Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Čtvrtek 18.4.2024 14:17
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Co týden dal: Pražská burza zažila čtyřdenní růst

Zpravodajství

Co týden dal: Pražská burza zažila čtyřdenní růst

16.03.2009 14:51:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (9.–13. března 2009)

ČR

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza pozitivně zareagovala na oživení na světových trzích. Díky předchozí stagnaci nebyl růst tak dynamický jako v USA, posílení indexu PX o 7,6% je ale i tak velmi dobrý výsledek. Po pondělním mírném poklesu přišel čtyřdenní růst v řadě. Růst byl tažen částečným uvolněním napětí ve finančním sektoru. Pozitivní sentiment se projevil u Erste Bank, která přidala téměř 20 % a dostala se na hranici 250 Kč. Komerční banka posílila o 8,7%. Dvouciferný růst si připsaly i akcie CETV (+19,9%) a Orco (+17,4%), pohyb však nebyl doprovázen patřičným objemem a jednalo se spíše o korekci předchozích propadů se zlepšeným sentimentem. Nad 700 Kč se dokázal vrátit ČEZ (+9,3%). Klasicky menší dynamiku předvedly akcie Telefonica O2 (+2,5%). Proti pozitivnímu sentimentu se vyvíjely akcie ECM (- 12%), VIG (-5,9%) či Unipetrolu (-0,2%).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index spotřebitelských cen za měsíc únor vzrostl v meziměsíčním porovnání o 0,1 %, zatímco v meziročním srovnání se inflace snížila z lednového čísla 2,2 % na 2,0 %. Pokles Pokles cen byl zaznamenán především u dopravy, kde oproti loňskému roku o 19,3 % zlevnily pohonné hmoty. Výrazné snížení bylo také u cen automobilů, které zlevnily o 11,9 %. Naopak tlak na růst indexu spotřebitelských cen byl vytvářen především zdražováním energií (elektřina, plyn, teplo a voda) a nájemného, a to jak regulovaného, tak i neregulovaného nájmu.

- Podle revize ČSÚ ekonomika ve 4Q meziročně přidala 0,7% proti původně ohlášenému růstu o 1%. Mezikvartálně HDP poklesnul o 0,9% a jednalo se největší pokles od roku 1997. Úřad rovněž směrel dolu revidoval hodnotu za 3Q a to z 4,2% na 2,9%, ve 2Q byl růst o 4% místo původně ohlášeného 4,6%. Za celý rok 2008 je meziročně HDP vyšší o 3,1% proti dříve odhadovým 3,5%.

- Nezaměstnanost v únoru opět vyskočila a dostala se na 7,4%. Na začátku roku dosahovala úrovně 6,8%. Trh očekával zvýšení pouze na 7%. Za únor se tak zvýšil počet lidí bez práce na 428,8 tisíc a počet volných pracovních míst poklesl na 64,9 tisíc.

Vývoj titulů na českých trzích

ČEZ

13/3 Komerční banka snížila cílovou cenu na 915 Kč, což implikuje růstový potenciál 30%. KB ponechala své doporučení na stupni „kupovat“.

11/3 ČEZ podepsal dohodu o koupi majoritního podílu v jediném albánském distributorovi OSSH. ČEZ při tendru nabídnul za 76% podíl ve firmě 102 mil EUR. Privatizovaná společnost obsluhuje celé území Albánie a hrubá roční dodávka činí 5,3 TWh

Orco Property Group

13/3 Podle údajů francouzského regulátora zvýšila společnost Prosperita svůj podíl v developerské firmě na 5,02%. Navýšení podílu probíhalo nákupy na trhu.

Telefonica O2 ČR

13/3 UBS zvýšila doporučení pro telekomunikační společnost z původního „neutral“ na „buy“.

Unipetrol

13/3 Komerční banka upravila cílovou cenu pro petrochemický holding. Nadále doporučuje akcie „držet“, cenový cíl byl však snížený z 232 Kč na 125 Kč.

Zentiva

11/3 Představenstvo farmaceutické firmy rozhodlo, že bude zahájen proces stažení akcií z burzy. Společnost chce tento proces ukončit co možná v nejkratším časovém horizontu. Po ukončení dobrovolného odkupu Sanofi -Aventis vlastní více jak 95% akcií Zentiva.

Co se stane - očekávané události

- 16/3 Průmyslové ceny

- 19/3 Výsledky Pegas

USA

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Americké akcie rázně ukončily sérii čtyř záporných týdnů a posílily nejsilnějším způsobem od loňského listopadu. Index Dow Jones přidal 9%, technologický Nasdaq posílil o 10,6%. V pondělí akcie sice pokračovaly v poklesu, zlom však nastal v úterý, když vedení Citigroup (+72%) přišlo s tvrzením, že začátek roku je pro ně po hospodářské stránce velmi úspěšný. Vyjádření rozpoutalo korekční rally ve finančním sektoru a růst se rozšířil přes celý trh. Indexy v úterý rostly o 6-7%.

V následujících dnech se pozitivní sentiment udržel, když s podobným prohlášením přišla i Bank of America (+83%) a JPMorgan (+49%). GE (36%) sice byl snížen rating, ale výhled zůstal stabilní a firma tvrdí, že snížení neohrozí její aktivity. Aby nebylo pozitivních zpráv málo, tak GM oznámilo, že aktuálně nebude potřebovat další vládní půjčku a maloobchodní tržby překonaly očekávání. Index reprezentující vývoj maloobchodních prodejců vzrostl o 15%. Dařilo se rovněž farmaceutickým firmám poté, co Mecrk ohlásil akvizici.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Maloobchodní tržby v únoru meziměsíčně klesly pouze o 0,1% po pozitivně revidovaném růstu o 1,8% za leden. S vyloučením automobilového sektoru tržby rostly o 0,7% po pozitivně revidovaném růstu o 1,6%.

- Spotřebitelská důvěra podle Michiganské Univerzity vzrostla na 56,5 bodů z předchozích 56,3 bodů. Trh očekával pokles na 55 bodů.

Co se stane - očekávané události

- 16/3 Průmyslová produkce

- 17/3 Index PPI

- 18/3 Index CPI

- 18/3 Zasedání FEDu

- 19/3 Předstihové ukazatele

Vývoj titulů na amerických trzích

9/3 Farmaceutická společnost Merck & Co. (MRK) oznámila, že koupí svého US rivala Schering-Plough Corp. (SGP). Za výrobce léčiv zaplatí $41,1 mld. formou hotovosti a akcií. Akcionáři SGP obdrží za každou svojí akcii 0,5767 akcií MRK a hotovost $10,50. Celkově tak Merck zaplatí za jednu akcii SGP $23,61, což je o 34 % více, než byla zavírací cena z konce minulého týdne. Za to Merck získá přístup k výrobkům, které nejsou v přímém ohrožení ztráty patentové ochrany a k dalším lékům, které jsou v závěrečné fázi testování a podle Scheringu mohou ročně vynést více jak $6 mld. v tržbách.

9/3 Největší řetězec rychlého občerstvení na světě, McDonald's (MCD) oznámil, že jeho celosvětové tržby se v únoru zvýšily o 1,4 % když zákazníci preferovali levnější stravování. Únorové srovnatelné tržby v US vzrostly o 2,8 %, zatímco v Evropě klesly o 0,2 %.

10/3 Vikram Pandit, CEO společnosti Citigroup (C), prohlásil, že banka v současné době zažívá nejlepší čtvrtletí od roku 2007, kdy naposledy vykázala zisk. Citigroup za posledních pět kvartálů hospodařila vždy se ztrátou, přičemž v součtu ztráty dosahují více než 37,5 mld.USD.

10/3 Letecká společnost Delta Air Lines Inc. (DAL) oznámila, že kvůli špatné ekonomické situaci omezí mezinárodní lety o dalších 10 % a možná bude nucena opět propouštět.

11/3 UBS zvýšila doporučení pro akcie společnosti Hewlett-Packard (HPQ) na 'buy' z 'neutral', přičemž podle brokera je tato americká společnost z dlouhodobého hlediska výhodnou investicí.

12/3 Agentura Standard & Poor snížila svůj dlouhodobý rating pro General Electric Co. (GE) na 'AA+' z dosavadního 'AAA', zároveň potvrdila stávající výhled na 'stabilní'. Rating pro finanční GE Capital byl snížen na A z A+. Důvodem snížení je tlak vyvíjený na GE Capital v rámci zhoršujících se podmínek na finančním trhu, což povede podle S&P ke ztrátám v klíčových segmentech portfolia GE Capital.

12/3 Společnost General Motors (GM) prohlásila, že oznámila americké vládě, že po státu požadovaná záchrana ve výši 2 mld.USD nebude nakonec tento měsíc potřeba, když společnost výraznou redukcí nákladů dokázala ušetřit potřebné prostředky.

SRN

Vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu

Německé akcie zastavily svůj propad a svezly se na pozitivním sentimentu, který přišel z amerického finančního sektoru. Index DAX posílil o 7,8% a kladné zhodnocení si kromě pátku připsal ve všech seancí týdne. Stejně tak jako v USA byl tažen růst především finančním sektorem. Akcie Deutsche Bank posílily o 37%, DeutschePost Bank rostla o 26%, Commerzbank přidala 17%. Na pozitivní vlně se vezl celý trh a kromě dvou titulů zakončily týden všechny akcie z báze indexu DAX v kladných čísel. Ztrátu si připsal E.ON (-9%), který

reportoval své výsledky a výhled investory příliš nepotěšil.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Spotřebitelské ceny v únoru podle konečných údajů vzrostly meziměsíčně o 0,6%. Meziročně jsou vyšší o 1%.

- Produkční ceny v lednu klesly více než se očekávalo. Index PPI meziměsíčně klesl o 1,2% po poklesu o 0,8% v minulém měsíci. Meziročně je index vyšší o 2%. Jádrová hodnota meziměsíčně oslabila o 0,4%, meziročně přidal index 0,2%.

- Průmyslová produkce v lednu meziměsíčně klesla o 7,5%, nejvíce od roku 1990. Na roční bázi je produkce nižší o 19,3%.

- Průmyslové objednávky v lednu klesly meziměsíčně o 8%, což je podstatně více, než trh očekával. V meziročním srovnání se jedná o pokles o 37,9%.

Co se stane – očekávané události

- 17/3 Index ZEW

- 20/3 Index PPI

Vývoj titulů na německém trhu

9/3 Adidas Ag (ADS) byl přidán Bank of America na “Europe 1 list“, který zahrnuje 15 – 45 společností s buy doporučením a tržní kapitalizací více než 1 mld. EUR.

9/3 Druhá největší banka v Německu, Commerzbank AG (CBK), plánuje zvýšit kapitál ve svojí dceři, Dresdner Bank. Do banky chce vložit přibližně 4 mld. EUR, aby se zvýšila její kapitálová přiměřenost výrazně nad 4 %, což je minimální požadovaná hladina. Commerzbank získala kontrolu nad Dresdner Bank v lednu kdy jí koupila za 5,1 mld. EUR od pojišťovny Allianz.

10/3 E.ON Ag (EOAN) oznámil, že celoroční zisk před odpisy vzrostl o 9 %, když navýšil kapacity a ceny energií rostly. Upravený zisk, který E.ON používá pro výpočet dividendy, se zvýšil na 5,6 mld. EUR z 5,12 mld. EUR z předchozího roku. Tržby společnosti se zvýšily o 26% n 86,8 mld. EUR. Společnost odhaduje tento rok pokles upraveného zisku bez odpisů a zajišťovacích derivátů klesne o 10 %.

10/3 Volkswagen Ag (VOW) sdělil, že zisk divize Audi vzrostl za minulý rok o 30 % kvůli novým modelům a růstu tržeb v Číně a východní Evropě. Čistý zisk vzrostl na 2,21 mld. EUR oproti 1,69 mld. EUR v roce 2007. Tržby vzrostly o 1,7 % na 34,2 mld. EUR. Globální

prodeje aut v minulém roce vzrostly o 4,1 % na rekordních 1 mil. vozidel. Audi plánuje do roku 2015 zvýšit počet modelů na 40 z nynějších 28 a dodávky na 1,5 mil. Výrobce aut nyní odhaduje 10 %-ní pokles prodejů aut v roce 2009.

11/3 Deutsche Lufthansa (LHA), druhá největší evropská letecká společnost, oznámila za loňský rok pokles zisku o 64% a předpokládá další pokles v roce 2009. Čistý zisk za rok 2008 klesl na 599 mil EUR / 1,31 EUR na akcii z 1,66 mld EUR / 3,61 EUR na akcii o rok

dříve. Analytici počítali se ziskem 674 mil EUR. V letošním roce společnost očekává další pokles provozního zisku, nárůst zisku i tržeb odhaduje znovu v roce 2010.

12/3 CEO Volkswagenu Ag (VOW) řekl, že rok 2009 bude nejtěžším rokem v historii společnosti a potvrdil pokles tržeb a zisků v roce 2009. Provozní zisk za rok 2008 vzrostl o 40 % na 2,715 mld. EUR. Čistý zisk klesl o 22 % na 955 mil. EUR a tržby rostly o 1,6 %.

12/3 Bayerische Motor Werke Ag (BMW) oznámil ve čtvrtém kvartálu ztrátu EBIT 718 mil. EUR ve srovnání s ziskem 1,31 mld. EUR z přechozího roku. Celoroční čistý zisk klesl o 89 % na 330 mil. EUR a EBIT za rok 2008 klesl o 78 % na 690 mil. EUR. Tržby za poslední měsíc klesly o 27 % na nejnižší hodnotu za poslední dvě dekády.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem


Zajímavé vzestupy

ULVR1 260,00+14,55
PEN46,20+2,10
RBI442,00+1,73
EOAN309,30+1,64
VIG731,00+1,53

Zajímavé poklesy

HARDW11,20-5,08
WIE812,40-4,27
PRAPM230,00-3,36
SHELL853,00-2,85
BABKOFOL269,00-2,54

Kurzovní lístek

EURnahoru25,230+0,01
HUFdolu6,422-0,40
JPYstejne15,3320,00
PLNnahoru5,801+0,12
USDstejne23,7140,00

demo-e-broker

Indexy

17.04.2024 - 18.04.2024
Graf - DJI

PXnahoru+0,211 550,8614:13:33
RMnahoru+0,50457,8214:00:54
DJIAstejne0,0037 753,3111:10:01
NASDAQdolu-1,1515 683,3718.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,0917 786,1413:56:47


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz