Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Úterý 16.4.2024 19:50
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - úterý 15.11.2011

Zpravodajství

Denní report - úterý 15.11.2011

15.11.2011 22:08:00 | Fio banka
ČR: Pražský otloukánek , SRN: Odpoledne otočka, plus ale nevydržel , USA: Maloobchod převážil

Pražská burza

Hlavní zprávy

HDP za třetí kvartál předběžně mezikvartálně stagnuje, respektive roste o 1,5 % (r-r) při očekávání 0,2 % (q-q), a 1,6 % (r-r), předchozí růsty byly 0,1 % (q-q) a 2,2 % (r-r).

Index vývozních cen v září roste meziročně o 3,1 % po předchozím růstu o 1,5 %.
Index dovozních cen v září roste o 5,0 % (r-r) po předchozím růstu o 3,0 %.

Index cen výrobců v průmyslu v říjnu roste dle odhadů o 5,6 % (r-r), respektive meziměsíčně stagnuje. Předchozí hodnoty byly 0,2 % (m-m), 5,6 % (r-r).

Běžný účet v září vykázal přebytek 5,17 mld. Kč při odhadu -16,00 mld. Kč, předchozí hodnota byla -33,65 mld. Kč.

Popis trhu

„Staronové"dluhové problémy v Evropě (růst výnosů Itálie, Španělsko a spol.) dnes stály za poklesy většiny evropských indexů. Drtivé propady, kdy např. DAX ztrácel v jednu chvíli téměř -3%!!! však po lepších amerických makrodatech Evropa odpoledne mohutně stahovala. Pražská burza se bohužel tohoto umazávání ztrát neúčastnila, když index PX zůstal na úrovni 892 bodů (-1,7%). Největší aktivita byla k vidění na akciích Komerční banky (490 mil. Kč). Akcie KB ani po včerejším poklesu nenašly půdu pod nohama a kurz se tak dostal až pod metu 3100 Kč (-2,5%). Ještě hůře na tom byly akcie druhého bankovního domu Erste, jež se včera vyvíjela stabilněji. Erste se po začátku nad 370 Kč propadla na metu 360 Kč (-4,6%), kde v předchozích dnech našla několikrát podporu. ČEZ se v likviditě tentokrát zařadil až na třetí místo (160 mil. Kč), ale jeho pokles na 755 Kč (-0,4%) byl lepší než výkon indexu. Dokonce překonal i defenzivní akcie Telefonica 02 (-0,8%). Při daném sentimentu a před zítřejšími výsledky se akcie NWR obchodovaly pod 138 Kč (-1,9%). Nedařilo se pojišťovně VIG (-3,4%), v červených zakončila také mediální CETV (-1,2%).

Podnikové zprávy

Vienna Insurance Group dnes zveřejnila hospodářské výsledky za první tři kvartály letošního roku. Zisk před zdaněním byl dle odhadů, společnost odepsala část expozice vůči Řecku a Itálii. CEO uvedl, že nemůže nadále garantovat výhled zisku, ačkoli se jej nevzdává. Hrubé předepsané pojistné za první tři kvartály vzrostlo o 4,0 % na 6,8 mld. EUR. Zisk před zdaněním pak vzrostl o 9,6 % na 414,1 ml. EUR. Zisk před zdaněním ta třetí kvartál si připsal 8 % na 131,9 ml. EUR při očekávání analytiků 131 ml. EUR.
Hrubé pojistné v sektoru majetek/úrazy vzrostlo o 7,5 % na 3,6 mld. EUR. Životní pojištění si připsalo o 0,4 % nižší předepsané pojistné, a to 2,9 mld. EUR. Společnost to zdůvodňuje legislativní změně v Rakousku. Hrubé předepsané zdravotní pojistné si připsalo 9,8 % na 269,9 ml. EUR.
Z geografického hlediska pokleslo společnosti hrubé předepsané pojistné v Rakousku o 2,2 % na 3,1 mld. EUR, zisk před zdaněním však dosáhl zvýšení o 14,8 % na 207,3 ml. EUR. Česká republika si připsala zlepšení o 8,9 % na 1,4 mld. EUR, zisk před zdaněním si pak připsal 34,5 % na 139,5 ml. EUR. Hrubé předepsané pojistné na Slovensku vzrostlo o 4,2 % na 498,7 ml. EUR, v Polsku o 39 % na 472,8 ml. EUR a v Rumunsku o 0,6 % na 398,9 ml. EUR. „Combined ratio", udávající poměr nákladů vyjma vůči hrubému předepsanému pojistnému, dosáhlo 97,2 %, lepší výsledek než loňských 98,2 %.
Společnost odepsala řecký dluh na poloviny a odepsala 10 % italského dluhu. Investice do státních bondů států PIIGS jsou nyní 93 ml. EUR, pouhé 0,3 % investičního portfolia.
Společnost zopakovala, že očekává růst zisku před zdaněním o 10 %, uvedla však také, že takový růst již nemůže garantovat.

Morgan Stanley snižuje cílovou cenu pro Erste Group na 19 EUR (asi 489 Kč) z předchozích 37 EUR.

Německo

Hlavní zprávy

Předběžný údaj HDP za třetí kvartál bez sezónního očištění je meziroční růst o 2,5 % při odhadech 2,4 %. Předchozích 2,8 % bylo revidováno na 3,0 %.

Mezikvartální růst HDP za třetí kvartál po očištění o sezónní vlivy je předběžně 0,5 % při stejném odhadu, předchozí hodnota 0,1 % byla revidována na 0,3 %.

Předběžný meziroční růst HDP za třetí kvartál po očištění o počet pracovních dnů je 2,6 % při odhadech 2,5 %, předchozích 2,7 % bylo revidováno na 2,9 %.

Indikátor aktuální situace ZEW v listopadu klesá na 34,2 b. při odhadovaném poklesu na 32,0 b. z předchozí hodnoty 38,4 b.

ZEW - ekonomický sentiment klesá v listopadu na -55,2 b. při odhadovaném poklesu na -52,5 b. z předchozí hodnoty -48,3 b.

Eurozóna:

HDP ve třetím kvartále po sezónním očištění roste dle odhadů o 0,2 % (m-m), respektive o 1,4 % (r-r). Předchozí hodnoty byly 0,2 % (q-q) a 1,6 % (r-r).

ZEW - ekonomický sentiment v listopadu klesá na -59,1 b. při odhadech -55,3 b. a předchozí hodnotě -51,2 b.

Obchodní bilance v září vykázala v listopadu přebytek 2,9 mld. EUR při odhadu 2,0 mld. EUR, předchozích -3,4 mld. EUR bylo revidováno na -4,4 mld. EUR.

Po sezónním očištění vykázala obchodní bilance přebytek 2,1 mld. EUR při odhadu -1,5 mld. EUR, předchozích -1,0 mld. EUR bylo revidováno na -1,2 mld. EUR.

Očekávané události

Eurozóna

11:00 Index spotřebitelských cen CPI (říjen): odhad 0,3 % (m/m) a 3,0 % (y/y), předchozí 0,8 % a 3,0 %
11:00 Index spotřebitelských cen CPI - jádrový (říjen): odhad 1,6 %, předchozí 1,6 %

Popis trhu

Německé akcie byly dnes dopoledne díky obavám z italského dluhu pod silným prodejním tlakem. Index DAX na minimech klesal o více jak 3%. Prodejní tlak v druhé části seance ustoupil a umožnil DAXu velkou část ztrát umazat. Hlavním impulzem byly lepší makro data z USA. Index DAX nakonec zavřel se ztrátou 0,87% na 5933 bodech. Nejhůře si vedly akcie Daimler (DAI -3,4%), Infineon (IFX -3,4%) a Commerzbank (CBK -2,8%). Daří se naopak Fresenius Medical (FME +1,7%) a K+S (SDF +1,3%).

Podnikové zprávy

Goldman Sachs snižuje cílovou cenu pro akcie K+S (SDF) na 63 EUR z předchozích 77 EUR, doporučení ponechává na „kupovat".

Podle zdrojů agentury Bloomberg je plánovaná fúze automobilek Porsche a Volkswagen znovu ohrožena. Podle dvou nejmenovaných zdrojů agentury Bloomberg bude Volkswagen na valné hromadě 18. listopadu zvažovat alternativy k dohodě z roku 2009 o fúzi s automobilkou Porsche. Dle zdrojů automobilka vážně zvažuje fúzi neuskutečnit a Porsche díky vzájemné opci „prostě koupit".
Martin Wintercorn, CEO Volkswagenu i Porsche, chce zařadit automobilový business pod záštitu Volkswagenu, aby tak pokračoval v cíli stát se největší automobilkou na světě. Fúze by měla znamenat jednak zvýšení profitability, jednak roční úspory po kompletní integraci ve výši zhruba 700 ml. EUR. Fúze měla být dokončena do konce roku, kvůli „těžkostem ohodnocení společnosti" kvůli několika soudním sporům však byla odložena.
Alternativní možnost k fúzi by pro Volkswagen byla vykonání opce na koupení zbývajícího podílu 50,1 % v Porsche za 3,9 mld. EUR, Porsche by se tak stalo holdingovou společností s podílem 50,7 % ve Volkswagenu. Tato opce však nemůže být vykonána do 15. listopadu 2012 (opce může být vykonána od 15. listopadu 2012 do 31. ledna 2015), a také by aktivovala daň ve výši 1 mld. EUR, tedy vyšší než případné úspory. Daň by se pak podle odhadů snížila do druhé poloviny roku 2014 na nulu. Analytici očekávají, že Volkswagen by opci využil v roce 2013, aby se vyhnul nejvyšší hodnotě daně.
Investoři žalují Porsche v Německu kvůli škodám ve výši 1,1 mld. EUR. Dalšími alternativami, jak by se mohl vztah automobilek vyvíjet, je dle analytiků buď odložení rozhodnutí do konce soudního sporu, nebo ponechání současného stavu.

Německý energetický koncern E.ON (EOAN) podal stížnost u německého Ústavního soudu. Chce tak bojovat s rozhodnutím německé vlády o postupném vyřazení všech nukleárních elektráren z provozu. Dle E.ONu je tento postup neústavní, protože nijak nekompenzuje poškozené firmy. Ta by dle vedení společnosti měla činit vyšší počet jednotek miliard EUR.Konkurenční RWE (RWE) prohlásila, že existují oprávněné důvody pro podání stížnosti, sama společnost se však k takovému kroku zatím neuchýlila. Pokud německý Ústavní soud stížnost uzná, německý stát bude muset energetickým společnostem vyplatit tučné odškodné. Naději na toto rozhodnutí dává minulý rok, kdy soud vyhověl stížnostem E.ONu a RWE (RWE) proti zavedení daně na nukleární reaktory.

Softwarová společnosti SAP (SAP) se se svými plány na investiční expanzi v Číně řadí vedle dalších německých společností, které chtějí získat svůj podíl na jednom ze světově nejdynamičtějších trhů. SAP chce do roku 2015 v Číně proinvestovat více než 2 mld. USD, najmout 2 tisíce nových zaměstnanců a zdvojnásobit počet svých poboček. Investice jsou součástí dlouhodobé firemní strategie, která počítá s výrazným rozšířením aktivit na rozvíjejících se trzích a navýšením tržeb o 60% do roku 2015.

Evropská Unie dnes zveřejnila informace o připravovaných regulacích ratingových agentur a omezení obchodů s CDS deriváty. Evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier prohlásil, že hlavním cílem uvedených opatření je zvýšit konkurenci na trhu ratingových agentur a narušit tak dlouhodobou dominanci velké trojky - agentur Moody's, Standard & Poors a Fitch. Tato snaha o důslednou regulaci byla ještě posílena událostmi z minulého týdne, kdy Standard & Poors omylem zveřejnila chybné hodnocení francouzského ratingu. Konkrétní návrhy počítají se zavedením zákazu zveřejňovat rating státních závazků v případě výjimečných okolností. Změny v evropské legislativě se dotknou i derivátových instrumentů navázaných na vládní dluhopisy. Počítá se se zákazem „nahých" prodejů akcií a dluhopisů. Podobný postup bude platit i pro trhy credit default swaps (CDS), pokud jejich kupce nevlastní vládní dluhopisy, vůči jejichž defaultu se pojišťuje. Evropské elity tak chtějí zabránit, dle jejich názoru, neopodstatněným spekulacím na pokles cen (a růst výnosů) evropských dluhopisů, které komplikují jejich boj s dluhovou krizí.

USA

Hlavní zprávy

Index cen výrobců PPI se v říjnu meziměsíčně a snížil o -0,3 % a meziročně vzrostl o 5,9 % (odhad -0,1 % a 6,3 %). Předchozí hodnoty činí 0,8 % a 6,9 %.

Maloobchodní tržby se ve stejném období zvýšily o 0,5 % (odhad 0,3 %). V předchozím měsíci byl zaznamenán růst 1,1 %.

Index podnikatelské nálady pobočky FEDu - New York za listopad se zvýšil na 0,61 b. (odhad -2 b.). Předchozí hodnota činí -8,48 b.

Podnikové zásoby v září stagnovaly (odhad 0,1 %). Předchozí hodnota činí revidovaných 0,4 %.

Očekávané události

13:00 Žádosti o hypotéky MBA (k 11.listopadu): předchozí 10,3 %
14:30 Index spotřebitelských cen CPI (říjen): odhad 0,0 % (m/m) a 3,7 % (y/y), předchozí 0,3 % a 3,9 %
14:30 Index spotřebitelských cen CPI bez potravin a energií(říjen): odhad 0,1 % (m/m) a 2,1 % (y/y), předchozí 0,1 % a 2,0 %
15:00 Čistý příliv kapitálu (září): předchozí 89,6 mld. USD
15:00 Čistý příliv dlouhodobého kapitálu (září): odhad 54,0 mld. USD, předchozí 57,9 mld. USD
15:15 Průmyslová produkce (říjen): odhad 0,4 %, předchozí 0,2 %
15:15 Využití kapacit (říjen): předchozí 77,6 %, předchozí 77,4 %

Popis trhu

Americké akcie po úvodním váhaní a pobytu v červených číslech otočily svůj vývoj a částečně umazaly včerejší ztráty. Díky propadu v posledních minutách nebyl růst až tak silný, přesto index Dow Jones posílil o 0,14%, technologický Nasdaq přidal 1,1%. Obavy o vývoj v Evropě byly postupně zatlačeny lepšími makro daty. Růst maloobchodních tržeb bez automobilového sektoru byl nejsilnější za posledních sedm měsíců a hodnota 0,6% předčila očekávání trhu. Lepší byl i index aktivity v oblasti New Yorku. Trh táhly především akcie technologického sektoru. Po odhalení Buffettovi investice do IBM se dnes ukázala v jeho portfoliu i nová pozice v Intelu. Technologická společnost si připsala růst téměř 3% a titul se dostal na nová maxima od začátku roku 2008. Ještě silnější růst si připsaly akcie HPQ (+3,3%). V kladných číslech nakonec zakončily den všechny hlavní sektory. Růst přes 1% si připsaly i průmyslové podniky a finanční sektor. Klasicky na chvostu při optimistických dnech zůstaly defenzivní sektory zdravotní péče a utility. Před dobré maloobchodní tržby se nedařilo Wal-Martu (-2,4%). Firma reportovala horší výsledky, když ve snaze podpořit tržby držela ceny na nízkých úrovních. Po problémech s brazilským ložiskem se propadly o 2,7% akcie Chevronu.

Podnikové zprávy

Needham & Co. snížila své doporučení pro Western Digital (WDC) na „držet" z původního „koupit."

Americký prodejce zařízení pro obytné nemovitosti Home Depot (HD) ve třetím čtvrtletí pozitivně překvapil, když zveřejnil hospodářské výsledky, které překonaly očekávání. Tržby vzrostly o více než 4 % na 17,33 mld. USD, zatímco trh očekával pouze 17,12 mld. USD. Čistý zisk (před zahrnutím mimořádných položek) vykázal výrazně větší dynamiku, když vzrostl o 12 % na 934 mil. USD (0,6 USD na akcii) a také předstihl analytický konsensus, který očekával 912 mil. USD (0,59 USD na akcii) K dobrým výsledkům společnosti mimo jiné pomohly škody způsobené bouřemi, které zvýšily odbyt konstrukčních materiálů a dalších příbuzných produktů. Vedení společnosti si po kvalitních výsledcích udržuje optimismus a zvýšilo výhled pro zisk na akcii na 2,38 USD z předchozích 2,34 USD. Zároveň byla zvýšena i kvartální dividenda a to o 16 % na 0,29 USD. Výsledky potvrdily názor většiny analytiků, kteří akcie doporučovali ke koupi.

Americký obchodní řetězec Wal-Mart (WMT) dnes zveřejnil smíšené výsledky za třetí čtvrtletí. Tržby vzrostly o 8 % na 110,23 mld. USD a předstihly tržní očekávání ve výši 108,1 mld. USD. Čistý zisk (před zahrnutím mimořádných položek) se oproti tomu v meziročním srovnání zvýšil pouze o 3 % na 3,34 mld. USD (0,97 USD na akcii) a za tržním konsensem 3,38 mld. USD (0,98 USD na akcii) zaostal. Výsledky jsou zásadním způsobem ovlivněny ekonomickým vývojem v USA, kde firma generuje většinu svých tržeb. Zpomalující ekonomika a nejistý výhled do budoucna nutí americké spotřebitele redukovat své výdaje, to se odráží i na výsledcích Wal-Martu. Pozitivní dopad měly naopak zahraniční výnosy, které zaznamenaly výrazný růst a dále pak přísná kontrola nákladů. Radost může akcionářům udělat alespoň zvýšení dolní hranice ziskového výhledu o 4 centy na 4,45 až 4,51 USD na akcii. Analytici před zveřejněním výsledků Wal-Martu věřili a většina z nich doporučovala jeho akcie koupit.

Ropná společnost Anadarko Petroleum (APC) objevila nová ložiska ropy a zemního plynu na svých polích v Coloradu, která mohou dle odhadů obsahovat až 1 mld. barelů.


Miloslav Veselý
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Miloslav Veselý
Fio banka, a.s.

Autor: Miloslav Veselý

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

16.04.2024Ústí nad Labem
17.04.2024Liberec
17.04.2024Jihlava
18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň


Zajímavé vzestupy

MOL180,00+28,02
HARDW11,80+6,31
PRAPM238,00+2,59
FILLA155,00+1,97
GEVOR260,00+1,56

Zajímavé poklesy

VOE638,60-7,56
PKO325,00-5,82
KGH827,80-4,65
PKN385,40-4,38
EOAN304,30-4,04

Kurzovní lístek

EURnahoru25,235+0,35
HUFnahoru6,396+0,43
JPYnahoru15,332+0,69
PLNnahoru5,808+1,52
USDnahoru23,713+0,23

demo-e-broker

Indexy

16.04.2024
Graf - SPC

PXdolu-0,681 546,9916:15:26
RMdolu-1,26454,7616:51:36
DJIAnahoru+0,4337 897,2119:29:15
NASDAQnahoru+0,1815 914,0219:29:13
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-1,4417 766,2317:50:00


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz