Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 16:33
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Co týden dal: Index PX pokračuje v pohybu do strany

Zpravodajství

Co týden dal: Index PX pokračuje v pohybu do strany

09.03.2009 13:44:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (2. - 6. března 2009)

ČR

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Na pražské burze se nadále drží poklidnější atmosféra a index PX pokračuje v pohybu do strany. Od poloviny února se index drží v blízkosti hranice 650 bodů. Na týdenní bázi burza jako celek mírně posílila a index přidal 0,39%. Počet klesajících seancí byl sice vyšší, středeční růst o 2,5% však převážil týdenní výkonnost do kladných čísel. Největší pohyby byly k vidění za malých objemů a titulů s malou kapitalizací. Akcie AAA Auto v týdnu, kdy bylo rozhodnuto o vyřazení z báze indexu PX ztratily 18%. 15% pokles postihnul akcie Orca. Druhý developerský titul naopak ožil a akcie ECM přidaly 15,5% poté, co se Janků dohodnul na spolupráci s PPF. Vliv jednorázových položek na hospodaření a konzervativní výhled ČEZu byl pro někoho zklamáním a titul oslabil o necelá 3%. Nejvíce kladných bodů do indexu přidaly akcie Telefonica O2 (+6,2%), které se opět dostaly přes hranici 400 Kč.

Vývoj titulů na českých trzích

AAA Auto

4/3 S platností od 23.3.2009 vyřadí BCPP akcie AAA Auto z báze hlavního indexu. Titul bude vyřazen díky nedostatečné kapitalizaci a nízkým objemům obchodů.

CME

2/3 Moody´s snížila mediální firmě hodnocení korporátních závazků na „Ba3“ z původního „Ba2“. Výhled byl nadále ponechán na stupni „negativ“. Ratingová agentura předpokládá, že zhoršující makroekonomické prostředí povede k poklesu výnosů z reklamy.

ČEZ

3/3 Přes slabší 4Q dosáhl ČEZ rekordního zisku ve výši 47,7 mld. Kč (+11% y/y), EBITDA vzrostla o 16% na 87,2 mld. Kč. Hospodaření v závěru roku bylo negativně ovlivněno delší než plánovanou odstávkou Temelína, v čistém zisku se negativně projevilo přecenění pozice v akciích maďarského MOLu (5,5 mld. Kč.). Pro letošní rok čeká vedení další zlepšení hospodaření a zisk by měl vzrůst o 6% na 50,2 mld. Kč, EBITDA by měla dosáhnut 90,3 mld. Kč (+4%). Spotřeba elektřiny za celý rok 2008 vzrostla o 1,2%, v letošním roce firma očekává mírný pokles. Na základě rozhodnutí vedení nebude aktuálně započat zpětný odkup akcií a společnost se bude soustředit na možné akvizice.

4/3 Citigroup zvýšila doporučení na „buy“ z původního „neutral“. Cílová cena byla snížena na 850 Kč. Doporučení „kupovat“ nadále drží JPMorgan a cíluje akcie aktuálně na 950 Kč.

6/3 Sal.Oppenheim potvrdil pro akcie ČEZ po výsledcích doporučení „kupovat“. Cílová cena byla upravena směrem dolů na 1080 Kč.

ECM

2/3 Investiční skupina PPF a většinový vlastník ECM Group Milan Janků se dohodli na vytvoření realitního holdingu. PPF bude mít v holdingu majoritní podíl, vedením bude však pověřen právě Janků. ECM Group do holdingu vloží i minoritní část ECM REI, která se obchoduje na BCPP. Založení holdingu by nemělo mít vliv na veřejnou obchodovatelnost ECM REI.

Erste Bank

4/3 Erste Bank oznámila, že se jí již podařilo od soukromých investorů úspěšně upsat 400 mil EUR v rámci svého programu na získání 2,7 mld. EUR.

5/3 Erste Bank si ze své dceřinné České spořitelny stáhne na dividendách celý letošní zisk. Spořitelna plánuje vyplatit celých 628,4 mil. EUR, z čehož Erste připadne téměř 98%.

New World Resources

5/3 Goldman Sachs snížila doporučení pro vlastníka těžební společnosti OKD na „neutral“ z původního „kupovat“. Cílová cena byla snížena na 260 pencí. Investiční banka rovněž vyřadila titul ze svého Pan-Europe Buy Listu.

Co se stane - očekávané události

- 9/3 Inflace

- 9/3 Nezaměstnanost

USA

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Americké akcie pokračovaly ve svém propadu a na týdenní bázi zaznamenaly největší pokles za poslední tři měsíce. Index Dow Jones ztratil 6,2%, technologický Nasdaq si připsal prakticky stejnou ztrátu a oslabil o 6,1%. Za nejdůležitější události lze označit rekordní ztrátu AIG a její další státní pomoc, obavy o rating General Electric a pokračující růst nezaměstnanosti. Optimismu investorům nepřidal ani Warren Buffett, který se nelichotivě vyjádřil o stavu americké ekonomiky. Největší propady byly opět k vidění u finančního sektoru (-20%). Citigroup (-31%) se dostala v průběhu týdne pod hranici 1 USD. JPMorgan (-30%) či Bank of America (-20%) ztrácely rovněž v obavách o možnost snížení ratingu ze strany Moody ´s. Obavy o udržení ratingu AAA panují i u General Electric a akcie ztratily 17%. Auditor General Motors (-35%) připustil možnost bankrotu společnosti, což poslalo akcie zpět výrazně pod 2 USD. Jediným titulem z báze indexu DJ s kladnou výkonností byl Pfizer (+3,4%) o jehož akciích se Goldman Sachs vyjádřil jako o výrazně podhodnocených.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index aktivity v průmyslu dosáhl překvapivě dobré hodnoty, když se z předchozích 35,6 bodů dostal na 35,8 bodů. Trh očekával pokles až na 33,8 bodů.

- Index ISM v sektoru služeb v únoru klesl mírněji než se očekávalo a to na 41,6 bodů z lednových 42,9 bodů. Index se pod hranicí 50 bodů nachází již pátý měsíc v řadě.

- Podnikové objednávky v lednu klesly po šesté v řadě, pokles byl však mírnější než se očekávalo. Ministerstvo obchodu uvedlo, že pokles byl o 1,9% po předchozím revidovaném propadu o 4,9%.

- US data z trhu práce skončily smíšeně, když počet pracovních míst mimo zemědělství se v únoru snížil in-line s očekáváním ekonomů, zatímco míra nezaměstnanosti vzrostla více než se čekalo. Počet míst mimo zemědělství klesl o 651 tis. když trh odhadoval pokles o 650 tis. když předchozí měsíc ubylo po revizi 655 tis. pracovních míst. Míra nezaměstnanosti byla naopak horší, než se čekalo, když vzrostla na 8,1 % z lednových 7,6 %. Zveřejněný údaj je nejvyšší hodnota od prosince 1983.

Co se stane - očekávané události

- 12/3 Maloobchodní tržby

- 13/3 Spotřebitelská důvěra

Vývoj titulů na amerických trzích

2/3 Pojišťovací gigant AIG vykázal v posledním kvartále ztrátu 61,7 mld. USD, největší v historii amerických firem. Za celý rok firma ztratila 100 mld. USD. Ztráty jsou na vrub investičním ztrátám, odpisům a restrukturalizačním nákladům. AIG se dohodla se státem na další pomocí, když po injekci ve výši 150 mld. USD dostane dalších 30 mld. USD.

4/3 Stavební společnost Toll Brothers Inc. (TOL) vykázala šestou čtvrtletní ztrátu v řadě. Ta dosáhla za fiskální 1Q 88,9 mil USD / 55c na akcii v porovnání s 96 mil USD / 61c na akcii o rok dříve. Tržby klesly na 409 mil USD z 842,3 mil USD. Analytici z agentury FactSet očekávali ztrátu 43c na akcii.

4/3 Světová jednička na trhu videoher, Activision Blizzard Inc. (ATVI), nevyloučila, že by se v současných ekonomických podmínkách mohla pokusit o určité akvizice. Ve včerejším rozhovoru to uvedl šéf Activision Publishing, Mike Griffith. Podle něj současné podmínky na trhu vytvořily zajímavé ceny pro případné akvizice. Společnost disponuje hotovostí v hodnotě $3 mld. a netíží ji žádný dluh. Firma se stala světovou jedničkou v minulém roce díky kombinací s francouzskou Vivendi a nahradila tak dosavadního leadera Electronic Arts.

5/3 Tržby maloobchodního řetězce Wal-Mart (WMT) vzrostly v únoru o 5,1%. Tržby jsou lepší než očekávání vedení, které plánuje v odhodí třech měsíců konče 1.5. zvýšit tržby o 1-3%. Společnost se rozhodla zvýšit roční dividendu na 1,09 USD z původních 95 centů.

6/3 Coca-Cola Co. (KO) oznámila, že bude investovat 2 mld. USD do nové továrny a distribuční infrastruktury v Číně přes příští tři roky. Jedná se o druhou významnou investici, když firma již investovala 2,4 mld. USD do Huiyuan Juice Group.

SRN

Vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu

Německé akcie oslabují již čtvrtý týden v řadě. Index DAX oslabil o 4,6%. Celoevropský index DJ Stoxx 600 se propadnul na nejnižší hodnoty od roku 1996. Vývoj německých akcií byl velmi volatilní, když investoři nadále citlivě reagují na sentiment. Středeční obchodování přineslo růst o více jak 5%, při čtvrteční seanci byl však tento růst opět rychle vymazán. Vývoj proti trhu zaznamenaly akcie Volkswagenu (-8,7%). V loňském roce, kdy byl trh na tomto titulu silně zashortovaný, to nebylo ničem výjimečným, tentokrát to však souviselo s lepšími výsledky, které společnost prezentovala. V kladných hodnotách zakončily týden i BMW (+0,4%) a Daimler (+3%). Odolat poklesům po výsledcích byly schopny i akcie Linde (+0,6%). Největší ztráty si připsal finanční sektor. Commerzbank oslabila o 19%, Deustche Bank či Allianz ztratily téměř 10%. V poklesech pokračoval Salzgitter (-16,5%), když vedení prohlásilo, že se firmě v první polovině roku zřejmě nepodaří dostat do kladných čísel.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Maloobchodní tržby v lednu meziměsíčně reálně klesly o 0,6% po revidovaném zvýšení o 0,5% z prosince. Meziročně tržby reálně klesly o 1,3%.

- Evropská centrální banka snížila sazby o 50 bazických bodů na 1,5 %. Příčinou je klesající HDP a inflace pod cílem. Snížení sazeb bylo ve shodě s konsensem trhu. ECB revidovala výhled ekonomiky eurozóny a aktuálně očekává pokles o 2,2% až 3,2% proti původnímu předpokladu -1%-0%. Inflace by měla dosáhnout 0,1% až 0,7%.

Co se stane – očekávané události

- 10/3 Index CPI

- 11/3 Index PPI

- 11/3 Průmyslové objednávky

- 12/3 Průmyslová produkce

Vývoj titulů na německém trhu

2/3 Automobilka Volkswagen AG (VOW) dosáhla v roce 2008 čistého zisku ve výši 4,75 mld.EUR / 11,92 EUR na akcii, což je růst o 15%. Tržby společnosti vzrostly o 4,5% na 113,8 mld.EUR. Volkswagen navrhuje za rok 2008 dividendu ve výši 1,93 EUR. Podrobnější údaje o výsledcích představí společnost 12.března. Díky vysoké volatilitě na trhu nelze podle vedení udělat spolehlivé prognózy pro letošní rok. Díky slabým prodejům ze začátku roku však automobilka nedosáhne tak vysokých úrovní zisku jako v předchozích letech.

3/3 Největší německý výrobce léků, Bayer AG (BAY), za 4Q ohlásil výsledky, které nedosáhly očekávaných hodnot, když provozní ztráta chemické divize zastínila zisky z divize zdravotní péče. Čistý zisk vzrostl na 106 mil EUR z 67 mil EUR o rok dříve. Analytici očekávali zisk 190 mil EUR. Bayer očekává v letošním roce pokles zisku i tržeb.

3/3 Munich Re (MUV2) se vzdal svého cíle zisku 18 EUR na akcii pro rok 2010, když zisk ve čtvrtém kvartálu klesl o 76 %. Čistý zisk ve čtvrtém kvartálu klesl na 133 mil. EUR oproti 552 mil. EUR z minulého roku. Munich Re potvrdil výplatu dividendy 5,5 EUR na akcii.

3/3 Přední výrobce technických plynů, Linde AG (LIN), oznámil, že jeho roční zisk klesl na 717 mil EUR z 952 mil EUR rok předtím. Provozní zisk vzrostl o 5% na 2,55 mld.EUR, což bylo in-line s očekáváním trhu. Tržby vzrostly o 2,9% na 12,66 mld.EUR. Společnost plánuje navýšení dividendy z 1,70 na 1,80 EUR.

4/3 Adidas AG (ADS) ohlásil za 4Q 2008 více než dvojnásobný nárůst zisku díky snížení nákladů na reklamu a nižším daním. Čistý zisk vzrostl na 54 mil EUR/ 27c na akcii z 21 mil EUR / 11c na akcii o rok dříve a překonal tak očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk 47 mil EUR. Tržby vzrostly o 6,4% na 2,57 mld.EUR. Celoroční zisk společnosti tak byl v loňském roce o 16% vyšší a dosáhl 642 mil EUR. Pro rok 2009 očekává Adidas kvůli klesajícím spotřebitelským výdajům nižší tržby i zisk.

4/3 ProSiebenSat.1 Media AG (PSM), provozovatel největší německé soukromé televize, ohlásil za loňský rok ztrátu způsobenou odpisem hodnoty jednotky SBS Broadcasting Group. Čistá ztráta byla 129,1 mil EUR. Pro porovnání, za rok 2007 byla společnost v zisku 89,4 mil EUR. Celkové tržby vzrostly o 13% na 3,05 mld.USD. Dividenda za rok 2008 bude ve výši 2 centů.

5/3 Salzgitter Ag (SZG) označil za nepravděpodobné, že by v první polovině roku měl alespoň stejné příjmy jako náklady, avšak vyrovnání příjmů a nákladů by se mělo dostavit v roce 2009, pokud bude dosaženo oživení ekonomiky.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - DJI

PXnahoru+0,021 550,6116:15:17
RMnahoru+0,22458,8016:20:41
DJIAnahoru+0,4837 957,7616:11:41
NASDAQdolu-0,6215 504,9716:11:31
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5817 734,7516:11:46


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz