Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 18:53
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Co týden dal: Novoroční optimismus slábl

Zpravodajství

Co týden dal: Novoroční optimismus slábl

12.01.2009 14:15:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (5.1. – 9. 2. 2009)

ČR

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza vyjádřeno indexem PX posílila o 0,76%. Své zisky získala hlavně v úvodu týdne, když v úterý se index dostal nad hranici 900 bodů. Nad touto metou byl

naposledy 10.11.2008. Objem obchodů se částečně zvýšil, pohybuje se však nadále pod dlouhodobým průměrem. Kladná týdenní hodnota naší burzy byla výjimkou v převážně oslabující Evropě. Podporou pro růst byly především akcie ČEZ (+4,1%), které se pevněji usadily nad hranicí 800 Kč. Po úpravách novoročních pozic se zpět na dohled hraici 450 Kč dostaly akcie Telefonica O2 (+5,2%). Při nízké lividitě dokázaly o více jak 18% posílit akcie Orco. Zátěží pro index byl naopak bankovní sektor, ve kterém se ve světě opět zvyšovalo napětí. Erste Bank ztratila 5,5%, Komerční banka oslabila o 4,4%.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Inflace v prosinci meziměsíčně klesla o 0,3%. Na roční bázi jsou ceny vyšší o 3,6% a došlo tak k dalšímu zpomalení růstu, když v listopadu byly ceny vyšší o 4,4%. Průměrná meziroční míra inflace v roce 2008 byla 6,3%.

- Míra registrované nezaměstnanosti podle Ministerstva práce a sociálních věcí ke konci prosince vzrostla na 6% z 5,3% v listopadu.

Vývoj titulů

ČEZ

7/1 JP Morgan snižuje cílovou cenu na 1050 Kč z původních 1580 Kč. Doporučení zůstává na stupni „neutral“. Stejný krok udělala firma Wood&Company, která snížila cílovou cenu na 1010 Kč, investiční stupeň zůstal na úrovni „koupit“.

8/1 O víkendu bude zahájena plánovaná odstávka 3. bloku JE Dukovany. Během tříměsíční odstávky dojde k výměně paliva v reaktoru, pravidelné kontrole a úpravám, které povedou ke zvýšení efektivity.

CME

9/1 Goldman Sachs snižuje cílovou cenu pro mediální skupinu na 24,63 USD z původních 31 USD. Doporučení „neutral“ bylo ponecháno.

Erste Bank

9/1 Goldman Sachs snižuje cílovou cenu na 19 EUR z původních 40 EUR. Doporučení na stupni „buy“ bylo ponecháno.

Unipetrol

6/1 Mimořádná valná hromada společnosti Paramo schválila přechod všech ostatních akcií na společnos Unipetrol, který nyní drží 91,76%. Protiplnění bylo schváleno ve výši 977 Kč.

Zentiva

7/1 Farmaceutická firma svolala na 9.2.2009 mimořádnou valnou hromadu , která má projednat dobrovolnou nabídku na převzetí společností Sanofi-Aventis.

Co se stane - očekávané události

- 14/1 Průmyslová výroba

USA

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Americkým trhům vydržel novoroční optimismus pouze na začátku týdne, když na trzích byly znát dozvuky Obamova plánu na snížení daní. V průběhu týdne začaly však opět převažovat obavy o celkový stav ekonomiky, které byly vyvolány varováním velkých firem. Index Dow Jones oslabil na týdenní bázi o 4,8%, technologický Nasdaq oslabil o 3,7%. Indexy celkově smazaly letošní růst a jsou opět v záporu. Po reportu o snížení produkce klesly akcie Alcoa o více jak 10%. Negativně reagovali investoři na nižší výhled ziskovosti u Wal-Martu (-9,8%) či na nižší než očekávané tržby u Intelu (-6,5%), který zveřejnil předběžné výsledky. Zvýšené napětí bylo znát opět ve finančním sektoru, který jakožto celek ztratil téměř 10%. Nedařilo se rovněž telekomunikačnímu sektoru (-7,2%). V samotném závěru týdne měl trh k dispozici informace o nezaměstnanosti, které potvrdily velmi špatný stav trhu práce.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index ISM v sektoru služeb v prosinci nečekaně vzrostl na 40,6 bodů z listopadových 37,3 bodů. Trh předpokládal další pokles na hranici 37 bodů.

- V prosinci američtí zaměstnavatelé zrušily 524 tis. pracovních míst. Za celý rok zmizelo 2,6 mil. pracovních míst, což je nejvíce od roku 1945, Míra nezaměstnanosti ke konci prosince dosáhla 7,2% z listopadových 6,7%.

Co se stane - očekávané události

- 12/1 Začátek výsledkové sezóny - Alcoa

- 14/1 Maloobchodní tržby

- 15/1 Index PPI

- 16/1 Index CPI

Vývoj titulů na amerických trzích

7/1 Největší výrobce hliníku na světě, Alcoa Inc. (AA), oznámila, že hodlá snížit produkci o 135 tis. tun. Celkově již společnost snížila produkci o 750 tis., což je 18 % její celkové produkce. V rámci snižování výdajů pak propustí až 13 500 zaměstnanců, tedy 13 % veškerých pracovních sil firmy. Alcoa tím reaguje na pokles poptávky když cena hliníku v loňském roce klesla o 36 %.

7/1 Největší výrobce vín na světě, Constellation Brands Inc. (STZ), oznámil, že ve 3Q mu poklesl zisk na $83,5 mil. / 38c oproti stejnému období loňského roku, kdy hospodařil se ziskem $119,6 mil. / 55c. Tržby se snížily na $1,03 mld. z $1,09 mld. Firma zároveň snížila projekci pro celoroční zisk když očekává, že zisk se bude pohybovat mezi $1,68 až $1,72 na akcii, bez zahrnutí jednorázových položek.

7/1 Intel Corp. (INTC) oznámil, že za čtvrtý kvartál 2008 čisté tržby poklesly o 23 % oproti minulému roku na 8,2 mld. USD. Intel dodal, že tržby budou nižší, než se původně očekávalo, kvůli další slabosti v koncové poptávce a redukcím zásob klientů. Intel nyní čeká ztrátu 1,1-1,2 mld. USD z akciových investic, úroků a jiných položek oproti původnímu odhadu ztráty 50 mil. USD.

7/1 Time Warner Inc. (TWX) sdělil, že bude mít ztrátu 25 mld. USD za rok 2008 kvůli nepeněžním odpisům. Znehodnocení se týká přehodnocení hodnoty aktiv největší mediální společnosti. Time Warner předpovídá zisk z pokračujících operací zhruba 1,07 USD na akcii.

8/1 Wal-Mart Stores Inc. (WMT) snížil výhled zisku pro 4Q. Společnost aktuálně čeká zisk z pokračujících operací v rozmezí 91-94 centů proti původnímu odhadu 1,03-1,07 USD. Prosincové tržby vzrostly o 1,7%, což bylo méně než očekávání trhu. Pro leden firma očekává stagnaci, maximálně růst o 2%.

9/1 Největší řetězec obchodů s elektronikou v US, Best Buy Co. (BBY), oznámil, že tržby v prosinci klesly poté, co vánoční slevy nepřitáhly dostatek zákazníků. Srovnatelné tržby za posledních 14 měsíců se snížily o 6,5 %. Celkové tržby se vyšplhaly na $7,5 mld.)

9/1 Čtvrtý největší stavitel domů v US, KB Home (KBH), oznámil, že ve 4Q hospodařil s nižší ztrátou než o rok předtím, když se mu podařilo snížit odpisy a náklady. Čistá ztráta se snížila na $307,3 mil. / $3,96 na akcii z loňských $772,7 mil. / $9,99. Tržby klesly na

$919 mil. z $2,07 mld. Analytici v průměru očekávali ztrátu $1,06 na akcii.

SRN

Vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu

Německé akcie v úvodu týdne posilovaly, když na trhu převažovala po začátku roku optimistická nálada. Index DAX dokázal posílit v úterý nad hladinu 5000 bodů. Nad touto metou se pohyboval naposledy na začátku listopadu minulého roku. S další várkou horších makrodat začaly v druhé polovině týdne akcie klesat, DAX zakončil týden se ztrátou 3,8%. Pod tlakem byl bankovní sektor. Akcie Commezbank ztratily 30%, když banka obdržela vládní pomoc v objemu 10 mld. EUR, díky niž stát získal podíl ve společnosti výši 25%. Commerzbak sebou stáhla i další bankovní doby, Deutsche Bank ztratila 16%,

DeutschePost Bank si odepsala 12%. Více jak 10% ztratily i akcie maloobchodního řetězce Metro, když Merrill Lynch snížil doporučení pro tento titul. Proti trhu šly akcie SAPu (+5,8%), když investoři pozitivně vnímali potvrzení záměru na snižování nákladů. O 10% posílily akcie Volkswagenu, když Porsche dál navyšuje svůj podíl.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Počet nezaměstnaných se v prosinci zvýšil o 18 tis. Ekonomové očekávali nárůst pouze o 10 tis. Míra nezaměstnanosti se zvýšila na 7,6 % z předchozích 7,5 %.

- Průmyslové objednávky klesly v listopadu meziměsíčně o 6 % oproti poklesu o 6,3 % v říjnu. Konsensuální odhad Reuters byl pokles o 1,1 %. Domácí objednávky klesly o 7,6 % a zahraniční o 4,4 %.

- Maloobchodní tržby v EMU v listopadu meziměsíčně vzrostly o 0,6%. V Německu byly vyšší o 0,7%. Na roční bázi byly tržby v EMU nižší o 1,5%.

- Průmyslová výroba v listopadu meziročně klesla o 10% a dostala se tak na patnáctileté minimum. V meziměsíční srovnání klesla po očištění výroba o 3,1%.

Co se stane – očekávané události

- 15/1 Index CPI

- 15/1 ECB – rozhodnutí o sazbách

Vývoj titulů na německém trhu

5/1 Infineon, druhý největší výrobce čipů v Evropě, plánuje požádat akcionáře o sválené dodatečného kapitále ve výši 450 mil EUR. Kapitál má preventivně z dlouhodobého pohledu posílit bilanci v kontextu součastné globální finanční krize. Valná hromada bude o plánu hlasovat 12.února.

6/1 Porsche SE koupilo další akcie Volkswagen AG a navýší svůj podíl v automobilce na více než 50%, čímž dosáhne nepřímé kontroly nad švédským výrobcem Scania AB. Porsche tak nyní musí podle švédského zákona nabídnout akcionářům této společnosti odkup akcií, ačkoli podle svého vyjádření nemá Porsche ve Scanii žádný strategický zájem.

6/1 Podíl největší evropské automobilky, Volkswagen AG (VOW), na US trhu v prosinci vzrostl, když menší modely jako Jetta nebo Golf pomohly omezit celkový pokles tržeb. Tržní podíl společnosti na americkém trhu vzrostl na 2% z listopadových 1,5%. Podíl vzrostl i přesto, že tržby Volkswagenu v prosinci klesly o 14% a celkově byly za minulý rok o 3% nižší než za rok předchozí. Mnozí konkurenti však zaznamenaly procentuelní roční poklesy ve dvouciferných hodnotách, z čehož německá automobilka dokázala těžit.

7/1 Největší výrobce oceli v Německu, ThyssenKrupp AG (TKA), očekává, že na začátku letošního roku dojde k růstu objednávek. Uvedl to deník Handelsblatt, který citoval šéfa ocelářské divize, Petera Urbana.

8/1 Commerzbank získá v rámci nového státního balíčku kapitál v hodnotě 10 mld. EUR. Výměnou za to obdrží vláda 25 % podíl + jednu akcii ve sloučené Commerzbank-Dresdner. V listopadu přitom již banka obdržela 8,2 mld. EUR.

9/1 Největší soukromá televize v Německu, Premiere AG (PRE), oznámila, že hodlá získat až 38,4 mil. EUR prodejem nových akcií.

9/1 Německý výrobce luxusních aut BMW (BMW) oznámil, že prosincové tržby celé skupiny klesly o 26,4 % na 112 423 aut. Za celý rok 2008 dodávky společnosti klesly o 4,3 % na 1 435 876 aut.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,021 550,6116:15:17
RMnahoru+0,35459,4016:59:10
DJIAnahoru+0,1737 838,0118:32:49
NASDAQdolu-1,8115 318,9318:32:54
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3617:50:00


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz