Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 12:28
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pátek 26.08.2011

Zpravodajství

Denní report - pátek 26.08.2011

26.08.2011 22:07:00 | Fio banka
ČR: I přes dnešní pokles, si burza v týdnu vedla dobře, SRN: DAX v závěru umazal velkou část ztrát, přesto oslabil, USA: Zámoří uzavřelo týden pozitivně

Pražská burza

Popis trhu

Pražská burza při velmi poklidném závěru týdne oslabila, když index PX ztratil -1% na 1015 bodů. Většina investorů očekávala na odpolední projev šéfa FEDu a do dalších akcí se nepouštěla. Navíc českým akciím se v tomto týdnu vedlo, když i přes dnešní pokles posílily kolem +2,5%. Nejvyšší objem byl k vidění na Komerční bance (230 mil. Kč), která prošla lehkým vybíráním zisků (-0,7%). Podobně oslabil ČEZ, který však na rozdíl od akcií KB předtím neposiloval. Nedařilo se akciím Erste, jež se při poklesu -2,5% opět vrátila do blízkosti 570 Kč. Ani akcie NWR se zatím nedokázaly prosadit nad hladinu 160 Kč (-2,4%). Největší propad zaznamenala Fortuna, kde zřejmě po doznívání výsledků akcie propadly -5% na 100 Kč metu. Naopak nákupy domácích investorů posunuly do kladných hodnot Unipetrol (+1%).

Podnikové zprávy

Deutsche Bank snižuje cílovou cenu pro akcie společnosti Vienna Insurance Group na v přepočtu 994 Kč z předchozích 1110 Kč, doporučení ponechává na „kupovat".

Německo

Hlavní zprávy

Index dovozních cen v červenci vzrostl meziměsíčně o 0,8 % a meziročně o 7,5 %, ačkoli se čekal meziměsíční nárůst o 0,3 % a meziroční o 7,0 %. Předchozí hodnoty činily -0,6 % (m-m) a 6,5 % (r-r).

Eurozóna

Španělsko a Itálie prodloužily zákaz prodejů některých akcií na krátko do 30. září, zatímco Francie prodloužila zákaz až do 11. října. Podle regulátorů by zákazy mohly být poté znovu prodlouženy, vše závisí na volatilitě trhu. Společně s těmito zeměmi zavedla zákaz i Belgie. Ta jej však zavedla bez časového omezení.

Tříměsíční průměr peněžní zásoby M3, sezónně očištěný, vzrostl v červenci o 2,1 % při očekávaném růstu o 2,3 %. V červnu ukazatel vzrostl o 2,2 %.

Peněžní zásoba M3 v červenci vzrostla meziročně o 2,0 % při odhadovaném růstu o 2,2 % a předchozím růstu o 2,1 %.

Očekávané události

Index spotřebitelských cen (předběžný za srpen): odhady: -0,1 % (m-m), 2,3 % (r-r), předchozí: 0,4 % (m-m), 2,4 % (r-r)
Index spotřebitelských cen - harmonizace EU (předběžný za srpen): odhady: 0,0 % (m-m), 2,5 % (r-r), předchozí: 0,5 % (m-m), 2,6 % (r-r)

Popis trhu

DAX dnes otevíral po ohlášení růstu dovozních cen, které v Německu rostly rychleji než se čekalo v meziměsíčním i meziročním srovnání. Německé akcie v průběhu dne výrazně oslabovaly. DAX se podíval až k hranici 5400 b. Po řeči Bena Bernankeho na výročním sympoziu se však po bleskovém poklesu začal pomalu stabilizovat a nakonec oslabil o 0,84 % na 5537,48 b.
Společnost Cheuvreux dnes odebrala společnost BASF(BAS) ze svého „selected listu" a akcie společnosti poklesly o 1,3 %. Podobně se nedařilo cyklickým titulům jako například Siemens (SIE) či ThyssenKrupp (TKA). Naprosto odlišného vývoje jsme byli svědky na farmaceutických titulech, když Fresenius (FRE) posílil o 1,28 % a Fresenius Medical Care (FME) zpevnil o 1,7 %, zatímco Merck (MRK) odepsal 2,58 %. Jeho akcie si během dne vedly mezi farmaceutickými firmami v celé Evropě dokonce nejhůře ze všech. Na nervozitu na trhu doplácely opět hlavně banky. Commerzbank (CBK) si odepsala 2,73 % a Deutsche Bank (DBK) klesla o 2,92 %.

Podnikové zprávy

Kepler snižuje cílovou cenu pro akcie společnosti Commerzbank na 3,5 EUR z předchozích 4,5 EUR, doporučení „kupovat".
UBS snižuje cílovou cenu pro akcie společnosti BMW na 56 EUR z předchozích 62 EUR, doporučení zvyšuje na „neutrální" z předchozího „prodávat".
Cheuvreux odebírá BASF ze svého „selected list" a snižuje doporučení na „outperform", cílová cena 62 EUR.
Citigroup zvyšuje cílovou cenu pro akcie společnosti E.ON na 16 EUR z předchozích 15,5 EUR a pro akcie společnosti RWE na 25 EUR z předchozích 23,5 EUR.
Barclays snižuje cílovou cenu pro akcie společnosti BMW na 73 EUR z předchozích 90 EUR, doporučení „overweight". Dále snižuje cílovou cenu pro akcie společnosti Daimler na 45 EUR z předchozích 59 EUR, doporučení „equal-weight". Cílovou cenu pro Porsche (PAH3) snižuje na 68 EUR z předchozích 80 EUR, doporučení „overweight". Cílovou cenu pro akcie Volkswagenu snižuje na 152 EUR z předchozích 165 EUR, doporučení zvyšuje na „overweight" z předchozího „equal-weight".
Bankhaus Metzler zvyšuje doporučení pro akcie společnosti E.ON na „kupovat" z předchozího „prodávat" s cílovou cenou 19 EUR.

Volkswagen plánuje téměř miliardovou investici do zelené energie. Elektřinu chce prodávat majitelům elektromobilů značky Volkswagen. Financial Times Deutschland dnes informuje o úmyslu německého koncernu investovat téměř jednu miliardu euro do zelené energie. Podle článku chce Volkswagen získat partnera pro investici do konce roku a částku investovat během následujících dvou let. VW se zajímá jak o sluneční, tak o vodní i větrnou energii, ale podle informací FTD je jeden z oslovených partnerů (kteří by měli být čtyři) vedoucí společností v oboru větrné energie. Spekuluje se navíc právě o stavbě mořského větrného parku. To by pro tento obor mohlo znamenat vzpruhu, když se mu v poslední době nedostávalo investorů. Větrné parky jsou nákladné a všechna rizika ještě nebyla důkladně prozkoumána, takže pro společnosti je taková investice mnohdy příliš velké sousto. Podle informací FTD by chtěl VW investovat dokonce do dvou větrných parků. VW „zelenou energii" potřebuje kvůli splnění limitů na emise CO2. V současnosti společnost pracuje hned na několika projektech elektromobilů, jejichž sériová výroba by měla začít v roce 2013.

USA

Hlavní zprávy

Annualizované HDP v druhém kvartále podle druhého odhadu roste o 1,0 %, očekával se růst o 1,1%. Předchozí hodnota byla 1,3 %.
Osobní spotřeba v druhém kvartále roste podle druhého odhadu o 0,4 %, odhadovaná hodnota činila 0,2 % a předchozí hodnota 0,1 %.
Deflátor HDP v druhém kvartále roste podle druhého odhadu o 2,4 % odhad byl 2,3 % a předchozí hodnota 2,3 %.
Jádrový index PCE v druhém kvartále roste mezikvartálně o 2,2 % při odhadu 2,1 % a předchozí hodnotě 2,1 %.

Index spotřebitelské důvěry univerzity Michigan vzrostl v srpnu na 55,7 b. a byl tak revidován z předchozí hodnoty 54,9 b. Očekávala se hodnota 55,8 b.

Deutsche Bank snížila výhled průměrné ceny futures kontraktů na ropu WTI pro letošní rok na 94,25 USD za barel, dosud banka odhadovala 100 USD za barel. V roce 2012 by poptávka po ropě podle banky měla vzrůst o 1,2 ml. barelů denně, dosud společnost odhadovala o 400 tisíc více. Ke snížení odhadu Deutsche Bank vedl pomalejší než odhadovaný růst americké ekonomiky. Cena ropy se i tak za posledních čtvrt roku snížila o 15 %, a to jak kvůli vysokým zásobám této komodity, tak kvůli rostoucím obavám o fiskální zdraví USA a EU. Podle výsledků studie Deutsche Bank odpovídá snížení výhledu růstu globálního HDP o procentní bod podobnému snížení v růstu poptávky po ropě.

Očekávané události

14:30 Osobní příjem (červen): odhady: 0,3 %, předchozí: 0,1 %
14:30 Osobní spotřeba (červen): odhady: 0,5 %, předchozí: -0,2 %
14:30 Deflátor osobní spotřeby (červen, r-r): odhady: 2,7 %, předchozí: 2,6 %
14:30 Jádrové výdaje na osobní spotřebu (červen): odhady: 0,2 % (m-m), 1,5 % (r-r), předchozí: 0,1 % (m-m), 1,3 % (r-r)
16:00 Rozjednané prodeje domů (červen): odhady: -0,5 % (m-m), předchozí: 2,4 % (m-m), 17,3 % (r-r)
16:30 Index výrobní aktivity dallaského Fedu (srpen): odhady: -8,5, předchozí: -2,0

Popis trhu

Trhy ve Spojených státech se po hektickém vývoji v úvodu seance dopracovaly k ziskům.
Investoři tento týden soustředili svoji pozornost k projevu předsedy amerického Fedu. Ben Bernanke však přípravu na třetí kolo kvantitativního uvolňování „QE3" nenaznačil. I tak se zdá, že se trhy spokojily s neutrálními výroky. Bernanke ujistil, že má centrální banka stále dost nástrojů k monetární stimulaci. Více se ovšem dozvíme až na zářijovém zasedání.
Z makroekonomických dat příliš nepotěšil druhý odhad HDP, když mírně zaostal za očekáváním. Naopak osobní spotřeba konsenzus nepatrně předstihla. Spotřebitelská důvěra s očekáváním úzce korespondovala.
Dow Jones posílil o 1,2 % na 11283,93 b. Index S&P 500 si nakonec připsal 1,5 % na 1176,63 b. Technologický Nasdaq Composite si připsal 2,49 % na 2479,85 b.
Největšími tahouny „blue chips indexu" byl Microsoft, Boeing a 3M. V indexu S&P 500 si dobře vedl technologický sektor v čele s Cisco Systems, a Intel Corp. Druhý největší maloobchodník s klenoty Tiffany si po výsledcích nad odhady připsal více než 7 %.
Skutečnou hrozbu pro Američany bude v příštích dnech představovat hurikán Irene, který donutil k přípravě na evakuaci statisíce obyvatel hustě osídleného východního pobřeží země.

Podnikové zprávy

Druhý největší výrobce šperků na světě Tiffany dnes zveřejnil výsledky za druhý kvartál, které překonaly odhady analytiků, a to hlavně díky mnohem silnějšímu růstu v regionu Čína-Pacifik. Společnost také představila vyšší výhled zisku na celý rok. Tržby vzrostly meziročně o 30,50 % na 872,712 ml. USD a překonaly tak nejen konsensus 784 ml. USD, ale i nejvyšší z odhadů. Při očištění o kursové změny by tržby společnosti vzrostly o 24 %. Nejlépe si vedla společnost v Asii, kde dosáhla meziročního růstu tržeb o 55 % na 173,2 ml. USD (45 % po očištění). Silných dvouciferných růstů ale dosáhla společnost i v ostatních regionech. Čistý zisk vzrostl o třetinu na 90,043 ml. USD (69 centů na akcii). Po očištění o mimořádné položky by společnost vykázala 111 ml. USD (86 centů na akcii), což překonává konsensus o čtvrtinu. Společnosti se také podařilo dívy vyššímu podílu tržeb oproti fixním nákladům zvýšit ziskovou marži. Hrubá zisková marže za druhý kvartál činila 59 %, zatímco v prvním kvartále to bylo 58,7 % a ve stejných kvartálech loňského roku 57,8 %. Společnost zvýšila odhadovaný zisk na akcii na letošní rok na 3,65 až 3,75 USD na akcii, předchozí odhad činil 3,45 až 3,55 USD na akcii. Dosud byl analytický konsensus na 3,56 USD.


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.

Autor: Pavel Šlechta

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

18.04.2024 - 19.04.2024
Graf - DJI

PXnahoru+0,031 550,8212:26:33
RMdolu-0,13457,2312:10:15
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,6517 722,0612:07:38


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz