důvody současného vlnobití (evropská dluhová krize, stav americké ekonomiky) by se měly víc dotýkat zmíněných trhů s lepší výkonností. Spatřujeme jak domácí investoři reagují prodeji českých akcií na sebemenší zakolísání sousedních indexů. Na tom by nebylo v současné době nic divného, pokud by ovšem domácí index zaznamenal nějaký pohyb vzhůru... To by také mohla být známka toho, že nejhorší je za námi. Největší objem dnes protekl na ČEZu (725 mil. Kč), elektrárenská společnost přitom zavírala lehce nad 750 Kč (+0,3%). Dalšímu energetickému titulu NWR se vedlo lépe, když posílilo necelá +2% na 162 Kč. V kontextu vývoje uhelného sektoru, však NWR v týdenní výkonnosti rovněž daleko zaostalo. Komerční banka se sice přes den obchodovala nad 3050 Kč, ale v závěru se svezla zpět k psychologické metě 3000 Kč. Erste se ještě nedokázala udržet nad 630 Kč (-0,8%), ale co nedokázala dnes může v příštích dnech. Dařilo se akciím Unipetrolu, které se ve druhé části dne posunuly nad 170 Kč (+3,3%).

Podnikové zprávy

Očekáváme, že ohlášené výsledky za druhý kvartál budou na úrovni provozního i čistého zisku mezikvartálně i meziročně slabší. Na úrovni čistého zisku předpokládáme meziroční pokles o víc jak 25%. Hlavním důvodem nižšího zisku je pokles prodejních cen elektřiny a zdanění emisních povolenek společně s daní uvalenou na solární elektrárny. Čistý zisk za druhé čtvrtletí pak bude negativně ovlivněn přeceněním opce na akcie společnosti MOL.

JPMorgan snižuje cílovou cenu pro akcie společnosti VIG na 36 EUR (zhruba 872 Kč) z předchozích 44 EUR, doporučení ponechává na „neutrální".

Německo

Hlavní zprávy

Eurozóna

Průmyslová výroba se v červnu po očištění meziročně zvýšila o 2,9 %, analytici očekávali růst o 4,2 %. Růst předchozího měsíce 4,0 % byl revidován na 4,4 %.

Průmyslová výroba po sezónním očištění meziměsíčně poklesla o 0,7 %, očekávala se stagnace. Předchozí růst o 0,1 % byl revidován na 0,2 %.

Francie, Španělsko, Itálie a Belgie zakázaly s platností ode dneška short-selling některých, převážně bankovních, společností, neboli prodej jejich akcií na krátko. Francie zakázala short selling nebo navyšování již existující pozice na nejméně 15 dní. Z jedenácti společností, jejichž akcií se nařízení týká, lze vyzdvihnout hlavně banku Societe Generale. Dalšími společnostmi jsou pak například Axa, BNP Paribas, Credit Agricole či Natixis.

Mluvčí německého ministerstva financí dnes sdělil, že Německo navrhne zákaz nekrytého prodeje na krátko, tzv. naked short-sellingu, na území Eurozóny. Německé ministerstvo financí nejprve vyjádřilo svůj souhlas se zakázáním nekrytého prodeje na krátko v některých zemích Eurozóny, a následně se vyjádřilo ve smyslu, že se bude zasazovat o zákaz naked short-sellingu akcií, státních dluhopisů a CDS na území Eurozóny.

Popis trhu

Německé akcie si připisují 2. silnou seanci v řadě a zakončují tím extrémně volatilní týden na pozitivní notě. Konečná ztráta za tento týden se díky tomu snížila na 3,8 %. Trhům pomohl včerejší silný závěr US obchodování, absence jakýchkoliv zpráv, které by otřásly narušenou důvěrou investorů (jak jsme tomu byli svědky v posledních dnech) a především pak atraktivní ceny, na které se německé akcie dostaly. V čele růstu stály překvapivě tradičně defenzivní utility (E.ON +4,8 % RWE +6,5 %) a banky. Po výsledcích vystřelily akcie výrobce oceli ThyssenKrupp (+6,4 %). V závěru obchodování sice indexy na chvíli část zisků odevzdaly v reakci na horší spotřebitelskou důvěru v US, poté se však vrátili k blízkosti denních maxim a index DAX zavřel těsně pod psychologickou hranicí 6 000b.

Podnikové zprávy

WestLb zvyšuje doporučení pro Commerzbank na „kupovat" z předchozího „přidávat", cílovou cenu snižuje na 2,55 EUR z předchozích 2,80 EUR.

Commerzbank snižuje doporučení pro K+S na „přidávat" z předchozího „kupovat". Exane BNP Paribas snížil cíl pro K+S na 60 EUR z předchozích 64 EUR s nezměněným doporučením „kupovat" a WestLB pak na 65 EUR z předchozích 71 EUR, také bez změny doporučení z „kupovat".

Janney Montgomery Scott zahajuje pokrývání společnosti Kit Digital s doporučením „kupovat" a cílovou cenou v přepočtu 289,80 Kč.

CA Cheuvreux snižuje cílovou cenu pro akcie společnosti Siemens na 90 EUR z předchozích 108 EUR, doporučení ponechává na „outperform". Dále pak snižuje cílovou cenu pro akcie E.ONu na 15 EUR z předchozích 24 EUR, doporučení nezměněné na „underweight".
HSBC snižuje cíl pro E.ON na 14 EUR z předchozích 18 EUR, doporučení nezměněné na „underweight".

Německá společnost ThyssenKrupp dnes uveřejnila hospodářský výsledek za třetí kvartál svého fiskálního roku, který na úrovni zisku významně zaostal za odhady analytiků. To bylo způsobeno převážně výkonem společnosti v Americe. Tržby společnosti se meziročně zvýšily o desetinu na 12,851 mld. EUR, což bylo víceméně v souladu s analytickým konsensem. Za očekáváními ovšem zaostal čistý zisk 212 ml. EUR (45,6 centů na akcii), který tak zaznamenal meziroční pokles o 22 %. Po odečtení mimořádných položek by společnost vykázala čistý zisk na akcii 49 centů, přičemž konsensus ležel na 60,4 centech. Společnost tak u zisku nedosáhla ani nejnižšího z analytických odhadů. Za horším provozním výsledkem leží kromě jiného investice do továren v Brazílii a horší výsledek divize Steel Americas

USA

Hlavní zprávy

Maloobchodní tržby v červenci vzrostly v rámci s odhady o 0,5 %, v předchozím období rostly o 0,3 % (revize z 0,1 %).
Maloobchodní tržby vyjma aut v červenci vzrostly o 0,5 % při odhadovaném růstu o 0,3 % a předchozím růstu o 0,2 % (revize z 0,0 %).
Maloobchodní tržby vyjma aut a pohonných hmot v červenci vzrostly o 0,3 % při odhadovaném růstu o 0,2 % a předchozím růstu o 0,5 % (revize z 0,2 %).

Index spotřebitelské důvěry univerzity Michigan v srpnu předběžně klesá na 54,9 b. při odhadovaném poklesu na 62,5 b. z předchozí hodnoty 63,7 b.

Obchodní zásoby v červnu vzrostly o 0,3 % při odhadovaném růstu o 0,5 % a předchozím růstu o 0,9 % (revize z 1,0 %).

USA zvýšily odhad světových zásob pšenice, když Evropská Unie a Rusko sklidily více této komodity, než s čím počítal předchozí odhad. Světová produkce by se tak v sezóně 2011-2012 měla podle amerického ministerstva zemědělství vyšplhat na 672,1 ml. tun, zatímco předchozí odhad počítal pouze s 662,4 ml. tun, a zásoby se tak vyšplhají na 188,9 ml. tun z předchozích 182,2 ml. tun. Odhad produkce Ruska vzrostl na 56 ml. tun, o 3 ml. tun více, než činil předchozí odhad z minulého měsíce. Evropská Unie sklidí 133,5 ml. tun, předchozí odhad byl 132,1 ml. tun.

Očekávané události

14:30 Index podnikatelské nálady Empire State (srpen): odhady: 0,50 b., předchozí: -3,76 b.
15:00 Čistý příliv dlouhodobého kapitálu (červen): předchozí: 23,6 mld. USD
15:00 Čistý příliv kapitálu (červen): předchozí: -67,5 mld. USD
16:00 Index trhu rezidenčních nemovitostí NAHB (srpen): odhadY: 15 b., předchozí: 15 b.

Popis trhu

Investoři na Wall Street přerušily neblahou sérii posledních dní, kdy indexy létaly ode zdi ke zdi a hlavní indexy posílily druhý den po sobě, což bylo poprvé od začátku července. Hlavní indexy si tak připsaly nejsilnější dvoudenní rally od března 2009. To je však slabou náplastí po vývoji z předchozích dnů, které oživily vzpomínky na hektické dny během poslední krize. Uklidnění na trhy, po panickém strachu z úvodu týdne, přinesly data o maloobchodních tržbách, které rostly nejvíce za poslední 4 měsíce. Investorům na dodání důvěry stačily i data, která byla vesměs in-line s očekáváním. Pozdější zveřejnění spotřebitelské důvěry (horší než se čekalo) nakonec trhy příliš neovlivnilo. Index VIX, který tento týden vzrostl až k hranici 50, dnes odepsal 7 % a zavřel na 36. Dařilo se průmyslovým titulům po výroku CEO Caterpillaru (CAT +2,4 %), že firma letos navzdory současné situace vykáže rekordní výsledky . Volatilní vývoj zaznamenaly akcie Nvidie, když společnost po včerejších výsledcích otevírala na hranici 15 USD, aby se v závěru propadly o 2 USD níže. Apetit investorů na přeprodané akcie odneslo zlato, když investoři uzavíraly předchozí zisky a žlutý kov klesl na 1 739 USD / unci. Celkově si však za týden připsal 5,5 %. Hlavní indexy navzdory dlouho nevídané volatilitě nakonec týden zakončily poklesy v rozmezí 1,5 % - 1,7 %.

Podnikové zprávy

Výrobce grafických čipů NVIDIA včera po uzavření trhu uveřejnil hospodářské výsledky za uplynulý kvartál, které překonaly odhady a nadchly optimistickým výhledem na příští kvartál. Tržby společnosti vzrostly meziročně o čtvrtinu na 1,017 mld. USD a mírně tak překonaly analytický konsensus 1,005 mld. USD. Čistý zisk očištěný o mimořádné položky vzrostl na 32 centů na akcii, přičemž analytici očekávali 30,8 centů. Před rokem společnost vykázala zisk na akcii pouze 3 centy. Čistý zisk za uplynulý kvartál byl 151,573 ml. USD.
Společnost vydala výhled růstu prodejů na příští kvartál, které by měly mezikvartálně vzrůst o 4 až 6 %, tedy zhruba 1,06 až 1,08 mld. USD. Analytici dosud očekávali tržby za třetí kvartál 1,05 mld. USD. Společnosti se podařilo získat tržní podíl na trhu s takzvanými diskrétními grafickými čipy používanými na výrobu notebooků, když přebrala zákazníky konkurenční společnosti Advanced Micro Devices (AMD). Společnosti se také podařilo získat více objednávek svých čipů Tegra. Nvidia oznámila uzavření dohody se společností Samsung, která by tak měla začít využívat čipy Tegra 2 ve svém smartphonu Galaxy R. Samsung tak prodá první zařízení vybavené čipem od Nvidia. CEO společnosti Jen-Hsun Huang se snaží zmírnit závislost poptávky po produktech společnosti na poptávce po osobních počítačích a zaměřit se na trh mobilních telefonů a tabletů. Tím se společnosti podařilo získat více objednávek i od LG Electronics a Motorola Mobility. V rámci uplynulého kvartálu lze také vyzdvihnout dokončení akvizice společnosti Icera, které by mělo znamenat právě posílení pozice na trhu s mobilními telefony.

BMO Capital Markets zvyšuje doporučení pro akcie společnosti Alcoa na „market perform" z předchozího „underperform" s cílovou cenou 14 USD.

Jefferies zvyšuje doporučení pro Hewlett-Packard na „kupovat" z předchozího „držet" s nezměněnou cílovou cenou 40 USD.

Americká komise pro cenné papíry (SEC) zkoumá možný únik informací z ratingové agentury Standard & Poor's o snížení ratingu USA. Financial Times s odvoláním na důvěryhodnou osobu tvrdí, že SEC požaduje od S&P odpověď na otázku, kolik lidí o budoucím snížení ratingu vědělo, aby pak případně pátrala po insider tradingu. Podle zdroje však zatím SEC žádné konkrétní indicie nemá. Vzhledem k tomu, že S&P před možným snížením ratingu varovalo a někteří analytici s ním víceméně počítali, bude však nějaký insider trading obtížné dokázat.


Chádí El-Moussawi, analytik
Fio banka, a.s.

Autor: Chádí El-Moussawi

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

18.04.2024 - 19.04.2024
Graf - DJI

PXnahoru+0,091 551,8109:16:51
RMdolu-0,22456,8209:11:27
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4018.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz