Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 21:14
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Burza: Zelený čtvrtek ještě před Velikonocemi

Zpravodajství

Burza: Zelený čtvrtek ještě před Velikonocemi

23.03.2009 13:44:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (16. –20. března 2009)

ČR

index PX

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza navázala na růst z předchozího týdne. Index PX posílil o 5,45 %. V průběhu týdne se rozšířil počet růstových seancí v řadě na osm, mírná korekce a pokles přišel až v pátek. Největší růst index zaznamenal ve čtvrtek a jednalo se o největší růst v letošním roce. Tahounem byl hlavně finanční sektor, který pozitivně reagoval na plán amerického FEDu o zvýšení objemu vykupovaných cenných papírů. Erste Bank ve čtvrtek posilila o 18 % a dostala se na hranci 350 Kč, v pátek přišla korekce, ale i tak banka přidala na týdenní bázi 21,5 %. VIG posílil o 16 %, Komerční banka přidala 8 %.

S optimismem na amerických trzích pokračovaly v růstu akcie CETV (+32,5 %). Růst ceny ropy nad 50 USD a růst cen elektrické energie podporoval i ČEZ (+4 %). Uspokojivé výsledky, ale bez pozitivního překvapení, přinesl Pegas (+7,4 %) a investoři spíše prodávali. Titul ale i tak má po Zentivě letos stále nejlepší výkonnost z celého SPADu. Živo bylo kolem akcií Orco, u kterých bylo na jeden den zastaveno obchodování z důvodu odkladu zveřejnění hospodářských výsledků. Po obnovení obchodování titul klesnul intraday na 80 Kč, ztráty však korigoval v týden končil nad 100 Kč (-3,8 %).

Vývoj titulů na českých trzích

Erste Bank

13/3 Ratingová agentura S&P potvrdila hodnocení pro dlouhodobé závazky na stupeň „A“, pro krátkodobé závazky na stupni „A-1“. Změna nastala u výhledu, který je podle agentury „negativní“. Změna souvisí s náročným provozním prostředím, kterému bude muset banka čelit na svých klíčových trzích.

NWR

18/3 Deutsche Bank začala pokrývat akcie těžební společnosti s úvodním doporučením „prodat“. Cílová cena byla stanovena na 1,70 GBp (cca 49 Kč).

Orco Property Group

16/3 Společnost oznámila, že vedení provede hloubkovou revizi provozních a strategických možností a z tohoto důvodu odložila zveřejnění hospodářských výsledků až na konec března. S akciemi bylo na jeden den pozastaveno obchodování. Orco chtělo, aby se s akciemi neobchodovalo až do zveřejnění výsledků, burza však rozhodla o obnovení obchodování.

17/3 Investiční společnost Prosperita chce pokračovat v navyšováni svého podílu v developerské firmě, plně ovládnout se ji však nechystá.

19/3 Orco plánuje do 25.3.2009 zveřejnit informace, jak plánuje zlepšit provozní řízení firmy.

Komerční banka

18/3 Ratingová agentura S&P snížila hodnocení pro dlouhodobé závazky na stupeň „A“ z původního „A+“. Výhled zůstává „stabilní“.

Pegas Nonwovens

19/3 Hospodaření v roce 2008 bylo ovlivněno volatilními cenami vstupních surovin, posilováním české měny oproti euru a v neposlední řadě uvedením do provozu nové výrobní linky. Celkové tržby se meziročně zvýšily o 17,1 % na 142,8 milionů euro (očekáváno 142,7 mil. EUR), a to především díky nárůstu objemu produkce vlivem spuštění nové výrobní linky. Vyšší výrobní kapacita a nárůst objemu produkce stály za meziročním zvýšením zisku na úrovni EBITDA o 2,5 % na 39,5 mil EUR. Provozní zisk (EBIT) poklesl meziročně o 12,9 % na 22,7 mil EUR. EBIT byl negativně ovlivněn vyššími odpisy ve výši 16,8 milionů euro. Vliv české koruny a přecenění úrokových swapů zapříčinil pokles čistého zisku společnosti na 14,9 milionu euro. Pro rok 2009 vedení očekává pokles provozního zisku EBITDA, ne více jak o 10%. Vyplacená dividenda by měla být vyšší než v loňském roce.

Unipetrol

19/3 Česká rafinérská zastaví od 15.4.2009 na 35 dní svoji rafinérii v Kralupech n/Vl. Odstávka je z důvodu pravidelné údržby a modernizace. Výpadek bude podle vedení nahrazen zásobami a plným výkonem rafinerie v Litvínově.

Zentiva

17/3 Vedení farmaceutické společnosti svolalo na 2.4.2009 mimořádnou valnou hromadu, kde se bude jednat o posledním vývoji ohledně převzetí od Sanofi-Aventis. Společnost po dokončení nabídky drží již více jak 97,7% akcií.

19/3 Turecká firma Eczacibasi na základě předchozích dohod prodá Zentivě 25% podíl ve dvou svých divizích.

Co se stane - očekávané události

- 23/3 Průmyslová produkce, výsledky Zentiva, ECM

- 24/3 Maloobchodní tržby

- 26/3 ČNB – nastavení úrokových sazeb

USA

index DJ, NASDAQ, SP

Komentář k vývoji indexu

Americké akcie si udržely své silné zisky z minulého týdne a ještě je mírně rozšířily. Index Dow Jones rostl o 0,7 %, technologický Nasdaq vzrostl o 1,7 %. Nejvyšší růst zaznamenaly indexy v první polovině týdne, když FED oznámil rozšíření plánu na odkup problémových cenných papírů a trh měl k dispozici pozitivní údaje o stavební výstavbě. V závěru týdne se růst částečně korigoval. Finanční sektor rostl v průběhu týdne o 20 %, své zisky však umazal a končil téměř na nule. Nejlepší zhodnocení si připsal s růstem přes 8% sektor utilit, když se investoři zaměřovali na akcie s vysokým dividendovým výnosem. Růst o téměř 70 % zažily akcie Sun Microsystems poté, co se o převzetí společnosti začala zajímat IBM (+2,3 %). Růst cen komodit pomohl rovněž těžařským firmám. Newmont Mining posílil o 15 %, Alcoa dokázala posílit o 14 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Průmyslová výroba v únoru klesla o 1,4%. Jedná se tak o čtvrtý měsíční pokles v řadě. Ekonomové očekávali pokles o 0,9%. Lednové výsledky byly revidovány na pokles o 1,9% z původních 1,8%.

- Index cen výrobců díky vyšším cenám energie a inflaci na velkoobchodním poli v únoru vzrostl. Index PPI vzrostl o 0,1% a navazuje tak na růst o 0,8% z ledna. Jádrový index PPI, který nezahrnuje ceny energie a potravin, vrostl o 0,2% při očekávání růstu o 0,1%.

- Index CPI vzrostl meziměsíčně o 0,4% po lednovém růstu o0,3%. Jádrový index vzrostl o 0,2%. Meziročně index vzrostl o 0,2% a částečně tak zahnal obavy z deflace.

- FED na svém zasedání ponechal sazby v pásmu 0-0,25%. Rozhodnuto bylo o navýšení objemu peněz z původních 500 mld. USD až na 1,25 bil. USD určených pro odkup cenných papírů krytých hypotékami. FED potvrdil rovněž 300 mld. USD na nákup vládních dluhopisů.

Co se stane - očekávané události

- 25/3 Zboží dlouhodobé spotřeby

- 26/3 HDP za 4Q – konečný údaj

- 27/3 Spotřebitelská důvěra

Vývoj titulů na amerických trzích

16/3 Advanced Micro Devices Inc. (AMD) oznámila, že její největší rival, Intel Corp. (INTC), vyhrožuje společnosti ukončením licenční dohody z roku 2001, když tvrdí, že vytvoření společného podniku GlobalFoundries odporuje podmínkám dohody. Intel hrozí vypovězením do 60 dnů, pokud nedojde k vyřešení situace.

16/3 Citigroup nově pokrývá akcie ropného giganta Exxon Mobil (XOM) doporučením 'buy' a cílovou cenou 77 USD. Analytici poukazují na kapitálovou efektivitu, stabilní produkci a nízkou nákladovou strukturu společnosti.

18/3 IBM jedná podle the Wall Street Journal se Sun Microsystems o akvizici. IBM je ochotno zaplatit 6,5 mld. USD v hotovosti za akvizici Sun, což je 100% prémie.

19/3 Oracle (ORCL), druhý největší světový výrobce sofrwaru, po dobrých výsledcích oznámil, že začne vyplácet dividendu ve výši 5 centů. Zisk v předchozím kvartále dosáhnul 35 centů/akcii, trh očekával pouze 32 centů. Tržby, včetně převzatých společností, vzrostly o 2% na 5,5 mld. USD. Pokud by nedošlo k výraznému posílení dolaru, který v přepočtu snížil jejich mezinárodní tržby, růst by byl o 12%. Pro následující kvartál firma očekává zisk v rozmezí 42-46 centů na akcii.

19/3 Druhá největší zásilková služba v US, FedEx Corp. (FDX), oznámila, že zisk ve 3Q FY 2009 klesl meziročně na 97 mln. USD / 31c na akcii když zákazníci snižovaly své objednávky. Analytici očekávali zisk 46c/akcii.

20/3 Xerox Corp. (XRX) snižuje výhledy zisku pro 1Q na 3-5 centů na akcii z původních 16-20 centů. Důvodem jsou mimo jiné i horší výsledky společného podniku Fuji Xerox.

SRN

index PX

Komentář k vývoji indexu

Zlepšený globální sentiment pomohl německým akciím udržet svůj růst. Index DAX posílil ve čtyřech seanci a připsal si k dobru 2,9 %. Po třech týdnech pod hranicí 4000 bodů se index dokázal vrátit nad tuto psychologickou hranici. Díky rozhodnutí amerického FEDu o rozšíření objemu peněz určených pro nákup problémových aktiv se opět dařilo finančnímu sektoru. DeutschePost bank si připsala 18%, Allianz posílila o 13,5 % a Deutsche Bank přidala necelých 10 %. Po dobrých výsledcích konkurenčního Oraclu se dařilo akciím SAPu, které si připsaly více jak 6 %. Na opačné výkonnostní straně tentokrát byly akcie ThyssenKrupp (-8 %), když vedení oznámilo, že očekává ztrátu a bude nuceno propouštět. Největší ztrátu zaznamenaly akcie Fresenius Medical Care (-12 %) poté, co analytici BoA snížili doporučení v obavách o tržby společnosti v závislosti na změnách v americké zdravotní politice.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index ekonomického očekávání ZEW pokračuje v březnu v růstu z předchozího měsíce a vzrostl na -3,5 z únorových -5,8. ZEW index současných podmínek klesl na -89,4 z -86,2 bodů.

- Německé ceny výrobců v únoru zpomalily svůj růst více, než se očekávalo. Index PPI vzrostl meziročně o 0,9%, když v lednu zaznamenal nárůst o 2%. Ekonomové očekávali růst o 1,3%. Výsledky tak potvrzují, že německé firmy snižují výrobu a ceny, když ekonomická krize negativně ovlivňuje poptávku ze zahraničí.

- Výkonnost průmyslu eurozóny v lednu meziročně propadla o 17,3%. Prosincová hodnota byla revidována na 11,8%. Meziměsíčně se průmyslová výroba propadla o 3,5%.

- Představitele EU se dohodli na zdvojnásobení krizového fondu pro země mino euro na 50 mld. EUR.

Co se stane – očekávané události

- 25/3 Index IFO

- 27/3 Index CPI

Vývoj titulů na německém trhu

16/3 Druhý největší světový výrobce průmyslových plynů, Linde AG (LIN), oznámil, že se vzdala svého ziskového cíle pro rok 2010 kvůli obavám nižších objednávek v letošním roce. Původně hodlala v příštím roce dosáhnout provozního zisku v hodnotě 3 mld. EUR. Firma uvedla, že také hodlá urychlit program zaměřený na snižování nákladů.

9/3 ThyssenKrupp Ag (TKA) oznámil, že ve druhém fiskálním kvartálu očekává ztrátu, když se poptávka dramaticky propadla. Společnost plánuje reorganizaci svých pět divizí do dvou, čímž plánuje ušetřit až 500 mil. EUR. Součástí plánu je i propuštění 3000 zaměstnanců.

19/3 Akcie druhého největšího leteckého přepravce v Evropě, Deutsche Lufthansa AG (LHA), obdržely zvýšené doporučení od WestLB AG na "add" z "neutral." Broker se domnívá, že společnost by měla současnou recesi ustát lépe než její konkurence kvůli jejímu silnému finančnímu profilu a provozní flexibilitě.

20/3 Audi, značka luxusních aut a divize společnosti Volkswagen AG (VOW), plánuje v letošním roce snížit výdaje o 10 %, a to v oblastech, které přímo neovlivní výrobu. Důvodem je snaha o dosažení cíle výrazného zisku v tomto roce.

20/3 Bank of America snížila doporučení pro akcie Fresenius Medical Care AG (FME) na 'neutral' z 'buy'. Analytici se obávají, že změna v americkém zdravotní politice může ohrozit jejich tržby. Společnost má 60% tržeb z USA. Akcie společnosti klesly na nejnižší úroveň od konce roku 2005

Autor: David Brzek

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - SPC

PXnahoru+0,021 550,6116:15:17
RMnahoru+0,35459,4016:59:10
DJIAnahoru+0,2837 881,6920:53:57
NASDAQdolu-2,2115 256,4020:53:56
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3617:50:00


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz