Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 4:26
Akcie.cz»Zpravodajství»Komentáře a doporučení»Denní report - pátek 02.12.2011

Zpravodajství

Denní report - pátek 02.12.2011

02.12.2011 16:45:00 | Fio banka
ČR: Banky táhly pražskou burzu nahoru, SRN: DAX má za sebou nejúspěšnější týden za poslední 3 roky, USA: Indexy o své zisky nakonec přišly

Pražská burza

Hlavní zprávy

Ratingová agentura Moody's snížila výhled ratingu českého bankovního sektoru na „negativní". Jako důvody citovala předpokládaný zpomalený růst ekonomik v Evropě, který bude znamenat tlak na kvalitu a profitabilitu aktiv. Ačkoli podle agentury kapitálová přiměřenost místních bank v posledních letech posílila, vzniká v současné situaci riziko, že se jejich mateřské společnosti pokusí kvůli svým vlastním problémům část jejich kapitálu odvést.

Očekávané události

09:00 Průměrná reálná mzda (r-r, 3Q): odhady: 1,0 %, předchozí: 0,7 %

Popis trhu

Pražská burza využila příznivého sentimentu na zahraničních trzích a měřeno indexem PX posílila o +1,6% na 888 bodů. V čele růstu byl bankovní sektor, když ECB stupňuje aktivitu v boji s evropskou dluhovou krizi. Rovněž odpolední data z amerického trhu práce investory příjemně překvapila. Komerční banka tak vyskočila o +4,6% na 3280 Kč a Erste Bank +2,97% na 334 Kč. Zisky si připsal i Čez a zakončil na 750 Kč (+1%). NWR stagnovalo na 132 Kč poté, co největší odběratel uhlí Mittal Ostrava zvažuje propouštění až 10% zaměstnanců. Beze změny zakončilo i CME (156 Kč) po slabším včerejším závěru v USA.

Podnikové zprávy

HSBC snižuje cílovou cenu pro akcie Erste Bank na 15 EUR (zhruba 378,5 Kč) z předchozích 21 EUR. Doporučení ponechává na „neutrální".

Německo

Hlavní zprávy

09:55 Index nákupních manažerů ve službách (konečný za listopad): odhady: 51,4 b., předchozí: 51,4 b.

Eurozóna

Výrobní ceny vzrostly v říjnu v eurozóně meziměsíčně o 0,1 % při očekávaném růstu o 0,2 %.

Meziroční růst činil 5,5 %, když se očekávalo 5,6 %. V předchozím měsíci byl zaznamenán růst o 0,3 % m/m, resp. o 5,8 % y/y.

Očekávané události

Eurozóna

10:00 Index nákupních manažerů - složený (konečný za listopad): odhady: 47,2 b., předchozí: 47,2 b.
10:00 Index nákupních manažerů ve službách (konečný za listopad): odhady: 47,8 b., předchozí: 47,8 b.
10:30 Index investorské důvěry Sentix (prosinec): odhady: -21,0 b., předchozí: -21,2 b.
11:00 Maloobchodní prodeje (říjen): odhady: 0,1 % (m-m), -0,8 % (r-r), předchozí: -0,7 % (m-m), -1,5 % (r-r)

Popis trhu

Německé akcie končí svůj nejúspěšnější týden za poslední 3 roky v zelených číslech. Optimismus dnes živí lepší data z amerického trhu práce a spekulace, že se evropským politikům podaří pokročit při řešení dluhové krize. Index DAX končí se ziskem 0,74% na 6 081 bodech. Za celý týden si připsal zhruba 11%. Nejlépe si vede finanční sektor (CBK +10,6%, DBK +5,1%, ALV +3,6%). Commerzbank dnes zveřejnila plán, podle kterého by měla posílit svůj kapitál bez využití státní pomoci. Opačným směrem míří Fresenius (FRE -1,0%), Deutsche Telekom (DTE -3,4%) a zejména ThyssenKrupp (TKA -6,3%). Největší německý výrobce oceli dnes zveřejnil nečekanou celoroční ztrátu.

Podnikové zprávy

JPMorgan snižuje cílovou cenu pro akcie ThyssenKrupp na 30 EUR z předchozích 32 EUR, doporučení ponechává na „overweight".

HSBC snižuje cílovou cenu pro společnost Siemens z 85 EUR na 82 EUR. Bylo ponecháno doporučení „overweight".

Německá automobilka Daimler plánuje snížení ročních nákladů pro 2012 a 2013. Úspornou akci zahájil vedoucí produkce divize Mercedes-Benz Wolfgang Bernard před dvěma týdny. Společnost se zaměří mimo jiné na zkrácení doby potřebné na výrobu jednotlivých automobilů, aby se přiblížila ziskovosti u konkurenčních vozů, jako je Audi z dílny Volkswagenu a vozy BMW.

ThyssenKrupp dnes uveřejnil hospodářské výsledky za fiskální rok 2011. Objednávky se zvýšily o 22 % na 50,247 mld. EUR, tržby o 15 % na 49,092 mld. EUR (tržní konsensus 48,7 mld. EUR) a očištěný zisk před úroky a daněmi (EBIT) o 42 % na 1,762 mld. EUR (tržní konsensus 1,84 mld. EUR). Opravné položky však pro společnost znamenaly odepsání 2,9 mld. EUR, kde 2,1 mld. EUR byly opravné položky pro Steel Americas (která sama o sobě dosáhla provozní ztráty 1,071 mld. EUR) a 800 ml. EUR pro Inoxum. Celkově vykázaný EBIT tak byl -988 ml. EUR (před rokem +1,346 mld. EUR).
Na vinně je u opravné položky pro Steel Americastovárna továrna v Brazílii, kde došlo k navýšení nákladů na stavbu továrny a s ní spojené zpoždění rozšíření produkce, vývoj měnového páru, který znamenal další náklady, a zpomalení trhů v USA a Evropě.
Pro příští kvartál společnost očekává „podstatně meziročně nižší" EBIT.

Podle odhadů německé automobilové asociace VDA v příštím roce prodeje automobilů v západní Evropě neporostou. Po letošním růstu počtu prodaných vozidel v Německu o 8 % na 3,1 ml. zůstanou zřejmě prodeje v příštím roce beze změny. Ani produkce německých automobilek by se neměla zvyšovat, měla by se pohybovat okolo letošních 5,9 ml. vozidel. Pokud výhled ekonomiky zůstane stabilní, prodá se v západní Evropě také podobný počet vozů jako letošních 12,8 ml. Pokud však bude napětí na finančních trzích pokračovat, je „mírný" pokles možný.

USA

Hlavní zprávy

Míra nezaměstnanosti byla v listopadu 8,6 % při odhadech 9 % a předchozích 9,0 %.
Změna zaměstnanosti mimo zemědělství byla v listopadu 120 tis. při odhadech 125 tis. a předchozí hodnotě 100 tis. (revize z 80 tis.).
Změna zaměstnanosti v soukromém sektoru byla v listopadu 140 tis. při odhadech 150 tis. a předchozích 117 tis. (revize z 104 tis.)
Průměrná hodinová mzda u všech zaměstnanců v listopadu poklesla o 0,1 % (m-m), respektive vzrostla o 1,8 % (r-r), při odhadech +0,2 % (m-m) a +2,0 % (r-r) a předchozích růstech o 0,3 % (m-m)a 1,9 % (r-r).
Průměrný počet odpracovaných hodin týdně v listopadu dle odhadů stagnoval na 34,3 h.

Očekávané události

16:00 Index aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM composite (listopad): odhady: 53,5 b., předchozí. 52,9 b.
16:00 Podnikové objednávky (říjen): odhady: -0,3 %, předchozí: 0,3 %

Popis trhu

Dnešní obchodní seance na zámořským trzích se nesla ve znamení pozitivních dat z amerického trhu práce a již obvyklých obav o budoucí vývoj v Eurozóně. Středeční raketový růst se tak ukázal být pouhou jednorázovou reakcí na akci centrálních bank. Podobný efekt měla i dnešní zpráva o výrazném snížení americké nezaměstnanosti. Nákupní nálada se mezi investory šířila především na počátku obchodního dne, v dalších hodinách však ztratila veškerou svou sílu a zámořské indexy tak uzavřely velice blízko nuly. Přes tuto absenci růstu však trhy zaznamenaly největší týdenní zisky od března 2009. Výrazné rozdíly panovaly mezi jednotlivými odvětvími, hvězdou dne byly finance (+1,30 %) v čele s JPMorgan (JPM), která připsala 6,50 %. V plusu se držely také spotřebitelské služby (+0,40 %). Naopak negativně na indexy působily zdravotní společnosti (-1,17 %), na které dopadla zpráva o plánovaných státních kontrolách kvality a oprávněnosti vykonaných zákroků. Outlokánkem byly také utility (-0,85 %).

Podnikové zprávy

Akcie Barnes & Noble, největšího knihkupectví v USA, včera poklesly o 18 %, když investoři při shlédnutích hospodářských výsledků společnosti zjistili, jaké náklady společnost musí vynaložit, aby byla její elektronická čtečka nadále konkurenceschopná se čtečkou Amazonu Kindle.
Barnes & Noble včera vykázal ztrátu na akcii 17 centů na akcii, když investoři očekávali zisk 3 centy na akcii. Před rokem společnost vykázala zisk na akcii 22 centů. Silné byly především tržby za prodej elektronické čtečky Nook, které meziročně vzrostly za uplynulý kvartál o 85 % na 220 ml. USD. Na výsledcích se však projevily mnohem vyšší výdaje na reklamní kampaň a investice do tohoto produktu, které budou dle společnosti nadále pokračovat. Společnost v minulém měsíci vypustila na trh tabletovou verzi své čtečky. Nová verze za 249 USD tedy dovoluje, stejně jako Kindle Fire společnosti Amazon (který stojí 199 USD a dle některých analytiků se prodává pod svými náklady), surfovat po internetu, umožňuje přístup na e-mail (obojí ovšem na omezené úrovni) a lze jej použít na sledování videa. Takové e-čtečky se pak stávají konkurencí pro mnohem dražší iPad 2 společnosti Apple. Obě čtečky fungují na systému Android společnosti Google, nicméně formát knih, které je na nich možné číst, je odlišný a knihy zakoupené pro jeden druh čtečky není možné číst na druhém.
Investoři však zřejmě očekávali od tabletové čtečky Nook příliš mnoho. Od 7. listopadu, kdy byla poprvé prezentována, posílily akcie společnosti téměř o polovinu, mimo jiné právě proto, že byla schopna přistoupit na agresivní cenovou strategii Amazonu.
Včera uveřejněná studie Jupiter Research odhaduje, že tržby z prodeje elektronických knih budou v roce 2016 9,7 mld. USD, zatímco letos byly 3,2 mld. USD. Na druhou stranu však podle studie téměř 30 % všech stažených knih poputuje do tabletů, a nikoli do čteček. Dosud jsou elektronické knihy čteny převážně na smartphonech, nicméně studie nepředpokládá, že se stanou primárním zařízením pro čtení e-knih. Dalším trendem je poptávka spotřebitelů po sjednocení formátu e-knih, aby bylo možno je číst na jakémkoli zařízení. Podle studie nadcházející trend e-knih nebude mít za následek konec klasických knihkupectví, ale spíše jejich přizpůsobení se.

Společnost Zynga uveřejnila detaily k IPO společnosti, které proběhne 15. prosince. Společnost prodá 100 ml. akcií za 8,50 až 10 USD na akcii. Horní hranice by znamenala ocenění celé společnosti na 7 mld. USD. Bude se jednat o prodej 14 % veškerých akcií společnosti.

Společnost Research in Motion dnes vydala nižší výhled pro výsledky příštího kvartálu. Zisk na akcii se bude pohybovat ve třetím kvartále fiskálního roku u nižší hranice 1,20-1,40 USD, konsensus trhu je 1,20 USD. Zisk za celý rok pak nedosáhne dřívějšího odhadu 5,25 až 6 USD na akcii, analytici udávají 4,55 USD. Tržby za Q3 budou mírně pod odhady 5,3 až 5,6 mld. USD, konsensus je 5,31 mld. USD.

Společnost Western Digital zvýšila výhled tržeb pro příští kvartál (Q2). Společnost plánuje vykázat tržby přinejmenším 1,8 mld. USD, zatímco výhled z října počítal s 1,05 až 1,25 mld. USD.
Náklady pro společnost spojené se záplavami v Thajsku budou 225 až 275 ml. USD. Firma navíc oznámila obnovení produkce v Thajské továrně o jeden týden dříve, než očekávala.


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.
Prohlášení


Pavel Šlechta
Fio banka, a.s.

Autor: Pavel Šlechta

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

18.04.2024 - 19.04.2024
Graf - IXIC

PXnahoru+0,181 550,3418.04.24
RMnahoru+0,50457,8118.04.24
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4018.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz