Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Úterý 16.4.2024 17:32
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Po silném růstu z minulého týdne pražská burza...

Zpravodajství

Po silném růstu z minulého týdne pražská burza přibrzdila

16.10.2007 09:40:00 | Fio banka

Česká republika

Vývoj indexu PX

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Po silném růstu z minulého týdne pražská burza přibrzdila, celkově kladný zisk si však udržela. Přestože index PX rostl pouze dvakrát, dokázal uzavřít silnější o 0,92%. Nejvyšší závěrečné hodnoty dosáhl ve čtvrtek, když se mu podruhé v historii podařilo zavřít nad hranicí 1900 bodů. Bez výraznějších nových zpráv si největší zhodnocení připsala mediální skupina CME (+5%). Ve spanilé jízdě pokračovaly akcie Unipetrolu, které se dostaly do blízkosti 330 Kč (+3,75%). Již trochu obehranou písničkou za pokračujícího odkupu vlastních akcií jsou velké objemy napřímo zobchodovaných akcií ČEZ (+2,4%). Páteční růst po oznámení nového projektu v Rusku pomohl akciím ECM aby rovněž překonaly výkonnost indexu (+2,8%). Přestože je na nízkých úrovních tak nadále nebyl zájem o akcie Telefonica O2 (-0,6%). Nejslabší výkonností se prezentovala Erste Bank (-1%), která však korigovala své výrazné zisky z minulého týdne.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

Míra registrované nezaměstnanosti dle MPSV ke konci září klesla na 6,2% ze srpnových 6,4%. Jedná se o nejnižší hodnotu od ledna 2004, kdy se nezaměstnanost začala počítat dle nové metodiky.

Index spotřebitelských cen v září poklesl meziměsíčně o 0,3%. V meziročním porovnání se však ceny zvýšily na 2,8 % ze srpnových 2,4 %. Inflace se hodnotou 2,8 % přiblížila prognóze ČNB, která očekávala 2,9 %. Na inflaci působí rekordní nezaměstnanost a následně pak silná spotřeba domácností. K inflačním tlaků patří také vyšší ceny ropy na světových trzích a dražší pohonné hmoty. Naopak protiinflačně působí rekordně silný kurz koruny oproti euru a vývoj úrokových sazeb v okolních státech.

Dle ministra financí by měl být deficit státního rozpočtu zhruba o 10 mil nižší než plánovaný schodek 91,3 mil Kč.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ

8/10 Elektrárenská společnost uzavřela první velkoobchodní kontrakt na dodávku elektřiny do Řecká. Jedná se o menší a krátkodobý kontrakt, který má otestovat možnosti vstupu na nový trh. Elektřina poputuje z rumunského a maďarského trhu tranzitem přes Bulharsko. Řecký trh má v posledních letech deficit a potřebuje elektrickou energii dovážet.

10/10 Goldnam Sachs potvrdil doporučení „neutral“ pro akcie ČEZ. Cílová cena mírně navýšena na 1100 Kč a je více jak o 10% nižší než je cena na trhu. GS předpokládá, že cena již plně vstřebala stále optimistický dlouhodobý vývoj elektřiny.

ECM

10/10 Developerská skupina umístila prostřednictvím primární emise kvalifikovaným investorům umístila dluhopisy s warranty v celkové hodnotě 75,6 mil EUR. ECM zároveň zahájí veřejnou nabídku na zbývající část dluhopisů a warrantů vydaných v roce 2006.

11/10 ECM oznámila, že koupila v jihovýchodní části Moskvy administrativní projekt s názvem East Point Office Park. Celkové náklady na projekt jsou odhadovány kolem 200mil. EUR. Projekt by měl být dokončený v roce 2010.

Orco Properte Group

9/10 Developerská skupina získala pozemky v pražských Vysočanech, na kterých plánuje postavit kancelářskou budovu. Náklady na výstavbu by měly dosáhnout 450 mil Kč. Sedmipatrovou budovu postaví firma Skanska. Celková pronajímatelná plocha dosáhne 10.506 metrů čtverečních.

Co se stane - očekávané události

18/10 Maloobchodní tržby

USA

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Vývoj indexu Dow Jones

Komentář k vývoji indexu

Americké akcie pokračovaly v růstu a kladných hodnot dosahují indexy již pět týdnů v řadě. Index Dow Jones opět posunul hranici svého historického maxima, když v úterý zavíral na 14164,53 bodech. Stejně jako minulý týden se nejvíce dařilo technologickému sektoru. Index Nasdaq posílil o 0,9%, když čtyřikrát v týdnu rostl a pouze ve čtvrtek dosáhl záporných hodnot. Páteční makroekonomická data ukázala, že spotřebitelská poptávka je stále silná, což však snižuje pravděpodobnost dalšího snížení sazeb. Z jednotlivých akcií svojí výkonností vyčnívaly automobilky. General Motors po podpisu dohody s odbory obdržel nové nákupní doporučení od Citigroup a posílil o 11,5%. Pozadu nezůstal ani Ford (+10%).

Nedařilo se naopak akciím Boeingu (-5,2%), když firma oznámila zpoždění v projekt

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

Produkční ceny v záři v meziměsíčním vyjádření vzrostly o 1,1%, v meziročním porovnání jsou vyšší o 4,4%. Jádrová hodnota indexu PPI vzrostla meziměsíčně pouze o 0,1%, v meziročním porovnání jsou ceny vyšší o 2%.

Maloobchodní tržby v USA za měsíc září byly silnější než se očekávalo, když vzrostly o +0,6% díky dobrým prodejům pohonných hmot, aut a jídla. Po odečtení růstu z prodejů aut, tržby vzrostly o +0,4%.

Co se stane - očekávané události

16/10 Průmyslová produkce

17/10 Index CPI

Vývoj titulů na amerických trzích

8/10 GE Energy, divize General Electric Co., oznámila, že získala objednávku v hodnotě 530 mil. EUR na dodání 6 turbínových generátorů společnosti Electricite de France. Smlouva také zahrnuje služby údržby a náhradní díly na dalších 12 let. GE oznámil, že EDF podepsala opci na dodání dalších turbín, cena kontraktu by se mohla vyšplhat až na 900 mil. EUR.

9/10 Majitel restauračních řetězců Pizza Hut a KFC, Yum! Brands Inc. (YUM), vykázal ve 3Q zisk, který překonal odhady analytiků. Čistý zisk se zvýšil meziročně o 17% na $270mil. / 50c na akcii a tržby vzrostly o 13% na $2,56mld. Analytici očekávali zisk 45c/a. Největší podíl na lepších výsledcích měl růst tržeb v Číně, které vyvážily pokles tržeb na domácí půdě. Tržby mimo US se přitom podílely 52% na celkových tržbách společnosti. Yum! Brands zároveň zvýšila celoroční odhad zisku na $1,65/a z dřívějších $1,63. Kromě toho společnost oznámila úmysl odkoupit nazpět akcie v celkové hodnotě až $4mld. v následujících 2 letech.

9/10 Akcie provozovatele nejoblíbenějšího internetového vyhledávače, Google Inc. (GOOG), obdržely dvě vyšší cílové ceny od Banc of America a Lehman Brothers. Prvně jmenovaný broker zvýšil cílovou cenu pro Google o 8,1% na $670/a, Lehman poté přišel s ještě vyšší cílovkou, $714/a z předchozích $610. Lehman se domnívá, že růst by mohl být tažen představením prvního mobilního telefonu Googlu již v únoru příštího roku.

10/10 Čistý zisk Alcoa Inc. (AA), druhého největšího producenta hliníku na světě, vzrostl ve třetím čtvrtletí tohoto fiskálního roku ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 3,4% na 555 mil. USD (63 centů na akcii) a o jeden cent na akcii tak zaostal za očekáváním trhu. Tržby poklesly o 3,2% na 7,39 mld. USD. Firma rozšířila program na odkup vlastních akcií a může tak vykoupit akcie až za 6,9 mld. USD.

11/10 Druhý největší výrobce nealkoholických nápojů na světě, PepsiCo Inc. (PEP), zvýšil ve 3Q zisk meziročně o 17% díky rostoucí poptávce po chipsech Frito-Lay a růstu tržeb mimo US. Čistý zisk vzrostl na $1,74mld. / $1,06 na akcii z $1,49mld. / 89c ve stejném období minulého roku. Tržby se zvýšily o 11% na $10,2mld. Analytici očekávali zisk kolem 96c/a.

12/10 Společnost Oracle Corp. (ORCL) učinila nevyžádanou nabídku převzetí společnosti BEA Systems Inc. (BEAS) za zhruba 6,7 mld. USD, což by byla již 35. akvizice Oraclu od roku 2005, pokud by byla akvizice úspěšná. Nabídka Oraclu 17 USD za každou akcii firmy v hotovosti je ve srovnání s poslední zavírací cenou vyšší o +25%. Firma oznámila, že vede jednání se společností BEA již několik let, k nabídce firma přistoupila až v tuto chvíli.

SRN

Vývoj indexu DAX

vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu

Německý kapitálový trh zažil týden bez výraznějších změn. Index DAX posílil o 0,5%, v průběhu týdne byla pouze jedinkrát závěrečná změna indexu vetší než 0,5% a to konkrétně +0,59% ve čtvrtek. V ostatních dnech se výkonnost indexu pohybovala v blízkosti nuly. V růstu z minulého týdne pokračovaly akcie automobilek Volkswagen (+8,6%) a MAN (+4%). Dařilo se i akciím Commerzbank, když se opakovaně objevují spekulace o možném převzetí. Nejevíce zmiňovaným kandidátem je v tuto chvíli je francouzská Societe Generale. Největší propad z komponentů DAXu zaznamenaly akcie SAP (-5,1%). Společnost oznámila největší akvizici ve své historii, když za 4,8 mld chce koupit konkurenční Business Objects.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

Průmyslové objednávky v srpnu meziměsíčně stouply o 1,2% po revidovaném poklesu o 6,1% z července.

Průmyslová výrova v srpnu meziměsíčně stoupla o 1,7%. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali nárůst pouze o 0,5%. Červencový údaj byl revidován na +0,2% z původního zvýšení o 0,1%.

Co se stane - očekávané události

16/10 Spotřebitelské ceny

16/10 Index ZEW

19/10 Produkční ceny

Vývoj titulů na německém trhu

8/10 Společnost SAP AG (SAP) oznámila, že kupuje společnost Business Objects SA za více než 4,8 mld. EUR, jedná se o největší nákup firmy v historii za 35 let. SAP nabídl 42 EUR v hotovosti za každou akcii firmy, což je o +20% více než poslední zavírací cena titulu na pařížské burze. Firma SAP tak dnešní akvizicí výrazně změnila svoji současnou strategii, když se původně soustředila na akvizice s malými firmami a na růst.

8/10 Munich Re (MUV2), druhá největší zajišťovna na světě, ustupuje od plánu na propuštění 3 500 zaměstnanců ze svého ředitelství v Mnichově. Podle původních plánů z 24. září měla redukce počtu zaměstnanců proběhnout do konce roku 2009.

10/10 Adidas (ADS), druhý největší výrobce sportovního vybavení na světě, očekává v souvislosti fotbalovým mistrovstvím Evropy "rekordní rok" pro své produkty spjaté s fotbalem. Šampionát se uskuteční v Rakousku a ve Švýcarsku.

11/10 Největší automobilka v Evropě, Volkswagen AG (VOW), zvýšila svůj plánovaný počet prodaných vozů v Číně pro letošní rok o 13% díky vzrůstající poptávce po sedanech Audi a Passat Lingyu. Výrobce automobilů hodlá v Číně a Hong Kongu do konce roku prodat 900tis. vozů oproti dřívějšímu cíli 800tis. vozů. Prodeje za prvních 9 měsíců se přitom zvýšily o 30% na 684 786 automobilů.

11/10 Společnost Fortis (FO4) oznámila, že akcionáři upsali 98% nabízených akcií, ze kterých bude banka financovat převzetí ABN Amra. Společnost obdržela objednávky na zhruba 878,2 mil. akcií z nabízených 896 mil. kusů po ceně 15 EUR. Zbylé akcie budou nabídnuty ve zrychleném umístění privátním investorům. Fortis nabídl zaplatit 24 mld. EUR za akvizici s ABN Amro, spolupracuje na transakci s Royal Bank of Scotland Group Plc a Banco Santander SA, hodnota obchodu se vyšplhá až na 72 mld. EUR.

12/10 Na trhu se opět objevily spekulace, podle kterých italská banka Intesa Sanpaolo SpA zvažuje možnost nabídky za Commerzbank (CBK), druhou největší německou banku. Mluvčí Commerzbank Peter Pietsch informaci odmítl komentovat, zatímco výkonný ředitel Intesy Corrado Passera ji označil za bezpředmětnou. Spekuluje se rovněž o zájmu ze strany francouzské Societe Generale.

Autor: David Brzek

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

16.04.2024Ústí nad Labem
17.04.2024Liberec
17.04.2024Jihlava
18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň


Zajímavé vzestupy

MOL180,00+28,02
HARDW11,80+6,31
PRAPM238,00+2,59
FILLA155,00+1,97
GEVOR260,00+1,56

Zajímavé poklesy

VOE638,60-7,56
PKO325,00-5,82
KGH827,80-4,65
PKN385,40-4,38
EOAN304,30-4,04

Kurzovní lístek

EURnahoru25,235+0,35
HUFnahoru6,396+0,43
JPYnahoru15,332+0,69
PLNnahoru5,808+1,52
USDnahoru23,713+0,23

demo-e-broker

Indexy

16.04.2024
Graf - SPC

PXdolu-0,681 546,9916:15:26
RMdolu-1,26454,7616:51:36
DJIAnahoru+0,2137 812,5117:12:08
NASDAQdolu-0,0515 877,3717:12:05
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-1,5917 739,2817:12:11


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz