Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Sobota 20.4.2024 1:49
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Co týden dal aneb ČR, USA i Německo v plusu

Zpravodajství

Co týden dal aneb ČR, USA i Německo v plusu

10.12.2007 11:39:00 | Fio banka

popis

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza vstoupila do posledního měsíce letošního roku výrazným růstem. Index PX za týden posílil o 3,87% a akcie se tak částečně vzpamatovaly z propadů z minulých týdnů. Pozitivně vyzněla hlavně druhá polovina týdne, když se k nám dostával pozitivní sentiment z trhů v USA. Nejvýraznějšího zhodnocení dosáhly akcie energetické společnosti ČEZ (+7%), kterým pomáhaly spekulace o možném převzetí společnosti Mostecká uhelná. Akcie ČEZu zavíraly v pátek na historickém maximu 1418 Kč. Dařilo se i bankovnímu sektoru. Svůj výrazný růst z minulého týdne rozšířily akcie Erste Bank o další procento, Komerční banka si připsala 5,7%. V záporném teritoriu zakončily týden akcie developerských společností (Orco -3,2%, ECM -0,2%), když byla na trhu znát nervozita ohledně primárního úpisu nových akcií společnosti VGP.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Poslanecká sněmovna v závěrečném čtení schválila návrh státního rozpočtu pro rok 2008. Stát by měl v příštím roce hospodařit s rekordními výdaji ve výši 1107,3 mld Kč a schodkem 70,8 mld Kč.

- HDP za 3Q mírně předčilo očekávání trhu (5,8 %), když meziročně česká ekonomika vzrostla o 6 %. Nejvíce se na HDP podílí výdaje na konečnou spotřebu domácností a tvorba kapitálu a to shodně 2,6 procentními body. Zbytek HDP (0,8 procentního bodu) tvoří saldo zahraničního obchodu. Česká ekonomika si tak již deset kvartálů udržuje šesti a více procentní růst.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ

5/12 Elektrárenská společnost dle informací z medií jedná o koupi Mostecké uhelné společnosti. ČEZ potřebuje zajistit dodávku uhlí pro svoji plánovanou elektrárnu v Počeradech. Majoritním vlastníkem MUS je skupina Czech Coal podnikatelů kolem Antonína Koláčka, 49% podíl drží společnost Pavla Tykače. ČEZ aktuálně vede spor s MUS o budoucí dodávky uhlí. Vedení ČEZ potvrzuje jednání s MUS, obsah však nekomentuje. Případné spojení by mohlo narazit u regulačních orgánu, jelikož ČEZ je vlastníkem Severočeských dolů.

Orco Property Group

6/12 Developerská společnost získala stavební povolení na mrakodrap ve Varšavě. Budova o výšce 192 metrů má obsahovat 251 bytů. Výstavba by měla trvat 28 měsíců.

Philip Morris

6/12 Erste/ČS zvýšila investiční doporučení pro tabákovou společnost na „držet“ z předchozího „redukovat“. Roční cílová cena byla snížena v původních 9655 Kč na 8000 Kč.

Telefonica O2 ČR

5/12 Antimonopolní úřad povolil telekomunikační společnosti nákup poskytovatele služeb v oblasti informačních technologií Deltax Systems. Převzetí je podmíněno ukončením zakázky pro Český telekomunikační úřad ze strany Deltaxu. Hrozilo by totiž nebezpečí, že by se Telefonika mohla dostat k neveřejným údajům o svých konkurentech.

Unipetrol

4/12 Dceřinná společnost Benzina plánuje zvýšit svůj podíl na trhu prodeje pohonných hmot v roce 2008 na 14%. V roce 2009 by se měl podíl zvýšit o další 1%. Největší sít čerpacích stanic měla na konci srpna podíl na trhu ve výši 13,4%. Za prvních 10 měsíců je podařilo zvednout prodeje o 15,5%.

IPO VGP

6/12 Společnost VGP dokončila primární nabídku akcií. Cena byla stanovena na 15,25 EUR, což je spodní hranice upisovacího pásma. Drobným investorům nebyly požadované akcie žádným způsobem kráceny. Spřízněné osoby se stávajícími akcionáři upsaly akcie za 41,5 mil EUR. Celkový hrubý výnos bez navyšovaní opce dosáhl 50 mil EUR.

Co se stane - očekávané události

- 10/12 Inflace – index CPI, Nezaměstnanost

- 12/12 Průmyslová produkce

popis

Komentář k vývoji indexu

Americké akcie navázaly na růst z minulého týdne. Index Dow Jones posílil o 1,9%, technologický Nasdaq si polepšil o 1,7%. Investoři pozitivně vnímali rozhodnutí prezidenta Bushe o pomoci lidem s problematickými hypotékami. Index reprezentující vývoj cen akcií předních stavebních firem vzrostl téměř o 9%. Pozitivně se projevily i spekulace o možném snížení sazeb až o 0,5%. S novou cílovou cenou přes 30 USD se k nelepší výkonnosti v bázi indexu Dow Jones vyšvihnul Intel (+6,3%). Jedním z mála klesajících cenných papírů byl naopak pro prodejním doporučení od Merill Lynch American Express (-3,4%).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index ISM v průmyslu klesl na 50,8% z říjnových 50,9% a jedná se o pátý po sobě jdoucí pokles indexu.

- US produktivita ve 3Q letošního roku zaznamenala nejrychlejší růst za poslední 4 roky když se, bez zahrnutí zemědělského sektoru, zvýšila o 6,3% z dříve oznámených 4,9%. Jednotkové náklady práce ukázaly ve 3Q na meziroční pokles 2% z 0,2%.

- Za měsíc listopad bylo vytvořeno 94 tisíc nových pracovních míst, zatímco očekávání bylo 88 tisíc. Míra nezaměstnanosti zůstala oproti předchozímu měsíci nezměněna na hodnotě 4,7 %. Jedná se o pozitivní zprávu především pro americkou ekonomiku, která je ze 70 % tažena právě spotřebou obyvatel.

Co se stane - očekávané události

- 11/12 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb

- 13/12 PPI, Maloobchodní tržby

- 14/12 CPI

Vývoj titulů na amerických trzích

4/12 Společnost Sanderson Farms (SAFM) zvýšila zisk ve 4QFY na $24,1mil. / $1,18 na akcii z předchozích $10,5mil. / 52c. Výsledek tak zaostal za odhady analytiků, kteří očekávali zisk $1,35/a. Tržby vzrostly na $426,9mil. z $291,7mil.

4/12 JPMorgan Chase snížil výhledy zisků pro velké investiční banky Goldman Sachs (GS), Lehman Brothers (LEH), Merrill Lynch (MER) a Morgan Stanley (MS), když to odůvodnil obavami z poklesu zprostředkovaných fůzí a akvizic, nehledě na dopad odpisů. Projekce EPS pro příští rok u GS byla snížena $22,57 z předchozích $23,50, u LEH na $7,03 z $7,35. Pro Merrill byl výhled snížen na $7,82 z $8,05 a pro MS na $6,35 z $7,05.

4/12 Čistý zisk společnosti AutoZone Inc. (AZO) za Q1 vzrostl na 132,5 mil. USD (2,02 USD na akcii) z předchozích 123,9 mil. USD o rok dříve. Zisk byl podpořen především změnou v poměru tržeb, firma prodala více produktů s vyšší ziskovou marží. Prodejce autodílů zvýšil tržby na 1,46 mld. USD ve srovnání s 1,39 mld. USD o rok dříve. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Financial v průměru očekávali zisk 1,91 USD na akcii při tržbách 1,44 mld. USD.

5/12 Akcie největšího výrobce polovodičů na světě, Intel Corp. (INTC), obdržely vyšší doporučení "overweight" z "market weight" od Thomas Weisel Partners. Broker se domnívá, že poptávka po počítačích v roce 2008 by mohla přesáhnout očekávání, zejména díky emerging trhům. Největší růst pak má zaznamenat trh s notebooky.

6/12 Společnost Toll Brothers Inc. (TOL) se přehoupla do kvartální ztráty 81,8 mil. USD (52 centů na akcii) ve srovnání s předchozím ziskem 173,8 mil. USD (1,07 USD na akcii) o rok dříve. Ztráta byla způsobena vyššími odpisy. Výsledky za Q4 zahrnují odpis ve výši 314,9 mil. USD. Po nezahrnutí odpisů by firma vydělala 72 centů na akcii. Výnosy firmě propadly o 35% na 1,17 mld. USD. Analytici v průměru očekávali ztrátu 77 centů na akcii při výnosech 1,17 mld. USD.

6/12 Společnost Eli Lilly & Co. (LLY) oznámila, že splní výhled zisku a tržeb pro rok 2007, pro rok 2008 očekává firma zisk mezi 3,85 až 4 USD na akcii, což reprezentuje 8 až 14% nárůst, tržby by měly růst okolo 5 až 9%. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Financial pro rok 2008 očekávají zisk 3,81 USD na akcii při růstu výnosů o 7%.

7/12 Ford (F), druhá největší automobilka v USA, upřednostňuje prodej Jaguaru do rukou One Equity Partners, která je divizí J.P.Morgan Chase & Co. před jeho prodejem Tata Group nebo Mahindra & Mahindra Ltd. Důvodem je zejména otázka image.

popis

Komentář k vývoji indexu

Německé akcie v prvním prosincovém týdnu dále posilovaly. Index DAX posílil o 1,6% a zavíral těsně pod hranicí 8000 bodů. V průběhu pátečního obchodování se dokonce nad tuto hranici dostal. Nejsilnější obchodní den byl ve středu, když index posílil o 1,74%. Po výrazných poklesech se částečně vzpamatovaly akcie Infineonu. Kurz posílila o necelých 8% poté, co ceny na trhu DRAM pamětí zaznamenaly mírný pokles. Dařilo se i akciím zajišťovny MunichRe (+5,7%). Švédská firma Cevian Cupital koupila 3% podíl ve společnosti. Růst minulého týdne neudržely akcie společnosti ThyssenKrupp (-5,5%), když oslabovaly po zveřejnění hospodářských výsledků.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Průmyslové objednávky v říjnu meziměsíčně vzrostly o silná 4% po pozitivně revidovaném poklesu o 1,6% z minulého měsíce.

- Průmyslová produkce v meziročním srovnání vzrostla o 6% V meziměsíčním srovnání došlo k poklesu o 0,3%.

- Maloobchodní tržby v eurozoně v říjnu poklesly o 0,7% po revidovaném růstu o 0,2% ze září.

- ECB na svém zasedání opakovaně ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní úroková sazba tak zůstala na 4%. Někteří členové prosazovali zvýšení sazeb, návrh ale neprošel. O snížení sazeb se nediskutovalo.

Co se stane - očekávané události

- 11/12 Index ZEW

- 14/12 Index CPI

Vývoj titulů na německém trhu

4/12 Čistý zisk ThyssenKruppu (TKA), největšího německého výrobce oceli, v uplynulém fiskálním roce vzrostl ve srovnání s předchozím rokem o 33% na 4,30 EUR na akcii. Zisk před zdaněním se zvýšil o 27% na 3,33 mld. EUR. Roční tržby vzrostly o 9,8% na 51,7 mld. EUR. Za růstem zisku i tržeb stojí zejména růst cen oceli a vyšší poptávka v Evropě.

5/12 Výkonný ředitel Deutsche Bank AG (DBK) Josef Ackermann odmítl nabídku Citigroup Inc. (C), největší banky v USA, aby se stal jejím CEO, a nadále zůstává v německé firmě.

5/12 Siemens AG, největší inženýrská společnost, (SIE), získala 15-letý kontrakt v hodnotě 700mil. EUR od brazilské divize ocelářské společnosti ThyssenKrupp AG (TKA) na obsluhu jejího zařízení. Siemens Metals Technologies převezme údržbu veškerého elektrického a mechanického zařízení na výrobu oceli v ThyssenKrupp CSA Campanhia Siderurgica

6/12 Společnost MAN AG (MAN) vykázala 14% nárůst tržeb za uplynulých 11 měsíců. Nové objednávky za 11 měsíců stouply o 24% meziročně, oznámil to CEO Samuelsson na tiskové konferenci. Tržby a zisk v roce 2008 nadále porostou, zdrojem růstu je poptávka ve východní Evropě. Společnost otevřela v Krakově výrobní linku v hodnotě 100 mil. EUR, aby firma dokázala lépe reagovat na rostoucí poptávku. Roční kapacita by se měla pohybovat okolo 15.000 vozů.

6/12 Největší spotřebitelská banka v Německu, Deutsche Postbank AG (DPB), plánuje zvýšit zisk až o 46% v roce 2010 když chce zvýšit počet korporátních půjček a retailové tržby. Čistý zisk by se měl pohybovat mezi 980mil. EUR až 1,015mld. EUR. Postbank se také bude snažit o zvýšení růstu tržeb až o 5% ročně.

6/12 Druhý největší výrobce sportovního oblečení na světě, Adidas AG (ADS), oznámil, že US tržby Reeboku budou v následujícím roce stagnovat když sloučení operací Reeboku se zbytkem svých aktivit byl náročnější než se původně očekávalo. Celosvětové by však tržby této značky měly růst, uvedl CEO Herbert Hainer na včerejší tiskové konferenci. Adidas koupil Reebok minulý rok za $3,8mld., aby snížil náskok svého rivala Nike a v letošním roce již dokázal díky synergiím snížit náklady o 85mil. EUR. Pro rok 2009 má díky tomu společnost ušetřit až 175mil. EUR.

7/12 Deutsche Telekom AG (DTE), největší evropská telefonní společnost, poprvé po dvou letech zvýší vyplácenou dividendu a to na 78 centů. Firma zároveň oznámila, že jí úsporná opatření pomohou dosáhnout letošního ziskového cíle.

Autor: David Brzek

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024 - 20.04.2024
Graf - DJI

PXnahoru+0,021 550,6119.04.24
RMnahoru+0,35459,4019.04.24
DJIAnahoru+0,5637 986,4019.04.24
NASDAQdolu-2,3415 235,9519.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3619.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz